Aroma bez označení éčka

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Dobrý den, chci se zeptat, když je u potraviny uvedeno že obsahuje aroma (neni tam číslo éčka) jedná se o ,,chemii v jídle´´? Je to tady např. u Jupíka sport Aqua. Děkuji

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Jitko, na tohle jsem se také zde ptala v dotaze pro paní profesorku Struneckou. Aromata se nějak vymkly kontrole a nemusejí se uvádět žádným označením ani slovním popisem. Přitom to jsou čistě chemické látky obvykle vyrobené z ropy. Například "uzené aroma" se používá všude v masných výrobcích místo normálního uzení!

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

No pane jo, takže není asi jiná cesta než si vše vypěstovat, vychovat, vyrobit...tak jako za starých časů :-( Děkuji za odpověď. Jitka

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Není zač, Jitko. Je hezké, že se zajímáš, protože situace je vážná a někteří lidé už také mají v úmyslu si vypěstovat, vychovat...být co nejvíc soběstační. Například i já už na tom pracuji. :-)) 

0
před 3 roky BOB

Danah, proč šíříte bludy a paniku? Téměř vše co tvrdíte je lež. Na etiketě je nutno uvést buď přírodní aroma což je aroma získané z téže  suroviny např. jablečné při výrobě koncentrátu a to se při výrobě 100% juice nebo nektaru zase přidá. Pokud se uvede aroma je buď syntetické ale jde například o vanilín což je látka zcela totožná s vanilínem ve vanilce. A nebo neidentická ale 10 x silnejší jako etylvanilín. Aromata nelze označit E, protože jde o směsi desítek v přírodě se vyskytujících látek. Pokud tedy chcete něco tvrdit ostatním tak po nastudování legislativy naší a EU.

0
před 2 roky Anita

Hanácká kyselka.......složení: bla,bla, sacharin, aroma.Tudíž zde máme neidentifikovatelné aroma a za ním tečku. Jedná se o příchuť - brusinka s aloe.Asi mi nezbývá věřit, že se jedná o aroma z brusinky,že?Klasické klamání zákazníka a následné zklamání.

0
Obrázek uživatele Jana
před 2 roky Jana

Bobe, obávám se, že nemáte pravdu.

Syntetické aroma je "vyrobeno" synteticky, tedy jak říká Danah, je to chemické. 
V přírodě vyskytující látka je i ta ropa a mluvíme o ní jako o chemikálii (resp. výrobcích z ní)

A pokud mluvíte zrovna o vanilkovém aroma, zkuste se dívnout, z čehože se ethylvanilín vyrábí?

0
Obrázek uživatele iica
před 2 roky iica

Jenže pokud máte izolovanou čistou látku, ze kterou se pak syntézou vyrábí třeba ta aromata, tak i kdyby na začátku stála ropa, už to s ní nemá nic společného. Ta látka bude mít naprosto stejné vlastnosti, jako když tutéž látku izolujete z přírodního materiálu. Tomu atomu uhlíku, který se v molekule nachází, je fuk, jestli předtím ležel v ropě, nebo v půdě, nebo v pomeranči. Pořád je to atom uhlíku a je úplně stejný. Vemte si, že všechny rostliny vznikly z živin ze země a ty se tam zase dostaly rozkladem organismů, včetně mrtvých zvířat. To je v podstatě - když to malinko nadsadím - organická syntéza z mrtvol. :) Jenom jí neprovedl člověk, ale příroda. Všechno je to takové "lego" z atomů a molekul (jak to nazval někdo chytřejší přede mnou). Já se teda nehodlám zastávat potravinářského průmyslu, ten je čím dál tím šílenější. A též je mi jasné, že je něco jiného, když člověk pozře nějaké látky jako komponenty přírodní stravy, než když jsou izolované/syntetizované a přidané jinam. Jenom mě prostě dráždí, jak lidi na přidanou syntetickou látku koukají, jakoby tam přidávali ropu. To je totiž dost zjednodušené a zkreslené. 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 9


Přidat příspěvek