Aroma a modifikované škroby v jogurtech

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Dobré odpoledne, nevíte někdo z čeho je např. brusinkové aroma v choceňském jogurtu? Případně aroma jiných příchutí. Není uvedeno číslo éčka. To samé je i u modifikovaných škrobů, také jsou bez čísel.

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Jitko, pro aroma neplatí stejná pravidla jako pro éčka, takže se bohužel složení nemáme (nemůžeme) dozvědět. Aromata nemají žádné označení. Éčka mohou být uvedena jen slovně, to není porušení zákona. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Mě by zajímala taky aromata a výtažky, extrakty, jestli to je také tak škodlivé, jako třeba výtažek z kvasnic atd.? Je to skoro ve všem, nevím, co si mám třeba představit pod pojmem, jako extrakt z vanilky, čokoládové aroma atd.?

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

Podle zákona je to tak, že pokud má aroma nějaký přívlastek, tj. např. "jahodové aroma", "vanilkové aroma", atd.. mělo by se jednat o aroma přírodní nebo přírodně identické. Když takový přívlastek nemá, jedná se o látku blíže nespecifikovanou.

Když to hodně zjednoduším, tak přírodní jahodové aroma je extrakt z opravdové jahody. Přírodně identické aroma je látka, která jahodu v životě neviděla, ale chemicky se jedná o stejnou látku, která dodává chuť té skutečné jahodě. No a jenom aroma je prostě nějaká syntetická látka, která má podobnou chuť jako něco co běžně jíme. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Aha, tak děkuji za vysvětlení.

1
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

Nutno ale ještě dodat, že to, že se v potravině používá aroma (ať už jakékoli), tak by mělo být varovným signálem. Pokud si koupím jahodový jogurt a někdo mi tam musí dávat aroma, místo jahod, tak z mého pohledu je něco špatně. Když si dám jahody do jogurtu doma, tak bude chutnat jahodově a nemusím si tam přidávat to aroma. 

Zkrátka, když jsou v potravině ty suroviny, které do ní patří, netřeba přidávat aroma...

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Tak to je jasná věc, radši si koupím jogurt s jahodami také, než jen ovoněn a obarven bůh ví čím. Když už ale dělají třeba ovoněnou kávu, tak abych věděla, co to vlastně budu chtít koupit.

0
Obrázek uživatele jitkaadamcova
před 3 roky jitkaadamcova

Název přírodně identické aroma se už nesmí používat. Co jsem koukala na potraviny tak vidim jen přírodní aroma, jahodové....(příchuťové aroma) a jen samotné slovo aroma. Z toho chápu že přírodní by nemělo být jedovaté, příchuťové snad také ne a samo aroma to bůh ví :-)
Ale děkuju za odpovědi, do teď jsem si myslela, že jsou to aditiva (éčka), člověk se furt učí aby přežil :-D 

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

Slovní spojení přírodní aroma zdaleka neznamená, že je to vyrobeno z toho, po čem to má vonět.

Znamená to pouze to, že je to vyrobeno z přírodních surovin – piliny, ušlechtilá plíseň, houba, dřevo trouchnivějící za kontrolovanách podmínek a podobně.

Kdo by se trápil suchou destilací čerstvých jahod, aby získal kapku pravého jahodového aromatu? Leda tak výrobce drahého parfému, ale rozhodně ne výrobce, který chce ušetřit na levném jogurtu.

Typické suroviny pro přírodní jahodovou nápodobu tedy budou piliny, ušlechtilá houba, a mletí červci (barvivo E120, tyto potvory se opět používají proto, aby se to dalo nazvat přírodní, neboť alternativní šťáva z červené řepy nemá tu správnou jahodovou barvu). Samozřejmě, musí tam být také nějaké jahody, jinak by se to podle zákona nesmělo nazývat jahodové.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 10


Přidat příspěvek