Když byste se mohli zeptat prof. Strunecké

3
Obrázek uživatele Frodik
před 4 roky Frodik

Hezký den všem :-)

Pokud byste se mohli zeptat paní profesorky Anny Strunecké (autorka knih Doba jedová), na co byste se zeptali ? Napište nám svoje dotazy, na ty nejlepší (nejvíce bodované) se paní profesorky zeptáme a na našem webu zveřejníme. 

0
před 4 roky Jaroslav Skuhrovec

Dobrý den,
v mnoha různých článcích je možné najít informace o tom, že nasycené tuky lidskému zdraví škodí. A že člověk by měl konzumovat ideálně jen nenasycené tuky.

Nedávno jsem se ale dostal ke stránkám o přepuštěném másle Ghí. Zde píšou:
"Výživa a prospěšnost tělesnému zdraví
Jako vyčištěné máslo je ghí složené téměř jen z nasycených tuků. Studie jeho vlivu na hlodavce prokázala mechanismus, kterým ghí redukuje plazmu LDL cholesterol. Protože má víc stabilní nasycené vazby (postrádá dvojné vazby, jež jsou snadno poškoditelné působením tepla), pravděpodobnost tvoření nebezpečných volných radikálů při vaření je minimální. Jeho krátké řetězce mastných kyselin jsou tělem také velmi lehce zpracovatelné. Navíc se v těle stává ghí přirozeným lapačem volných radikálů, a tak ochraňuje buňky. Moderní věda říká, že ghí skrývá fenolické antioxidanty. Mnozí věří, že to zvyšuje léčivou kvalitu jídla. Ghí obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. "

Je tedy přepuštěné máslo výjimkou mezi nasycenými tuky? Nebo uvedená informace není pravdivá?

Děkuji
Skuhrovec

1
Obrázek uživatele Anywetta@
před 4 roky Anywetta@

Dobrý den,

mé otázky se týkají ovoce a zeleniny, poprosila bych o názor na to, jakou kupovat. Nejlepší je samozřejmě ze zahrádky, ale pokud není zrovna období sklizně - je lepší kupovaná "čerstvá" nebo mražená? Snažím se vybírat ovoce a zeleninu původem z ČR, ale většina nabídky obchodů je zahraniční. Zajímalo by mě, jestli je lepší si teď v zimě koupit třeba papriku nebo okurky ze Španělska (postříkané nějakou chemií a nedělám si iluze, že by s chemickým postřikem šetřily) nebo takovou zeleninu vůbec nekupovat a kupovat hlavně z ČR, která ale často vyžaduje tepenou úpravu (zelí, červená řepa, kapusta, popř. kysané zelí, ...). Také bych se chtěla zeptat, jestli je lepší preferovat místní potraviny "nebio" nebo dovážené "bio".

Ještě mě napadá, jak je to s geneticky modifikovanými potravinami u ovoce a zeleniny. Doslechla jsem se, že třeba banány mohou být GMO. Je na to nějaká legislativa? A co třeba mražené potraviny (hrášek, ...) - má výrobce povinnost uvádět na obale, že by se jednalo o GMO?

Předem děkuji za odpověď. Anna

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 4 roky sharunka03

Já bych se chtěla zeptat, jestli paní Strunecká se sama podle něčeho z těch knih řídí.? A když ne, tak proč?

Předem děkuji Šárka

1
Obrázek uživatele iva.porto
před 4 roky iva.porto

Ráda bych poprosila p. Struneckou o další - rozšířenější - seznam chem. látek, které negativně ovlivňují lidské zdraví v potravinách a především v kosmetice (přínosný seznam jsem objevila v její knize Doba jedová I.) s popisem účinků na lidský organismus.
A vlastně nejen seznam látek, ale i seznam negativních technologických postupů. V rychlosti dávám příklad hygienických ubrousů bělených chlorem. Takových technol. postupů jsou statisíce a člověk neznalý chemie nemá šanci si dát věci do souvislostí.

1
před 4 roky Ivana

Dobré odpoledne, v MFDNES byl ve čtvrtek 28.11. zveřejněn rozhovor se synem zakladatele Strážnických a Moravských brambůrek Petrem Hobžou (28 let). Článek představuje P.Hobžu jako podnikavého mladého člověka, který z malé rodinné firmy vytvořil velký závod; "tržby za rok 2012 byly téměř 90 miliónů korun, naším cílem je každoroční nárůst o 10%." - Složení brambůrek vyvolává zdravou nechuť k celému rodinnému podniku: Složení výrobku: česnekové: brambory, rostlinný olej, česnekový kořenící přípravek: (sušený česnek max.5%, sušená petrželová nať), jedlá sůl (max.5%), Látka zvýrazňující chuť E621, E635, aroma (česnek). Obsahuje alergen: oxid siřičitý. Slaninové: brambory, rostlinný olej, jedlá sůl (max.5%), aroma( slaninové 2,4%, špekové, kouřové) pšeničná mouka, sušená zelenina( česnek, cibule) maltodextrin, látka zvýrazňující chuť a vůni: (E621, E635), kvasničný extrakt, protispékavá látka: E 341 , barvivo: E 160c, absahuje alegren: lepek, sóju, oxid siřičitý. - Jakým způsobem se dá zabránit prodeji této pochutiny a jí podobných? Spousta lidí stále ještě nečte etikety, nezajímá se o složení.  Domnívala jsem se, že s mladou generací přijde nový pohled na svět, zájem o zdravé potraviny a rovněž zájem zdravější potraviny produkovat. - Tato firma brambůrky vyváží do okolních zemí a "zaplavuje" náš trh. Dá se proti tomu vymyslet něco víc než jen nekupovat? - Mnohokrát děkuji za odpověď. Ráda podniknu víc, nechci zůstat jen u psaní příspěvku. Zůstávám s přáním všeho dobrého. Ivana Martínková



2
Obrázek uživatele Frodik
před 4 roky Frodik

pro Ivanu: Zmíněné Strážnické brambůrky máme zde v databázi, přikládám odkazy na ně. Víte, zakázat potraviny, které splňují legislativu samozřejmě nejde. A jako běžní spotřebitelé máme vliv malý nebo spíše žádný.
Ale co ovlivnit lze a poměrně hodně silně, je samotný výrobce, který potravinu vyrábí. Pokud píšete, že za každý rok jeho tržby rostou o deset procent, tak tu musí být stále více spotřebitelů, kteří jeho potraviny kupují. Tudíž nic výrobce nenutí ke změně, naopak, je vidět, že jeho byznys funguje.
A právě když říkáte, že nechcete zůstat jen u psaní příspěvků, tak já si myslím, že právě tam byste měla začít a pokračovat. Protože jenom šíření informovanosti a zájmu o složení potravin povede k tomu, že více lidí se nad konzumací podobných potravin bude zamýšlet a zváží jejich nákup.
A to je ta silná moc, kterou jako spotřebitelé máme. Jakmile bude prodej takových potravin klesat, to donutí výrobce se zamyslet nad tím, jaký je důvod poklesu. A bude muset vyhodnotit, že problémem je složení potraviny a uvidíte, že změna je možná velmi rychle. Ale bez šíření informovanosti to zkrátka nejde, to je ten klíč.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Dobrý večer, ráda bych se zeptala paní profesorky Strunecké, jak je to se škodlivostí aromat v potravinách, a jak došlo k tomu, že se tyto látky podle evropské legislativy nemusejí podrobně uvádět ve složení výrobků, na rozdíl od aditiv. Jsou to vesměs ropné produkty známého složení. V některých výrobcích stojí na seznamu ingrediencí poměrně vysoko, to znamená, že je tam nezanedbatelné množství- přesto nevíme, čeho. 
Přeji Vám krásné předvánoční dny. Danah

0
Obrázek uživatele iva.porto
před 4 roky iva.porto

Byla jsem tak aktivní, že jsem zapomněla pozdravit, promiňte. A tak činím dodatečně a přeji krásný předvánoční čas Frodikovi a všem příspěvkářkám/řům!

0
Obrázek uživatele Irča
před 4 roky Irča

Mě by zajímalo jak je to s oxidem siřičitým v musli tyčinkách, zda-li je opravdu tak škodlivý nebo se není třeba ho bát. Přeji pěkné předvánoční dny.

0
před 4 roky Jitka

Přeji krásný předvánoční čas bez zbytečného stresu a spěchu. Mě osobně přestalo bavit lidi neustále upozorňovat na nebezpečnost určitých potravin, Jejich odpovědi jsou většinou v tom smyslu, že všechno moc řeším a škodlivinám kolem nás se stejně nevyhnou. Zkoušela jsem jim několikrát ukázat zdravější variantu, ale pokaždé mě takto odbydou, tak ať si jedí, co uznají za vhodné. A teď k otázce. Ráda bych někde našla nějaký ucelený seznam látek přidávaných do kosmetiky a jejich nežádoucí účinky.

0
Obrázek uživatele iva.porto
před 4 roky iva.porto

Ještě bych se ráda p. Strunecké zeptala, jak je to s výrobky z bambusu a octem? Resp. rozpouští ocet vlákna bambusu?
Vysvětlím: při praní používám tzv. mýdlový sliz a jako máchadlo ocet. Mám strach, abych si nezničila prádlo. Někdo totiž tvrdí, že ocet ničí textilie z bambusu, někdo říká, že ne. Pravdu jsem zatím nikde nenašla...
Hezký den!

0
Obrázek uživatele Frodik
před 4 roky Frodik

Děkuji všem za dotazy, včera jsme je s paní profesorkou Struneckou probrali, během velmi příjemného a inspirativního rozhovoru, který se samozřejmě oproti plánu protáhnul. Jakmile materiál zpracujeme, tak ho zde zveřejním, ale bude to chvilku trvat :-)

0
před 4 roky Honey

K tématu skrytých glutamátů - co když je na obalu napsáno: "kvasnicový extrakt bez kyselinové hydrolýzy" = také glutamát? Jsem už z těch názvů pro matení spotřebitele pěkně zmatená. Děkuji.

1
Obrázek uživatele iva.porto
před 4 roky iva.porto

promiňte mi, že jsem nenapsala vše najednou, ale zase mě napadla otázka, na kterou bych ráda znala odpověď. Tak ještě tento dotaz:
bylo by možné sestavit tabulku jednotlivých barev, kterými se barví textil - od nejnebezpečnější po tu pravděpodobně nejméně nebezpečnou? Vím, že jsou barvy (např. tyrkysová), při jejíž výrobě se velmi často používají těžké kovy a předpokládám, že bílá je docela bezpečná. Ale na druhou stranu, co bělení chlorem?...
Ano, dalo by se říci, nekupujte věci z Číny a budete v pohodě. Jenže, nemám iluzi o tom, že i textil vyrobený výrobcem z EU nenakupuje barvy v Číně a tak se bránit nemůžeme ani omezením čínského zboží. děkuji

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Ja bych se chtel zeptat pani Strunecke proc se ve sve knize navazi do MMS kdyz ani nevi jakto funguje,spouste lidem to pomaha a ona o tomto pise jako by to byl jed. Mel sem ji opravdu rad,ale toto me rozlobilo,tak nevim jestli ji mam jeste verit.. Kazdopadne si jinak jeji prace vazim ze ma odvahu to verejne napsat.. Ja si osobne testuju MMS na sobe a pozoruju pozitivni ucinky. Chloritan sodny ma PH 12,kyselina chlorovodikova PH 0,kdyz to smicham vznikne roztok s PH cca 6,5,meril sem si sam.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

+roztomilymedvidek Paní profesorka se k MMS vyjádřila velmi obsáhle v diskusi o MMS

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Ano diky za odkaz to jsem cetl a proto chci vysvetleni,to co pise pani Strunecka je jen tvrzeni proti tvrzeni,spousta textu jsou nesmysly,pripada mi to,ze ji nekdo rekl,at MMS poskodi,vubec bych se tomu nedivil.. Kazdopadne by si mela pani Strunecka precis novou knihu o CDS kde pan Kalcker podava krasne vysvetleni s dukazy,opravdu velice zajimave. Ohledne skodlivosti je varovano v kazde knize ze se chlordioxid nesmi vdechovat,velke davky zpusobuji plicni otravu. Nedavno jsem byl v jednom kramku se zdravou vyzivou a mluvil s pani co tam prodavala o MMS velice si ho pochvalovala. Az si pani Strunecka precte obe knihy o MMS a CDS co letos vyslo a vyzkousi si to na sobe (usta bez polikani),zdokumentuje to,teprve pak ji budu verit to co rika,mimochodem to delam momentalne ja (ocista zubu pomoci MMS)..

0
Obrázek uživatele iva.porto
před 3 roky iva.porto

Frodiku, můžete, prosím napsat, kde bych mohla najít odpovědi p. Strunecké? Moc se tu ještě nevyznám, tak nevím, jestli jsem je někde nepropásla... Děkuji

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

+iva.porto Kdepak, nic jste nepropásla, všechno padá na moji hlavu. S paní profesorkou jsme otázky probírali už před Vánoci. Dávám si to za úkol tenhle důležitý rest co nejdřív dotáhnout. 

0
Obrázek uživatele iva.porto
před 3 roky iva.porto

Nespěchejte!
Času dost - to já se jen už tak těším : )

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Už se těším na odpovědi :-)

0
před 3 roky Strunecká

Teprve dnes jsem docela náhodou otevřela a přečetla všechny dotazy. Je mi ale divné, že se na mne ještě nikdy nikdo neobrátil s žádostí o odpovědi, ani s žádným rozhovorem! Na mnohé dotazy najdete odpovědi v mých knížkách, nebo na www.rizikaockovani.cz nebo v nejnovější knížce Babské rady profesorky Strunecké.

0
Obrázek uživatele iva.porto
před 3 roky iva.porto

Frodiku, prosím, dejte vědět, jak to tedy je? děkuji

0
před 2 roky scodra

zdravim. pokud to bereme jen na chut obcas tak je to podle mne fajn. ja si kupuju treba straznicke cesnekove i kdyz nejlepsi dle mne sou ty tradicni s krenem jak v ladovem stylu obrazek. a netloustnu . vemu si to do prace a tajne zobu. ono dnes neni podle recenzi zdrave nic tak se nebojte. ja i maslo uznavam jen stare 85 procent a starej prtka sem na tom lip nez na ramach a margarinech 23leti co je furt neco boli

0
před 9 měsíci Dekanová

Dobrý den

 mám dotaz jestli existuje bílá himalájská sůl.Všude se dočtu pouze o růžové himalajské soli.
Sice se objednat dá i bílá himalájská sůl , ale jak se zpracovává když původní je růžová sůl tak nevím.
Děkuji za odpověď Dekanová

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 3


Přidat příspěvek