to snad neni možný - HYDROLÝZA syrovátkového proteinu - vznik GLUTAMANU

1
před 5 lety Filip

precetl jsem si velice zajimavou knihu "DOBA JEDOVA" v ktere jsem se docetl...ze pri hydrolyze proteinu vznika stepenim glutaman sodny....takze proteinovy napoj NATURAL WHEY...u ktereho jsem se radoval ze je bez sladidel..barviv..konzervantu...proste jen syrovatka z nekolika forem...tak ted narazim na tohle....coz me vede k tomu ze vse...i kdyz se tvari dobre a zdrave BUDE SPATNE....stejne sojovka od HEINZ....clovek by zajasal ze se tam neobjevuje GLUTAMAT SODNY jako pridana latka....ale pritom se tam dostava pri odstepeni ze sojoveho extraktu(ktery tvori podle obalu 12%)...coz uz vam samozrejme nikde nereknou.....jedna se tedy o tzv. VOLNY GLUTAMAN..ktery je ale pry take nebezpecny.....co na to rikate? mate na to nekdo svuj nazor? dekuji moc za nazory!

1
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Filip: Ano, doba jedová je skvělá knížka a všichni lidi co znám ve svém okolí mají po jejím přečtení podobnou reakci jako Vy :-) A je to docela hodně pochopitelné. Co se týče Glutamanu, tak ještě přidám, že výrobci se jej naučili schovávat ve složení výrobku různě šikovně, aby lidi neděsili, že tam je E621 nebo glutaman. Schovají ho za sojový nebo kvasniční extrakt a je to. Sice legální, ale zní to pro běžného spotřebitele zcela neškodně ...

1
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Frodik: Takže názec sojový nebo kvasniční extrakt = glutamát?!

1
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

Lucka: Jak psal Filip - viz. Doba jedová ( www.dobajedova.cz ), strana 29. Budu citovat, snad autoři nebudou nic namítat:

"Některé výrobky nesou označení E620-E625, ale problémem je, že obsah glutamátu v potravinách se často skrývá pod označením hydrolyzované proteiny, kvasničný či sojový extrakt. Při jejich přípravě se vázaný glutamát uvolňuje z bílkovin a ve vysoce škodlivé volné formě zůstává v produktu. Na trhu se objevilo velké množství hotových jídel, pro kojence a batolata, která obsahují tyto extrakty. Domníváme se, že změny ve výživě kojenců a batolat ve směru masivního používání hotových pokrmů mají význam na roli nárůstu autismu, především v USA a ve Velké Británii..."

1
před 5 lety Michaela

tak to jsem taky v šoku, koupila jsem si včera BIO zeleninový bujon a ted na složení čtu kvasnicový extrakt, na Bio polívce od spolecnosti Natur extrakt z droždí, na rostlinných parkach a masu ochucovací směs také nezní moc přesvedčivě, dnes se fakt nedá ničemu věřit :/ každopádně dekuju za informaci... říká někomu něco přírodní barvivo fermenta?

0
před 5 lety Michaela

tak jsem prošla všechny bio zeleninove bujony, ktere jsou na těchto stránkách uvedeny a všechny jmenované extrakty obsahují- takže ve všech je glutamát :(
bez glutamátu a jinejch sajrajtů by měla být Solčanka : http://www.bio-country.cz/Ochucovadla/Bujony-soli/Solcanka-s-morskou-soli-SOLCANKA

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Michaela, Frodik: no přesně, také jsem kupovala třeba bujony Bioline s pocitem, že konečně nejím ty všudypřítomné glutamáty... téda, taková podstatná věc a unikla mi:-D Tak jsem ráda, že jsem teď už zase o něco chytřejší.

0
před 5 lety Filip

Frodik: a nevis jak to je u toho proteinovyho napoje, kterej ma jako ctvrtou nejvetsi slozku hydrolyzovany protein? protoze z toho glutamanu se pry v tele po zatezi stava glutamin...coz uz je prospesna latka pro tvrorbu svaloviny..takze nevyznas se vtomto prosimte? myslis ze nejak takhle "ne uplne spatne" by to mohlo fungovat? jinak do sebe glutamat(glutaman) se snazim nervat vubec...diky moc

0
Obrázek uživatele marza@
před 5 lety marza@

Dnes jsem také narazila, že glutamat je takhle pěkně schován za něco, co nezní až tak špatně....už takhle stačí že z krámu chodím s čím dál méně potravin, protože si nevyberu.

0
Obrázek uživatele Ladybeetle
před 5 lety Ladybeetle

Také jsem tuhle knihu četla a jsem z toho na rozpacích. Kojenecká mléka s označením HA apod. jsou z částečně hydrolyzované syrovátkové bílkoviny, což podle autorů této knihy znamená, že v ČR ve velkém podáváme dětem v prvních měsících jejich života glutamát, který nepříznivě působí na jejich mozek a další. Nebo jsem to celé špatně pochopila? Nevíte někdo o dalším důvěryhodném zdroji, který se touto problematikou zabývá?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Ćistý kvasničný extrakt s názvem Marmite je jedna z nejoblíbenějších potravin v Británii. Stejně tak Bovril, což je takový hovězí bujón s konzistencí i vzhledem kamenouhelného dehtu.:-))Marmite jedí děti odmalička na chleba s máslem, maže se na sendviče a je prostě všude. Viděla jsem i pořad "Skrytá kamera", kde Marmite byl servírován cizincům- ti ho jedli poprvé v životě- a ty ksichty, co u toho dělali! Britové se fakt dobře bavili. Je to totiž příšerně slané, s masovou chutí- inu glutamát jak z růže květ. Přikládám foto.

1
před 5 lety Petra

Také jsem byla v šoku, když jsem si to přečetla. Když si čichnu k bujónu s glutamanem udělá se mi špatně, ale když si čichnu k bio bujónech s extraktem z droždí, pořád cítím slabý zápach, jako u glutaman. Tak jsem to přestala kupovat ještě před vydáním knížky, prostě mi to "smrdí".

0
před 5 lety Iva

Podle mě zde chybí slovo odborníka. Já sice nejsem 100%, ale rozhodně bych ráda vyvrátila vaše mylné informace.

Glutamát sodný je sice do instantní polévky nacpán až kam a není to dobře, ale také je v potravinách přítomen jako jejich přirozená složka. Například Zelený hrášek obsahuje 106mg Glutamátu/100g výrobku, Rajčata 246mg/100g a bujón z kvasničného extraktu 40mg/100g, houby taky cca 40mg/100g.

Pokud se podíváme na množství, tak co vám uškodí více? Cca 10g extraktu přidaného do velkého kilového bochníku chleba (1200g), nebo rajčatový salát k obědu (200g rajčat) a k večeři hrachová polévka/kaše?
V jednom plátku chleba tj. 50g přijmete 0,16mg glutamátu, zatímco v rajčatovém salátu 492mg.

A to se stále bavím pouze o tom přirozeně se vyskytujícím. Kvasničné extrakty nejsou to samé jako glutamát, jedná se pouze o sušené hydrolyzované kvasinky a tudíž o čistě přírodní produkt s minimálním zpracováním. Nehledě na jeho velikou přednost a to je snížení obsahu NaCl až o 50%.

Doufám, že jsem uklidnila ty, kteří jsou z této celkem nové technologie v šoku :-)

1
před 5 lety Filip

Iva: a vy jste ten odbornik? ano glutamat(glutaman) je ve vsech proteinech samozrejme...ale podstatou je...ze skodlivy je ve volne forme(tedy nevazane) a to se dela prave pomoci hydrolyzi(pomoci kyselin..enzymu atd) ..takze kompletni bilkovina se vsemi aminokyselinami(vcetne glutamanu) je v pohode..ale jakmile se to zacne stepit na jednotlivy aminokyseliny..coz se prave hydrolyzou stane..kdy vznikne EXTRAKT = vytazek(napr. prave kvasnicovy extrakt) ...shodou okolnosti prave glutaman odstepenej...zvyraznuje chut...a tak se vyrobce snazi ho do potravin nacpat za kazdu cenu :)

0
před 5 lety Filip


*..kdy vznikne EXTRAKT = vytazek(napr. prave kvasnicovy extrakt) ...JE SPATNE

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Lucka
skus napr bujon od Vitany Natur :)

0
před 5 lety Snipp

Proboha, tělo si stejně musí všechny bílkoviny rozštěpit až na základní aminokyseliny aby je mohlo zpracovat. Takže z čehokoliv co jíte se uvolňuje ten váš "velmi škodlivý" glutamát. Pokud se nebudete cpát čínskýma polívkama a sojovkou do rána do večera tak se vám nic nestane. Chápu že si tu lidi stěžují na látky, které opravdu v potravině a potravě přirozeně nejsou, ale stěžovat si i na to co je absolutní základ, to už je torchu přehnané nemyslíte?

1
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Ten "absolutní základ" ovšem je také vázaný v přirozené stravě, takže působí v komplexu s jinými látkami. V tom je právě potíž, že samotná izolovaná látka může mít úplně neznámý dopad na organizmus a na zdraví člověka. Není to totéž. to je jako s léky: syntetická napodobenina účinné látky z léčivé rostliny není totéž co léčivá rostlina, protože těch látek je pospolu víc-a ty v syntetickém výrobku chybějí. Podobně jako se ukázalo,že k vstřebání vápníku do těla je potřeba mnoha dalších minerálů i stopových prvků: ty ale v uhličitanu vápenatém z lékáren nenajdete. Přesto je stále doktory doporučován, i když starším lidem ucpává cévy a nesmějí ho užívat dlouhodobě.Prostě nefunguje.

0
před 5 lety Pipos

Jak uz tu spravne poznamenal Snipp, kazda bilkovina je slozena z aminokyselin a jednou z nich je i kyselina glutamova. Kdyz se bilkovina travi, enzymy ji rozhydrolyzuji na kratsi ci delsi peptidicke retezce a nasledne na volne aminokyseliny, mezi nimi i glutamat (rozumejme tim volny hydrolyzovany aniont od kyseliny glutamove). Kazdy clovek, ktery sni bilkovinu, se zasobuje glutamatem!!!! Takze kachna, co jsem mel vcera k obedu je mohutnym zdrojem glutamatu, stejne jako lusteninovy salat, ktery si dam dnes k veceri. Tu lusteninu si zakapnu sojovou, ktera obsahuje volny glutamat. Me by opravdu zajimalo, jak to nase telo pozna ktery glutamat je spatny a ktery dobry. Jak sakra rozlisi ten "osklivy" glutamat ze sojovky od toho "dobreho" pochazejiciho z travenych bilkovin?

0
před 5 lety Dita

Tělo je chytřejší než si myslíme, příroda je prostě moudřejší než my. Jen člověk se ji snaží nakukat, že je tady pánem. Jak je možné, že tělo rozpozná šťávu z citrónu a jím vpravovaný vitamín C od těch z laborky vyrobený. Hodně zvířat je od přírody obdařeno instinktem, zatímco červík se s chutí zavrtá do nestříkaného jablka, člověk schroupe klidně i to vyumělkované, dva roky ležící někde ve skladu. Myši v laborce dají přednost nemodifikované stravě před tou modifikovanou. To jen my jsme přesvědčovány, že to půjde jinak. Karoteny e160 a karoten snědenej z mrkve, tělo to prostě pozná.

0
před 5 lety Pipos

Diskuze se bohuzel posouva z roviny racionalnich argumentu do roviny iracionalni nabozenske dogmatiky. Pokud nekdo chce tvrdit, ze telo pozna prirodni glutamat od syntetickeho, tak by mel take vysvetlit mechanismus, kterym to rozpoznavani funguje. Pokud to neumi, nemuze teto diskuzi nijak prospet. Muze nanejvys prohlasit, ze VERI, ze telo rozdil pozna. Proti vire se neda nic namitat a ja kazdou viru respektuji. Pokud ovsem cheme pristupovat k otazce zdrave vyzivy vedecky, musi jit vira stranou a musime se spolehat pouze na argumenty podlozene objektivimi daty. Bohuzel to vetsina lidi neumi, a/nebo vyuzivaji fakty vytrzene z kontextu jako pseudoargumenty. Samozrejme, ze se cerv radeji zavrta do nestrikaneho jablka nez do toho osetreneho. Pokud to jablko bylo osetreno latkou s repelentnim ucinek, tak je to prece jasne a logice, ale nic to o nevypovída o jeho instiktu. Ovsem cerv samozrejme ma instinkty, ty se ale projevuji se jindy a jinak.

1
před 5 lety Dita

ok, tak je to náboženství. Můžu se přesně tak zeptat, proč si myslíte, že to tělo nepozná, ale ptát se nechci. Ano, můžu se plést, nemám problém s tím to přehodnotit, ale v současné době si myslím, že to tělo pozná. Já jdu raději pověsit prádlo, pokud chcete zjistěte si informace sám.
Například se můžete podívat na port, díl o fruktóze (dávala sem Danah v kategorii zajímavé ke shlédnutí). Krásně tam vysvětlují jaký je dopad na organismus fruktózy snědené z jablka (kdy fruktóza tělem projde), kdežto ta vyrobená z kukuřičného škrobu, který se chemicky rozloží na gluk. sirup a ten se pomocí enzymů převede na značný podíl fruktózy se v těle usadí jako tuk. Taky není fruktóza jako fruktóza. Pozná to a pokud ne, tak si to myslete, já si to prostě nemyslím. Možná časem změním názor, ale z informací co mám, si to prostě zatím nemyslím.
Na mimozemšťanské řeči sem si za dobu mého života už zvykla :) a proto se mě už v této konverzaci nechce pokračovat, nikam to nevede.

0
před 5 lety puntik

Myslím si, že fruktoza je fruktoza a vždycky z ní vznikne to, co z ní vzniknout má. Tedy, buď zpětně Fruktoza- Glukoza-energie.
nebo Fruktoza- glukoza - tuky.Odbourání dané látky je organismem dané a tělo má pro to své specifické enzymy. Tedy: stejný chemický vzorec = stejné postupy odbourání.
Ale je pravda, že z nadbytku fruktozy ztloustneme stejně jako z glukozy. Nemůžu tu Danah najít:-(

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

puntik: myslím, že odkaz od Danah je v diskuzi "Zajímavé ke shlédnutí"

0
před 5 lety oPorto

Dita to napsala přesně : ))))) Než se skutečně dozvíme, jak to v tom našem těle funguje - není lepší si vzít raději mrkev než vitamín v kapsli? Je mnoho studií, které se třeba i po 50 letech změní, resp. napíše se, že to tenkrát nebylo správné tvrzení. Řešit, jestli to tělo pozná nebo ne - na to opravdu může mít čas jen chlápek, co si potřebuje zvednout ego. Dito, také jdu raději něco dělat a dám si tu mrkev : )

1
před 5 lety Pipos

Je velka skoda, ze drazi zucastneni nejsou ochotni pokracovat v plodne diskuzi. Myslim, ze jsem se vyjadril korektne a neni duvod k popuzenym reakcim. Pokud jsem se nekoho dotkl, tak se omliuvam, nebylo to mym cilem. Stale plati, ze vasi viru v dvojjedinost glutamatu respektuji. A opravdu uprimne by me zajimalo, jak jej telo odlisi. Pokud zna nekdo odpoved, sem s ni! K te fruktoze: nepochybuji o tom, ze fruktoza v jablku bude mit jiny ucinnek nez fruktoza synteticka umistena do prumyslove cukrovinky. Nejde ale v tomto pripade prave o vliv te matrice, ve ktere je fruktoza podavana, nez o samotnou fruktozu?
ad oPorto: vase poznamka je sovinisticka a nekorektni. Presto s vami souhlasim, mrkev je jasna volba. Dokonce si ji sam pestuju, a moje ego mi daleko lepe zveda radost z povedene urody.

0
Obrázek uživatele iva.hospodkova@
před 5 lety iva.hospodkova@

Filip: Pardon, delší dobu jsem zde nebyla:
- hned v úvodu píši že nejsem přímo odborník, nejsem ani výrobce, ale diplomant na VŠCHT v Praze, který se zabývá už několik let svého studia snižováním obsahu soli v potravinách a v poslední době především kvasničnými extrakty.
- pokud chcete do odbornějších blábolů tak prosím:
--kvasinky jsou autolyzovány vlastními endogenními enyzymy, tento proces je vyvolán buď zvýšenou teplotou či osmotickým šokem, po 15-60 hodinách ( dle způsobu zpracování) máme takový pěkný rozpadlý koktejl, ze kterého následně odfiltrujeme rozpustný podíl, který je (nejčastěji na vakuových odparkách) zahuštěn
--Čerstvé kvasinky obsahují cca 8% RNA, která se skládá z několika typů nukleotidů - GMP, AMP, CMP a UMP. Z čehož pouze Guanin(GMP) má chuťové vlastnosti zvýrazňovače. Z AMP= adenin vzniká konverzí IMP=inosin-5-monofosfát, který už má taktéž chuťové vlastnosti.
Tímto jsme se dobrali k tomu proč jsou kvasničné extrakty používány jako zvýrazňovače chuti. Ne kvůli glutamátu, ale kvůli I+G.
V úvodu píšete, že je glutamát schován pod sojový či kvasničný extrakt. Se sojovým souhlasím, ale s kvasničným ne :-)
Jak jsem již zmiňovala, glutamát je všude jako přirozeně se vyskytující složka, jenže je rozdíl když je přítomný v kvasinkách přírodně a nebo když se čistým glutamátem dochucuje.

0
Obrázek uživatele iva.hospodkova@
před 5 lety iva.hospodkova@

Pipos a Dita:
Vitamín C je a vždy bude jen a jen vitamínem C. Ať je přírodní nebo syntetický, tak vzorec, složení, název, chuť i odbourávání v těle bude stále stejné. Vliv má pouze matrice. V některé je vázaný více, někde méně a tudíž i výtěžnost pro tělo je menší či větší.
Když zdlábnete kapsli a zapijete vodou, tak sice dostanete dost vitamínu, ale jeho zpracování v těle je náročnejší z hlediska trávení. Žaludek si neřekne, že dostal bobuli a začne jí zpracovávat a k trávení ve střevě jsou důležité i žaludeční šťávy, zatímco pokud sníte jablko tak dostanete nejen vit. C, ale i další vitamíny, vlákninu podporující peristaltiku střev, ale hlavně uvolnění žaludečních šťáv a tím zajištění lepšího vstřebávání v tenkém střevě. :-)
Já osobně chápu nutnost vitamínů jen v případech, kdy je to opravdu vyžadováno - vrcholoví sportovci, kteří ztrácejí vit a minerální látky při dlouhodobých trínincích, těhotné ženy, starší osoby s problémy se vstřebáváním, či nemocné. Ale rozhodně ne pokud jste fit, to radši pořádný zeleninový salát jako prevenci. Navíc z běžné stravy není možné aby člověku látky chyběly až tak že by z toho měl nějaké následky :-)

Iva

0
před 4 roky Michelle

Bujóny?? Fuj fuj fuj. Ani bio ani nebio. Tyhle jedy v lednici vůbec nemám.Mnohem jednodušší je hodit do kastrolu kořenovou zeleninu, z části udělám polívku hned a zbytek dám do mrazáku. Levné, zdravé, bez glutamátů ;-)

0
před 4 roky Snipp

Michelle, jen na okraj, jak řešíte situaci kdy potřebujete rychle polévku a zrovna vývar nemáte, ani zamražený. Tam je bujón rozhodně rychlejší, a proto i jednosušší :-P

0
před 4 roky Filip

Taky jsem tu dlouho nebyl.. jsem rad... ze se diskuze rozjela... protoze lidi konecne zacinaji i v CR resit.. co do sebe rvou! a GLUTAMAN.. je asi takova prvni velka ryba... nasledovana aspartamem

o skodlivosti volneho(free)"predtraveneho" glutamanu pise v knize Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc

pochybuju.. ze to tam uvadi ve svych starych letech z ciste komerecnich ucelu.. spis je to na zaklade jeho studii... zkusenosti a vedomosti.. ktery ma i ze zahranici

iva.hospodkova@
v knize je myslim psano.. nektere extrakty... takze muzete mit pravdu s tim kvasnicnim...

takze.. kdyz potvrzujete sojovy extrakt... tak v kterych dalsich by se nasel? diky za odpoved

0
před 4 roky Filip

Pipos:

tak prece jen je to rozdil... kdyz ti prijde kachna standartne do zaludku... a tam se klasicky nekolik hodin natravi(rozstepi) na ty aminokyseliny a telo si to standartne zpracuje jako je mu to vlastni...

oproti tomu.. kdyz prijde bilkovina uz rozstepena... tak co se stane... myslis.. ze celej proces urychli a rovnou preskoci k tomu standartnimu zpracovani.. a nebo se deje neco jinyho?.. telo na to neni pripraveny.. telo je pripraveny na "kachnu" .. je mozny...ze telo bude v nejakym prebytku.. protoze na toto neni zvykly... a ukladat to nekam jinam?

je to ciste uvaha.. chtelo by to nazor odbornika.. co se deje.. s jiz predtravenou bilkovinou v tele

0
před 4 roky Anna

Já jsem na glutamát alergická. Po snězení mi shora vyschne jazyk a mám do druhého dne takovou žízeň, že vypiji min. 2 litry vody nad běžnou spotřebu. Je to obzvlášť podraz u těch výrobků, kde se píše bez glutamanu, a ono to tam přesto je. Teď jsem zrovna naběhla na vidle, koupila jsem sojovku Kikkoman - prý bez glutamátu, jen přírodně fermentovanou, ale není to pravda (sklenice za 300Kč). Z dnešního chleba a pečiva je mi také zle. Přijde mi jako plesnivé, nebo jako z plastu. Ale když upeču doma, nic mi není. Proto už nakupujeme jen základní potraviny, a vše si doma vaříme.

0
před 4 roky Filip

Anna: nad tou sojovkou taky badam... protoze fermentace je opravdu prirodni prirozenej proces - v cestine je to kvaseni - tedy zeli, ocet, a to i prirodni kvasek! základ kazdyho dobryho spravnyho zdravyho chleba... pokud nekdo musi mit sojovku... tak jestli Kikkoman nebo obycejnou chemickou Heinz... tak jednoznacne fermentovanou Kikkoman


ted prednesu svuj nazor.. po prostudovani nekolika veci.. co mi vychazi..

musime si rict.. ze sojovka je sam o sobe ZVYRAZNOVAC.. kdyz se trochu zamyslime... tak ju nepridavame(ja teda osobne nepouzivam vubec zadnou - zbytecnost)kvuli chuti sojovych bobu.. ale prave kvuli CHUTI = zvyraznovac

a ted se nabizi otazka... je spatnej jen ten glutaman chemicky oddelenej za pouziti ruznych i jedovatych chemikalii(ten je spatnej urcite).. a nebo je spatnej uz jen ten samotnej prijem volnyho glutamanu.. kterej muze vzniknout i prirodne(samozrejme kazda bilkovina ma glutamanu ruzny mnozstvi.. ale prave soja jich ma hodne - proto se zrejme sojovka = myma slovama zvyraznovac.. dela prave...ze sojovych bobu) vim.. ze v te knize doba jedova.. nebo potom v nasi emailove konverzaci s jednim s autoru prof. patockem.. bylo receny.. ze by se to sojou vseobecne nemelo moc prehanet

tady pridavam spektrum aminokyselin sojovych bobu:

- Tryptophan 0.591 g
- Threonine 1.766 g
- Isoleucine 1.971 g
- Leucine 3.309 g
- Lysine 2.706 g
- Methionine 0.547 g
- Cystine 0.655 g
- Phenylalanine 2.122 g
- Tyrosine 1.539 g
- Valine 2.029 g
- Arginine 3.153 g
- Histidine 1.097 g
- Alanine 1.915 g
- Aspartic acid 5.112 g
- Glutamic acid 7.874 g
- Glycine 1.880 g
- Proline 2.379 g
- Serine 2.357 g


vsimnete si.. ktera aminokyselina jasne prevazuje :)... nejaky nazor?

0
před 4 roky Filip

jeste dodam ... mnozstvi g aminokyselin na 100g sojovych bobu

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Glutamová kyselina (glutamát, glutamin) je jedna ze základních aminokyselin, nejen, že ji potřebujeme pro vývoj a metabolismus organismu, ale je prakticky ve všem, co obsahuje bílkoviny, maso, luštěniny...
je přirozenou součástí. Problém je její nadměrná konzumace spojená s jedením polévek z pytlíku, různých ochucovadel, rychlé občerstvení, restaurace a závodní stravování. Kdo se tomuhle vyhýbá nemusí se obávat.

0
před 4 roky Filip

Stana: ano to je logicky.. ze je soucasti bilkovin.. kdyz je to aminokyselina ze :) ... ale jde o to... kdyz se vypreparuje tak.. ze se uvolni z toho slozityho retezce.. a stava se z ni prave ta tzv. pro telo uz ne tak prirozena.. "volna aminokyselina" - "volny glutaman" .. preskakuje se tam ten prirozenej proces v tele... to je to o cem je rec... a ten se muze uvolnit tedy i prirozenym procesem.. potom vznika prave ta otazka.. ze treba soja ji obsahuje sama o sobe velky mnozstvi.. jestli uz je to moc?.. nebo jak to je..

takze treba pouziti i te prave sojovky.. zvysuje prijem volnyho glutamanu - jako kdyz si das polivku v pytliku.. taky je tam navic.. taky zvysis jeho prijem.... pak je zase dalsi vec.. ze ten prirodne ziskanej je na tom urcite lip.. jak ten chemicky vypreparovanej... no neni to vubec tak jednoznacny .. ze vyhybej se polivkam v pytliku a ses v klidu.. pokud je problemem zvysenej prijem glutamanu v te volne forme

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 6


Přidat příspěvek