stupnice škodlivosti

0
Obrázek uživatele maciejlat@
před 7 lety maciejlat@

Dobrý den, chtěla bych se zeptat autorů tohoto těchto stránek na principy, kterými se řídili při stanovení skóre škodlivosti. O stupnici škodlivosti píšete, že je to „čistě subjektivní hodnocení autorů tohoto webu, vyjadřující jejich názor na škodlivost potravinových přísad“. Každé, byť subjektivní, hodnocení se opírá o určitá kriteria (např. chutná mi – nechutná mi:-). Chtěla bych se zeptat, jaká ta kriteria byla v tomto případě.
Jsem typ badatele a našla jsem stránky v zahraničí, které se co do názoru na škodlivost jednotlivých přísad liší. Například Federace Spotřebitelů v Polsku http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 Píší, že například přísada E999 Extrakt kvilajové kůry se její požívání nedoporučuje a že denní A.D.I. je např. dosažena při vypití 1,75 litru zázvorového piva. A ve Vašem hodnocení má stupeň 2 je tedy považována za syntetickou přísadu bez známých vedlejších účinků.
Na závěr mám ještě dotaz k samotné tabulce. U přísady E314 Guaiac Resin máte hodnocení 1, zeleného smajlíka a současně informaci, že je to přísada zakázaná v ČR. Proč je tato přísada zakázaná je-li zdravá? Podobně E236 kyselina mravenčí má stupeň 0 a současně je zakázaná.
Neberte, moje dotazy jako projev nedůvěry či hnidopišství, ale spíš jako důkaz snahy věci porozumět. Chci si být jistá, když musím šestileté dceři vysvětli, že to želé které dostala od tety ve školce musíme vyhodit, protože je tam E123.

0
před 7 lety Webmaster

Dobrý den, pokusím se odpovědět na Vás obsáhlý dotaz, za který Vám děkuji, především proto, že je zvídavý, upřímný a nejedná se o projev nedůvěry, tak jak sama uvádíte.
Nejprve k tomu, proč jsou některé přísady zakázané i když nejsou škodlivé. Inu, to je dáno platným zákonem a tudíž je třeba tento dotaz směřovat jiným směrem.
Co se týká informací na našem webu, tak ty vycházejí z mnoha zdrojů, především z české i zahraniční literatury. Bohužel zdroje informací zatím z časových důvodů nejsou uvedeny u všech, pracujeme však na doplnění zdrojů u každého éčka. Jak pak taková stránka vypadá se můžete podívat například zde: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E330

0
před 5 lety Pavla

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat ohledně stupnice škodlivosti.Doma mám tabulku éček, ale bohužel ve většině případech se neshoduje škodlivost dotyčných éček , se škodlivostí na vaší internetové stránce(seznam éček), kde je psáno že škodlivost E 203 je 2, ale na mé tabulce je škodlivost 3.Takových to případů mám opravdu hodně.Proto bych se chtěla zeptat, zda-li škodlivost éček na vašem seznamu">seznamu je opravdu pravdivá, nebo takováhle to "neshodnost" je normální.Ještě bych chtěla dodat, že na mém papíru je škodlivost vyznačena od 1 do 5,z čehož je 5 nejhorší, ale na vašem seznamu">seznamu je stupnice od 1 do 7, z čehož je nejhorší 7.
Děkuji za vaší odpověď

0
Obrázek uživatele nahz54
před 3 roky nahz54

Dobry den chtela bych se vas zeptat proc kazda latka ktera je v podezreni na rakovinu jako E 102 nema vyssi stupen na stupnici. Kdyz budu nakupovat tak se mam vyvarovat skupine 6 a 5 a ostatni nemaji takovy vliv? Prominte ze se tak hloupe ptam jsem v tomto novacek. Velmi dekuji za vas projekt.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

+nahz54 Dobrý den, víte, ono nic není jednoduché, obzvlášť pak Éčka :-) A když se to zjednoduší do podoby tabulky s čísly, tak takové zjednodušení sebou vždycky nese určitou míru nepřesnosti a nutnost více se nad tím vším zamyslet. 

Vysvětlím, jak to myslím :-) Tak např. zmíněné E102, neznamená, že když sníte jednu potravinu s takovým barvivem, že automaticky budete mít rakovinu. To je jasné. Na druhou stranu, je potřeba se dívat na použití Éček nejenom podle jejich možné nebezpečnosti, ale taky proto, proč je vůbec výrobce používá. Jaký k tomu má důvod ? Potřebuje kvalitní, poctivá potravina aby v ní taková látka byla ? 

Použití Éček totiž hodně často ukazuje právě na toto. Vemte si příklad, potřebuje jahodový jogurt v kterém jsou opravdu jahody aby byl obarvený na červeno ? A stojí Vám za to kupovat si takový podfuk jako je obarvený jogurt bez jahod ? A takových příkladů je nespočet. Takže špatným Éčkům se vyhnete jednoduše, když budete kupovat kvalitní potraviny - ty které obsahují to, co skutečně obsahovat mají.

0
Obrázek uživatele nahz54
před 3 roky nahz54

Dobry den dekuji Vam za odpoved taky se snazime kupovat lepsi potraviny jen me to zajimalo napriklad koupit salam bez e120 je umeni nechapu no.

před 3 roky dvkugavc

Příspěvek byl schován správcem. Vysvětlení: Nevhodný příspěvek

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 9


Přidat příspěvek