Stalo sa vám?

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Neviem kolkí z vás presne vedia z hlavy čo aké E-čko je...ja viem len podla čísiel, ktoré su bezpečné,nebezpečné atd..pýtam sa preto,lebo sa mi v poslednej dobe stáva,že čítam zloženie potravín a niektoré E-čka su vypisané číslami, iné celým názvom.Musím si na to dávat pozor

0
před 5 lety Dita

Ty co se nejvíce opakují si už pamatuji. Potraviny, ale co nejvíc kupuji většinou žádné neobsahují, vařím ze základních potravin (zelenina, luštěniny, těstoviny, mouku, máslo), polotovary, snacky, zmrzliny, salámy, konzervy, ochucovadla,... a podobné u mě moc nenajdete kromě snad shoyu. Jinak dále kupuju bylinky, koření - ne směsi, většinou v nich je glutaman. Jen u sýru se dívám zda není dobarvován.

Ono se to už dá docela odhadnout kde co hledat. Hlási-li obal bez konzervantů, praděpodobně tam bude něco jiného, třeba sladidlo. Jogurty se zahušťují želatinou, škroby. Když je barevný pokrm kompoty, limonády, bonbóny pravděpodobně bude chemicky obarvený. Když je to sterilovaná zelenina, nápoje pravděpodobně tam bude umělé sladidlo. V salámech zase můžete hledat separáty, soju, škroby, dusitany. V mražených rybách zase vodu plus éčka, aby se voda udržela a nevytekla, v tavených sýrech zase tavené soli. atd. Tohle všechno už nekupuju.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

to co píše Dita je neskutečná pravda... dneska jsem byla po dlouhé době v obchodě s manželem, ten nic neřeší, tak mi navrhl ať si za super cenu koupím jogurtové mléko... tak jsem si přečetla složení... mimo jiné vepřová želatina a kdybych náhodou měla pocit, že je zahuštěno málo, tak ještě modifikovaný škrob... načež můj manžel flegmatik pravil: "to mi řekni, jak se do jogurtu dostane prase" ... fakt dneska nakoupit kvalitní potraviny bez éček a různých jiných nežádoucích přísad je náročný úkol.

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Taky nechápu,jak se do jogurtu dostane prase. :o) Já jsem se teprve nedávno dozvěděla,že kvasnicový extrakt je totéž co glutaman sodný a tudíž informace na krabičce od zeleninového bujónu"bez přidaného glutamátu"ještě neznamená,že tam ten glutamát opravdu není. :o(

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Výrobci jsou filutové.Vždycky přijdou na to,tak oblbnout neinformovaného zákazníka.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 5 lety 6sense

Mno znám jich už dost :).
Už jsem se často setkal s tím že když jsem nekoho viděl něco pít nebo jíst, tak jsem hned z hlavy řekl obsažený škodlivý éčka aniž bych se tomu kouknul na složení.
jj, ze základních surovin jak píše Dita je to nejlepší.
K těm jogurtům, já spíš řikam že tam přidávají ho***, když ty bakterie (hollandia, a ty další probio se složením s těmi latinskými názvy) jsou bakterie na podporu střevní mikroflóry, který vytáhli ze stolice plně kojených dětí a pak to namnožili ( ale hlavně že si tu hollandii a jiné s tim obsažené lidi chválí jako super jogurt :D ).
A oni když třeba jedno éčko uberou tak přidají zas jiný, jako teď třeba nějaký charitativní žvýkačky, který se pyšní tím že nemají sladidla a navíc tam šoupli nějaký konzervant a barvivo... sice už nežvýkám, ale schválně jsem se kouknul na složení, že mě určitě nepřekvapí...

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Mě štve to, že třeba existuje víc názvů pro jednu věc, například ten glutaman - kolik jch má, 5? Taky jsem až díky vám tady zjistila, že kvasničné extrakty nejsou žádný zázrak, ale jen zakamuflovaný glutaman. Takhle je to ale s více éčky, podobně ale jako Dita kupuji jen to, kde složení vím a obvykle tam je jen málo nebo žádná "E", přesto by bylo jednodušší, kdyby měl každý jeden název.

0
před 5 lety iveta

Ja jsem to vyresila pomoci aplikace na telefonu. Je to super a je jich docela dost a nektere jsou i offline, takze nemusite byt pripojeni na net. Je sice fakt, ze uz mam taky vetsinu veci pozjistovanych a kupuji jen to, ale vzdycky se to hodi :)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Iveta: aplikaci mám v omiblu také, bohužel ne vždy po ruce ten mobil:) ale také tam jsou někdy docela rozdílné údaje oproti inforamcím zde, často to značí rozdílné stupně škodlivosti.

0
Obrázek uživatele Zdeňka Terezie
před 5 lety Zdeňka Terezie

Velice často to řeším přečtením složení v jiném jazyce (slovenština, angličtina). Zjistila jsem totiž, že v češtině poměrně dost informací chybí, nebo se schovávají různé chemikálie za aroma, skupinu dochucovadel a podobně

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

zdenkaterezie@: Když jsem sehnala sušenou stévii made in Germany, tak tam naopak české informace přebývaly, ačkoliv německý originál mlčel: česká samolepka říkala: "Použití pro dentální a pleťovou kosmetiku. Jako potravina jen mimo EU." Tak si s humorem říkám,že bych stévii mohla zkusit i jako vlasovou kosmetiku a umýt si s ní hlavu. o)))

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

já mám tady ze stránek vytištěná všechna éčka a nosím to s sebou v kabelce ;-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Mám naštěstí v tomto chemické vzdělání, proto je mi úzko, když čtu, co je v potravinách. Resp. co se ještě může nazývat potravinou.

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

Danah tak to trošku závidim, keby som vedela aká doba jedová nás čaká, asi by som tiež zvolila také vzedlanie

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Měla jsem problém už s tím,přečíst si složení na obalech.Písmenka jsou čím dál menší a často na tmavém podkladě.Že by schválně?Jenže na mě si nepřijdou.Já si nosím v kabelce lupu. :o) A éčka mám v mobilu a v peněžence.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Ahoj,Lucy, tenhle důvod mě tenkrát opravdu nenapadl. Chemii miluju dodnes, jen ne v jídle. To mi připomíná, jak lidé z pekáren nejedli pečivo, protože viděli, co se do těsta sype, stejně tak lidé v masokombinátu nejedli salámy, protože viděli, co všechno se do nich semele. :-))

0
Obrázek uživatele Zdeňka Terezie
před 5 lety Zdeňka Terezie

Všechny si nepamatuji, ale tím, že mám vůči většině intoleranci, snažím se to eliminovat na ty, o nichž se dočtu. Problém je že se různá aditiva atp. schovávají za jiné názvy a v česky psaném složení často ani nejsou. Naučila jsem se proto číst i jinojazyčné složení. Např. slovenská verze je mnohem obšírnější.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 12


Přidat příspěvek