SODA BIKARBONA a BIKARBONÁT AMONNÝ

0
před 8 lety Radka

Ahoj, zajímalo by mě, jaký máte názor na E 500(ii) a E 503(ii)? Někdo tvrdí, že je to neškodné, jiný, že škodlivé ve vysokých dávkách.... Co jsou vysoké dávky? Obsahují to máslové sušenky a dcera je má moc ráda. Teď zvažuji, jestli jí je mám dávat nebo ne. Moc děkuji za názory. Radka

0
před 8 lety Honzis

To první je snad normální jedlá soda, která je podle mě neškodná a neměla by chybět v žádné domácnosti. My s ní pečem, je dobrá jako první pomoc při pálení žáhy - před sto lety to byla jediná věc na žáhu.

0
před 8 lety Honzis

Jo a jako děti jsme si dělali šumák sami z kyseliny citronové a jedlé sody - chuť nic moc, ale pít se to dá :-)

0
před 8 lety MIrek

Já bych řekl, že jedlá soda v těch sušenkách asi vadí méně, než ztužené tuky a emulgátory, barviva, stabilizátory a chuťové přísady, které se na podobnou výrobu běžně používají. Ve fabrice se to nedělá z másla, vajíček, mouky, a cukru jako to dělaly naše babičky...

0
před 8 lety Strychnin

Jste si jistá, že to ty sušenky obsahují? Na potravině musí být uvedeny jen látky, které se k ní přidávají ve výrobním procesu, tedy ne látky, které přirozeně obsahuje, ani pesticidy používané při pěstování surovin. Neuvažuje se ani případ že se přidaná látka zpracováním eliminuje, což je tento případ. To, co popisujete je složení kypřícího prášku, který je normálně k dostání a v domácnostech se hojně používá. Používá se před pečením, a to z jednoduchého důvodu - tepelně se rozloží na vodu, uhličitan sodný (amonný) a oxid uhličitý - to je plyn, který má za následek to, že je sušenka křupavá, vzdušná - jednoduše obsahuje prázdné komůrky (po uvolněném plynu), bez kterých by to nebyla sušenka. Tento efekt taky vytváří strukturu většiny pečiva, bábovek apod. (okem si můžete ty komůrky prohlédnout, bez toho by to byla tuhá placka. Druhou možností je kynuté pečivo, housky, knedlíky - princip je stejný s tím rozdílem, že plynný oxid uhličitý se nevytváří tepelným rozkladem bikarbonátu, ale prací kvasinek přítomných v kvasnicích, ktetré se do těsta přidávají. Výsledek je stejný - vzdušný produkt bez látek, které se teplem rozložily (tedy už to nekvasí a neobsahuje to bikarbonáty) tolik k pochopení významu a pravidel používání éček - jsou to látky přidané, nikoli obsažené! P.S. Hydrogenuhličitany (bikarbonáty) obsahuje každý minerální pramen - ten je vytlačován ze země oxidem uhličitým, při tom se tvoří rozpustné soli kyseliny uhličité (jsou prakticky ve všech minerálkách)

0
před 7 lety Eva Turoňová

Je možné sodu bikarbonu něčím nahradit?Existuje nějaký přípravek v lékarně?Špatně se mi užívá ve formě prášku s vodou, nějak to nemohu přepolknout nemá dobrou chuť..Eva

0
před 7 lety nika

V JEDNOTE COOP EXISTUJE SODA BICARCONA V KELíMKOCH 100 TABLETOVÁ.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 11


Přidat příspěvek