Modifikované škroby

0
před 8 lety Tara

Když se ve složení objeví složka "modifikované škroby", jedná se o geneticky modifikované? Třeba škrob z GM kukuřice? Předem děkuji za odpověď a názory. A ještě jedna věc, která souvisí s prověřováním si složení potravin jen nepřímo: je to psáno čím dál menšími písmeny! Mám slabší zrak a bez silné lupy to nepřečtu ani s brýlemi na čtení!!! Pak vypadám v krámě jak blbec, případně praštěný detektiv. Upoutávám s tou lupou pozornost a to mi docela vadí :(

1
před 8 lety Webmaster

Hezký den Taro, modifikované škroby a geneticky modifikované potraviny jsou dvě různé, spolu nesouvisející věci. Je tam shodné jen to slůvko modifikované. Modifikované škroby jsou látky označované kódy E, např. E1401, E1402, E1403, atd... Na jejich konkrétní popis se můžete podívat na našich stránkách. Pro zlepšení vlastností škrobů se používá například kyseliny, zásady a jiné chemické látky. Geneticky modifikované potraviny, respektive rostliny, z kterých se vyrábějí mají v laboratoři upravený genetický kód. Dělá se to proto, aby tyto rostliny byly přirozeně imunní vůči některým škůdcům, plísním, apod. Tyto genetické úpravy vzbuzují mnoho diskusí a ikdyž to od výrobců těchto potravin samozřejmě slyšíme, není možné v dnešní době spolehlivě určit, zda a jaký dopad bude mít jejich konzumace na naše zdraví popřípadě jejich pěstování na přírodu a ekosystém.

0
před 8 lety Tara

Děkuji moc za vysvětlení, už se tím pomaloučku prokousávám.Je to opravdu záslužná práce, kterou děláte, nevědomost je nebezpečná asi víc, než chemikálie :) Přeji hodně energie do další činnosti!

0
před 8 lety Marek

Opět tak trochu strašíte chemií (kyseliny, louhy atp.), například E1400 dextrin stupeň 2 získáte třeba i doma, stačí jen nasypat škrob na plech, dát do trouby a pomalu a opatrně pražit při cca 200°C, občas promíchat a kontrolovat barvu. Škrob je bílý, dextrin nahnědly a rozpustný ve vodě. Třeba takový karamel je také tepelně modifikovaný (cukr ne škrob). Opět ale autor stránek raději více straší modifikacemi kyselinami, louhy a jinými chemickými látlkami, než aby zmínil základní, tepelnou modifikaci.

0
před 8 lety

A dále je zde opomenut fakt že modifikované škroby mají nabouranou vazbu a tím pádem jsou lépe stravitelné

0
před 8 lety Klára

chtěla jsem se zeptat, zda - když je napsáno - modifikovaný škrob - zda to znamená pšeničný škrob. Samozřejmě mě to zajímá kvůli bezlepkové dietě. Děkuji za odpověď

0
před 7 lety

Pro kláru škrob vyrobený z pšenice je bezlepkový (lepek se vypírá při technologickém procesu takže se nemusíte bát), k modifikaci se ale pšeničný škrob příliš nehodí a modifikuje se málo kdy..tzn že ve výrobcích se většinou nachází škrob bramborový nebo kukuřičný..pozn. určitě by vám pro vaši bezlepkovou dietu byly přínosné rady výživového poradce, který by vám problematiku dokonale vysvětlil (ale vyberte si nějakého z VŠ a ne z rychlokurzu), jde přece o vaše zdraví :)

0
před 7 lety

toho chytráka co napsal ze modifikované škroby mají nabouranou vazbu a tím pádem jsou lépe stravitelné bych chtěla opravdu poznat aby mi vysvětlil co přínosného ze škrobu pro své tělo dostanu

0
před 7 lety Martina

dovolila bych si poopravit nektere nazory, ktere jsem tu precetla, urcite se zakladaji na pravde, nicmene bych doplnila: Modifikovane skroby, jsou ruzne upravene skroby jak chemicky (kyselanami, zasadami), tak fyzikalne (teplotou) ci enzymaticky (ruzne enzymy). Vyrabi se kvuli zlepseni vlastnosti, ktere maji nativni (prirozene skroby), v potravinarstvi zejmena kvuli jejich zahustovacim schopnostem pri ruznych teplotach. Bezny skrob zahustuje cca pri teplotach nad 65°C, tedy pokud bychom napriklad chteli zahustit potraviny pripravovane za studena, klasicky skrob by nam byl k nicemu. Vhodnou modifikaci vsak muzeme dosahnout skrobu, ktery tyto ucinky ma. Stejne tak i textura vyrobku muze byt ovlivnena prave pouzitim vhodneho skrobu. Skrob jako zahustovadlo vsak neni rozhodne jediny duvod pro jeho pouziti (a to mluvim pouze o potravinarstvi, mnohem vice vyuziti ma napriklad v papirenskem, textilnim ci stavebnim prumyslu a dalsich odvetvych) Je to mnohem rozsahlejsi tema nez se zda, v potravinarstvi se jim dokonce zabyva cele jedno odvetvi ;-) Pro Klaru: Co se tyce zdroju skrobu, skroby mohou byt vyrabeny z kukurice, brambor, psenice, tapioky, ovsa, hrachu ci ciroku. Prvni tri resp. dva jsou v CR nejcastejsi zejmena diky sve cene. To ze se pri vyrobe skrobu odstrani veskery lepek je dost sporne. Nicmene vsichni vyrobci EU jsou povinni, dle platne legislativy, uvest na obale skutecnost, ze nektera slozka byla vyrobena z psenice (vyjma vyjimek ktere jsou dany touto legislativou a kde pokud vim modifikovany psenicny skrob nefiguruje). Takz epokud na obale neni tato skutecnost uvedena nemel by vyrobek byt vyroben z psenicneho skrobu (coz je ve vetsine pripadu kvuli jeho cene, resp. levnejsi vyrobe z brambor ci kukurice) Pro bez jmena: skrob je zasobni polysacharid rostlin, tedy obsahuje velke mnozstvi glukozovych jednotek z kterych se ziskava premenou energie pro telo. Tedy odpoved je: ze skrobu ziskate glukozu stejne jako z jakychkoliv jinych sacharidu, protoze vsechny se v tele (at obsahuji jakykoliv cukr-myslim ten chemicky) premeni na glukozu - tak je to proste v tele zarizene.

0
před 7 lety Monika

Dobrý den,mám bezlepkovou dietu 2 roky a nevím pořádně které škroby bych neměla používat může mi někdo poradit díky Monika.

0
před 7 lety Martina

Dobry den Moniko, v zasade by vam nemely vadit zadne skroby, ale pro jistotu bych se vyhybala skrobum psenicnym, tedy nativni psenicny (ale moc se npouziva) nebo modifikovany psenicny (take neni moc casty, ale je castejsi nez ten nativni). Zkratka, pokud vidite na obale slovo psenice, tak to nejezte. Ostatni skroby by vam vadit nemely (byvaji nejcasteji bramborove nebo kukuricne, vyjimecne tapiokove apod.)Dalsim voditkem jdou uvedene alergeny na obale - pokud obsahuje neco z lepkovitych obilovin, musi byt na obale napsano: obsahuje lepek. Lepek se totiz nemusi objevit jen v testovinach, moukach, atd. kde to je logicke, ale take soucasti nekterych aromat (i prirodnich!) a podobne. Vzdy se ridte tim, co je napsano na obale.

0
před 7 lety Iva

Dobrý den, mám jeden dotaz: mužu potravinu s tímto škrobem bez obav dávat i malému dítěti? Známá se modifikovanému škrobu vyhýbá, protože prej to dělá paseku ve střevech. Je to pravda? Podle toho ale co tu čtu tak v tom problém nevidím, ale prosím o odpověď. Moc děkuji Iva

0
před 7 lety Josef

Vyrábí se modifikovaný škrob do tatarek, kečupů atd
z negeneticky upravených produktů (rostlin)?

0
před 7 lety blanka

Většinou to je ve složení napsaný, a řekla bych že spíše ano, protože si nemyslím, že by na pole sázeli jinou plodinu, než geneticky upravenou

0
před 7 lety Alena

Pokud je mi známo, tak použití geneticky modifikované suroviny se musí označovat, nicméně, stejně je to jedno, ve škrobu žádná genetická informace jaksi není, je to polymerní cukr

1
před 7 lety Tom

pracuji v oboru (vyroba škrobu) tak trochu dodám informace. Můžu říct, že v česku se škrob z geneticky modifikovaných rostlin nedělá. Většinou zákaznící požadují certifikát NON GMO. Škroby vyrobené v zahraničí spíše v asii a mimo EU bych ruku do ohně nedal. Co se týče modifikace existují dvě hlavní (tepelná - fyzická) a chemická. Tepelnou modifikací dosáhneme, že škrob není ruspustný až při 60°C jak bývá nativní, ale je rozpustný již ve studené vodě. (zde není žádné E, neboť se nepřidávájí žádné chemikálie) škrob se jen nahřeje na válci při vysoké teplotě. Chemicky modifikovaných škrobů je velká řada jsou vždy označené jak E (E1402, E1404, E1412 atd.) V česku se vyrábí jen bramrový škrob a pšeničný škrob. Kukuřičné škroby se výrábí v zahraničí (Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Francie atd.) Hodně se dováží také Tapiokový škrob, který se vyrábí v asii a má podobné vlastnosti jako bramborový škrob. S bramborový škrobem (nativním nebo modifikovaným) se nejvíce setkáte v masném průmyslu. S pšeničným spíše v pekařství a cukrářství. Kukuřičný škrob- modifikovaný se dává jako zahušťovadlo do kečupů a jogurtů. Jinak škrob má velké využití mimo potravinářství se používá hodně v papírenství, v sádrokartonech (jako pojivo), najdete ho také v dřevěnouhelných briketách (jako pojivo) v peletkách atd.

0
před 7 lety Botičák

Modifikovaný škrob používaný jako přísada do jogurtů a dalších potravin je upravený chemicky, pro úpravu vlastností i kyselosti. S potravinou jako takovou nemá ve skutečnosti nic společného, jedná se o velmi škodlivou přísadu.
Bohužel oficiálně škldlivost není uznána.

0
před 6 lety EUro

Jím zásadně potraviny bez modifikací a s malou dobou
spotřeby, tak jako za našich babiček. Obchod s modifikovanými potravinami a přísadami se začíná rozrůstat a je ho třeba zarazit.
Oni vám budou říkat, že je to OK. Nevěřte jim, z mnoha důvodů.

0
před 6 lety Lucia

Někde jsem četla, že ta modifikace je spíš o zvětšení molekuly, aby zabírala více mésta v tom jogurtu , np odlet hoco co tu píšete to bude asi spíš tak, aby měla ty vlastnosti použitelná v tom jogurtu atd.. takže sice malá úleva. Přesto, škrob tělu neprospívá, a toto je jedna z věcí , kterou tam dávaj jen proto, aby ušetřili a ošidili vás, tzn. nemuseli používat tolik kvalitních a primárních surovin. ( ne že by snad mléko bylo nějak vhodné, ale to už je zas jiné téma :) )

0
před 6 lety erika

nevím nějak tomu nerozumím ale modifikovaný škrob je zahušťovadlo ne??dává se třeba do kečupu,,,,ale já osobně si ho vařím doma bez nějakého škrobu.jde přece o chuť a ne o hustotu,dá se ten sajrajt někde koupit a kde to vůbec vzniklo,a kdo to vynalezl?díky

2
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

erika: ano, máte pravdu - nejde o hustotu, ale o chuť a kvalitu surovin. Jenže to lidi s nízkou potravinovou gramotností, pokud se to tak dá nazvat, prostě neřeší. Mají velmi primitivní způsoby jak rozlišovat "kvalitní" potraviny, řídí se pouze irelevantními znaky, např. hustota kečupu. Výrobce na to reaguje logicky, pokud si zákazník žádá hustý kečup, tak mu ho dohustíme. Stejně tak třeba s jogurtem, přesnídávkami a kupou dalších potravin. Lidi, co neřeší kvalitu potraviny ale jenom jak vypadá nebo voní, si pak kupují úplně něco jiného než si myslí. Dnešní potravinářský průmysl umí vyrobit sýr bez mléka, borůvkový koláč bez borůvek, šunku co ani za 10 let nezmění barvu, atd.... Ale takové potraviny existují jenom kvůli lidem, kteří neřeší kvalitu potravin a původ surovin, jen ty vnější znaky...

1
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

A ještě jsem zapomněl jako dobrý příklad toho co potravináři umí - čokoláda bez kakaa - obzvlášť ta polská co kilo stojí asi 5,50 Kč. Ta je "výborná" ;-)

0
Obrázek uživatele Amanita@
před 5 lety Amanita@

Zasadne nic se skrobem nekupuji... i kdyz je to velky orisek zvlast, co se vyrobku pro deti tyka....

0
před 5 lety Marcela

Já se snažím jíst a kupovat jídlo bez modifikovaného škrobu, minimum E a co můžu si sama doma s chutí uvařím a nebo zarobím :o) Záleží mi na tom, co sním a hlavně co dávám jíst svému dítěti!
Nechci býti odpaďákem této doby...

0
před 5 lety David

Modifikované škroby, hlavně kukuřičné, jsou pěkné svinstvo, zvlášť pro alergiky !!! A objevíte je všude,v obrovském sortimentním množství potravin a i v lécích. Neví náhodou někdo, proč je ČR na prvním místě ve výskytu rakoviny tlustého střeva? Že se raketově zvedají grafy těžkých alergií u dětí i dospělých ? Za pár let na to přijde nějaký slavný vědec, že jsme se nechali průmyslovou ekonomickou výrobou potravin s přídavkem kukuřičného modifikovaného svinstva všichni pozabíjet !!!, Všechno je to dneska byznys, korupce a všeobecná dezinformace !!! Zasvěcení ví své. Bohužel/ bohudík, i já. Dávejte si na to velký pozor a vyhýbejte se , kromě jasných jedovatých Éček i modifikovaným kukuřičným škrobům !!!

1
před 5 lety Dita

A není důvod proč jsme ve výskytu rakoviny tlustého střeva třeba to, že jsme taky světový lábači piva? Někde jsem tu už tento názor četla. Do toho knedlíky , bůčky, řízky. Taky jsem četla že v porovnání se západem jsme velkými konzumenti masa. Doba maso jen o víkendu na nedělní oběd je už dávno pryč.
No, ono za to pozabíjení nebude moc jen škrob, ale taky ty s..co jedí supermakeťáci. Potraviny bez výživy, hlavně, že to stojí 20,- ale že kupují jen zahuštěnou vodu škrobem navoněnou aromatem si už nepřečtou.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

taky si myslím, že toto smutné prvenství nemáme jen z kukuřičných škrobů, ikdyž se na tom určitě podílejí a spolu s nimi i další éčka....

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Kupuji dcerce lízátka z hroznového cukru, kde je uveden také kukuřičný škrob. Jako takový je taky škodlivý?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Dita: jojo, češi udržují "zuby nehty" prventsví v picíčku, nejen po nedělní kachničce k obědu...a soba, kdy bábinky dělaly maso o víkendu je fuč, teď spíš platí o víkendu - ještě více masa než ve všední den...

0
Obrázek uživatele Luciana
před 5 lety Luciana

Mé oblíbené, levné nízkotučné jogurty.. po tom, co jsem si skutečně toto přečetla ve složení..doslova modifikovaný kuk. škrob!! si kupuji zásadně ve skle. Ať už má tuků kolik chce..

0
Obrázek uživatele Luciana
před 5 lety Luciana

..a nikdo dosud neví jak tyto škroby tělo vůbec zpracovává, a doposud nevysvětlil.. na toto téma a následky konzumace tohoto škrobu jsou vemi nepěkné polemiky s odstrašujícími možnými účinky!!

0
Obrázek uživatele vojtano
před 5 lety vojtano

Dita a Lucka: nakonec to určitě bude z piva :-) kolik této bio potraviny by člověk musel denně konzumovat, aby to způsobilo rakovinu? S neskromnou konzumací masných i jiných sajrajtů za pár korun souhlasím a tam bych hledal příčiny rakovin specielně tlustého střeva.

0
před 5 lety Jitka

Ono jde asi o všechno, čím se živíme. Studuji skutečně pečlivě složení potravin a vždy mě výrobci ještě dokáží překvapit. Kupovala jsem Korunní ochucenou, protože to byla jedna z mála minerálek bez umělých sladidel a konzervantů. Teď ale začali sladidla do této minerálky taky přidávat. Nechápu, co má za význam vyrobit něco, co je slazené cukrem i sladidlem. Pro diabetiky to vhodné není a pro ostatní taky ne. Vidím za tím opět jen peníze. Výrobci kašlou na naše zdraví, zisk je důležitější.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

Jitka: no a o tom to je

0
před 5 lety Shimmon

Ve Vaší diskuzi jsem se dověděl, co jsou modifikované škroby zač, jak se vyrábí, že nesouvisí s GMO (pobavilo).
Co se ale týče vlivu na zdraví, tak jsem se zde dočetl pouze to, že jsou lépe stravitelné (podle mého +) a pár výkřiků, že prý způsobují rakovinu. Ovšem bez jakýchkoli argumentů a odůvodnění. Poté jsem si našel popis těchto látek přímo na tomto webu. Tam jsem zjistil, že prakticky všechny modifikované škroby a zahušťovadla jsou zdravotně nezávaná, pouze pár z nich je podezřelých z příčiny alergie (na stupnici 0-7 je těch pár vyjímek na 3. místě).
Tolik moje dosavadní poznání - modifikované škroby na rozdíl od těch normálních zdraví nevadí, pouze se s němi šidí potraviny. Vadí tedy jen naší peněžence.
Uvítal bych poznámky s obsahující fakta, vysvětlení a odkazy.
Děkuji

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Shimmone, doporucuji web pro koumaky: www.inchem.org. Tam jsou studie take o modifikovanych skrobech, a v prve rade cim byly modifikovany. Peknou zabavu.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Shimmone, doporucuji web pro koumaky: www.inchem.org. Tam jsou studie take o modifikovanych skrobech, a v prve rade cim byly modifikovany. Peknou zabavu.

1
před 5 lety Alena

Některé odpovědi jsem četla.No. Modifikovaný škrob je ve všem.Chci říct, že naše potraviny už nejsou potraviny, ale zahušťovadla, stabilizátory a E.Samotná potravina co by měla být hlavní v kelímku či sáčku není.Stále se nadýmá a jsem překyselená.Co s tím.A mám zažívací problémy.

0
před 5 lety Jitka

http://www.uspesna-lecba.cz/strava/

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

modifikovaný škrob je opravdu téměř ve všem, jediná cesta je, připravovat většinu věcí doma.. nedávno jsem četla složení kojenecké přesnídávky i tam byl škrob a pak jsme národ obézních lidí, tady to prostě začíná a většina maminek kupuje hotové skleničky a tyto věcí jen malá skupina lidí připravuje doma.

0
Obrázek uživatele karča
před 5 lety karča

Pořád nevím, jestli i klasický kukuřičný a bramborový škrob, který mám doma a který se přidává např. do bramborových knedlíků, je taky škodlivý. Nic o modifikování tam není. Škodí zdraví, když se těmito škroby zahustí domácí polévka, popř. jiná jídla nebo jde pouze o to škodlivé modifikování?

0
před 5 lety Shimmon

Dosti babským povídačkám a předsudkům! :-) Zde vkládám (googlem hrubě přeložené) závěry 2 studií na zdravotní vliv modifikovaných škrobů:

1. VĚDECKÁ studie:
Pozorování u mužů

Dvanáct dobrovolníků spotřebuje 60 g modifikovaného škrobu na každý ze 4
postupných dnů. Žádné nežádoucí účinky byly zaznamenány a žádné abnormality
došlo s ohledem na četnost a množství stolice nebo vody ve stolici
a obsah kyseliny mléčné (Pieters et al., 1971).

Komentáře

Tyto krmné studie u potkanů, psů a prasat ukazují, že
modifikovaný škrob je dobře využit. Studie s radioaktivně označeny
hydroxypropyl škrob poskytnout nějaké informace u potkanů ​​na
metabolický osud hydroxypropylakrylátu části molekuly. Několik krátkodobé studie
U potkanů ​​a psů ukazují, žádné nežádoucí účinky i při vysokých dietní
úrovni. Dostupné důkazy pro skupinu modifikovaných škrobů
ukazuje, že za caecal rozšíření bez přidružených
histopatologické změny je bez toxikologického významu.
dlouhodobé a reprodukční studie na potkanech naznačují, žádný významný

nežádoucí účinky a může být použita pro hodnocení. Vzrostl
Výskyt ledvin kalcifikace doprovázeno fokální hyperplazie
krysy zkušební muže v dlouhodobé studii se považuje za spojené
s nerovnováhou v Ca / P / a Mg ve stravě.

2. studie:

Tyto krmné studie s potkanů ​​a prasat, ukazují, že tyto modifikované škroby
jsou hojně využívány. Dlouhodobé a reprodukční studie na potkanech
nenaznačují žádné neobvyklé nežádoucí účinky odstupem od caecal rozšíření.
Náhlost smrti některých zvířat v chovu prasat studie
ukazuje na nenormální účinků, které nejsou spojené s krmením upravených
škrobů. Tato skutečnost je posílena tím, že chybí jakékoli ukazatel na
cílovým orgánem. Dostupné důkazy pro skupinu upravených
považovány za škroby naznačuje, že toto zjištění, není-li spojena
s případnými histopatologických změn, je málo toxikologicky
význam. Je proto vhodné používat dlouhodobě a
reprodukční studie pro hodnocení.

0
před 5 lety exxxo

Teda hneď v prvej odpovedi zaznelo že GM potraviny a modifikované škroby spolu nesúvisia a napriek tomu tu niektorí tie dve veci spájajú do seba. :)
Chcel som len prispieť tým že modifikovaný škrob sa nedáva do potravín na to aby nás "otrávil" ako tu píšu niektoré čarodejnice. Dôvod je čisto ekonomický - je totiž lacnejší a preto ho nájdete v každom výrobku, ktorý musí byť trochu zahustený. Odporúčam ale radšej vyberať potraviny, ktoré majú ako zahusťovadlo pektín alebo xantan. A keď už budete čítat výrobky, vyhnite sa i položkám maltodextrín, glukózovo-fruktózový sirup a arómy :)

0
před 5 lety Alča

Narazila jsem nedávno rovněž na pojem "geneticky modifikovaný škrob". Už základní biologické vědomosti mi napovídají, že škrob, coby sacharid, nemůže být produktem genu (tím je přece výhradně bílkovina!). Nevím, kdo šíří ty blafy o škodlivých jogurtech resp. škodlivých škrobech v nich..., ale já když si přečtu složení např. Activie, nevidím na tom nic škodlivého. Lidi neblázněte a nenechávejte se oblbovat kdejakým e-mailově šířeným článkem !!!!!!

0
před 5 lety Jiřina

Pamatujme si,že škrob je výborné medium pro růst plísní,a to zejména ve střevech,kde jsou optimální podmínky(teplo bez větrání,..)Pajcování mléčných výr.,majonéz,kečupů,atd.je zhovadilost,která připravuje trh farmacii,ty plísně v nás nezůstanou bez problémů..

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Když vás rozčiluje chybný pojem "geneticky modifikovaný škrob", řekněte si třeba, že je vyrobený z geneticky modifikované kukuřice, a hned budete klidnější. :-)))

0
Obrázek uživatele Lucy
před 5 lety Lucy

http://www.matrix-2012.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1454:dost-iluzi-geneticky-upravene-kreace&catid=57:spiknuti&Itemid=81

0
před 5 lety Helena

DOst často čtu na etiketách výrobků, které kupuju, "modifikovaný kukuřičný škrob". Kdysi jsem si kdesi přečetla, že to znamená tepelně upravený a tím pádem neškodný. Píšete tu, že modifikované škroby jsou i chemicky a označují se E něco. Když ale píšou na etiketě pouze "modifikovaný kukuřičný škrob", znamená to teda tepelně nebo chemicky? Pokud by byl chemicky, pak ty tam muselo být to E, aby se to nějak speicifikovalo, nebo ne?? Díky.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Modifikované škroby jsou získávány naprostou většinou chemickou cestou, méně často enzymatickou přeměnou. Pravda, je tu jeden, který se upravuje horkem- ale ten se peče s kyselinou chlorovodíkovou. Je to dextrin, E1400. Důsledkem konzumace škrobů je tloustnutí, že? Jaké to překvapení!! Helena: pokud je napsáno "modifikovaný kukuřičný škrob, má to stejnou platnost jako označení s éčkem. Předpokládá to asi chemické vzdělání zákazníka, nebo spíš chlácholení, že je to cosi jedlého a normálka.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Chtěla jsem se zeptat, kupuji si pravidelně sójové jogurty http://www.chemievjidle.cz/sojove-dezerty/sojovy-jogurt-joya-soya
Ve složení bylo donedávna uvedeno "modifikovaný kukuřičný škrob", nyní výrobce trošku poupravil obal a ve složení je teď pouze kukuřičný škrob. Vím, že ani jedno by tam být nemělo, ale tím, že jde o výrobek ze sóji to bohužel nějak zahustit museli:/
Nicméně mě zajímá, jestli je nějaký rozdíl mezi kukuřičným škrobem modifikovaným a čiště jen kukuřičným škrobem? Tedy jestli je to třeba aspoň maličká změna k lepšímu nebo jen o jedno slovo méně?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Lucko, kukuřičný škrob nemodifikovaný je pomaleji stravitelný. Což je podle mého názoru dobře: má tedy nízký glykemický index, a to je žádoucí: glukóza z něj se do krve dostává pomalu a plynule. Fajn. Modifikovaný škrob už není škrob, ale derivát škrobu, je rychleji stravitelný, enzymy s ním nemají velkou práci. Fakt je, že tenhle derivát škrobu má úplně změněné vlastnosti a je otázka, jak na něj tělo dál reaguje. Podle mě je to hlavně dobré pro výrobce, protože jejich produkty vypadají hezky, mají pěknou konzistenci, nerozkládají se za vzniku vody, drží barvu. Prostě stabilizátor a emulgátor jak vyšitý- a velmi levný!

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Aha, takže teoreticky se výrobce aspoň trochu polepšil, pokud začal přidávat místo toho modifikovaného jen ten nemodifikovaný kukuřičný, ovšem prakticky v to lze jen doufat:) Je třeba vůbec povinný uvádět, jestli je to modifikovaný nebo nemodifikovaný?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jestli není výrobce ignorant a sám chápe ten rozdíl, uvádět by to měl, protože jak říkám, jsou to dvě úplně rozdílné látky. Teda modifikovaných variant je mnoho a mají svá E označení, což škrob nemá.

0
před 5 lety Josef Malár

Geneticky modifikovaná kukuřice má obsahovat protilátky proti spermiím, čímž se její tvůrci či šlechtitelé nijak netají.

0
Obrázek uživatele Pipoš
před 5 lety Pipoš

Nestacim se divit. Prosil bych odkaz na relevantni zdroj teto informace.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Kupuji si např. kukuřičné vločky, ale údaj o GMO tam bohužel nenajdete:(

0
před 4 roky Bledá Tvář

KUKUŘIČNÝ ŚKROB JE DOBRÝ AKORÁT NA:

1:1 se sádrou nasypat do spár, odkud vylézají švábi

Zamaskuje spálený flek na šatech

Nasypat škrob na hadr a vydrhnout mastný flek na stěně.

Krev z látky lze odstranit pomocí pasty ze škrobu a vody.

Odstraní z koberce inkoust. (Mléko + škrob)

Před vysáváním posypat koberec na půl hodiny - bude vonět

Stříbrné nádobí se bude lesknout - škrob + voda.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

K mytí oken je škrob s vodou jedinečný.

0
před 4 roky Bledá Tvář

@Danah.
Po provedení textace a prostudování vašeho příspěvku jsem zjistil, že váš příspěvek je vhodný a účinný pro čistění vysklených oken v ghettech.
Pravda, lépe by se hodil do jiné diskuse, např.: http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory/volna-diskuze/vtipy

0
před 4 roky Danah

Bledá tvář: To je mi jedno, co si o tom myslíte. Já tím čistím zasklená okna docela úspěšně. Psala jsem to také na diskuzi "Rady našich babiček", vtipálku. Když se může lesknout Vaše stříbrné nádobí, vsaďte botky, že okenní sklo je ještě lepší.P.S. Co neznám, neznamená, že to neexistuje nebo nejde.

0
před 4 roky Eva Butzke

Škrob je z chemického hlediska podobný celulóze. Obě dvě tyto látky jsou makromolekulární látky, které se skládají z jednotek jednoduchých cukrů. Ve své podstatě je škrob lépe využitelný zdroj energie než celulóza, jen to není tak jednoduché z něj tu energii získat jako např. ze sacharózy, glukózy nebo fruktózy. Proto je pro některé lidi lepším zdrojem energeticky využitelných cukrů, protože se využívá delší dobu. Pro trávení škrobu je důležitý enzym amyláza, který je za normálních podmínek v základních potravinách obsahujících škrob přítomný (jestli je tomu tak i u geneticky modifikovaných plodin, to opravdu nevím).
Hydrolyzovaný škrob je vlastně škrob lépe stravitelný, protože už jsou u něj některé vazby narušené tou hydrolýzou...

0
před 4 roky Jirka

Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo.... ničí slinivku... Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách.
Nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mutací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země.... bohužel je to tu.
Toto klidně můžete poslat známým mám na to diplomku a represí od Danone se nebojím. 
MUDr. Dagmar RaškováLékařka, Ambulance lékařské genetikyGENNET, s.r.o. Kostelní 9, 170 00 Praha 7Tel: +420 222 313 000Mobil: 723 443 021www.gennet.cz
 
O nebezpečnosti jistých škrobů hooří tzaké tento článek o škodliém Bubble Tea z Tchajwanu, jenž se u nás objeil: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/229602-polske-afery-minulosti-prichazi-nebezpecny-skrob-z-tchaj-wanu/

0
před 4 roky Martina

Pro Karču,do bramborových knedlíků je zbytečné přidávat škrob. Stačí dětská krupička,vejce,sůl-do nastr uvař.brambor.Té krupičky se nebát,dát ji dost a je lepší než mouka. zkuzte a budete se olizovat Martina

0
Obrázek uživatele californiaxx
před 3 roky californiaxx

Takže všechny škroby bramborový, kukuřičný... jsou škodlivé??

0
před 3 roky Snipp

Prosím webmastera nebo nějakého moderátora aby zde alespon uvedl opravu Jirkova příspěvku. E1442-geneticky modifikované škroby? No to už opravdu překračuje hranici.  

0
Obrázek uživatele ZdraváPotravina.cz
před 3 roky ZdraváPotravina.cz

Editaci příspěvků bez vědomí uživatele neprovádíme, jelikož by se pak nejednalo o jeho vlastní citaci. Aby nedošlo ke klamání ostatních návštěvníků chybnou informací, zde je bližší info o E1442.

0
před 5 měsíci Sara

Dobrý den, po přečtení této diskuze je mi jasné jen to, že prý modifikovaný škrob není závadný, že je z pšenice, kukuřice, brambor, no ale není mi jasné to,  jestli  když je to škrob vyroben z geneticky modifikovaných potravin  (pšenice,hlavně  kukuřice, brambor), jestli je to pořád tak neškodný škrob. Děkuji za odpověď Sara.

0
před 5 měsíci Jitka

Teď se tvrdí, že je bezpečný, za pár let třeba někdo zjistí opak. Pořád to není přírodní, takže se mu vyhýbám.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 + 11


Přidat příspěvek