0
před 10 lety
DHT
Kdo někdy ochutnal hořčici konzervovanou kyselinou benzoovou, tomu už nikdy dnešní hořčice, konzervované jinými sajrajty, nebudou chutnat. Do roku 1990 se u nás do hořčice a nejen tam, tato kyselina běžně přidávala. Co byla zařazena na karci seznam, už se hořčice nedají pro svoji nechutnost vůbec jíst. Řešením je snad jen doma vypěstovaný křen. |
0
před 10 lety
kotisa
Nevím o tom, že by Kyselina benzoová (E210) byla karcinogenní/zakázaná. Nikdy sem obaly hořčic nezkoumal, tak nevím, ale nezdá se mi, že by byla zrovna tato látka (technologicky jednoduchá a levná na výrobu) nahrazena něčím jiným. Nepletete si to s něčím? Buhužel žádnou hořčici nemám po ruce:( |
0
před 10 lety
Petr hmm
Tak například já kupuji hořčice ve skleničkách které jsou od českého výrobce a nemaj v sobě žádný konzervant. A ty chutnaj plně nejlépe |
0
před 10 lety
kolemjdoucí
Je známo a dokázáno,že kyselina benzoová je velice karcinogenní,přesto se stále používá (i když v menším množství) jako konzervant. |
0
před 9 lety
Hana
Pokud jsem dobře pochopila první příspěvek tak tam DHT tvrdí, že kyselina benzoová byla zakázána v roce 1990. Což je asi naprostá blbost. Narodila jsem se 1989, tedy rok před tím a hořčici s kyselinou benzoovou jsme doma normálně měli a máme ji v ledničce i dneska. Já tuhle hořčici nejim a kupuju si hořčici bez kyseliny benzoové a připadá mi rozhodně chutnější. |
0
před 9 lety
navstevnik
Ono to s tou karcinogenitou nebude tak horké a ani nevím o žádném karciseznamu, na kterém by kys. benzoová byla. Každopádně je to přírodní látka vyskytující se např. ve švestkách či bobulovinách a nezdá se mi, že by byly švestky či brusinky karcinogenní. |
0
před 9 lety
milan poche
...že to nebude s tou karcinogeností tak horké - ono kouření pro mnohé také není nic nebezpečného -a přece opak je pravdou. Kyselina benzoová je nebezpečný výplod dob minulých, kdy bylo bezpečné i DDT a školní výlety k atomovým zkušebním výbuchům. |
0
před 9 lety
Filip
Proč je podle Vás výplodem dob minulých?S karcinogenitou to opravdu není tak horké. Neexistuje žádná solidní studie o karcinogenitě/teratogenitě/mutagenitě. Potvrzené jsou pouze senzibilující a dráždivé účinky. Jde o látku poměrně dobře odbouratelnou - přes ve vodě rozpustnou kyselinu hippurovou. KB je jen mírně toxická pro ryby (WGK-1), což taky trochu vypovídá o jejím působení. Nechci však říct, že její používání je opodstatněné v hořčici apod, a že ji schvaluji jako bezproblémové aditivum. Přes kyselinu hippurovou se totiž odbourá i toluen, fenol apod. |
0
před 9 lety
Janko
Všetky látky, teraz hovorím o aditívach, majú za istých okolností škodlivý vplyv. Nikto na svete nevyskúmal aký účinok má na ľudský organizmus znôška rozličných aditív. Človek predsa neje každý deň len 1 potravinu. Čo sa stane, ak sa v tele stretne viac takýchto aditív. Každé má povedzme škodlivosť 5%, ale s 20 takýmito aditívami, ktoré jeme každý deň... |
0
před 9 lety
Strychnin
Pro Janka: Tabák většinou neobsahuje žádná éčka, přesto se nedá tvrdit, že by byl bezpečný. Systém éček byl vytvořen k evidenci a kontrole (zpětné vazbě) přidávaných látek k potravinám, nikoli jako seznam bezpečných nebo nebezpečných látek. Čili jsou celkem vzato stejně kvalitní (bezpečná) jako samotná potravina. Např. na paprice nejsou uvedeny látky, které byly použity při jejím pěstování, zejména pesticidy a stimulátory růstu... |
0
před 9 lety
to všechno nám v tělé se naskládá a po 40-tce naběhne alergie, astma, aj... |
0
před 8 lety
Vít
Ale právě o tom to je. S tím se počítá. Množství aditiva, které je možné přidávat do potraviny počítá s příjmem aditiv při konzumaci průměrného člověka z různých potravin. Např. byly tady zmíněny pesticidy, proto to na jejich příkladu osvětlím. Množství pesticidu, které může člověk v potravě přijmout je rozpočítáno na určitou hmotnost potravin (zeleniny...) v které může být maximálně určité množství neboli rezidua pesticidu a počítá se s tím, že tuto dávku člověk nepřekročí, protože ne obrazově, protože to nebude daleko od skutečnosti, nesní člověk třeba 10 kg rajčat... Tzn. při stanovování toxikologickýc informací a následném přepočítávání na člověka se počítá s mezidruhovými rozdíly a také a rozdíly mezi lidmy, když to takto řeknu. Čili dle současné úrovně znalostí je množství aditiv v potravinách, které ani při dlouhodobé (celoživotní) expozici nevyvolá žádné negativní projevy u těchto lidí (v potravinách je mnoho látek, vezměte si pepř, alkaloid v něm obsažený je tuším vysoce toxický, přinejmenším toxický a zabývá se tímto někdo z těch, kteří "éčka" 100% odsuzují a pepř přesto konzumují?...) Je to k zamyšlení. |
0
před 8 lety
Zabiprinc
Všechny chmikálie s benzenovým jádrem jsou karcinogenní! |
0
před 7 lety
Ray
Kyselina benzoová rozhodně chuť neovlivňuje pozitivně - vyzkoušejte hořčici bez konzervantů, některá je výborná, některá je mizerná - je to o ingrediencích. |
0
před 7 lety
verushappy
Nejradši mám hořčici AMORA - Dijonská hořčice ostrá(Francie):E224 (dusičnan draselný) co vy na to? :) Je to se mnou zlý? |
0
|
0
|
0
před 7 lety
Jerry
Tak to vidíš,že Tě znám a snažím se připomenout je urážlivé a nevhodné Verushappy!Měj se a přeji Ti krásný život bez slz.Jerry |
0
před 4 roky
xxxx
" všechno nám v tělé se naskládá a po 40-tce naběhne alergie, astma, aj..."Pěknej nesmysl prostě se to odbourává a vylučuje z těla jako ty jiné miliardy látek co jsou obsaženy v koření a i ovoci a zelenině - tu běžně jíme v syrovém stavu - a to nemluvím o miliónech z tabákového kouře !!!Prostě všechny potraviny včetně alkoholu - lihu -C2H5OH jsou prostě chemikálie jako celé naše tělo. |
0
před 3 roky
Zdenek Ch.
Kyselina benzoova sama osobe neni karcinogen ale v kombinaci s druhym konzervantem sorban draselny vznika karcinogeni latka benzen ale aby k tomu nedoslo pridaji se kyslina citronova a kyselina askorbova ale chut horcice ovlivnuje stari druh horcicnych seminek a ocet ktery nemam lihovi a nemam koncentraci 10% alkoholu a do horcice se muze dodat kurkuma to je take antioxidant take pusobi protirakovinotvorne dokonce nemam zdravi prosoesna podporuje hubnuti a kyselina benzoova neni zakazana ani byt nemuze nemam sou nato jako na vsechna aditiva normy kolik se toho muze pouzit a pokud nemam to nutne ale horcice se bez toho obejde diky palcivosti seminka a octu vydrzi i nekolik let a cim starsi tim jemnejsi chut ma a straci palcivost ostrost |