Glutaman (E 621)

0
před 8 lety Jiří Janíček

Dobrý den, proč není jako (potenciálně) nebezpečný označen glutaman? Podle toho, co zatím vím, je to spolu s aspartamem nejnebezpečnější běžně používané éčko. Informace o něm viz např. česká nebo anglická wikipedie. S pozdravem Jiří Janíček

0
před 8 lety Webmaster

Dobrý den, díky za upozornění. Jistě máte pravdu, že glutaman E621 je jedno z nejvíce sledovaných éček, neboť jeho rozšíření v potravinách je obrovské. A možná i proto, že je tak rozšířený je mnohokrát více testovaný, než ostatní éčka. Můžeme se setkat s protikladnými údaji o škodlivosti glutamanu, předpokládám, že pozitivní ohlasy pocházejí ze zdrojů blízkých výrobců, které je používají. Rozhodně s Vámi ale souhlasím, že před glutamanem bysmě se měli mít napozoru. Už jen z toho důvodu, že se používá jako náhražka chuti a to svědčí o kvalitě takových potravin v nichž je obsažen. Jsou to veškeré instantní polévky, snacky, křupky a polotovary. Což jsou potraviny, které obecně nepatří do vyváženého jídelníčku a zdravé diety.

0
před 8 lety Vít

K diskuzím o glutamátu je nutné dodat, že se jedná o látku, která se zcela přirozeně vyskytuje v živých organismech, většinou ve vázané formě, ale také jako volný. Než však začneme někoho plašit:glutamát je pro organismy nepostradatelný, je metabolicky syntetizován. Potenciálně nebezpečný by mohl být u malých dětí - do dětské výživy nesmí být přidáván. Glutamátu se nemůžete vyhnout! Domnívám se, že je však namístě omezit nadměrný příjem glutamanu, který je v potravinách hojně rozšířen. Nejlépe tedy potravny, kde je vysoký obsah glutamanu nekonzumovat.

0
před 8 lety Láďa

Dobrý den, dovolím si malou studii o glutamátu. Dle mého názoru to je strašák uměle vyvolaný tak aby se někdo mohl velice dobře zveřejnit.Vlastní názor ať si každý udělá sám. A po přečtení níže uvedených slov sem došel k závěru že Japonci zatím nevymřeli a nevypadá to tak že by se s jejich národem dělo něco divného.:-) UMAMI Profesor Kikunae Ikeda přemýšlel nad tím, jak je možné, že existuje chuť společná pro chřest, rajčata, sýr i maso a přitom to není sladká, hořká, kyselá ani slaná. A tak se, jako správný vědec, dal do zkoumání. Od té doby je umami uznávané mezinárodní slovo s japonským původem pro chuťovou výraznost. Pokud nám má jídlo chutnat, bez glutamanu se neobejde. Glutaman a umami jsou spojité nádoby. Bojíte se stále glutamanu? Snažíte se mu za všech okolností vyhnout, abyste neonemocněli? Nebude to jednoduché. Ikeda začal s vývarem z řasy kombu, který se v japonské kuchyni hojně využívá. Našel v něm kyselinu glutamovou, nositele jiné chuti než čtyř známých. Glutamát, sůl kyseliny glutamové, je aminokyselina, základní stavební jednotka bílkovin, proto se přirozeně vyskytuje v rajčatech, mase, houbách, i mléčných výrobcích, prostě tam, kde je hodně proteinů. Ve sto gramech sušené řasy kombu je celý jeden gram glutamátu. Profesor sice objevil glutamát už v roce 1908, ale trvalo až do roku 2000, než vědci zjistili, že na jazyku jsou zvláštní receptory pro glutamáty, a uznali umami jako pátou chuť. Profesor Ikeda v honbě za praktickým využitím vědy našel i tu nejpoužitelnější z glutamových solí, monosodium glutamátu. Je sypká, rozpustná ve vodě, ale přitom neabsorbuje vzdušnou vlhkost a netvoří hrudky. Přesto nebyl první, glutamáty jako kořenící prostředek existovaly odnepaměti. V asijských kuchyních najdeme glutamáty v sojové a rybí omáčce, misu a fermentovaných výrobcích z ryb, fazolí (hlavně sóji), nebo zrní. Přirozeným procesem fermentace se za působení soli rozkládají bílkoviny v potravinách na aminokyseliny. Tak vznikají dochucovadla bohatá na glutamáty. Jsou tedy glutamáty specialitou asijských kuchyní? Ale kdepak. I v západních kuchyních se s glutamáty setkáme, třeba v šunce a sýru. Ve starověkém Římě byla omáčka z ryb naložených do soli stejně důležité ochucovadlo jako víno nebo olivový olej. A co dnešní kečup a rajčatové protlaky? Pamatujete si ještě, že rajčata také obsahují nemalé množství glutamátu? Glutamát byl ve výrazných jídlech vždy a taky tam zůstane. A že je těžké sehnat vývar v kostce bez glutamanu? Vývary jsou dalším příkladem tekutiny bohaté na přirozené glutamáty. Pokud tam nemůžete opravdu vyvařit glutamát obsažený v kostech, musí se přidat náš známý glutamát sodný (čili glutaman). Žádný průzkum zatím neprokázal, že by glutaman byl vážně zdraví škodlivý, ale všichni víme, že zásada „všeho s mírou“ je zlaté pravidlo. Dřív se dokonce glutamát používal jako „droga na učení“, vždyť to je aminokyselina a aminokyseliny podporují mozkovou činnost. Takže až budete potřebovat rychle vstřebat velké množství informací, zapíjejte kávu rybí omáčkou! Zato se prokázalo, že glutamát způsobuje žravost a přispívá k obezitě. Není divu, když je jídlo chuťově výrazné, chutná nám, když nám chutná, máme nutkání si přidat. Ale to se nedá vyřešit tím, že se mu budeme vyhýbat, stejně se nám to nepodaří. Nejsme přece laboratorní krysy, abychom nedokázali ovládat svá nutkání. Jsme lidé obdaření více či méně pevnou vůlí a můžeme si vybrat, jestli sníme jednu porci nebo dvě. Nepotřebujeme výzkum na to, abychom věděli, že čím chutnější jídlo, tím víc se musíme krotit. Víte, kde jste se nejspíš poprvé setkali s glutamanem? V čínské restauraci? V maminčině rajské omáčce? Ale kdepak, v mateřském mléce! Možná proto je glutaman závislost na celý život. -glutaman je přírodní látka – je to sůl kyseliny glutamové, jedné z aminokyselin. -samostatné použití, má jen zvýraznit, podtrhnout ostatní chuti, to je její účel.

0
před 8 lety Jana

tak proč tolik lidí bolívá druhý den po něm hlava?

0
před 8 lety Lada

Jano a je to určitě po glutamátu ??? to by vás musela bolet hlava po každém jídle...zkuste si dát rajčatový salát to je totiž glutamátová bomba...a pokud vás hlava bolet nebude tak je problém někde jinde.přečtěte si další pojednání o glutamátu v další debatě zde na foru. A co teprve kojenci ti by řvali bolestí už od narození...!

0
před 8 lety

http://cs.wikipedia.org/wiki/Umami http://magazin.ceskenoviny.cz/vareni/zpravy/svetovou-gastronomickou-scenu-dobiji-magicka-pata-chut-umami/380975

0
před 8 lety Strychnin

Děkuji autoru --bez jména-- za zkopírování linků z mého příspěvku, zjevně není schopen vlastní tvorby...

0
před 8 lety

pane strychnine ja vam zase dekuji ze zde tvorite SPAMy a vytvarite dalsi link ( vlastne 2x) na tema Glutamat...staci poradne cist a vase prispevky umistovat do patricnych debat...trochu logiky by vam neskodilo :-) proto jsem tuto dulezitou informaci houpnul do spravne debaty Hohoho.

0
před 8 lety Strychnin

Je naprosto zřejmé, že jsem před vložením svého příspěvku nepročetl celou diskuzi, což nepovažuji a-priori za nutné, naopak zakladatel tohoto tématu mě neinspiroval k přidání komentáře, ani ke čtení diskuze. Téma, které jsem založil se netýkalo bezpečnosti glutamanu, ale jeho řazení mezi "Látky zvýrazňující chuť a vůni", které jsem zpochybnil, což, jak vidím, nikdo zatím neudělal. Je to naprosto logické, a nemyslím, že znalost celé diskuze má na logiku významný vliv. To, že je tam ten příspěvek 2× je dáno chybným zpracováním cookies serverem emulgatory.cz, neboť při reloadu stránky (F5) by nemělo docházet k opětovnému odeslání a zpracování totožných dat. Automaticky jsem proto čekal, že administrátor tu duplicitu odstraní. Přečtěte si zakládací zprávy obou témat a bude vám jasné, kde ty linky opravdu patří. P.S. Když už něco kopírujete, je zvykem úvest autora původního materiálu - je to velmi dospělé a velmi slušné :-)

0
před 8 lety

proč tolik ješitnosti ...

0
před 8 lety Strychnin

Protože mám drobný charakterový kaz - jsem ješita - už od narození a nedá se s tím nic dělat :-))

0
před 8 lety Verunka

Souhlasim se Strychninem!!! kopirovani treba i nepodstatneho linku z neciho materialu neni moc hezky, ja to taky nemam rada a jednduse se to nedela. Timto se omlouvam Jirimu Janickovi, ponevac tenhle prispevek neni moc o glutamenech ;)))))))

0
před 8 lety

ale ale, trefená husa se vždycky ozve , chtěl bych vidět vaše hardisky, kolik pak tam je asi legálních MP3, filmů a programů... zameťte si před vlastním prahem a pak dělejte vlny...

0
před 7 lety Martina

Já osobně MÓC děkuji za vysvětlující informace o glutamátu. Taky jsem slyšela v rádiu o jeho velké přítomnosti v mateřském mléce. Ráda to vše říkám. Hysterie kolem něj je až až.

0
před 7 lety

škoda, že i přes podnětnou diskusi tento web glutamátovou hysterii spíše přiživuje:( taky přidám link (a podotýkám, že jsem ho ukradl z anglický wikipedie...): http://www.foodstandards.gov.au/_srcfiles/MSG%20Technical%20Report.pdf

0
před 7 lety Daniel

Jak Strychnin, tak webmaster mají svůj názor, pravda bude asi někde uprostřed. Nicméně je neoddiskutovatelné, že v dnešní době je hlavním úkolem Éček možnost srazit cenu na úkor kvalitni suroviny (proč dohánět chuť umělým glutamátem, když tam již je ten přírodní) a tím vpodstatě šidit zázakzníka. Když si třeba koupíte jogurt, který voní po jahodách a má jejich barvu, sníte ho s pocitem, že jde o jahody a mléko, ale není to pravda. (z knihy Víme, co jíme)

0
před 7 lety Peťule

Aby firmy vůbec obstáli na trhu, jsou vlastně nuceni z potravinového produktu udělat co nejlevnější potravinu a to bohužel za pomocí, tak sporných přídatných látek. Výrobci se musí přizpůsobovat poptávce, jinak by cesta ke zkrachování byla docela krátká. Bohužel málokterý zákazník sáhne v regálu po dražším produktu. Otázkou je jestli lidé vůbec na kvalitnější potraviny mají a nebo nechtějí za kvalitnější potraviny utrácet. Já osobně, dávám přednost kvalitnějším potravinám, takže takový tmavý chleba za 40,- je milionkrát dobřejší než ten pšeničný za dvacku. Říkám si nekouřím, tak si to vykompenzuji kvalitnějšími produkty.

0
před 7 lety

Jak už bylo napsáno výše o umami, glutamát představuje specifickou chuťovou složku, kterou lze do jídla přidat, podobně jako sůl. Ta je obsažena v určitém množství v téměř všech potravinách, ale nikdo se nepozastavuje nad solením jídla. Podobně jako glutamát je i sůl ve větším množství škodlivá a ve vysokém množství i nebezpečná. To je ale jen a pouze dobrý důvod pro to, aby se nepouživalo příliš soli, stejně jako glutamátu. Nic víc.

0
před 7 lety Strychnin

Zběžně jsem projel tu vládní studii a hned na začátku mě zarazilo to, co mě zaráží už dlouho "Chinese restaurant syndrome" Syndrom čínské restaurace, vzhledem k tomu, že v asijských zemích se glutamát dlouhá léta používá a s toho lze odvodit, že tamní obyvatelé tímto syndromem netrpí, pak je něco v nepořádku. Spíše to vypovídá o stravovacích návycích a jiné citlivosti na glutamát, než o tom, že glutamát je jedovatý jen pro neasijské obyvatele. Nevím, jestlti se v této studii někdo zmiňuje o rozdílu počtu "obětí" glutamátu v Americe, Evropě a jihovýchodní Asii. Prostou úvahou lze ale vytušit, že když syndromem čínské restaurace netrpí číňané a asiati, zatímco jiní mohou trpět bolestmi hlavy atd. - nebude problém v toxicitě glutamatu, ale v dávce, kterou tělo dokáže bez problémů zpracovat. Je to rozumná úvaha? Nebo je rozumné říct, že na asiaty glutaman nefunguje?

0
před 7 lety Martina

Informace pro Petuli, bohuzel pridatne latky nejsou obvykle moc levnou zalezitosti, takze duvod pro jejich pouzivani neni rozhodne cena. Jinak naprosto souhlasim, ze duraz na nizkou cenu nuti vyrobce vyrabet co nejlevnejsi produkt, ktery je obvykle ruku v ruce se snizujici se kvalitou. Ale duvod proc jsou pridatne latky pouzivany je v dalsim tlaku a to na co nejhezci a nejchutnejsi vyrobek s dlouhou trvanlivosti! A zde nastupuji prave pridatne latky, ktere to mohou umoznit nebo se prani alespon priblizit. Jinymi slovy: Doma je clovek schopen vyrobit si Fabii, ale pokud si nechce vyrabet Fabii sam, jde do obchodu a vyzaduje Mercedes, ale za cenu Trabantu!!!!! To je dnesni trh s potravinami.

0
před 7 lety potravinar

jsem potravinar/technolog a musim rici, ze kolem glutamatu je zbytecne histerie. je to jako se solenim - jak jiz bylo napsano. vsecho moc skodi. pokud mate sve zdravi radi, logicky nezalozite svuj prijem potravin jen na tech instantnich. Ale pozivani glutamanu se visemene vyhnout nelze- je totiz prirozenou slozkou lecceho (Btw, kyselina GLUTAMOVA je soucasti retezce proteinu). chceme vyraznou chut? tak ji mame. Jako nahrada glutamanu se nyni pouzivaji kvasnicne extrakty - ty jsou napr. v dehydratovanych potravinach oznacenych BEZ PRIDANEHO GLUTAMATU. Tyto potraviny jsou o neco drazsi, protoze glutamat je levna komodita, kdezto kvalitni kvasnicne extrakty se vozi z Japonska. S potravinami je to snadne - nechcete platit moc? pak nemuzete obdrzet nic kvalitniho - nic neni zadarmo. (zvlast, kdyz prodejni retezce maji marzi 100 %). a levny parek neni z masa. jak by se to proboha dalo za ty penize udelat??

0
před 7 lety Jirka - biochemik

Kolem kyseliny glutamove a glutamanu sodneho vznikla obrovska vlna histerie, jak jiz rekl v predchozim prispevku "potravinar". pravdou je, ze kyselina L-glutamova je jeden z dvaceti zakladnich stavebnich kamenu v tele kazdeho znas (patri mezi 20 tzv. kodogenich aminokyselin) a prakticky kazdy protein ji obsahuje. mame ho tedy kazdy v tele neuveritelne mnozstvi. co se tyka glutamatu sodneho tak je to pouze sodna sul kyseliny glutamove. sodik ve forme jednomocneho kationu (Na+) je absolutne nezbytny v tele stejne jako kyselina glutamova. ALE jako kazda latka ma svoji toxicitu, protoze kazda latka je jedem, otazkou je pouze jeji davka. kdyz snite 200 g kuchynske soli, nebo vypijete 14 l vody tak take umrete, i kdyz jsou to latky nezbytne k zivotu. glutamat sodny se casto pridava do koreni a zde vidim hlavni problem, protoze kdyz se glutamat zahreje zhruba nad 200°C tak takzvane dimeruje - dve molekuly se spoji v jednu (vytvari se 4 cetny kruh), ktery muze vytvaret addukty na DNA - je tedy karcinogeni. (kdo by mel zajem o informace z primarni literatury: http://www.springerlink.com/content/e3h10g4v44234180/ ) co z toho plyne: nejezte glutamat ani kyselinu glutamovou na kila (stejne jako nejite kuchynskou sul) a kdyz si chcete byt opravdu jisti, ze se vam v jidle nevytvari karcinogeny (ktere tam stejne jsou) nepouzivejte koreni s pridavkem glutamatu sodneho pri smazeni - duseni a salaty jsou v poradku. doufam ze aspon trochu pomuzu ke zmirneni histerie, ktera kolem techto dvou latek je

0
před 7 lety Karel

Teda nestačim se divit co vyplodí chorý mozek. Krásné pojednání o vědecké práci japonského Profesora snad nikoho nepřesvědčí, že přidávat uměle látky, byť se běžně vyskytují vázané v ovoci, zelenině apod., do potravin je normální zahrávání si se zdravím lidí. Já teda rajčata miluju, ale nenapadlo by mně nacpat si do rajčatovýho salátu glutaman, aby to chutnalo víc jako rajče. Tohle napadne snad jenom imbecila (to není urážka, nýbrž označení duševně chorého člověka).

0
před 7 lety Strychnin

Karel - je dobré, že jste se označil za vámi uvedého - sebekritika je dobrá věc. Totiž vůbec netušíte o co se tady jedná - chuť umami je stejného typu jako chuť slaná - čili podle vás ten, kdo solí je imbecil, stejně jako ten, kdo přidává glutamát k dosažení kýžené chuti. Upravte si znalosti o typech chutí a senzorických receptorech - pak můžete hodit nějakou hodnotnou myšlenku do fóra - zatím jste -0

0
před 7 lety Pavel

Proč tolik emoci? Na pravdě se mnohdy nedohodnou ani supervědci. Zajimavé ale jsou velice protichůdné názory, např.:mateřské mléko je velký zdroj Glutamanu, ale rozhodně je nevhodné dávat Glutaman dětem. Takže děti nesmí ani rajčata? Upřimně řečeno je lepší to ani nečíst a držet se toho co říkala moje babička:"Synku, čeho moc, všecko škodí." Je ale blbé, že nepoznám co je moc a u něčeho už jen trošinka moc a u něčeho je i velké množství relativně málo. Tak se na sebe nezlobte.

0
před 7 lety Karel

Strychnin-Děkuji za potvrzení toho, že Váš mozek je chorý. Doplnit vzdělání by jste potřeboval vy, neboť neumíte dát dohromady větu bez slova umami. Patříte do skupiny "chytráků", kteří přečtou za celý život jeden článek a útrpně se drží jeho tezí. Bohužel nemám tolik času vést akademické debaty s lidmi bez dostatečného akademického vzdělání.

0
před 7 lety Martina

Pro karla: do rajcatoveho salatu si glutamat pridavat nemusite, protoze rajcata sama o sobe uz obsahuji vysoke mnozstvi glutamatu a kyseliny glutamove prirozene. Proto take maji pravdepodobne svoji vyraznou chut.A osocovat Strychnina mi neprijde teda zrovna akademicke. Nechci se ho zastavat, protoze si o jeho nazorech a zejmena prezentaci take myslim sve, ale v tomhle pripade ma pravdu. Chuť umami je jedna ze zakladnich chuti stejne jako slana, sladka, kysela, horka, a nove take jeste kovova.

0
před 7 lety Ing. Tomáš Fiala

Takže si nechte zajít falešné doměnky a něvěřte všemu co vám hodí až pod nos! Kde se potravinový glutamát bere? Chemicky lze vytvořit POUZE tuto odštěpenou L formu L-Glutamanu sodného a ta se větví na opačnou stranu oproti té přírodní! Z asie nám sem proudí jen jeho nejkvalitnější formy a nemají rozhodně nic společného s rostlinou či zvířetem. Přírodní formy organismu nijak uškodit nemohou, v zelenine je glutamátu 30x méňě než třeba v MASOXU. Díky za pochopení, musel jsem věci uvést na pravou míru. Výzkumný ústav potravinářský Praha.

0
před 7 lety Strychnin

Pane Fiala, jde o senzorické schopnosti organismu. Přírodní je L-forma glutamátu, stejně jako L-forma kyseliny askorbové (vitaminu C) D-forma je v biologii člověka nesmírně vzácná. (D-glutamát se v přírodě téměř nevykytje) Netuším, co jste svým příspěvkem zamýšlel, L-glutamát se větví přesně podle své povahy, tedy jako levotočivý, přírodní. Nikoli nepřírodně, ale naprosto přírodně. Chemicky lze vytvořit jakoukoli formu, jde jen o výtěžnost a fyzikální tendenci k ní.

0
před 7 lety Nikita

zajimave je, ze na vyzkumnem ustavu potravinarskem v Praze zadneho Ing Tomase Fialu neznaji :-(

0
před 7 lety Iveta

Dobrý den, pravidelně dlouhodobě beru probiotika a to Probio-fix. Snažím se stravovat zdravě a dneska jsem si náhodou pořádně přečetla složení výše uvedených probiotik a je v nich glutaman sodný, může to teda spíše zdravotně uškodit, nebo jak je to s glutamanem v probiotických tobolkách?

0
před 6 lety lesov

Když je ten glutamát takovej "frikulín", tak proč se v poslední době nahrazuje a proč vám ho doktor nedoporučí ale spíše zakáže?
PS. Těm, co tvrdí, že je glutaman přirozenou součástí všehomíra, bych připomenul cholesterol, který je základním stavebním kamenem buňky. Ten vám doktor taky zakáže (v běžné stravě) ale už vám neřekne, že tělo si ho vyrobí samo 1000x víc. pokud mu ho budete odpírat. A navíc, jak se nedávno prokázalo?, vajec můžete sníst klidně 80 za týden a nic se neděje, páč tělo ten cholesterol z vejce nedokáže využít.
A že vám jídlo nechutná bez glutamanu sodného, inu komu by chutnalo, když jste na něj celý život zvyklí?! Když ho do sebe přestanete šťouchat, zvyknete si taky a poznáte jiné chutě. Kdo by to přeci jen nedokázal zkousnout, může se odstěhovat do Japonska nebo do Vietmanu alespoň se stavy obyvatelstva vyrovnají.
Kdo by tomu nerozuměl, tak si vezmu lopatu. Glutamany jen kazí chuť jídla a naše zdraví, to je sichr!

0
před 6 lety TomášN.

Nevím zda to zde nezaznělo, protože jsem celou diskuzi nepročítal. Glutaman je někdy ve složení skryt pod názvem hydrolizované proteiny nebo jako kvasničný či sojový extrakt. Pokud se glutamanu vyhýbáte jako čert kříži zaměřte se i na tyto pojmenování. Někde jsem se dočetl, že mohou být pod těmito názvy skryty bohužel i v kojenecké stravě.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Nějak postrádám zásadní rozlišení přírodního glutamanu a glutamanu vyrobeného synteticky. Přírodní glutaman působí v komplexu s dalšími přirozenými složkami stravy, kdežto izolovaná chemická látka dá tělíčku pěkně zabrat.

0
před 5 lety veronika

dobrý den kde sa dá kúpit samotný glutaman poradíte mi???

0
před 5 lety Dita

Kdo by dobrovolně kupoval glutaman, jedině výrobce - fůůj hanba vám.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Hledala bych ho u Vietnamců. Možná bude vyrobený přírodní cestou, ne v chemičce.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Glutaman bych hledala v 60% všech zhotovovaných koření:D ale samotný? to netuším, můžu se zeptat, k čemu je tak dobrý nebo na co ho používáte?

0
před 5 lety Berhrada

Dito, přečtěte si toto:
http://www.babyonline.cz/maminka/vychytavky/vyziva-deti/=/v/1269

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

V Makru jsem, myslím, tuto ohavnost zahlídla... Jen nechápu, k čemu by ho obyčejný člověk mohl potřebovat.. Čí chuťové buňky chcete ošálit? :)

0
před 5 lety Snipp

Nevím přesně kde ho koupit, ale dá se sehnat pod obchodním názvem GLUTASOL. Je to sodná sůl kyseliny glutamové. Sám ho rád používám, především do asijských jídel ho nemůžu než doporučit. Pokud jste někdy jedla běžnou českou čínu, tak ta se s čínou s glutasolí nedá srovnat :-)

0
před 5 lety Marketa

Prominte mi ale vemte si sice kouknu co dávám dětem ale i mi co jíme samozřejmně ale pokud by sme se mnely podle tohodle co je vadny a co má tohle a támhleto a že toho je moc řídit řídit se tím tak nejíme nepyjeme a umřem hlady :( myslím že se to až moc přehání má še vše své hranice

0
před 5 lety Dita

Markéte: myslíte si že se to přehání? Kdo nechce je to pro něho problém ve všem a nemusí se to týkat jen jídla. Kdo hledá jen výmluvy a takový jednoduchý argument, že bychom nesměli jíst nic jsou pro mě výmluvy a omluvy pro sebe samu, proč jím umělou stravu. Kdo nechce ať si složení výrobků nekontroluje, kdo nechce jíst odpadky ať je nejí, je to každého volba. Já chci jíst jídlo a ne umělou stravu a věřte mi že to lze, jen člověk nesmí být líný a hlavně musí chtít. Až půjdete někdy k doktorovi ač třeba s chřipkou, zamyslete se nad tím proč tam kdo je a co pro to mohl udělat, aby tam nebyl.
Myslím si že spousta respektive většina národa trpí podvýživou co se týče živin. Co dám tělu když budu jíst glutaman. Rozhodnout se musí každý sám a časem třeba dospějete k jinému názoru.
Já se rozhodně nepostavím do řady a nebudu jíst co mi výrobce lahodného ukuchtí. To se mi pak může stát, že koupím zajíce v pytli.

0
Obrázek uživatele iva.hospodkova@
před 5 lety iva.hospodkova@

Tomáš N.:
Nevím zda to zde nezaznělo, protože jsem celou diskuzi nepročítal. Glutaman je někdy ve složení skryt pod názvem hydrolizované proteiny nebo jako kvasničný či sojový extrakt. Pokud se glutamanu vyhýbáte jako čert kříži zaměřte se i na tyto pojmenování. Někde jsem se dočetl, že mohou být pod těmito názvy skryty bohužel i v kojenecké stravě.
----------------------------------------------
Prosím nezaměňujte glutamát za kvasničný extrakt, dovolíjm si přiložit svůj koment z jiné diskuze. Už mě to fakt štve:
- hned v úvodu píši že nejsem přímo odborník, nejsem ani výrobce, ale diplomant na VŠCHT v Praze, který se zabývá už několik let svého studia snižováním obsahu soli v potravinách a v poslední době především kvasničnými extrakty.
- pokud chcete do odbornějších blábolů tak prosím:
--kvasinky jsou autolyzovány vlastními endogenními enyzymy, tento proces je vyvolán buď zvýšenou teplotou či osmotickým šokem, po 15-60 hodinách ( dle způsobu zpracování) máme takový pěkný rozpadlý koktejl, ze kterého následně odfiltrujeme rozpustný podíl, který je (nejčastěji na vakuových odparkách) zahuštěn
--Čerstvé kvasinky obsahují cca 8% RNA, která se skládá z několika typů nukleotidů - GMP, AMP, CMP a UMP. Z čehož pouze Guanin(GMP) má chuťové vlastnosti zvýrazňovače. Z AMP= adenin vzniká konverzí IMP=inosin-5-monofosfát, který už má taktéž chuťové vlastnosti.
Tímto jsme se dobrali k tomu proč jsou kvasničné extrakty používány jako zvýrazňovače chuti. Ne kvůli glutamátu, ale kvůli I+G.
V úvodu píšete, že je glutamát schován pod sojový či kvasničný extrakt. Se sojovým souhlasím, ale s kvasničným ne :-)
Jak jsem již zmiňovala, glutamát je všude jako přirozeně se vyskytující složka, jenže je rozdíl když je přítomný v kvasinkách přírodně a nebo když se čistým glutamátem dochucuje.

0
Obrázek uživatele Enivel
před 5 lety Enivel

Takže jíst často rajčata, když je tam glutaman není škodlivé, chápu to dobře? :) A ty kvasničné extrakty nejsou škodlivé?

0
před 5 lety Iva

Enivel: Rajčat bych se nedala, spíš bych to nepřeháněla s dehydratovanými výrobky, různými masoxy s glutamátem a čínou.
Kvasničné extrakty určitě neškodí. Navíc je to vhodné i pro ty, kteří neradi syntetická éčka, jelikož je to naprosto přírodní.

1
před 3 roky Vladimír

On i nikotin je v rajčatech, přitom jsou zdravé... A je snad v cigaretách prospěšný? Dávat do stejné roviny přírodně vyskytující se látku se synteticky vyrobenou "sestřičkou" je poněkud zavádějící... A tvrzení, že se bez glutamátu v jídle neobejdeme, je pak hotový nesmyl. Budu-li doma dělat poctivý masový vývar, tak nechápu, proč bych tam musel cpát nějaký masox. Budu-li se pouštět do instatních jídel, tak to pak ano, to se neobejdu. Ale jaká, že to je kvalita jídla - dá-li se to tak ještě vůbec nazvat. Budu-li péct maso, tak pochopiteně kvalitní, tak proč budu chuť samotného dobrého masa přebíjet nějakým grilovacím kořením. Postačí bylinky, sůl, pepř. Pochopitelně je každého věc, kdo co jí a komu co chutná. Za sebe můžu říct, že instatní polévky, umělá dochcovadla, mražené pizzy a podobné hitparády, mi do kuchyně nesmí. Jak se říká: co tělu dáš, to ti dvakrát vrátí. Budeš-li mu dávat náhražky jídla, jak se ti asi odvděčí......? 

0
0
Obrázek uživatele Yiri
před 3 roky Yiri

Zajímavý článek. Chtělo by to do toho srovnání dát ještě kolik mg je ve 100 g brambůrků.

Co se týče ukrývání pod jinými názvy, tak jsem viděl další ingredience, které tady v popisu u glutamátu nejsou a sice: "extrakt z droždí, výtažek z droždí, výtažek z pekařského droždí". Myslím si, že jde pořád o jedno a to samé.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

úplně to samé to není - v těchto "náhražkách glutamátu není glutamát zcela volný, ale vázaný, nicméně se během tepelných úprav uvolní... a používá se to proto, že lidi už mají glutamát jako E 621 naučený a výše uváděné extrakty a hydrolyzáty  své E nemají, proto se uvádí jen slovně a zatím se je ještě lidi nenaučili na etiketách "vidět" jako problematické... klasický "trik" výrobců, když se o něčem začne mezi spotřebiteli moc mluvit a začnou si to kontrolovat (a třeba i nekupovat) , tak to nahradí něčím jiným....tady se už od kolektivu ZP objevil pěkný přehled co vše glutamát dává...http://www.lidicky.cz/clanky/skryte-glutamaty-ve-slozeni-potravin

0
0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

jako se vším, když je toho moc, tak to vadí...takže pokud ho jíte v přirozených zdrojích - tzn.v rajčatech a pod, tak ta dávka není nikdy tak vysoká aby to normálnímu, zdravému jedinci vadilo, ale když to pak máte úplně ve všem a ještě v rozhodně vyšší dávce, než v těch přirozených zdrojích, tak už to problém je .... minimálně to zvyšuje četnost bolesti hlavy....a pak druhý aspekt je ten, že díky jeho účinku ve zvyšování prožitku chuti nemusí být v potravině tolik základní složky...však se koukněte, kde se dává, tam, kde je hromada všeho možného, jen ne toho, co by se podle názvu v potravině mělo vyskytovat, pak je tam 100% i glutamát, případně pro jistotu i nějaká ta hydrolyzovaná bílkovina.... když je kvalitní potravina s vysokým podílem základní složky, tak chu´t má a tedy není nutné zvyšovat její chu´t uměle a pka tam ten glutamát není... na tom není nic složitého :)

0
před 2 roky Petr

S glutamanem se setkávám ve velkém v naší závodní jídelně. A proč jsem se o něj začal zajímat? V kombinaci s mírným pracovním stresem mi začal žaludek reagovat dost podrážděně, a dost pravděpodobně mám i žaludeční vřed. (na tu gastroskopii se mi ale nechce ;-)) Po tomto zjištění se snažím vyhýbat hlavně hustým polévkám a omáčkám, kde je toho sajrajtu nejvíc. Chuť jsem si do té doby velmi pochvaloval :-))

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 4


Přidat příspěvek