EDTA - kyselina ethylendiamintetraoctová (Chelaton 2)

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

Zdravím! Prosím, můžete mi někdo podat více informací o bezpečnosti/nebezpečnosti tohoto Éčka? PS: číslo "éčka" jsem nikde nenašel.

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

NĚCO JSEM NAŠEL http://chemistry.ujep.cz/userfiles/files/bezpecnost/Chemikalie_OZ/Chelaton%202.pdf A VŮBEC SE MI TO NELÍBÍ !!!

0
před 5 lety Dita

Já jsem to zatím v žádném výrobku, které mi přijdou pod ruku neviděla.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

EDTA se používá v analytické chemii ke stanovení látek (chelatometrie). Nikdy jsem neslyšela, že by se přímo přidávala do potravin.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Jak píše sunriska, používá se při chelatometrii, sama jsem s ní v laboratoři několikrát pracovala, ale o přidávání do potravin jsem nikdy neslyšela, nikdo nám ani takové informace k tomu nedal:) Smím se zeptat, v jakém výrobku byla obsažená?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Ahoj, jde asi o E 385 nebo E 386, podle toho, kolik ze čtyř atomů vodíku je nahrazeno atomy sodíku nebo vápníku. Tahle látka je v podstatě Calgon- ochotně váže vápenaté i jiné kationty. Tím se jich voda zbaví a je pak měkká.

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

tuto látku jsem objevil v margarínu STELLA Farmářská (http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1022750/1022617.jpg)
až budu mít trochu času, přidám jí sem do databáze..
KAŽODPÁDNĚ MĚ ZAJÍMÁ - jak moc fuj je ona zmíněná látka ?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Co se mě týče, nejedla bych ji: odvápňuje, logicky, naváže na sebe i jiné minerály z těla, je nebezpečná.

0
před 5 lety Jitka

Hlavně bych nejedla Stellu farmářskou ani jiné margaríny.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

A ono je to ve Stelle obsažené? Ne že bych jí jedla, chraň Bůh:D Ale ještě jsem totiž na tohle v jídle nikde nenarazila (naštěstí).

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

teď jdu ten výrobek přidat do databáze, uvidíte sami....

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

ze složení není poznat zda to je E385 nebo E386... Ten margarín vyrobili v Litvě, tak opravdu nevím, co můžu čekat;) potravina vložena, čeká na schválení.. dal jsem tam E386..

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Na tomhle webu je kromě kvalitních informací i dobrý obrázek, jak chelaton funguje: zamkne kovový kation do takové klece (obr.Metal-EDTA).To je princip změkčování vody Calgonem. Nebo odvápnění lidského těla. V textu je zdůrazněno vedle vápníku i železo- no nazdar, o železo v hemoglobinu v červených krvinkách bych se hodně bála!! http://en.wikipedia.org/wiki/EDTA

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

Správce webu poslal dotaz výrobci margarínu, čekáme na odpověď, teprve poté bude potravina přidána do databáze. Děkujeme!

0
před 5 lety Filipajzna

tak co, už něco odepsali ?

0
před 5 lety Jirik

Tak EDTA jsem našel v Hell-manns tatarské omáčce!
Vyhazuju do koše...

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jiřík: Bloody hell! :-)

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 5 lety Filipajzna

prosím o sdělení, zda již výrobce odepsal... děkuji

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Včera jsem si koupila přírodní mýdlo s bylinnými výtažky od Manufaktury, doma jsem na mini složení nakonec našla i tuto EDTA, může to nějak škodit i přes to mýdlo?

0
před 5 lety Sapka

EDTA je pridaná aj v tatárskej omáčke Hellmans - http://www.hellmanns.cz/produkty/majoneza-original/ ako kalciumdinatrium

0
Obrázek uživatele Verčounek
před 5 lety Verčounek

Já tuto látku našla v majonéze Vita Star. Tady na webu má ale číslo škodlivosti 3. Tak je nebezpečná? A majonézu bez éček asi nenajdu co?

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Majonéza bývá ztužená nějakou xanthanovou gumou nebo škroby, to už dávno není ta domácí, vyrobená jen ze žloutku a oleje, a citronové šťávy. Když jsem před pár dny koukala na program o potravinách, kde se redaktor zajímal, jak se vyrábí majonéza- a byl ve fabrice- všude ho provedli, ukázali, jak se co smíchá, a nakonec mu dali hotový výrobek v kelímku. On užasle řekl: "Vypadá to jako majonéza!" A výrobní technolog se smál a říkal: " Ale vždyť to je majonéza!" No když diváci viděli, z čeho ta směska je, těžko to pak nazývat majonézou.

0
Obrázek uživatele Filipajzna
před 4 roky Filipajzna

dTest označuje toto éčko jako E385 – dvojsodnovápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové

0
před 4 roky Inna

Edta jsem našla v dresingu Hellmanns a v tatarské omáčce Vita star

0
před 4 roky Renča

Našla jsem i v tatarce Spak, na které je velmi zvýrazněno, že je bez konzervantů, barviv, zahušťovadel a aromat. A poté, co jsem si přečetla o této látce pár věcí na netu, asi poletí do koše.

0
před 4 roky Aria

Tak disodná sůl je už chelaton 3. EDTA se používá k titracím, ale třeba také jako extrakční činidlo (prostě to dostane kovy a minerální látky ze vzorku například půdy ven). To bych nejedla ani omylem.
Ale člověk už se přestává divit. Všimla jsem si, že odpad kyseliny chromsírové leji do obalu, ve kterém byla původně nějáká tresť (tuším mandlová)určená pro výrobu potravin. Přečtla jsem si R/S věty a vrtá mi hlavou, kdo to mohl povolit užívat jako aditivum do potravin.
Ono je sice hezké, že jsou stanoveny limity, ve kterých takzvaná Ečka neškodí. Naneštěstí je to bráno individuálně a nehledí se na to, že si někdo poskládá 5 jídel denně z potravin, kde v každé jedné z nich je několik Eček. A když jsou stejná, tak se jejich množství logicky sčítá - a na to už se nehledí.

0
před 4 roky Markéta

EDTA je nebezpečná závadná látka,náleží do skupiny syntetických komplexotvorných sloučenin a má toxické účinky pro vodní prostředí.

0
před 4 roky lenka

EDTA je běžná např. LANDO 20% roztíratelný tuk (vyr.v Polsku, jinak Německo). Partner to koupil, že 1 kg (!) balení měli za 20.- (?), tak aťs ena to podívám. A tak sice už nedělám v chemii, ale mám dvě děti. A tak jsem si tu práci udělala a jako kdysi při studiu v knížkách, tak teď na netu, jsem vydatlovala ty povědomé názvy, stálo to za to. Nepočítejme procenta použitých barviv (annato, kurkumin), ale už jenom použití EDTA stojí za to. Jinak kdysi jsme se učili, že EDTA se dávala do nabrané krve (či jinak, nabírala se do zkumavek s EDTA nesrážlivá krev), právě aby to zabránilo běžné srážlivosti. Co jsem se přestěhovala z velkoměsta na venkov, sice si vzpomenu na dětství, co jsme v máselnici "vymakali" si, jako děti máslo, ale tady 20% jako za války, kdy si zachováte štíhlý pas a dostanete do sebe kupu "sraček".. no nevím. Říká se, že za války se taky jedlo všelicos, ale takový "sajrajty" snad ne.

0
před 4 roky lenka

ja som EDTA nasla v balenej bagete od firmi GROTTO,,,pokial viem EDTA sa pouziva aj v chelatacnej terapii pri odstranovani tazkych kovov z tela...

0
před 2 roky locut

EDTA se používá jako protijed při otravách těžkými kovy a v hematologii jako základní antikoagulant - v principu každá zkumavka na odběr krve je předem částečně naplněna EDTA.

0
před 2 roky anna

hellmann s tatarka do bagety ju obsahuje, vsimla som si to, lebo ju davaju zadarmo k tesco donaske domov, tak a nepreberiem ju, vid http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001120910578

0
před 2 roky ahoj

Je to chelator, takže to pohlcuje těžké kovy z krve. Je to tak zdravý prospěšná látka, protože tělo těžké kovy nedokáže běžně vyloučit.

0
před 10 měsíci josef

Kyselina ethylendiamintetraoctová neboli EDTA je významná v absorpci vápníku a olova. EDTA v podstatě běží přes krevní řečiště, chytne kovy jako drápem a odstraňuje toxiny močením. Chelatace se využívá pro zlepšení vstřebávání minerálů organismem. EDTA je umělá aminokyselina, která má zvláštní afinitu k toxickým kovům, jako je rtuť, kadmium, hliník a olovo. Abychom jmenovali podrobněji, EDTA se váže a odstraňuje ledvinami další toxické kovy, jako je chrom, arsen, cín, nikl, antimon, nadbytek železa a mědi. Tyto těžké kovy vyvolávají nadměrnou tvorbu volných radikálů, které jsou hlavní příčinou degenerativních onemocnění, včetně onemocnění srdce a krevních cév. EDTA také obnovuje enzymatické funkce, normalizuje metabolismus vápníku, chrání integritu krevních destiček (dělá je méně lepkavé), podporuje metabolické účinnosti a pomáhá znovu nastolit hormonální rovnováhu, což zabraňuje arteriálním křečím, krevním sraženinám a tvorbě plaku. Bylo prokázáno, že účinně zvrátí symptomy aterosklerózy a odstraňuje hlavní a základní příčinu ucpání tepen.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 3


Přidat příspěvek