Éčko = emulgátor?

0
před 3 roky Hanka

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda si jsou všichni vědomi toho, že pod značkou "Exxx" se neskrývají vždy pouze emulgátory - vždyť emulgátory jsou pouze jednou ze skupin potravinových přídavků. Dalšími skupinami mohou být například konzervanty, kypřící látky, barviva...Písmeno "E" na začátku každé značky myslím říká, že označení je platné pro Evropu nebo z ní vychází.
Proto si myslím, že označení webové stránky, která se zabývá přídatnými látkami v potravinách, jako "emulgatory.cz" je velmi zavádějící.
Při tom mne ještě mate fakt, že sami autoři těchto stránek píší o původu písmene "E" v kódech a vysvětlují ji stejně, jako jsem napsala výše.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

Hanko, máte pravdu, nicméně ne vždy je doména, kterou byste chtěla, volná k dispozici. Kdybyste vaši logiku použila např. na vyhledávače, proč by se proboha měl nějaký vyhledávač jmenovat Google ? A ne raději nejlepsi-vyhledavac.cz nebo searchengine.com :-) 

Zkrátka doména je spíše nějaká zkratka nebo jednoduché pojmenování, které nemusí vždy úplně souviset s tím, co je jejím obsahem. A vysvětlení na webu, jak sama píšete je, tak v čem je problém ? Hledáte ho podle mě, tam kde není. Raději napište co jste měla zdravého k večeři, to bude určitě přínosnější pro ostatní. Dobrý tip se vždycky hodí ;-)

1
před 3 roky Hanka

Problém s doménou chápu naprosto, každopádně si myslím, že by se dal obejít elegantněji, neboť mne, jako běžného uživatele, tato doména zavádí - možná nechtěně, ale přece jen - v omyl. Jedná se pouze o detail a opravdu je to vysvětleno hezky, ale jen tento detail dokáže ubrat na celé úrovni webových stránek.

Na odškodnění tedy přidávám recept na veganské palačinky bez potravinových aditiv :) (hodících se lépe ke snídani, než k večeři kvůli vysokému obsahu sacharidů):

Palačinky:
0,5l sójového mléka (doporučuji značku Provamel, opravdu by, na rozdíl od jiných rostlinných mlék, nemělo obsahovat fosforečnany) 
cca 300g celozrnné mouky, nejlépe bio a čerstvě namletá
špetka soli
špetka třtinového cukru
půl sáčku pudingu, či dvě lžičky bramborového škrobu
Vše dobře promícháme a smažíme na rozehřáté pánvi olejem pouze potřené

Náplň:
1 jablko, voda, třtinový cukr, skořice, slunečnicová semena
Jablko oloupeme a rozkrájíme do malého hrnce, kde v trošce vody povaříme s cukrem, můžeme nakonec rozmačkat vidličkou, vytvoříme tak jablečné pyré. Vhodné dělat z natlučených jablek, které se nehodí k přímé konzumaci a je nám líto je vyhodit.
Touto směsí potřeme palačinky, podle chuti posypeme slunečnicovými semínky a skořicí, zabalíme a můžeme podávat :)

Navzdory všem očekávání palačinky opravdu drží pohromadě i bez vajec a chutnají výborně i bez mléka. Proto dobrou chuť!

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Hanko, kdysi jsem nad tím přemýšlel jako vy. Už to neřeším, a protože vím, nikam mne to nezavádí :-) Je to podobné jako když na jižní Moravě říkají nanukům ledňáček :-) Důležitý je obsah, ne název. 

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

:-))A na Slovensku limonádám "malinouka" :-)) Horší je, když lidi nazývají "éčka" látky, které se přirozeně vyskytují (v komplexu s dalšími látkami) v ovoci a zelenině, a vždycky tam byly. Éčka jsou  nový lidský výmysl a lidský výplod- a s tím nemá matka příroda opravdu nic společného.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

Hanka: Díky za recept, ale vložte jej prosím přímo na www.zdraverecepty.cz/pridat-recept aby se mohl objevit i v seznamu ostatních receptů. Přidejte i fotografii, ať vidíme, jak vaše dobrota vypadá. 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 + 10


Přidat příspěvek