Éčka vs aromata

0
před 7 lety Pavel

Napadlo vas taky nekdy, ze je docela zvlastni, jak se musi ve slozeni potraviny vypisovat vsemozny ecka, ale co se tyce aromat, tak staci napsat souhrnne jenom "aroma" nebo "aromata". A predpokladam, ze kdyz ve slozeni neni napsano "prirodni aromata" nebo "prirodne identicka aromata" tak se jedna o synteticky pripravovane latky. Muze mi nekdo vysvetlit, proc u aromat neni stejna povinnost vypisovat konkretni latky stejne tak jako je tomu u klasickych "ecek" ?

0
před 7 lety Martina

Pokud je na obale uvedeno pouze aroma, muze se jednat o jakekoliv aroma (synteticke, prirodne-identicke nebo prirodni), nicmene pokud je prirodni, tak to rad vyrobce ovykle na obal uvede, takze vetsinou se jedna bud o aroma prirodne-identicke nebo synteticke. U aromat je vsak jina situace nez u ecek. Ecka jsou slozky vyrobku, stejne jako dalsi suroviny - sul, cukr, mouka. A aromata jsou take slozky. Na uplne stejne urovni. Je to jako byste chtel rozepisovat mouku... Aroma se bere jako jedno individuum. Samozrejme, ze surovina aroma se sklada z vice casti - obvykle nosice (sul nebo maltodextrin, u tekutych aromat nejake rozpoustedlo-voda, glycerol, ethanol) to obvykle tvori 90-99% aroma, a pak z aromaticke latky, to je nejaka aromaticka sloucenina, ktera je obvykle tajna a zna ji jenom vyrobce. Neni tedy moznost aromata nijak vice konkretneji rozepsat.

0
před 7 lety Pavel

Martina: Zkusim prijmout fakt, ze ecka jsou latky testovane, schvalene a bezpecne. Jak ale muzu to same rict o aromatech, jejichz slozeni je z podstaty tajne ? Nezbyva mi nic jineho nez se spolehnout na vyrobce, ze sva aromata s tajnym slozenim sam testuje a jsou tedy bezpecna ? Takto jsem to pochopil z vasi odpovedi..

0
před 7 lety Martina

ano, v tuto chvili zacina platit nova legislativa co se tyce aromat a vubec jejich uvadeni na obal, je to slozitejsi nez doposud, ale vicemene to co jsem uvedla stale plati. Navic museli vyrobci aromat vsechny svoje latky, ktere pri priprave pouzivaji registrovat u patricnych organu. Takze se nyni nesmi pouzit do aromatu jina latka nez registrovana, je tedy kontrola, ze vsechny latky jsou schvalene, bezpecne a povolene. Nechci vypadat jako nejaky optimista, ale myslim, ze co se tyce aromat je obava o jejich bezpecnost jeste zbytecnejsi nez u "ecek". Zejmena i kvuli tomu, ze se pouzivaji opravdu v malych mnozstvich. Kdyz myslim malych, jsou opravdu male, napriklad miligramy na kilo. Je to treba jedno zrnko ve vyrobku.

0
před 7 lety Pavel

Martina: Sice zivotni optimista jsem, ale optmismus ohledne aditiv s vami nesdilim. Argument, ze se aromaticke latky pouzivaji ve velmi malem mnozstvi muze byt pravda, ale zaroven to je spis domnenka, protoze toto se nikde neuvadi. Nechci pusobit jako paranoik, ale spolehat se na to, ze jim latku, ktera je verejne neznama a testoval ji jenom vyrobce, ktery si ji na zaklade tech testu nechal registrovat, to me zrovna moc neuklidnuje. U Ecek je aspon ta vyhoda, ze jsou pod daleko vetsim drobnohledem aspon je mozne je daleko lip otestovat, treba i nezavisly odbornici, ne jen ti placeni od vyrobce ci statem.

0
před 7 lety Strychnin

Aroma je komplexní pojem, není to látka! Aroma jsou dvě vlastnosti potraviny - chuť a vůně, proto není možné aroma chemicky identifikovat jako jednu látku a většina látek se vyznačuje jen jednou vlastností - čpavek (vůně), sůl (chuť) - ostatní nejsou dobře měřitelné ani identifikovatelné (čpavek má sice také chuť, ale jakou? spíše převažuje jeho leptavý účinek). Dá se říct, že směs látek vytváří aroma, některé jsou uvedeny jako éčka, některé jsou přirozené a některé syntetické (zejména ty účinné ve stopových množstvích) Rozhodně ale vůně nerovná se aroma, parfémovaný neznamená aromatizovaný, protože nezarnuje chuť. Obecně se dá poživatina charakterizovat aromatem, barvou a strukturou vnímanou dutinou ústní - díky tomu můžou existovat tzv. vepřové nudličky ze sóji - díky dokonalému umění skloubení těchto tří elementů. Kdo není gurmán, nepozná téměř rozdíl (nebo, jako já, jsem několikrát vůbec netušil, že mi na stůl byla přinesena upravená sója - a pochutnával jsem si na domělém vepřovém, nešlo o podvod, ale o jídlo na návštěvě u známých). V podstatě celá gastronomie je z velké části založena na aromatu, potom barvě, strukturu člověk rozlišuje velmi hrubě (rozdíl mezi kuřetem grilovaným hodinu a hodinu deset asi nepoznáte, u brambor vařených 20 a 25 minut také nemusí být znatelný rozdíl, záleží na odrůdě a sklizni). Barva je taková smutná kapitola - v dnešní společnosti, kdy "čerstvý" znamená i měsíc zamražený je problém tu barvu udržet. Sehnat čerstvé je problém hlavně ekonomický, geografický a zvykový. Zvykli jsme si na jahody v zimě, kiwi a ananasy po celý rok, peníze se vynakládají na zbytečný luxus. A když chceme zlevnit, pak musíme přibarvovat a aromatizovat - důvod je jednoduchý, podoba jídla stále rozhoduje o tom zda ho člověk bude jíst a odporné aroma neprodá ani nejkvalitnější pečenou křepelku. Navíc to, co bylo na každé vesnici (slepice, dobytek), a tedy čerstvé, se nyní dováží z daleka a někdy i přes hranice státu, holt tzv. západní a střední Evropa má období kydání hnoje za sebou a chce si více méně užívat, zatímco v Rumunsku se žije s kozami v jedné místnosti (o tom, jestli je náš život vnitřně kvalitnější lze polemizovat)

0
před 7 lety Strychnin

Martina - miligram na kilo je ještě relativně dost, hlavně organické kapaliny (jako jsou aldehydy) se dávkují v opravdu stopových množstvích - desítky mikrogramů.

0
před 7 lety Martina

Strychnin - snazila jsem se dat maximalni davky, samozrejmne se dava i mene...

0
před 7 lety Martina

Pavel: S tim mnozstvim mi proste budete muset verit. mate pravdu, ze se to verejne neuvadi, ale lide kteri s tim pracuji, to podlozene maji.

0
před 7 lety Martina

A nebojte se, ze by aromata nebyla pod drobnohledem, to ze se o tom nemluvi v televizi neznamena, ze se o to nikdo nezajima. Pokud vas zajima problematika aromat doporucuji se seznamit s platnou legislativou: EC 1334/2008, ktera jiz vstoupila v platnost 20.1.2009 (nyni bezi dvoulete prechodne obdobi, takze od r.2011 se ji budou jiz vsechny firmy ridit) a ktera nahrazuje dosavadni narizeni 88/388/EEC

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 + 10


Přidat příspěvek