E957 Thaumatin

0
před 8 lety Filip

Dobrý den, zajímalo by mě, proč má thaumatin známku škodlivosti 2? Jde o protein získaný z rostliny Thaumatococcus danielli, není syntetický ani přírodně identický.

0
před 8 lety Webmaster

Dobrý den, ano, máte pravdu, že thaumatin pochází z Vámi uvedené rostliny a může být získáván přírodní cestou. Bohužel, syntetická výroba je vždy levnější a tak se vědcům podařilo vyvinout způsob, jak z geneticky modifikované bakterie thaumatin získávat. Jelikož ale jako látka samotná nemá známé nežádoucí účinky na zdraví člověka, je označena právě stupněm 2.

0
před 8 lety venca

Dobrý den, vůbec mi to nedává smysl. Napřed napíšete že se látka vyrábí synteticky, pak upřesníte, že průmyslově se vyrábí extrakcí z geneticky modifikovaných bakterií, což je úplně stejný proces jako když látka vzniká v rotlinné buňce akorát že pak nelouhujete listy ale breberky, nakonec napíšete že látka není ani podezřelá z ňejakých nekalostí a dáte jí dvojku zřejmě za to, že se ocitla v jednom odstavci se souslovím "syntetická výroba" a pravděpodobně i "geneticky modifikovaná". Proč nedostala trojku a nebo jedničku? Jaký smysl má takovéto hodnocení?

0
před 8 lety Marek

To máte podobné jako s E507 - kyselina chlorovodíková stupeň 2 a popsána jako silně nebezpečná kyselina. Co ale ta kyselina chlorovodíková v našem žaludku, která pomáhá trávení a je součástí naší imunity? Tolik k objektivitě a strašení. A E330 kyselina citronová stupeň 0 i když je vyráběna také synteticky. Cesta do pekla je dlážděna dobrými předsevzetími.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 + 12


Přidat příspěvek