E440(i)

0
před 8 lety

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamena (i) za uvedenym Eckem. Děkuji helena

0
před 8 lety Filip

Měl by to být obyčejný pektin. Je v tom ale trochu zmatek. Správně se má totiž pektin označit jako E440(i) a aminopektin E440(ii). Tedy E440 vlastně neexistuje.Samotný pektin je tvořen řetězcem molekul galaktouronových kyselin, je zařazen mezi polysacharidy a je rozšířený v ovoci a to hlavně v jablkách. Je zdraví prospěšný. E440(ii) obsahuje aminoskupinu na některém z uhlíků (pravděpodobně na druhém) kyseliny galaktouronové. Je otázka, zda tato změna je a nebo není škodlivá pro tělo.

0
před 8 lety Helena

Dekuji :-) Zajimalo by me jeste, zda lze nejak rozpoznat puvod ecka, mam tim namysli, jestli je prirodniho characteru nebo umele vyrobeny. Vim, ze se to zde v seznamu u nekterych uvadi, ale zajimalo by me jestli i k prirodnim latkam neexistuji umele vyrobene ekvivalenty.

0
před 8 lety Filip

Jak jsem psal, je obsažen v ovoci a ve velkém množství hlavně v citrusech. Zde je pro nás však nevyužitelný protože se vyskytuje ve slupkách citrusových plodů. Pro průmyslové získání pektinu, se ovoce drtí a suší a pomocí kyseliny se nerozpustný pektin vyluhuje do roztoku. Alkoholem se pak vysráží. Aminopektin vzniká myslím pouhým přidáním amoniaku na konci celého procesu. Za tyto informace ale neručím :-)

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 + 12


Přidat příspěvek