E330 ako je to s nim?

0
před 8 lety Martin

Prosím vas viete mi niekto povedať ako je to s E330? Podla článkov na nete som sa dočítal, že by balo ist o neškodnu kyselinu citronovu, ale tiež som sa aj dočítal že by malo ist o nebezpečný rakovinotvorný emulgátor. Poradte dakujem

0
před 8 lety Webmaster

Hezký den, ohledně "éček" panuje spousty mýtů a polopravd. Většina těchto přísad a přídatných látek je skutečně podezřelá ze spousty nežádoucích účinků. V případě E330 - kyseliny citronové se ale jedná o bezpečnou látku a její karcinogenita je nepotvrzená.

0
před 8 lety Martin

Ako si mám teda vysvetlit to, že už 3 nezávyslé zdroje napísali konkretne toto? "Kyselina citrónová. Pozor rakovinotvorný vo väčších množstvách! Spôsobuje krvacanie dasien. Horúčky. Obsahuje ho konzervované krabie mäso, syr BOBEL a konzervované huby. Je v citrónových limonádach a niektorých ovocných nápojoch." Važne neviem čomu mam veriť, pretoze informácie n ainternete su líšia.

0
před 8 lety Webmaster

Bohužel se jedná o typicky matoucí zprávu, jak jsem již uvedl předtím. Kyselina citronová je velice běžná látka která se nachází v přírodě. Například citrusové ovoce. Citrón určitě nelze označit za rakovinotvorný :-) Chemii v potravinách nemám rád stejně tak jako Vy, ale E330 lze opravdu označit za bezpečnou přísadu, ... bohužel takových je poskromnu.

0
před 8 lety Martin

Dakujem Vam velmi pekne za radu. A este by som sa chcel opýtat ze či teda E-čka tu na vašej stránke su dôveryhodne ohodnotene. Začal som sa totiž trošku podrobnejšie zaujímať o to čo konzumujem, a hľadám teda hodnoverne zdroje ohľadne E-čok a ich hodnotenia.

0
před 8 lety Webmaster

S důvěryhodností na internetu je to všeobecně problém :-) Ale samozřejmě nikdo Vám nenapíše, že jeho stránky nejsou důvěryhodné ... Tady na emulgátorech používáme více zdrojů, aby informace byly správné, připravuji stránku o těchto zdrojích a odkazy na ně. Mějte hezké svátky.

0
před 8 lety Vít

Je dobře, že to někdo "konečně" uvedl na pravou míru. Takovéto poplašné zprávy, jakože kyselina citronová je nejnebezpečnější a rakovinotvorná jsou holé nesmysly. Dočetl jsem se, že se zřejmě jednalo o chybný spojení při překladu něměckého slova krebs (což má znamenat rakovina). Kyselina citronová se totiž účastní významného metabolického cyklu, kterému se říká citrátový cyklus, cyklus kyseliny citronové nebo taé Krebsův cyklus, podle objevitele tohoto metabolického procesu, při němž dochází k odbourávání bíkovin, tuků i sacharidů.

0
před 8 lety Webmaster

Ano, máte pravdu, "plašení" kolem kyseliny citronové opravdu vzniklo omylem a bohužel se uchytlo hlavně proto, že se stalo tématem tzv. "řetězových emailů". To je právě problém, protože tyto emaily většinou dostáváme od dobrých známých a máme tendenci jim věřit víc než jiným informacím. Víte třeba, že případ nalepených žiletek na žvýkačce v tobogánu se nikdy vůbec nestal. Ale emailů o této události chodí pořád dost.

0
před 8 lety Šárka

Dobrý den, už nějaký čas se snažím také zjistit, co nejvíce informací o E330(kyslina citronová). Také se mi do rukou dostal článek z dětské onkologie z Düsseldorfu, kde je E330 označena jako nejnebezpečnější!!(rakovinotvorný). V nedavné době jsem začala pít potravinové doplňky Fytotonic(MUDr.Erben) a Vitatonic(profesor Sokolov) od firmy Missiva.Jedná se o koncentrované,vitamínové nápoje z ovoce a rostlin. Ve složení jsem objevila i přísadu E330(kyselina c.) Trochu mě to zaskočilo, ale myslím ,že mé obavy jsou zbytečné.Myslíte, že by tato přísada E330 mohla obsahovat něco nebezpečného, např. z důvodů kozervovaní?

0
před 8 lety Webmaster

Pro Šárku: Hezký den, článek z Düseeldorfu je obyčejný "hoax", což je pojmenování pro poplašný, smyšlený a nepravdivý email, který bohužel díky závažnosti svého sdělení přeposílají lidé svým známým a ti zase svým známým atd... Proti takovým informacím se hodně špatně bojuje, protože jelikož pocházejí od našich nejbližších, tak jim přikládáme velkou váhu a důvěryhodnost. Vězte tedy znovu, že E330 je kyselina citronová, která je obsažena ve spoustě přírodních potravin, například ovoci. Je to jedno z neškodných éček a nemusíte se jej tedy bát.

0
před 8 lety Mišel

Dobrý den Pro ty co nevěří nebo neví je kyselina citronová(E330)obsažena v přírodní formě především v citronech a citrusových plodech,do potravin se vyrábí fermentací třtinového cukru nebo melasy.Pro organismus je významná a v tělě způsobuje chemické reakce,kterými se odbourávají tuky a sacharidy a mnoho jiných,říká se tomu citrátový ciklus.Takže lidičky nebojte se toho éčka

0
před 8 lety pavla

jojo taky jsem to někde už slyšela, že E330 nepředstavuje pro organismus nějaký nebezpečí

0
před 8 lety pepina

Kyselinu listovou o bjevil německý vědec, který se jmenuje Krebs a to znamená německy rakovina . a tak vznikla celá fáma o neškodné kyselině citronové

0
před 8 lety Hana

Dobrý den, mám syna s alergií, takže také jsem začala pečlivě studovat etikety. "Pobavilo" mě, že zmíněný "hoax" jsem obdržela od pediatričky, abych se jím řídila. Proto děkuji a uvedení na pravou míru.

0
před 8 lety F

Trochu jsem pohledal v literatuře a našel jsem zatím jeden ověřený nežádoucí účinek a tím je překyselení žaludku. Kdo má problémy s žaludečními vředy či případně trpí pálením žáhy, měl by se jí vyhnout. Pokud někoho zajímají HOAXY, tady je pravidelně aktualizovaný seznam hoaxů: http://hoax.cz/cze/ V databázi lze nalézt několik hoaxů ohledně potravin a aditiv, dobře se pobavíte :-)

0
před 8 lety Petr

Ano, zmínění jména Krebs je namístě. Je po něm pojmenována jedna metabolická dráha (Krebsův cyklus = Citrátový cyklus = Cyklus trikaroxylových kyselin), které se účastní kyselina citronová v buňkách nejen člověka. Je tělu naprosto vlastní. Do potravin se hlavně přidává pro okyselení, a tím se má zabránit možnému napadení nežádoucími mikroorganismy.

0
před 8 lety eliska

to je dobrý,tady se píše,že je E330 ok,já dostala papír,že je nejnebezpečjnější a rakovinotvorný moc,co ted komu mám věřit Eliska

0
před 8 lety eliska

to je dobrý,tady se píše,že je E330 ok,já dostala papír,že je nejnebezpečjnější a rakovinotvorný moc,co ted komu mám věřit Eliska

0
před 8 lety Webmaster

Milá Eliško, zkuste si prosím přečíst znovu tuto diskusi o E330, je zde několikrát vysvětleno, že E330 není rakovinotvorná a především proč !

0
před 8 lety Filip

Opravdu se jí není třeba bát. Ještě jednou, kyselina citrónová a kyselina isocitronová a ani její používané soli nejsou toxické. Je to základní kámen nejen lidského metabolismu. Pokud to chcete podrobněji, je to látka která "přenáší" acetyl-CoA z buněčné mitochodrie ven. Energeticky bohatá látka, kterou buňky produkují - AcetylCoA totiž neprojde mitochondriální membránou, a proto je jeho energie vyžita pro tvorbu citrátu (oxalacetát je acetylován pomocí acetyl-CoA na citrát). Ten je pak transportován co cytosolu a odtamtud může být distribuován do dalších anabolických či katabolických buněčných cyklů. Vyskytuje se hojně v ovoci a nejvíce v citrusech a taky nejsou jedovaté a ani rakovinotvorné. Jedinou její nevýhodou je její kyselost. Konzumace hodně okyselených nápojů a potravin může způsobit překyselení žaludku, a taky podporuje vznik zubního kazu. Krásně to poznáte na malých dětech, kterým maminky pravidelně kupují fruka - na řezácích je viditelné, kudy fruko teče v podobě kazů. Tím ale není třeba tuto látku zatracovat. Je to takové neutrální aditivum, není ani prospěčně a ani neškodí. Samozřejmě všeho z mírou.

0
před 8 lety Jana

Tato diskuse je fakt zajímavá. Můj muž je chemik a vždy mě spolehlivě rozčílí, když spochybňuje informace, které přinesu z ulice nebo nějakých časopisů. Jenže většinou má pravdu. Fakta jsou fakta. Takže nebojte se E330, prošlo i mým mužem a ten nedá do pusy nic co je podezřelé. :-)

0
před 8 lety matěj

Souhlasím, že přírodní kyselina citronová je neškodná, ale není problém její výroba. Já jsem slyšel, právě to, že problém je právě v tom, jak je vyráběná. Co je v přírodě neškodné, nemusí nutně být neškodné v případě průmyslové výroby.

0
před 8 lety Filip

Kyselina citrónová se dnes vyrábí pomocí bakterií...Je čistá,prostá znečištění.

0
před 8 lety

Děkuji za objasňující informace. Letos zavařuji poprvé ovoce a protože čekáme rodinu, zajímala mě zdravotní otázka přidávání této kyseliny do kompotů atd. Pročtu celé stránky, určitě tu najdu spoustu užitečných informací :-))

0
před 8 lety Dana

V poslední době se rozmáhá výroba a prodej drobného zmrazeného pečiva, které zakoupíte v obchodech a různých stáncích. Prodávající je vyberou z mrazáku, nechají nakynout a pak je upečou přímo na prodejně v peci. Je voňavé, chutné, ale každý výrobek obsahuje min. 5 Éček. Některé dokonce i nebezpečné Éčko 110 (viz složení výrobků na inter. stránkách firem vyrábějících toto pečivo), které je zdraví škodlivé, nevhodné pro děti a způsobuje alergii. Pokud jsou vaše děti neustále nesoustředěné, může to být velkým množstvím umělého barviva v jídle.

0
před 8 lety xyz

Kyselina citronová je zdánlivě nevinná ve skutečnosti však značně zákeřná chemikálie, protože vstupuje do tzv. Krebsova cyklu. Snadno se slučuje s nekovy, například chlorem nebo fluorem. Například fluoroctan sodný, měnící se v organizmu na fluorcitronan sodný je jednou z nejjedovatějších známých chemikálií. Hromadné a nesmyslné zneužívání těchto chemikálií stejně jako třeba například kyseliny mléčné,v potravinářském průmyslu je zločinem a časovanou bombou na současné neinformované populaci. Pokud převáží sprostý a bezohledný kšeft, zneužívající nevědomé systematicky systémem vyrobené a zmanipulované idioty, měli by rozumní lidé vzít v zájmu sebezáchrany zbraně do rukou. Kapitalistická svině, která pro mamon riskuje životy, patří porazit, aby neškodila.

0
před 8 lety Enjoy

Podle reakce "xyz-e" se tedy mam zase obavat ?

0
před 8 lety Marek

Pán/paní xyz pravděpodobně zavrhuje i nadměrnou konzumaci ovoce a u každého kusu plodu (od borůvky, přes rajče až po grapefruit) by vyžadoval vyčíslení obsahu všeho. Neboť představte si tu hrůzu když vaše děti snědí o vánocích kilo mandarinek, nějaký pomeranč a třeba ještě i jablíčko a grapefruit. Pravděpodobně mu/jí i žloutne kůže z pohledu na mrkev (z hrozby předávkování betakarotenem). Berte mne s nadsázkou a děste se lidí vyzývajících bráti "v zájmu sebezáchrany zbraně do rukou proti jakýmkoliv (u vás kapitalistickým, jinde nevěřícím) sviním". Milé /xyz/ jděte se s plamenými útoky vycpat, budíte v soudných lidech hrůzu a chuť na cigareu a buřta s pořádnou dávkou Éček.

0
před 8 lety Strychnin

Pan xyz zjevně nemá co říct, vždyť se neumí podepsat ani napsat korektní e-mail. Pokud se zde ale objeví, mohl by popsat flouraci kyseliny citronové zřejmě v organismu nejběžnějším prvkem - molekulárním fluorem, který se nevyskytuje ani v přírodě, a za jeho přípravu byla udělena Nobelova cena. Ve své hluboké halucinaci zapoměl, že všechny organické látky se ochotně slučují s chlorem a flourem (s tím dokonce expozivně). Patrně k jedné takové syntéze došlo v obsahu jeho lebky a příspěvek byl na webu...

0
před 7 lety Pavlína

Můj názor na E 330 je takový, že je dáván jako konzervant skoro do všeho.... A všeho moc škodí...Pokud si doma zavařujeme, kompotujeme, nepotřebujeme žádné éčka včetně konzervantů. Tak pokud chcete dětem dopřát něco zdravého, naučte se zavařovat své vlastní džemy, kompoty, různé směsi... Budete vědět, že jsou zdravé a bez éček. I v dnešní době lze žít bez éček.

0
před 7 lety ms

Jsou tři "typy" E-ček 1) E přírodní 2) E přírodně identické 3) E syntetické ...problematické budou ty třetí těm bych se vyhýbal (př.acesulfam, ponceau 4R apod.)....Je asi jasné, že tolik citronů na světě není, aby se dával do každé potraviny a nápoje, takže se vyrábí z něčeho jiného a to z cukru (melasy?)pomocí jednéc houby (plísně?) Aspergillus niger....či-li podle mě se jená o kys. citronovou, která patří do E-ček sice přírodních, ale zařadil bych ji do přirodně identických, protože nevznikla vyloženě přírodním postupem (ale to je jen můj názor)...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_citronov%C3%A1....problém není v kys. citronové jako takové...problém bude v množství konzumovaného za den...(ocet taky nepijete celý den :-) )...pořád platí zásada, "vše je lék i jed zároveň, ale záleží na dávce "...

0
před 7 lety Martina

Pro Pavlinu: E330 se do vetsiny vyrobku NEDAVA jako konzervant, ale jako kyselici prostredek (dle legislativniho zarazeni spravne jako kyselina), tj. dava potravine kyaselou chuť, kterou by jinak neměla nebo měla díky technlogii výroby menší než se od výrobku očekává. Nic víc nic míň. Pro xyz:Do krebsova cyklu nevchazi kyselina citronova aby se slucovala s halogenama, ale je podstatou tohoto metabolickeho cyklu, ktery bezi ve vsech organismech a v kazde bunce. Je to uplne nejzakladnejsi cyklus, bez ktereho by bunka nevydrzela ani minutu na zivu. Pro vsechny: E330 je pri bezne konzumaci neskodny (pri nadmernem uzivani muzete mit koprivku-zkouseli jste jako deti napriklad michat citronku s cukrem? To byla dobrota. Jedli jsme to furt, nebo lizat vitacit, kde jsou ty casy... Ale kdyz jsem toho snedla asi 20 lzic, tak jsem se osypala :-)) Rozhodne to nebylo kvuli tomu, ze by byla citronka skodliva, ale ze jsem se prekyselila. Bezna reakce. Navic udelat tohle treba se soli, tak jste mrtvi... Rozruch kolem E330 je zpusoben jen normalnim hoaxem (viz www.hoax.cz - zde i vyjadreni zemedelske a potravinarske inspekce).Plati obecne, pokud mi prijde nejaka podobna zprava, at se tyka potravin, bankovnich karet nebo opustenych zvyratek, nejprve se kouknu na vyjadreni na techto strankach, tam jsou lidi placeni od toho, aby tyto informace uvadeli na pravou miru a oslovovali odborniky a zjistovali jak to doopravdy je. Pak teprve tuto zpravu posilam dal, protoze sireni poplasne zpravy je pokud vim, trestne. Takze shrnuto E330 je neskodna latka, nebo jinak, je stejne skodliva jako voda, ocet, zelenina, ovoce,...

0
před 7 lety JarkaJ

Čistě náhodou jsem našla tuto diskusi. Moje zkušenosti s kyselinou citronovou jsou takové, že se jí vyhýbám, stejně tak např. Acylpyrinu - mám totiž sklon k překyselení zažívacího traktu. Takže se vyhýbám minerálkám s příchutí, chlebu - hlavně trvanlivému, limonádám, kupované naložené zelenině, ovocným čajům atd. A docela mi vadí, že se tato chemikálie přidává dnes skoro do všeho. Zajímavé je, že třeba do dalamánků se nedává - asi se počítá s kratší dobou použitelnosti než u chleba.

0
před 7 lety Martina

JarkaJ: jen pro upresneni, KYSELINA CITRONOVA SE NEPOUZIVA JAKO KONZERVANT ANI PRO UDRZENI DELSI DOBY TRVANLIVOSTI!!! ale vetsinou pro dosazeni kysele chuti. Do peciva muze byt pridavana pro ziskani dojmu zitneho kvasu, ktery je kyselejsi na chuť. Co se tyce sklonu k prekyseleni, to je opravdu jediny duvod proc se E330 vyhybat. Ovsem stejne jako dalsim kyselinam, jako ocet, jablecna, vinna a pod. Bohuzel asi take pozor na vitamin C (kyselinu askorbovou)

0
před 7 lety Strychnin

Martina - krásně - opravdu. Možná lidé jednou nebudou na středních školách nadávat na předmět "chemie", protože jejich mentální schoposti nestačili tento předmět zvládout. Pak se dozvědí, že vše kolem nich je chemie (včetně soli a cukru) a diví se, že jiná chemikálie se jim příčí, vůbec netuší, co je to kyselina a fyziologické pochody při trávení jsou jim cizí - je s podivem, jak jsou lidé hloupí v touze být chytří...

0
před 7 lety fajnor

Teším sa, že som našiel túto diskusiu a vďaka tým vzdelanejším z Vás za to, že mám konečne jasno ohľadne kyseliny citrónovej, pretože sm bol tiež obeť spomínaného hoaxu. Takže ešte raz vďaka.

0
před 7 lety Mirka

Pravda pravdoucí, člověk než něco pustí dále do světa, měl by si to zkusit ověřit ještě jinde. Díky za diskusi, byla jsem na úvod dost vyděšená, že by kyselina citronova byla rakovinotvorná. Teď nezbyde, než si ověřit pro jistotu i ostatní Ečka z uvedeného hoaxu. Takže díky!

0
před 7 lety Jana

Dá se tedy někdy sehnat ověřený seznam nebezpečných "éček"?

0
před 7 lety Marek

Citujem niečo k téme pre úplnosť názorov: "Zaráža nás zaradenie kyseliny citrónovej do tretej skupiny? (pozn. tzv. "menej vhodné látky") Je tam oprávnene. Samozrejme, prirodzená kyselina citrónová je neškodná, ba pre ľudský organizmus prospešná. Nachádza sa vo veľkom množstve najmä v ovocí (jablká, citrusy...). Lenže tá, ktorá sa pridáva do potravín, je vyrobená priemyselne. Výrobný proces spočíva v skvasovaní cukornatých roztokov (glukózy) pomocou plesne Aspergillus niger. Tieto plesne produkujú mykotoxíny (aflatoxín), ktoré majú karcinogénne, mutagénne a teratogénne účinky. Z produktu sa prakticky nedajú odstrániť (pri zohrievaní nad 180 °C sa zničí len 50% toxínov). Takže nevhodnosť konzumácie nespôsobuje samotná kyselina citrónová, ale spôsob výroby. Väčšina výrobcov obhajuje výrobu tým, že pridávané množstvo je 100- až 200-krát menšie ako škodlivá dávka. Je to síce tak, ale každý z nás má iný prah citlivosti. Preto môže byť práve aj kyselina citrónová riziková." Zdroj: http://urobsisam.topky.sk/domaca-pohoda/zdravie/chemia-v-potravinach-96.html

0
před 7 lety Glisi

Barvivo E330 patří mezi antioxidant a ty zabarňují a chrání organismus před škodlivými látkami...takže člověk neví,jestli má kys.citronová- E 330 chránit nebo škodit....nemůže nějak poškodit při vyšších dávkách sliznici žaludku překyselněním a tudíž způsobit rakovinu žaludku?...nabourat stěnu?Díky za odpověd nejlépe lékaře..Glisi

0
před 7 lety iveta

Glisi, pokud ji budete jíst po lžičkách tak Vám způsobí překyselení žaludku.V množství v jakém je přidávána do potravin, by nepřecitlivělým jedincům neměla vadit.

0
před 7 lety miriam

lidi mě z vás rupne hlava... studuji analýzu potravin a mohu vás ujistit,že E330 je kyselina citronová, která se dost často objevuje v potravinách jako ochucovadlo př.gumoví medvídci a je ZCELA NEŠKODNÁ!docela mě štve,že mezi lidmi, kteří tomu nerozumí koluje i zvěst že zkratka E znamená emulgátory není tomu tak!nebo,že éčka jsou škodlivá mezi E patří i kyselina askorbová což je milí lidé VITAMIN C!tak se laskavě uklidněte že vám něco éčka provedou... éčka jsou to nejzdravější v potravinách jelikož kdyby tam nebyli tak se budou treba v konzervách množit bakterie v masu treba i salmonela a to bychom asi nechtěli, navíc jsou testovány na pokusných zvířatech z toho minimálně 3 savci!a potom z toho co cpou zviratum a NIC se jim NESTANE tak z toho dají 1000cinu nám do stravy..takže se éček nebojte a děkuji za pozornost

0
před 7 lety mg

jano nebezpečná ečka nejsou!!!!

0
před 7 lety pinkidinky

Dovoluji si s Vámi v něčem nesouhlasit - miriam
nechcete doufám, tvrdit, že například sladidla, které jsou v dnešní době téměř skoro v každé potravě nic nemůžou způsobit, já jsem se dočetla v knížkách něco jiného, na pokusných zvířatech se nádory po užívání vyskytly, to samé glutaman a berviva, která jak známo dětem způsobují třeba hyperaktivitu, to už je ověřená věc i na lidech,

0
před 7 lety pepa

Jakozto vystudovany potravinar s momentalnim studiem VUT FCH bych se rad vyjadril k nekolika prispevkum:
pro Marek: Jestlize ze se obavate aflatoxinu které vznikaj při výrobě tak v tom případě byste se měl bát taky chleba (či jakéhokoliv pečiva a to předpokládám že jíte pečivo)protože to má taky obsah této látky
Kyselina citronova je téměř neškodná látka, která se používá jako přírodní konzervant.
pro miriam: doufám že jste měla na mysli přírodní éčka, protože znám hodně éček kteé zdravé nejsou dokonce jsou i silně karcinogenní převážně jsou to barviva
P.S. nedam jsem uplne ofic meil ale ten ktery tu je uveden taky kontroluji

0
před 6 lety Marie

PŘÍSPĚVEK K TÉMATU ÉČKA

0
před 6 lety Marie

Mám proti éčkům velké výhrady až doted jsem je nějak zvláštˇnesledovala,ale nyní, kdy jsem onemocněla dosti vážně si velmi pečlivě vybírám potraviny bez éček.Základní pravidlem je vařit a připravovat jídla ze základních potravin,kde žádná éčka nejsou .Také je již dost potravin,kde se nevyskytují,ale to si musíme číst právě složení výrobku,které bývá hodně často skoro skryté a tak drobné,ale věřte vyplatí se mnohonásobně.Pro vaše zdraví a zdraví vašich dětí je to nesmírně důležité.Co se týk E330,věřím ,že to byla velká fáma,ale stále by mělo platit éček v našem jídle co nejméně.Doma to můžeme ovlivnit nejvíce ,v práci,když chodíme na obědy už méně.Přeji všem zdraví a pohodu.

0
před 6 lety jirka

zjevne bude rozdil mezi kyselinou citronovou extrahovanou primo z citronu - tam asi zadna skodlivost krom prekyseleni zaludku - jako po vsech citrusovych plodech nebude... Zde nekteri vyrobci presli z oznaceni kyselina citronova na citronova stava - napr. Jogurty spar bio natur a mezi kys. citronovou vyrabenou umele, napr. Jogurty danone... Jednozacne citrusove plody a v nich obsazena kys. Citronova je pro telo dulezita, nejvice je ji napr. V umeboshi svestickach....

0
před 6 lety Martina

Jak se říká: na každém šprochu, pravdy trochu... Nic se nemá přehánět. Ale třeba pan doktor Dr. Petr Lukeš - propagátor přírodní medicíny tvrdí:
Protože naše kost je tvořena a odbourávána dvěma druhy buněk. Jedny se jmenují osteoblasty, které tu kost staví za pomocí alkalické fosfatázy. A dále máme osteoklasty, které kost odbourávají a tuto reakci katalyzuje (spouští) kyselina citrónová.
Ta je ale dnes téměř ve všech potravinách.
Ano, díky kyselině citrónové, která se dnes sype téměř do všeho, je tolik osteoporóz a mnoho lidí je léčených vápníkem, hořčíkem a ženy ženskými hormony.
A zdá se, že to nemusí být daleko od pravdy, zkuste ponořit vejce do roztoku kyseliny citronové!...:-))
A pokud jí výrobci cpou skoro všude - myslím, že únosný práh, kdy ještě neškodí - může být snadno překročen... A já pořád proč mám po sobě svědivou putující vyrážku - spíše pupínky!

0
před 6 lety Grtka

Já mám na sobě, respektive na prstech také vyrážku, vypadá jak několik minipuchýřků vedle sebe, po prasknutí vyteče průzračná voda a hned mě svědí ruka. Mám to asi dva roky, po návštěvě kožního jsem dostala mastičku, která pomohla, když mi došla, vyrážka se zhruba po 1 měsíci objevila znova.
Vyrážku mám kolem pusy, ta vypadá zase jinak, ale také děsně svědí.

Martina: Prosím jakou máte vyrážku je podobná té moji, a jak víte, že by s tím mohla souviset kyselina citrónová. To by jste byla moje spása.

0
před 6 lety Vendula

Když je tu tolik odborníků, mohl by mi PROSÍM někdo z vás poslat na email, nebo alespoň odkaz na seznam škodlivých Eček? Děkuji

0
Obrázek uživatele Spirala
před 6 lety Spirala

vzdyt jste na webu, ktery se prave tomu venuje, seznam je primo tady - v levem pruhu

0
Obrázek uživatele kaccross@
před 6 lety kaccross@

Díky, Martino,
byla bych to sem i napsala já, protože jsem to také četla.
Ráda bych ale uvedla ještě jeden názor - naše kultura je založená na sledování nutričních hodnot a obsahů, ale už se podrobněji neřeší, jak s tím tělo nakládá (což dělá třeba čínská medicína), zda to doopravdy stráví, zda není potřeba ještě přítomnost něčeho jiného, aby se to strávilo atd.
Proto si myslím, že může být velký rozdíl s trávením kyseliny citrónové z ovoce, které obsahuje spoustu dalších složek v konkrétní podobě, a té samé kyseliny uměle vyrobené a zvlášť přidané no jiných potravin.
Rozhodně si nemyslím, že je karcinogenní, ale o ty kosti bych se bála.

0
před 6 lety martina

Jestli můžu reagovat na éčko330 mám s tím hodně špatné zkušenosti mám tak silné alergické reakce na něj že spíš se přikláním že bohatě stačí a pokud to náš organismus stihne zpracovat tak vitamín Cé v zelenině a ovoci.A ještě nemusíme si dopřávat nějaké citrusové plody,protože bohatě stačí to co se vypěstuje u nás.

0
před 5 lety Chemiker

- problem s E330 je, ze pri vyrobe sa cierny aspergillus niger infikuje zltou hubou aspergillus flavus a tak vznikaju extremne karcinogenne aflatoxiny, ktore sa tazko separuju ...

0
před 5 lety Klára

Po článku od Dr. Lukeše bych se zrovna kyselině citronový ráda vyhnula, lež ... JE VŠUDE ! je dost těžký najít produkt, kam by jí nešoupli. Proč sakra dokyselovat ???

0
před 5 lety Janda

Celé pozdvižení okolo karcinogenity kiseliny citronové vniklo nejspíš proto, že je součástí Krebsova citrátového cyklu v metabolizmu. Ten je pojmenován po německém lékaři a biochemikovi Hansi Adolfu Krebsovi (http://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Adolf_Krebs). Shodou okolností "krebs" znamená v němčině rakovina.

0
před 5 lety jirka

je rozdil mezi e330 z citronu a e330 umele vyrobenou, je rozdil mezi kyselinou askorbovou z pomerance a umele vyrobenou, je rozdil mezi syridlem do syru, ktere je ci neni z zivocichu... atd.... to, ze se to oznacuje stejne a nerozlisuje se prirodni nebo chemicky puvod. To ze se na ovoci a vyrobcich z nej neuvadi pocet a druhy pesticidu pouzivanych pri pestovani, atd... je jen plusem pro vyrobce, ktere nase zdraví nezajima.

0
před 4 roky Polidarová

Do potravin se přidává chemická E 330, která se
vyrábí z melasy, hašeného vápna a kyseliny sírové.
Polovinu celosvětové produkce vyrábí Čína. Příjde
to levněji než přírodní kyselina citronová. Důležitý je zisk, ne zdraví spotřebitelů.

0
před 4 roky Eva

Zdravím, taky jsem už slyšela, že kyselina citronová odvápňuje, může se k tomu prosím vyjádřit někdo z odborníků - chemiků a biologů? Díky

0
před 3 roky Petr

Lidi, je mi 55, mám potravinářskou průmyslovku a potravinářskou fakultu na vysoké škole chemické, specializace kvasná chemie a bioinženýrství , celý život pracuju v potravinářství na pozicích ke kterým patří celoživotní vzdělávání, takže nejsem dinosaurus s informacemi starými 30 let ..... běžte do háje s obavami s éček - to že nějaké barvivo je obsaženo v krovkách brouků, ještě neznamená že někde ve fabrice zabíjejí brouky a melou jejich krovky a pak se to dává do potravin - zrovna tak jao fámy kolem kyeliny citronové ....... éčkem se dnes značí každá látka přidávané do potravin, kdo chce si seznam éček najde - taky existuje seznam zakázaných éček ..... a jestliže je nějaké éčko na seznamu povolených, vězte že je neškodné ...... taky byste mohli začít polemizovat že v houbách jsou těžké kovy a že se můžete otrávit Kadmiem ...... jo, můžete - když sníte 5 kg hub denně po dobu jednoho roku :-)) ...... prostě neřeště ptákoviny :-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Kvůli tomu, že mě po ovocných čajích pálí žáha, přestala jsem je pít. Později jsem se dozvěděla, že jsou "dochucovány" kyselinou citronovou. Jistě je to ta pravá ovocná chuť. :-((

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Danah: A já proč, mě vždycky přišly tak kyselý a proč jsem je vlastně nepila, tak už to taky vím. Radši si dám pečený čaj to je to pravé ovocné. Chystám se si v létě udělat pečené čaje podomácku, abych měla na zimu.

1
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+sharunka03 +Danah Oni tam kyselinu citronovou ani dávat nemusí. Nahradí ji květ ibišku súdánského. Ten jí obsahuje jaksi sám od přírody. Je v něm mimo jiné: kyselina šťavelová, kyselina citronová (E330) a kyselina askorbová (vitamin C = E300).

Prý je velmi zdravý. Ale od té doby, co ho dávají do 9 z 10 ovocných čajů, se mi docela zprotivil.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Standa: přesně tak.

0
před 3 roky John

Není úplná pravda, že kyselina citronová se používá jen jako ochucovadlo, a nikoliv konzervant, například je nutné ji přidat v malém množství třeba do domácího vína z plodů bezu černého, který je i po tepelné úpravě projímavý, to jen pro úplnost.

0
před 3 roky John

No a kyselina citronová tyto jedovaté látky obsažené v plodech bezu černého v bezinkovém víně neutralizuje.

0
před 3 roky Thujon Thortaros

Tato diskuse je opravdu velice zajímavá, ale mnohdy bohužel nedává smysl nebo je nepravdivá. Tady jsou určitá fakta o kyselině citronové, která jsem uvedl v komentáři Peklo na talíři: Jak se vyrábějí éčka: Většina lidí se pořád pozastavuje nad tím, že barvivo košenila je vyráběno z broučků a představuje to v nich odpor. Určitě souhlasím, že to není úplně v pořádku, ale vy zde říkáte, že taková kyselina citronová je naprosto v pořádku a že je přírodního původu. Ti karmínoví broučci snad nejsou přírodního původu??? To jen za prvé a za druhé kyselina citronová je v pořádku pouze tehdy, když pochází z citrusů, ale jako ,,éčko,, přidávané do potravin se kyselina citronová opravdu z citrusů nevymačkává. Průmyslově vzniká jako sekundární metabolit plísní nejčastěji plísně Aspergillus niger, který se dále extrahuje. Tak co, citronka z plísně je OK nebo také vyvolává odpor??? Avšak stále to není vše. Aspergillus niger mimo jiné produkuje jako sekundární metabolity mykotoxiny (konkrétně ochratoxiny), což jsou velmi prudké jedy některých plísní. Navíc si můžeme povšimnout, že kys. citronová se přidává takřka do všeho, takže tomu vašemu koktejlu jenom přidá.

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

Thujon Thortaros: Kyselina citronová je chemicky absolutně stejná, ať pochází z citrusů nebo jí vytvořila plíseň. Pokud je kyselina dobře přečištěná, nelze žádným postupem poznat rozdíl ani původ. (Tento princip je zcela obecný, a je základním principem celého vědního oboru zvaného chemie.)

Aspergillus niger není jediný kmen houby. Jde o mnoho odlišných kmenů. Některé z nich produkují ochratoxiny, některé kyselinu citronovou. Výběrem správného kmenu se riziko možné kontaminace sníží na minimum. (Je to stejné, jako byste zrazoval jedlíka muchomůrky růžovky („masáku“) poukazováním na jedovatost muchomůrky červené.)

To, že je něco dobré, protože je to přírodního původu, je zcela zcestný argument používaný jen bio-fanatiky. To, že tito lidé dají přednost nekvalitní potravině promořené přírodními jedy, ale s Bio certifikátem, před kvalitní průmyslovou potravinou, je jejich boj.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Stando, teď jsi to všem BIO fanatikům fakt nandal. Palec nahoru. Už se těším na dobu, až budou vyrábět chemicky identická jídla ve formě amarounů.. Proč jíst jídlo, když už vše umíme chemicky identicky vyrobit? Respektive se těším na to, že až ovládnou svět SCIO fanatici, tak už tady nebudu. 

0
před 3 roky Thujon Thortaros

Standa: Ze zkušeností i z ocitovaných vědeckých článků se sciencedirect.com vím, že dvě ,,identické chemické látky" nejsou úplně identické. Ano, nám se jeví jako stejné podle vzorce, ovšem zaprvé naše poznání není dokonalé, takže náš chemický vzorec nemusí obsahovat drobné rozdíly, které jsme zatím neobjevili. Zadruhé opravdu ZÁLEŽÍ NA PŮVODU ČI MÍSTĚ VZNIKU dané látky. Jen pro příklad v jednom článku z oné adresy výše jsem se dozvěděl, že stejná látka avšak jedna vzniklá v květu a jedna v listu bezu černého má jinou stabilitu tudíž jiné chemické vlastnosti. Další příklad: různé škroby, které mají jiné vlastnosti - z rýže, brambor, pšenice... poté se ukázalo, že na své molekule mají určitý počet navázaných PO3- a to dělá ty rozdíly.

Ano, rozumím použití specifického kmene plísně, chtěl jsem spíše zdůraznit ten původ obecně → plísně. Ale ano použití plísní (ovšem ne tak nebezpečných) je ve výrobě potravin naprosto normální. Sýry, Pu-erh, víno (Tokaj) a dále pak hromada jiných potravin s jinými mikroorganismy.

Samozřejmě to, že je něco přírodního původu, neznamená, že je to zdravé. To neříkám. Bio salám je rozhodně méně zdravý než jablko, avšak i ono jablko, které se mimo jiné stříká až 25x pesticidy, které se neumyje nebo se nedodrží ochranná lhůta, může být horší. Jinak bio je velmi složitá problematika na hodiny a hodiny vysvětlování, komerčně však slouží hlavně k vydělávání obchodním řetězcům. Jednoduše: bio (eko) slouží k ochraně přírody, nikoliv nás...

V kapitalismu je zkrátka člověk nahraditelný, peníze však ne.

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

Thujon Thortaros: Pokud chemický vzorec obsahuje drobné rozdíly, pak nejde o tutéž chemickou látku. A naopak, jsou-li vzorec i stereochemická struktura zcela totožné, pak jde o totožné látky a mají i totožné účinky. Pokud by tomu tak nebylo, a objevila by se byť jen jediná studie, která by to prokázala, znamenalo by to zánik celého vědního oboru chemie.

Škroby či polysacharidy obecně jsou právě příkladem situace, kdy různé rostliny produkují odlišné verze těchto látek.

Stabilita i účinky chemické látky se samozřejmě mění s prostředím: okolním chemickým složením, teplotou, tlakem, světlem…

Struktura kyseliny citronové je známá a jednoznačná.

Ad Bio: Jenže to může být i naopak. Bio jablko může být horší, než jablko, které stříkali 25× pesticidy. Bio potraviny jsou často červivé, protože přírodní ochrana nefunguje dobře. Tunely po larvách jsou často napadeny houbami. I když červivý plod vyhodíte, tak jedovaté fumoniziny, které vznikly působením hub, se v rostlině stejně rozšíří i do zdravých plodů. A zatímco škodlivost reziduí pesticidů je sporná, nebezpečnost fumonizinů je dokázaná.

Bio neslouží k ochraně přírody! Naopak, slouží k tomu, aby zemědělství mohlo expandovat na nová území, aniž by vzrostla produkce potravin. (Ostatně, stejný účel mají i biopaliva.) Jestli ke stejné sklizni musíte namísto 1ha konvenčního pole osadit 2ha Bio plodiny, v čem je ta ochrana? V tom, že na pole musíte přeměnit další 1ha půdy?

0
před 2 roky Libor

E-300 - kyselina citronová askorbová (vitamín C) je zdravá a ve vysokých dávkách také protirakovinová + léčí mnoho nemocí . 
E-300 - kyselina citronová potravinářská , není zdraví zcela bezpečná v tom smyslu, že v těle způsobuje kyselé prostředí které samo o sobě je vhodným prostředím pro rozvinutí mnoha chorob, plísní apod, - včetně rakovin. 
...
Tedy není kyselina jako kyselina a ne s každou kyselinou citronovou bude naše tělo zdravější. 
...
doporučuji vyslechnout si tři díly o kyselině citronové- askorbové na youtube , z pořasu na svobodném vysílači.
http://youtu.be/4_N7N26vDS8

http://youtu.be/X0JYktGqMGc

http://youtu.be/ZTm8nfZnIIQ

Rozhovor o dôležitosti užívania vitamínu C...uvádza Noro Lichtner, hosť Peter Tuhársky..

0
před 2 roky Libor

Oprava :
E-300 - kyselina citronová askorbová (vitamín C)
E-330 - kyselina citronová potravinářská

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Libore, pletete si dvě naprosto odlišné látky. Kyselina citronová a kyselina askorbová není totéž! Jsou to po chemické stránce jiné látky. 
E300 - Kyselina L-askorbová (vitamín C), chem. vzorec C6H8O6
E330 - Kyselina citronová, chem. vzorec C6H8O7

0
před 2 roky Klob1

Je rozdíl mezi Kyselina citronová monohydrát a kyselina citronová potravinářská? Někdo říká, že je a někdo říká, že není a je to samé. Tak kdo tomu rozumí ať mi odpoví. Děkuji.

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

Klob1: Kyselina citronová monohydrát a kyselina citronová bezvodá se liší obsahem vázané vody, tedy hustotou, navlhavostí a dávkováním. Jakmile se dostanou do vodného prostředí a rozpustí se, rozdíl není žádný.

Kyselina citronová potravinářská je obecné označení, ale většinou se jí označuje monohydrát.

0
před 2 roky Martin

"Jsou tři "typy" E-ček 1) E přírodní 2) E přírodně identické 3) E syntetické ...problematické budou ty třetí těm bych se vyhýbal (př.acesulfam, ponceau 4R apod.)....Je asi jasné, že tolik citronů na světě není, aby se dával do každé potraviny a nápoje, takže se vyrábí z něčeho jiného a to z cukru (melasy?)pomocí jednéc houby (plísně?) Aspergillus niger....či-li podle mě se jená o kys. citronovou, která patří do E-ček sice přírodních, ale zařadil bych ji do přirodně identických, protože nevznikla vyloženě přírodním postupem (ale to je jen můj názor)...http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_citronov%C3%A1....problém není v kys. citronové jako takové...problém bude v množství konzumovaného za den...(ocet taky nepijete celý den :-) )...pořád platí zásada, "vše je lék i jed zároveň, ale záleží na dávce "..."

Mohl bych se zeptat, jak moc skodi OCET? Je mi jasne ze to nic dobreho nebude, ale uz od mala citim a touzim po "Ceééčku"

Proto mne stale a stale nutí chut' si delat nap. salam z octem atd..

PS: Kdyz jsem byl mensi, tak mi mamka kupovala tzv. vitamin C. Pro mne nebyl problem (i kdyz to pre de mnou maminka dchovavala) to najit a zhltat najednou..

Dnes je mi 33 let a mysdlim, ze jsem to uz tenkrat prepiskl z E330. Jedl jsem ji tenkrat samotnou a dodnes trpiv paleni žáhy. Je mi jasne, ze spousty lidi si ted rekne "?to je magor" ale proste ta touha po kyselem je pro mne stejna jak po orgasmu...

Myslim ze E330 neskodi ldyz ji neni moc.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

kyselina citronová je bezpečná, ale stejně jako cokoli jiného "i zcela přírodního a zdravého" je-li konzumována ve velkém množství, tak škodit může - třeba to překyselení, ale nikoli organismu, ale žaludku...pH organismu je velmi vyvážené a pokud ne tak to skutečně hrozí smrtí - nicméně, to co se obecně vydává mezi lidmi za překyselení - tak je jen otázka pH moči nebo žaludečních šťáv....a zde ano, kyselina citronová může způsobit ono překyselení žaludku - zde pak například hrozí pyróza (pálení žáhy) a nebo se toho cíleně využívá třeba při zánětu močových cest - neb bakterie způsobující tento zánět kyselé nemají rády...do potravin se přidává jako konzervant (právě proto, že ho nemají rády bakterie brzdí jejich růst a další rozmnožování) nebo okyselovadlo (chu´t)...jinak spojitost mezi kys,citronovou a rakovinou vznikla opět mylně z krebsova cyklu (cyklus kyseliny citronové neboli citrátový cyklus)...zcela přirozený cyklus v těle bez kterého by nevznikala žádná energie... A protože v německém jazyce slovo der Krebs znamená v medicině rakovina, vznikla tak ničím neopodstatněná fáma označující kyselinu citronovou za rakovinotvornou (kancerogenní)

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

Martin: Zdaleka nelze zobecňovat, že co je přírodní, to je dobré, a co syntetické, to špatné. Existují přírodní jedy, přírodní karcinogeny i přírodní látky poškozující mozek. A alergeny jsou hlavně přírodní.

I mezi přírodními éčky je mnoho podezřelých.

Zkus si změřit pH ranní moči. Třeba jen tvé tělo potřebuje kyselinu.

Také občas piju octovou vodu. U mne například řeší některé střevní problémy.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Kyseliny (potřebné) si tělo umí vyrobit samo, na rozdíl od zásad. Tělu se musí dodávat hlavně zásadité potraviny, aby nedošlo k překyselení. Problém dnešní doby je právě v kyselinotvorných potravinách. 
http://www.moje-pravdy.cz/zdravi/sebelecba/469-jsme-pekyseleni

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

tělo jako takové překyselé není -kdyby ano - jste mrtví. Překyselený můžeme (a ti, kdo konzumují hlavně živočišnou stravu mají) zažívací trakt - což není jen žaludek jako takový..... ale celý trávicí system (tedy I vylučování)....

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Hmm, já to nikde netvrdím a v článku je potřeba číst vše. Je to tam dobře vysvětlené.

0
před 2 roky Stana

Překyselení je jen reklamní tah. Z fyziologického hlediska to není možné. Potravinami můžete ovlivnit kyselost moči, nikoli krve nebo lidského těla. Je to pouze moderní byznys pro prodejce a některé poradce.Je to velká móda jíst "zásadité potraviny" a používat doplňky stravy proti překyselení :)

0
před 2 roky Stana

To +Martin Vozka. Myslíte, že ten zdroj časopis Šíp je opravdu tak důvěryhodný. Nebo zmíněná stránka, kde je text pouze okopírovaný?

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

Nevím, co je a co není reklamní tah. Je mi u pr**le, jak se tomu říká, jestli překyselení nebo třeba fialovění. Prostě mi dává smysl jíst zdravé potraviny. A shodou okolností mi dává smysl jíst ty potraviny, které tato teorie označuje jako zásadité. Mimochodem tomuto reklamnímu tahu už dávají prostor i někteří lékaři.
A ano, je to i v článku popsané. Ovlivňuje se kyselost moči protože tělo potřebuje vyloučit přebytečné kyseliny. Pokud už to ale nestíhá, protože neneutralizujeme zásaditými potravinami, začne mít tělo problémy.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

+StanaO překyselení se nemluví zdaleka jen v časopisu Šíp.

0
před 12 měsíci lucri

Kyselina citronová se přirozeně nachází v ovoci, které zároveň obsahuje další aminokyseliny a enzymy, díky nimž reaguje v těle při trávení jinak, než když ji odděleně ( a ami ne jako citronovou šťávu) přidáte do bonbónu, nebo jiné zpracované potraviny, jejichž konzumace má za následek kyselý účinek na organismus. Proto citrony a limetky i přes svou značně kyselou chuť, působí v těle silně zásadotvorně. 

0
před 12 měsíci lucri

to Slunew - trávicí soustava nemá vliv na zbytek těla ...???  
to Stana - jíst víc ovoce a zeleniny je reklamní tah ...???    že by konečně zelináři začali používat všeobecně zavedené podvědomé manipulativní techniky?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 12 měsíci Slunew

to lucri ano trávicí trakt má vliv na zbytek těla, ale ne tak, že tělo je překyselené... překyselený může být žaludek nebo moč - pokud by bylo cokoli jiného nepřežijeme to....nicméně už jsem viděla dost ošklivé lithiázy (kameny) poté, co se "odkyselovali" nikoli stravou ale zásaditými přípravky....

1
před 8 měsíci Jaroslav Kovář

Dle pana doktora Lukeše:http://www.petrlukes.cz/?p=46
cituji:
Bod 3)
3. Nejezte nic, co obsahuje kyselinu citronovou, která je z organických kyselin nejagresivnější. Dává se do všech limonád, kromě čisté vody. Je ve spoustě potravin a bonbonech. Odvápňuje organismus – způsobuje křeče svalů, leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie (pouze originální Coca-cola a Pepsi-cola jsou konzervovány kyselinou fosforečnou).

Já bych s tím docela souhlasil pokud to budete s kyseilou citronovou prehanet, tj. pit dnesni limonady atd. Muze dojit k odvapneni organismu. Mimo jine..hodte si do google a zjistite ..http://www.inchema.cz/produkty/chemikalie/kyselina-citronova-potravinarska-25-kg.html
Pouziva se k odstraneni vodniho kamene..a co je to vodni kamen ? Vapenaty povlak..odvapnuje trubky, rychlovarnou konvici, lidske telo ktere vapno potrebuje...Tj. pro me zaver vseho s mirou, kyselinu citronovou radeji jen z citronu rano nekdy do stavy.:)

0
Obrázek uživatele inspirace25
před 7 měsíci inspirace25

E330-jedná se o chemický produkt nikoliv o přírodní látku.Tím můj názor zda je E 330 škodlivé či ne končí.

0
před 4 měsíci Lola

Nevíte jaký je rozdíl mezi kyselinou citrónovou potravinářskou a kyselinou citrónovou bezvodou

0
Obrázek uživatele Slunew
před 4 měsíci Slunew

není to nic, co by vás mělo děsit, některé látky na sebe váží vodu a když je vysušíte, tak jsou pak bezvodé - můžete se setkat i s označením hydrát - di hydrát, mon-hydrát - to znamená,že odstraněná byla jen nějaká voda a pak opět bezvodá....

1
před 4 měsíci Oldřich

Kyselina citronová je vyráběna pomocí plísně Aspergillus niger. Vzniká tak zvaný kvasný roztok, který obsahuje stovky dalších organických i anorganických látek. Proto se tento roztok složitě čistí pomocí více než deseti různých operací, jako je sedimentace kvasného roztoku, dále jeho filtrace, pak srážení citranu vápenatého pomocí vápenné suspenze, rozklad citranu pomocí koncentrované kyseliny sírové, filtrace přes karborafin, filtrace přes křemelinu, chemická výměna kationtů na jedné koloně a aniontů na druhé koloně, krystalizace resp. rekrystalizace. V řadě těchto mezistupňů panují takové podmínky (např. použití koncentrované kyseliny citronové), že si nelze představit, že by to něco živého přežilo. Myslím, že tyto operace by nepřežil ani Terminátor. I pokud by tedy na začátku výrobního procesu vznikly nebezpečné látky, např. aflatoxiny, nemohou přežít a přejít do finálního produktu. Všechno cizí je buď zničeno nebo odfiltrováno v mnoha operacích pomocí postupů, které byly desítky let vymýšleny a zdokonalovány. Oddělit stovky cizích látek od kyseliny citronové nebylo kdysi jednoduché, ale dnešní výroba to dokáže. V kyselině citronové vyrobené průmyslově nikdy nebyly aflatoxiny nebo podobné látky nalezeny. Kyselina citronová vyhovuje i požadavkům lékopisu, tedy může se používat pro výrobu léčiv. Povolují to i přísné lékopisy japonské, americké a britské. A věřte, že v zahraničí si bezpečnost opravdu hlídají, nejen kvůli bezpečnosti, ale i k potlačení nekalé konkurence. Kdyby totiž nalezli sebemenší odchylku od lékopisu, tak by zboží neprošlo a výrobce by měl škodu. Nikdo si nedovolí dělat chyby, jsou v tomto oboru příliš draze placené.

0
před 4 měsíci Oldřich

Opravuji předchozí příspěvek. Správně má být :  "(např. použití koncentrované kyseliny sírové)"

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 11


Přidat příspěvek