E122

0
před 8 lety ----------------

Zajímalo by mě, jaké barvivo je nebezpečnější: E122 nebo 124?Děkuji.

0
před 8 lety Strychnin

E122 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T2D-4RC2NVH-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1072318872&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=b31b390a5dd5d0cf19bceb3cc4416baf závěr: negative toxicity E124 http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6P-4JXR90G-3&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1072318244&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=2d4f2ae3d857f0333c6e2a3ddf16ae96 závěr: "any adverse reproductive or neurobehavioural effect in humans" Globální závěr - žádná známá rizika, žádné známé nebezpečí = vaše otázka nemá smysl.

0
před 8 lety Filip

Pan Strychnin zde opět sebejistě tvrdí svá "fakta". Na základě jednoho testu a to jen testu na toxicitu (zjednodušeně jedovatost) zde prezentuje své jasné převědčení, že všechna éčka jsou něškodná a kdokoli se o ně zajímá je přinejmenším blázen nebo ekologický pošahanec. Toxicita je jen jedním z mnoha faktorů, které se u potravinových aditiv hodnotí. A to že daná dvě barviva nejsou toxická je moc fajn, víme tedy že nejsou jedovatá. Ano, to bych opravdu předpokládal a doufal, že do našich potravin nejsou přidávány jevy. Děkuji za převratný objev. U potravinových aditiv ale rozumný člověk, který se zajímá o zdravou výživu, nezkoumá zda je dané "éčko" toxické, ale zda nemá i další vedlejší či nežádoucí účinky. Vaše sebejisté tvrzení, co není toxické nepředstavuje žádné nebezpečí je chybné! Sám si odpovězte na otázku - jestliže je nějaká látka například označená jako mutagenní, je zákonitě nutné aby byla toxická ? Myslím, že ne. A to Vámi předložené testy rozhodně nezkoumali, nýbrž jen zodpověděli velmi jednoduchou a úzkou otázku, zda jsou látky toxické. To, že mohou stát za dětskou hyperaktivitou, zhoršovat nebo dokonce způsobovat alergie, to nebylo cílem zjištění testu. Proto si dovolím tvrdit, že Vaše odpověď na dotaz je zavádějící a rozhodně nedostačující. Pokud máte potřebu zde psát svoji pravdu, zkuste nejprve využít více zdrojů informací.

0
před 8 lety Strychnin

Samozřejmě, že jedna studie nic neznamená - jen jsem namátkou vybral z celé řady studií - nemělo by smysl tapetovat diskuzi odkazy na všechny studie, můžete si vybrat z celé škály různých studií, ne jen toxicita, mutagenita, teratogenita atd... Čili na mé straně nelze hovořit o nedostatku zdrojů - to lze směle tvrdit spíše o vás. Takže žádná "moje" pravda, ale jednoduše jen pravda, vztahující se na jednu látku a všechny kdo jí požívají v daném množství. Jistě vám neuniklo, že mezi látkami, které považujeme za nezbytné k životu - vitamíny, jsou takové, které jsou ve vysokých dávkách velmi toxické - namátkou ty s kódovým označením A a D. To jen pro dokreslení pojmu "bezpečná látka" a uvědomění si, co to vůbec znamená. Někoho by totiž mohlo napadnout udělat pravdivou studii o tom, že konzumace jednoho gramu např. barviva denně vyvolává tyto a tyto zdravotní problémy, přitom není v lidských silách se na tuto hodnotu dostat (pokud nepočítám zakoupení lahvičky barviva v chemičce). Barvení jídla je sice krajně nepřirozené, má na jeho užitnou hodnotu téměř nulový efekt a rozhodně je jednoznačně "bezpečnější" jíst nebarvená jídla, na druhou stranu, pokud někdo z jakéhokoliv důvodu přistoupil na barvení svých produktů, pak není na místě tvrzení, že jeho záměrem je pozabíjet své zákazníky. To si alespoň myslím, pokud si někdo myslí opak, pak si rád vyslechnu jeho názory a případně si poopravím ty své.

0
před 8 lety Markyta

Podle mě není nereálné, aby dítě např. snědlo za den velké množství barviva z různých potravin. Jsou tací rodiče, či prarodiče, kteří dají dětem co chtějí a neřeší, co to obsahuje(a děti chtějí barevná a sladká jídla).Když začnou den snídaní cereálních kuliček s barvivem, pak si dají mlsku-pytlík hnusně červených bonbonů, k tomu sladkou limču, kterou si koupí třeba i ve škole. K obědu smažené filé (v těstíčku na obalení opět bývá barvivo), po obědě zákusek (tyčinku, nebo buchtu s marmeládou s barvivy), k svačině třeba jogurt s barvivy, lízátko, ovocný čaj s barvivy(sehnat bez nich je dost těžké), na večeři párek opět s barvivy a v hořčici je jakbysmet. Jejich tělo je v poměru k dospělému o dost menší a přesto toho snědí dost.Nemyslím, že by někdo je chtěl zabít, spíš že výrobci dětských jídel a pití jsou značně nezodpovědní a nezajímá je to z celkového pohledu.Navíc využívají každou skulinu v zákonu i vědeckých a lékařských poznatcích (co není zakázáno, je dovoleno)bez ohledu na varování neprůkazných studií.

0
před 8 lety Petra

Jde o byznys je to prosté, jak si tu už napsala děti chtějí barevné, tak proto to obarvují je to prodejní tah a lákadlo zároveň, proč jinak by stříkali pomeranče na oranžovo, protože ty trošku nazelenalý si nikdo nekoupí, do meruněk cpou oxid..., pro lepší barvu, taky pro prodejnost, protože by se spousta lidí zhrozila z tý barvy, přitom nesyřený meruňky jsou tak strašně dobrý, a nedají se s tamtěma srovnat, prostě je to jen o penězích

0
před 7 lety Marcela Nováková

Zajímalo by mě zda jsou na trhu volně prodejné náhražky potravinových barev s "éčky". Tedy takové, které se už občas objevují i v bonbonech a jiných sladkostech. Děkuji za tip. Máca

0
před 6 lety ms

Ani jedno z nich ...obě "jdou na játra"...jedná se o umělé azobarviva...a ty obecně "nebýt dobrá na játra"...

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 6


Přidat příspěvek