E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny - názory

0
před 7 lety hmyz

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jaký máte názor na emulgátor E120. Mě osobně toto éčko vádí když si představím že do těla dostávám vysušená těla hmyzu i když v nepatrném množství, ale setkala jsem se i s lidmi, kterým toto éčko nevadí. Proto bych chtěla vědět vaše názory, prosím pište

1
před 7 lety hmyz tady hmyz tam

Existuje mnoho dalších barviv nebo např. ochucovadel, která jsou mnohem více nevhodná, dokonce také nezdravá (aspartam, acesulfam, Indigotin...). Problémem u košenily je právě ten původ. Vyrábí se z takových brouků, potažmo jejich samiček (podívat se můžete na tenhle obrázek http://lem.ch.unito.it/didattica/infochimica/2008_Il_Rosso/HTML/figure/cocciniglia_insetto.jpg). Myslím, že se usuší a pak uvaří a z toho vznikne karmínově výrazná červená. Tu pak můžete najít v různých potravinách (také se s ní barví oblečení apod.). Například takový jogurt Dobrá máma, na kterou byly/jsou k vidění v televizích reklamy. Na obalu píšou rozmixované jahody. Ale barvu opravdu díky jahodám ten jogurt nemá. Člověk, když si to představí, napadne ho mnohé, ale na takový jogurt vážně chuť nedostane. Potravin z tímto emulgátorem je zkrátka mnoho. Od Míšy, Activie, kuřecích párků, salámů typu Herkules, různých Danone, Lentilek, po levnější pizzy, Pims piškoty nebo Pribináček... Inu, dobrou chuť. Bzzz!

0
Obrázek uživatele Uriel
před 7 lety Uriel

mě toto éčko osobně moc nevadí, protože 1/3 lidstva se živí hmyzem. I v berlíně třeba dělají šváby obalované v čokoláde, dělají z nich mouku atd.
Tak tohle je akorát vysušenej hmyz no...

0
před 7 lety Mikuláš

http://cs.wikipedia.org/wiki/Karm%C3%ADn

3
před 7 lety Pavel

Uriel: Nejde jenom o to, že se to vyrábí z brouků. Je to každého věc, jestli to někomu chutná a nevadí, tak ať si brouky jí. Ale tady je problém, že tato konkrétní látka - košenila - je v dost velkém podezření, že způsobuje dětskou hyperaktivitu a alergie. Navíc výrobní proces spočívá v tom, že se barvivo z rozemletých brouků vysráží síranem hlinitoamonným. A jde o to, kolik reziduálních látek z výroby se pak taky v tom barvivu nachází, atd...
Takže obecně proti broukům nic, ale chemická éčka nebrat, ikdyž jsou z brouků...

0
Obrázek uživatele Jirka
před 7 lety Jirka

Košenila má číslo 3, takže nějaké problémy způsobit může. Pro alergiky, éčka od čísla 3 výš nebrat.

0
před 6 lety Jiřina

Mě by zajímalo, zda existuje povinnost toto E120, ale i všechna "éčka" na výrobcích uvádět - pokud ano, zda je to kontrolováno ?! Např. E120 je uvedeno na většině uzenin, ale je pár výjimek (stejného druhu uzenin), kde zmíněno není, ale ani žádné jiné barvivo. Předpokládám, že je jen "lehce zamlčeno" - nebo se mýlím ? Můžete mi,prosím,někdo toto upřesnit ? Děkuji !

3
před 6 lety Honza

Zajímavější mi přijde to, že jiné zdroje uvádí nebezpečnost 5 na škále z 5 (Kniha p. Syrového - Tajemství výrobců potravin), tedy jako vysloveně nevhodnou (alergie, hyperaktivita, astma). Děsí mě, že jsem objevil karmíny ve všech dětských výrobcích - Jahodový pribináček, dětské ovocné tvarohy od polabských mlékáren, dortové želé dr. Oetker :-(

0
Obrázek uživatele Argolim
před 6 lety Argolim

mě osobně tohle éčko nevadí...Hmyz- ten občas taky smíme (v malině,...)
Více jak 1/2 obyvatel se tím denodeně živí...
Oni treba mají kukuřičné pole-1/2 snědí a z tý druhý poloviny vyžerou ty červy zaživa-prý to chutná jako oříšek :-D

1
před 5 lety Radka

Škodlivost kategorie 3? Já mám seznam, kde má škodlivost 6 :-( http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E120
Našla jsem ho v jahodovém džusu Relax, kde se chvástají, že "Vím, co piji" a že džus je bez konzervantů a umělých barviv. Kde to probůh žijeme???

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Radka košenila není umělé barvivo, je vyrobeno z rozmačkaných broučků. Viděla jsem o tom pořad jak si žijí na kaktusových plantážích, pak je sebrali a rozmačkali. Výrobce moc dobře ví co na obal napsal... když ptáčka lapají pěkně mu zpívají, bohužel.

0
před 5 lety Markétka

Košenila je sice přírodního původu z vysušených těl hmyzu červce nopálového, ale získává se chemickou cestou-"Po usušení se červci uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným" A citace z www.emulgatory.cz:
Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mají rakovinotvorné účinky. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována za příčinu dětské hyperaktivity. Prof. Kapadia z Howardovi Univerzity ve Washingtonu zkoumal kyselinu karmínovou a její chemopreventivní vliv na rakovinu. Výsledkem je zjištění, že kyselina karmínová je potenciálním inhibitorem kožních nádorů. Může způsobit životu nebezpečnou anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.
Zde má skóre škodlivosti 6

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Košenila podle testů na krysách a králících vždycky způsobila zvětšení sleziny, zmnožení slezinné tkáně.Orig. Great proliferation of the tissue of the spleen was noted.Jiná zpráva popisuje alergické stavy zaměstnanců, kteří pracovali s košenilou -kontaktní dermatózy a astmatické stavy (Autor Dr J. B. Greig
Food Standards Agency, London, United Kingdom)

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Je mi jedno, jestli košenila nebo jakékoli jiné barvivo...k čemu barviva? Na co musíme mít červenější jogurt, oranžovější sýr, žlutější máslo, tmavé pečivo, fialovou marmeládu atd. atd.? Když ve výrobku bude to, co má, bylo by mi jedno,i kdyby bylo všechno šedé. Proč přidávat cokoli, co je naprosto zbytečné? Radši než košenilový jogurt nebo zmrzlinu si vezmu čistý jogurt a zamíchám s jahodama nebo mimo sezonu s domácí jahodovou marmeládou a zamrazím svoji jahodovou dřeň. Zajímavé, že se to bez těch barviv obejde a barvu to má docela pikantně ostrou. O chuti ani nemluvě.

0
před 5 lety Petra

Tak tady čtu Vaše příspěvky a dělá se mi blivno :(
Barvivo košenila neboli karmín,jsem našla v jogurtovém nápoji Florian,v jahodovém jogurtu od Boni,v dětském jogurtu Kostíci-to už je teda síla a dokonce v pizze z Lídlu.Nechápu proč tím přibarvují i ten kečup na pizze.Jako by měl jinou barvu,než červenou.Jestli takhle budu objevovat dál,budu se chodit pást za panelák.Mě ta představa že jím vyždímané brouky docela dost znechucuje jídlo. :(

1
před 5 lety Žirafka

Z toho všeho vyplívá,že je zřejmě vhodné se absolutně vyhnout mléčným a jakýmkoliv výrobkům typu jahoda,malina atd. A bohužel je nutné číst veškeré složení na výrobcích. Já se držím hesla,že jak je na výrobku přiliš mnoho ingrediencí, raději ji vrátím do regálu. Kupuji základní jednoduché potraviny a z těch sama doma peču a vařím. Hlavně pro děti je většina potravin v obchodech naprosto nevhodná. Pak se rodiče diví,proč jejich děti trpí alergiemi a jsou stále nemocné. Není nic jednoduššího,než si koupit třeba obyčejný bílý kvalitní jogurt a ochutit ho domácí marmeládou. Opravdu z většiny etiket výrobků se mě dělá špatně a vlastně mě ani nechutnají-naštěstí. Je to jen o zvyku, naučit se kupovat a jíst jen kvalitní potraviny.

0
před 5 lety Lucka

Je to nechutné když si představím že v jídle jsou rozmačkané brouci je mi z toho špatně

0
před 5 lety rany

nekupujte si obarvený červený ,,Pražený Mandle" od Emil Procházka IČO 68823550 - taky to úplně zbytečně přebarvuje E110 ,a je jasné že není sám :( Nechápu to - vždyť by se to dalo jíst i bez toho , a jiných Éček

0
před 5 lety Slam

http://www.youtube.com/watch?v=5nQYKD1l_wE

Je to shit noooo prostě

1
Obrázek uživatele Markéta
před 5 lety Markéta

Děda přinesl dceři Pribináček piškotík jahoda-po přečtení složení = katastrofa.Napsala jsem mail na stránky Pribiny ohledně E120 košenily v tomto produktu a její vztah k dětem - toto mi odpověděli.

....děkujeme za Váš dotaz, velice nás těší Váš zájem o značku Pribináček, protože připomínky od spotřebitelů nám pomáhají zlepšovat naši práci do budoucna.

Pribináčkova historie sahá více než půl století zpátky. Již v roce 1947 byl na trh uveden dezert z čerstvého tvarohu a smetany, který se stal předchůdcem dnešního Pribináčku. Samotný Pribináček, jak ho známe, byl představen v roce 1954, a dodnes si díky téměř nezměněné receptuře a poctivým surovinám, ze kterých je vyráběn, zachoval oblíbenou typickou chuť a hustou konzistenci.

Velice nás těší, že si všímáte i složení Pribináčka. Použití barviva karmína v marmeládě je z důvodů vyrovnanosti červené barvy (né vždy mají jahody stejně červenou barvu) a také z důvodů stabilizace barvy. Vzhledem k tomu, že v naší marmeládě je vysoký obsah jahod, je použito minimální množství této přísady. Navíc, karmína je jako jedno z málo červených barviv povolených k použití v potravinářství. Většina červených barviv je totiž syntetických, na rozdíl od karmíny, jejichž původ je přírodní. Karmína je rovněž používaná ve rtěnkách a dokonce také ve farmaceutických výrobcích k obarvení potahovaných tablet. Bohužel, né všechny informace z internetu lze považovat za relevantní.

I díky Vám, zůstává Pribináček jednou z oblíbených českých značek na trhu. Děkujeme za Vaši přízeň a věříme, že i nadále zachováte značce Pribináček věrnost.

Co k tomu dodat? Dříve byl asi pribináček z tvarohu a smetany, ale bez E a dalších přidaných látek. Doporučení je číst složení a nekupovat. Sama doma dětem dělám domácího pribináka - jen tvaroh, smetana, cukr a ovoce - vynikající.
Tuto chemickou bombu nikdy nekoupím...

0
Obrázek uživatele Markéta
před 5 lety Markéta

Děda přinesl dceři Pribináček piškotík jahoda-po přečtení složení = katastrofa.Napsala jsem mail na stránky Pribiny ohledně E120 košenily v tomto produktu a její vztah k dětem - toto mi odpověděli.

....děkujeme za Váš dotaz, velice nás těší Váš zájem o značku Pribináček, protože připomínky od spotřebitelů nám pomáhají zlepšovat naši práci do budoucna.

Pribináčkova historie sahá více než půl století zpátky. Již v roce 1947 byl na trh uveden dezert z čerstvého tvarohu a smetany, který se stal předchůdcem dnešního Pribináčku. Samotný Pribináček, jak ho známe, byl představen v roce 1954, a dodnes si díky téměř nezměněné receptuře a poctivým surovinám, ze kterých je vyráběn, zachoval oblíbenou typickou chuť a hustou konzistenci.

Velice nás těší, že si všímáte i složení Pribináčka. Použití barviva karmína v marmeládě je z důvodů vyrovnanosti červené barvy (né vždy mají jahody stejně červenou barvu) a také z důvodů stabilizace barvy. Vzhledem k tomu, že v naší marmeládě je vysoký obsah jahod, je použito minimální množství této přísady. Navíc, karmína je jako jedno z málo červených barviv povolených k použití v potravinářství. Většina červených barviv je totiž syntetických, na rozdíl od karmíny, jejichž původ je přírodní. Karmína je rovněž používaná ve rtěnkách a dokonce také ve farmaceutických výrobcích k obarvení potahovaných tablet. Bohužel, né všechny informace z internetu lze považovat za relevantní.

I díky Vám, zůstává Pribináček jednou z oblíbených českých značek na trhu. Děkujeme za Vaši přízeň a věříme, že i nadále zachováte značce Pribináček věrnost.

Co k tomu dodat? Dříve byl asi pribináček z tvarohu a smetany, ale bez E a dalších přidaných látek. Doporučení je číst složení a nekupovat. Sama doma dětem dělám domácího pribináka - jen tvaroh, smetana, cukr a ovoce - vynikající.
Tuto chemickou bombu nikdy nekoupím...

0
před 5 lety Jana

Výrobek o kterém píšete je škrobový šizuňk. Dětem kupte tvaroh a přidejte jahodový kompot. Výjde to chutněji i levněji. Pokud budete jahody v kompotu kupovat pozor na barvivo, dají se sehnat i bez karmínu, barva je šedivější, jako když se jahoda uvaří, proč barvit.

0
před 4 roky Tomáš

Možná to E120 někomu nevadí, ale je to sviňský alegren, hlavně pro děti. Doporučuji méně výraznou barvu a především nejen bez tohoto Éčka120.
PS: Víte, že toto je i v jahodách v plechovce?

0
Obrázek uživatele ens@
před 4 roky ens@

Zdravím, čím dál víc mě dochází, proč v 89 došlo k revoluci a otevření hranic, prý v německu a jinde by si to nikdo nedovolil dát do potraviny, potom se nedivme, že dítě je hyperaktivní, nemocné věčně, s vyrážkama nebo podobnýma hnusama, mno hlavně když jsou ty hranice otevřené, domnívám se, že dřív, před právě tím 89 rokem tohle vp otravinách nebylo....ale co už....češi jsou sice manuálně vzdělaný národ, ale v hlavě jsme hloupí....a kdepak se tohle vše prodává? většinou toho jsou plné regály v kauflandu, lídlu, albertu.....hm?

1
před 4 roky David Kliner

Toto barvivo jsem našel ve výrobku Frapko , taktéž prášek na nápoj určený spíše dětem. A to jsem tu firmu před tím chválil protože ve stejném výrobku jen s banánovou příchutí bylo také éčko ale v překladu se jednalo o vitamín B2 a žádná další. Nellepší je nekupovat vůbec výrobky obsahující jahody nebo maliny protože s největší pravděbodobností tam tohle éčko bude.

0
před 4 roky Míla

Toto éčko je i v Pangaminu pro děti, jak jsem s hrůzou zjistila. Musejí to cpát všude, i do doplňků stravy, které jsem považovala za nejvíce přirozené. Dětem to musejí opět přibarvit, asi mají pocit, že by to jinak nejedly... Hrozná doba.
Takže všechny červené vyhazuju do koše...

0
před 3 roky Marie

Ono to je taky v Marťáncích. Pro děti od 3 let - a je to rakovinotvorné! Ostuda. Pak, že všichni chcípáme na rakovinu...

0
Obrázek uživatele roztomilymedvidek
před 3 roky roztomilymedvidek

Toto barvivo je opravdu vsude,pravdepodobnema tak silne negativni ucinky jako aspartan ze ho cpou vsude,nemam ho rad,nasel jsem ho treba i v pribinacku :(

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

My jsme vegani, takže s E120 košenilou máme i etický problém. Ale zde uváděné skóre škodlivosti 3  a u pana Syrového dokonce 5 svědčí i o něčem jiném, než o neetice. 

Podle mne samotný fakt obarvování potravin je vlastně klamání (a oblbování) našich smyslů a hlavně ohlupování nás jako spotřebitelů. Co nedodám v kvalitě, to dobarvím. Nechápu, že to někomu nevadí.

Jen na okraj... My kdysi hodně dávno (a zvířata ještě stále) jsme si dokázali v přírodě najít potravinu podle vůně, chuti i vzhledu. Dnes by se většina lidí v přírodě asi do týdne otrávila :-)

0
před 3 roky M.K.

"Prof. Kapadia z Howardovi Univerzity ve Washingtonu zkoumal kyselinu karmínovou a její chemopreventivní vliv na rakovinu. Výsledkem je zjištění, že kyselina karmínová je potenciálním inhibitorem kožních nádorů"

Což v mým překladu říká že potlačuje vznik kožních nádoru, a chrání před vznikem rakoviny... 

1
před 3 roky Petra

M.K.> Dohledala jsem si ten článek a ty výsledky, které popisujete, mluví o indigo carmine (FD&C Blue # 2), nikoli o kyselině karmínové (caminic acid). Barvivo carminic acid bylo v uvedeném článku v testech také, ale autor její vliv ve výsledích nezmiňuje.

0
před 3 roky Sisi

A ja blbec ty jogurty jedla ze v tom je vapnik ... to by se clovek fakt poto aby si tohle vsechno pamatoval. A o takovym jogurtu od natury sem si rikala hm to bude asi fakt v pohode kdyz je v nazvu natura, a kdyz je tam bilej jogurt. Vypadalo to jako jogurty co se vyrabely za naseho detstvi. 
A prej aktivia ta bude fakt zdrava. ha ha ha 

1
před 3 roky Sisi

Tak jak tam do vseho strkaj ty ecka tak to na me fakt pusobi jakoby tam snad davali shnily jahody ktery potrebujou umelou barvu aby to nikdo nepoznal, jinak nechapu. Kazdej by byl radsi za zdravejsi jogurt nez hezci. Asi ty jahody apod musej vypadat fakt nechutne, ani bych se uz opravdu nicemu nedivila.

0
před 3 roky jujutu

Mě osobně zase Karmín docela vadí, protože když mi bylo 6 měla jsem moc ráda jogurt Kostíci, a jedla jsem ho k večeři 4 krát týdně.Bohužel jsem si neuvědomila že je důležité si číst obsah a reklamy jsou jenom lákadla.No co se nestalo.Kostíci obsahují karmín a mě to přineslo vážné zdravotní problémy, ale do toho jogurtu bych to v životě neřekla.Teď mi je 12 a uvědomuji si, že dnešní potraviny obsahují ledacos a nikdy se najdou i látky obsažené v těchto produktech i zdraví nebezpečné,ale do života nechci nikomu kecat, ale karmínu a dalším zdraví škodlivým látkám se radši vyhýbejte, a čtěte si hlavně složení, nevíte, co určité produkty obsahují.

0
před 2 roky Pepa

Také jsem dostal čokoládu s malinovou příchutí,kde toto barvivo je.A třetí den jsem ve stolici našel příznaky krvácení,což mě vyděsilo protože jsem ve věku kriticky ohrožené rakovinou tlustého střeva.Nedovede si představit tu hrůzu a očekávání dalšího vývoje.Druhý den a i další pořád ze mne šla červená "krev".Pak mne napadlo vzpomenout si co jsem všechno jedl a vzpomněl jsem si na tabulku čokolády s malinovou příchutí.Třetí a i další den už ze mně nic zabarveného nešlo a ze mne spadla ta hrůza jak se nedá žít s rakovinou tlust.střeva

0
před 2 roky Michal

Mne hmyz sám osebe nevadí. Skôr mám problém s tým, že výrobcovia dávaju do potravín takýto humus (a nemyslím len E120, ale všetky farbivá, hlavne tie na báze dechtu). Preto, takéto ofarbené vyrobky v žiadnom prípade nekupujem a ani nezjem.
Ako pamiatku mám z detstva astmu, ako malý som zbožňoval všetko, čo bolo červené.
Rovnako, prekážajú mi všetky farbivá. Firma, čo farbí karmínom salámu, nie je pre mňa výrobca mäsových produktov, je to banda nebezpečných zločincov. Nepotrebujem mať jedlo farebnejšie a veselšie.

-1
před 2 roky Eduard

Vzhledem k tomu, že lidstvo toto barvivo využívá už mnoho staletí a je přírodního původu, nepřeháněl bych to tolik s jeho rizikovostí. Daleko horší jsou všechna ta syntetická barviva (s karcinogenními a jinými účinky), která najdeme téměř všude…
A mimochodem, vliv na hyperaktivitu dětí nebyl dosud karmínu prokázán.

1
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

Jde o princip - ad jednak košenila (karmín - vyrobený z ní) se díky intenzivní barvě, která vydrží dlouho a nesvětlá používá všude tam, kde je potřeba zakrýt snížení obsahu základní složky - u mléčných výrobků bude všude tam, kde zároveň bude i (modifikovaný)škrob u uzenin tam, kde je nižší podíl masa atd.....takže nejde ani tak úplně o to, že by to mohlo vyvolat nějakou reakci v těle (i když pokud si někdo kupuje výrobky s E120, kupuje si i s jinými E a zde pak může být kumulativní efekt), ale o to, že nekupujete hlavně KVALITNÍ potravinu

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 roky Martin Vozka

To, že lidstvo něco dělá odjakživa ještě neznamená, že to dělá dobře. I DDT a Roundup se používaly(jí) dlouho. A že je něco nesyntetické neznamená automaticky nezávadnost. Rulík zlomocný je taky přírodní, já bych ho radši ale nepožíval. ;-)

0
před 2 roky Kkik

Košenila je v dnešní době používaná v mnoha přípravcích a potravinách a myslím si, že jsou daleko horší a závažnější přísady do potravin a léků, než barvivo získané z broučků. Vždyť košenila je vlastně taky přírodní!! Obsahuje sice látky, které můžou škodit, ale myslím si, že ne v takovém množství, v jakém tam jsou použity. Radši sním ,,brouka,, než nějakou chemii!! Pokud někomu vadí, že jí ,,brouky,, tak horší pro mě je představa, kolik hmyzu sním, když spím :), nebo kolik broučků se pomele spolu s moukou, ze které se vyrábí pečivo. Podle mě se to přehnaně řeší. Mimochodem antrachinony, které jsou v košenile obsažené se nacházejí i ve velmi dobře známé Aloe vera, kterou všichni tak milují! Nebo v projímavých čajových směsí používané na zácpu!! Viděla jsem tu reportáž od pana Tuny,... připadá mi to spíš jako dobře zaplacené veřejné poškozování dobrého jména firmy Dr. Max lékáren (nechápu, proč tak velká část reportáže je věnovaná právě Dr. Max-přípravku?) a ostatních známých značek? Ptala jsem se v lékárně na složení všech dětských probiotických preparátů na cucání a musím potvrdit, že ve všech dotazovaných přípravcích (Swiss laktobacílky, Biopron laktobacílky) byla obsažena košenila, takže ne pouze v Dr.Max.Reakce na p. Martina Vozku: máte pravdu v tom, že třeba Rulík zlomocný je také přírodní a přesto je nebezpečný. Ale na druhou stranu: rulík patří do skupiny alkaloidů, který se běžně nepoužívá :) na rozdíl od  kávy, kakaa, papriky obsahující kapsaicin a dokonce i od běžného pepře!!!- všechny zmíněné také patří do skupiny alkaloidů, a lidé znají jejich účinky a přesto to do sebe dobrovolně a ve velkém ,,tlačí,,!!!...... takže nějaká košenila mě vůbec nevzrušuje.....Jestli se maminky obávají dávat svým dětem probiotické cucavé přípravky kvůli košenile, tak bych se asi raději zamyslela, jestli jim raději přestat kupovat různé červené cukrovinky, ve kterých je daleko víc košenily než v cucavých probiotikách, které jsou od nich na rozdíl ještě navíc prospěšné pro jejich zažívání.  

1
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

Vsak taky vami uvadene byliny,pokud jsou uzivany jako laxativa,tak maji souvislost se zvysenym vyskytem rakoviny zaludku

0
Obrázek uživatele b.majda.o
před 2 roky b.majda.o

Ja osobne jsem absolutne proti tomuto Ecku! Jakmile vidim na nejake potravine napis E120 nebo karmin, nekupuji! To ze se toto ecko vyrabi z brouku neni nic uzasneho, ale jeste bych to brala, prece jenom dost lidi na svete brouky ji, ale vadi me na tom ze je to karcinogeni ecko, nevhodne pro deti, a cpou to vsude kam se da, hlavne do vyrobku, ktere jsou nejcasteji urcene prave pro deti. Kdyby to bylo zdrave, a z brouku, tak to neni problem. Ale tohle ecko je vazne hnus! A cpou ho bohuzel vsude

1
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

Eduard: Košenila byla po staletí používána malíři a výrobci látek.

Móda požívat vesele barevné potraviny je stará jen několik desítek let. A není to móda samoúčelná. V dávných dobách platilo, že čím je malinový nebo jahodový pokrm červenější, tím je malinovější nebo jahodovější. Pak přišly kompoty, a později konzervanty. Oba konzervační postupy ovoce odbarvují. A tak si výrobci začali pomáhat barvivy. Později bystří výrobci přišli na to, že není nutné používat drahé jahody a maliny, když je možné použít levnější aromata a barviva.

A lidé radostně kupují jasně červené „jahodové“ poživatiny.

Košenila je vlastně úkrok stranou. Přišla móda všeho přírodního, a syntetická aromata a barviva se mezi „přírodními“ lidmi ocitla v klatbě. Výrobcům tak zbylo několik málo přírodních červení: košenila z červců (E120), betanin z červené řepy (E162) a beta-karoten z mrkve (E160). Výrobci je začali používat, aby na kelímek mohli hrdě napsat: „Bez umělých barviv,“ a přitom mohli vesele barvit dále.

A barví opravdu důkladně. Dnes jsem si chtěl koupit jahodový jogurt. Na regálu bylo mnoho „jahodových jogurtů“. Mohl jsem si vybrat, které z těchto tří barviv chci pozřít. Nebarvená verze nebyla k dispozici. Zato byly k dispozici verze jahodového jogurtu s bezinkovou šťávou (ta také vesele barví; stačí tento plevelný keř skácet v době dozrávání plodů, a je na tisíce kelímků), a s jablečnou dření (ta sice nebarví, ale zato je levná a snadno přijímá barviva i aromata).

Košenila je ze zmíněných barviv sice nejdražší, ale zato má nejjahodovatější barvu, a barví velmi vydatně.

0
před 2 roky Lucie

Objednala jsem si pangamin pro deti s hlivou na podporu imunity v domebi ze je prirodni jelikoz cisty pangamin je ale pro deti od 3 let je barevny sanozrejmne a karminy.... Hnus teda. Davat jim ho  nebudu. Zklamali me. A teda pisi bez umelych barviv. Sice hezke ale ze to je alergen atd atd jak se pise vyse to uz nereknou. A vrazi to tam proc nemuzou byt hnede jako pro dospele

0
Obrázek uživatele Slunew
před 2 roky Slunew

protože si dospělí myslí, že by pak dětem nechutnaly a nechtěli by je :( úplně ze stejného důvodu spousta rodičů začne dětem sladit čaj, kaše a pod neb když to nechutná mně, tak to přeci nemůže chutnat dětem a tak troško opomíjí fakt, že dítě si chutě teprve vytváří a když ho hned nenaučím na intenzivní sladkou a pod, tak je schopné pozřít i zcela nesladké....

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

Lucie: Přívlastek „Pro děti“ znamená v reklamštině: „Přislazené, s extra porcí barviv.“

0
před 2 roky meri

Mne by toto farbivo nevadilo - teda, že je z chrobákov - keby ma z neho nebolela hlava. Farbené jogurty nejdem, ale keď ma po zjedení pár cukríkov "bez umelých farbív" začne bolieť hlava, viem, čo nájdem v zložení. Rovnaký stav mávam aj po jedlách z čínskych reštaurácií, takže je to možno podobná precitlivelosť ako na glutaman. (Väčšine ľudí z môjho okolia ale nevadia cukríky ani čína.)

0
před 2 roky Heim

Meri, je dobré mít takové kontrolky, co upozorní, že není něco v pořádku. Tak to má být. Mnoho lidí je má, ale ignoruje je, nespojuje si je s jídlem. Přitom je to tak jednoduché: pokud mě něco v těle zabolí, udělal jsem nějakou dietní chybu. A vždycky přijdu na to, jakou.

0
před 2 roky Dawe

Kam jsme to dospěli lidi. Potraviny, které by ani pes nežral.  Samé éčko,  že už ani sami nevíme jak vlastně co chutná.  1.místo v rakovině tlustého střeva a konečníku hovoří samo za sebe. 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 5


Přidat příspěvek