E 954

0
před 9 lety

prosím co je to za ečko???

0
před 9 lety Webmaster

E954 je tzv. sacharin, umělé sladidlo vyráběné z toluenu (známý karcinogen). Zakázané v roce 1977 v USA a nyní má hodně omezené použití. V testech na zvířatech byl prokázán karcinogenní.

0
před 9 lety oldřich musil

Toto "éčko" je obsaženo ve sterilovaných okurkách Clever. Protože není obsaženo ve vašem seznamu, mohu vědět jak je škodlivé?

0
před 9 lety kotisa

Některý studie prokázaly karcinogenní účinky na zvířatech, některý ne. Žádná studie neprokázala přímou souvislost mezi E954 a rakovinou u člověka (toť zhruba info z anglický Wikipedie, víc sem to nezkoumal). Takže pokud někdo chce bejt opatrnej, ať se E954 vyhejbá. Osobně bych to ale moc neřešil...

0
před 9 lety

Webmaster TOLUEN není karcinogen ale mutagen 2 kategorie (dokázan pro zvirata, nedokázan pro cloveka!

0
před 9 lety Webmaster

Díky za upozornění, Vaši informaci prověřím a opravím. Díky

0
před 8 lety Katka

Jsem nemocna a prave toto E954 pod nazvem "sacharin" jsem objevila v lecivu "Bioparox",coz je antibioticky roztok k inhalaci pri zanetu nosohltanu.Az doted jsem ho povazovala za vyborny, ale po tomhle odhaleni jsem na vazkach.Pripravek se pouziva 4xdenne po dobu 8dni.Muze to nejak ublizit?Jsem zmatena a znechucena.

0
před 8 lety Webmaster

Ano, máte pravdu, Bioparox (lokální antibiotikum) tuto látku obsahuje. Bohužel se jedná o jedno z horších éček a tak je dobré se mít před ním na pozoru. Je možné dobře předpokládat, že po dobu užívání 8 dní by nemělo dojít k větší újmě. Bohužel se s touto látkou setkáváme i jinde, ikdyž dnes již v omezené míře. Je na Vašem zvážení, zda pro léčení zánětu nosohltanu nesáhnout jednou po přírodní léčbě. Ač antibiotika jako Bioparox nebo jemu podobná mají nesporné účinky při léčbě, stejně tak ale mají i "přírodní antibiotika" jako česnek, zázvor a další.... A ty zaručeně éčka neobsahují.

0
před 8 lety Vít

To jsem rád, že někdo zaručeně zná chemické složení česneku:) Sice éčka do česneku přidávána nejsou, to však neznamená, že nějaká látka totožná svým chemickým složením, se v něm nevyskytuje.

0
před 8 lety

No ... nad cesnekem ktery se u nas z vetsiny dovazi z Ciny by se dalo polemizovat :(

0
před 8 lety Jirka

Hanácká kyselka už nějakou dobu také sladí E954...evidentně jde pouze o finanční úsporu, chuti ani zdraví to nijak neprospívá...

0
před 8 lety Mišel

Jestli se zajímáte kde se nachází E954(sacharin)jedná se o jedno z nejsilnějších sladidel, a sacharin obsahuje mnoho nečistot.Najdete ho hodně na žvýkačkach,cukrovinek a nápojů,tak pozor na potraviny kde ho ani člověk nehledá jako jsou žvýkačky.

0
před 8 lety alda

Pokuk lek obsahuje i svinstvo, je lepe se mu vyvarovat. Vyzkousel jsem MMS na chripku a kasel se zanetem a funguje to za 2-3 dny je po tom. Pharmagedon na ty hrabounske retezce.

0
před 8 lety alda

Pokuk lek obsahuje i svinstvo, je lepe se mu vyvarovat. Vyzkousel jsem MMS na chripku a kasel se zanetem a funguje to za 2-3 dny je po tom. Pharmagedon na ty hrabounske retezce.

0
před 8 lety iveta

Souhlasim s Vitem, lidi otevrete oci resite tady jak sou vsechny mozny chemicky latky skodlivy..v tom pripade jsme skodlivy vschni, protoze nase teslo je chemicka (biochemicka)tovarna, i rostlinne a ostatni zdrave veci jsou slozeny z chemickch sloucenin....takze ja bych to neprehanela ..heslo dne: vseho s mirou :D

0
před 8 lety Jonáš

iveta: Jo to je pravda to ale ovšem neznamená že musím jíst svinstvo podobě apartamu a sacharinu který se vyrábí v chemičkách a pořád je tu podotýkám UMĚLÉ sladidlo a ne přírodní jako cukr. Výrobky s náhradníma sladidlama se vyhýbám a nejím je, ani nedají tělu žádnou energii je to humus kterym se nahrazuje cukr a proč protože výroba cukru je drahá tak místo toho dam dají zkurvenej sacharin a aspartam. Pak lidi kupují žvýkačky s názvem BEZ CUKRU, ale to že si zadělávají na rakovinu to už jim jaksi nevadí. Nechápu jak si lidi můžou kupovat limonády za 8 korun kde je sacharin a aspartam takový sračky.

0
před 8 lety iveta

ja netvrdim ze to neni umele chemicky vyrobeno, jen mi vadim, ze je kolem toho tolik povyku. ja take nemam rada limonady za osm korun protoze mi nechutnaji,protoze obsahuji umele sladidlo (ne kvuli tomu ze tam je ecko) kdyby to bylo chutove dobry tak si to klidne koupim..v tom mnozstvi, ktere tam je(respektive ktere vypiju, snim)mi to tezko ublizi..

0
před 8 lety Jonáš

Ano v malém množství neublíží ale to neznamemá že by se měl jíst když existuje cukr nebo fruktóza nebo med atd. prostě přírodní cukry který jsou zdravý a člověk jejich energi normálně spaluje. I kdyby mně to jídlo chutnalo a byl tam E 954/951 tak si to prostě nekoupim.

0
před 8 lety iveta

Ja Vam to reknu takhle..doma si samozrejme pripravim radeji caj s medem, nebo si dam obycejnou vodu z kouhoutku, nekdy ale si piti udelat nestihnu, nebo ho uz vypiju tak si koupim co je zrovna na vyber v kantyne, a vezmu si proste neco na piti a nebudu zkoumat jestli to obsahuje to nebo to ..samozrejme volim podle chuti a zkusenosti s konkretnim pitim.

0
před 8 lety Rudolf

Zcela souhlasím s Jonášem, přírodní sladidla se nedají nahradit. Jenom z důvodu, že někdo se snažil vyrobit prášek na praní a náhodou si všimnul, že to má sladkou chuť, tak to neznamená, že to budu jíst. Nechápu, proč zde mají lidé v diskusi (obzvlášť zástanci toho, že všechno schválené je neškodné) potřebu urážet lidi, kteří mají zájem o to co jedí. Každý má samozřejmě právo na svůj názor, ale to neznamená, že ho bude vnucovat jiným nebo jim snad nadávat to BIOteroristů, éčkových maniaků atd...

0
před 8 lety Jonáš

iveta: Ale jo jasný chápu. Ale proč bych do sebe naprosto bezmyšlenkovitě měl rvát náhražky proč? není k tomu důvod. Chutnají mně žvýkačky Orbit ale nežvýkám je i když mně táhne třeba z huby když jsem jedl romadur s cibulí, ale radši si dám cibuli která je bohatá na vlákninu než abych žvýkal náhražky se sladidlem.

0
před 8 lety Jonáš

Je zajímaví že v USA je zakázanej tady se může jen tak jíst a nejlepší je hláška (nyní má hodně omezené použití) hmm tojo teda kam se podívám tam je a to limonády, nakládané okurky, džusy, nealko piva, atd takových vyrobků je až, až.

0
před 8 lety Strychnin

S podivem zjišťuji, že když se bavíte o umělém sladidlu nikdo si neuvědomí, k čemu má vlastně primárně sloužit a přírodní cukr ho v tomto případě nikdy nemůže nahradit. Víte co je to cukrovka (Diabetes Mellitus, úplavice cukrová či jak toto onemocnění znáte) doporučuji se trošku informovat, a potom vykřikovat a dogmatizovat. Jsou lidi, a není jich málo, kteří nemají život tak sladký jako sacharosa nebo glukosa.

0
před 8 lety Jonáš

Strychnin: Ano samozřejmě lidí kteří mají cukrovku jako můj děda tak takovým nezbyde nic jiného než takové náhražky jíst. Ale pro zdravého člověka kord 22 letého který má denní pohyb a váží 64 kilo se 178 kilogrami který nebyl 11 let nemocnej žádný chřipky zápaly atd. tak je to jaksi trochu píčovina žrát náhražky tipu sacharin a aspartam ne???

0
před 8 lety Lucka

Lék BIOPAROX, mi jako jediný doporučil můj lékař, když jsem byla v době těhotenství nemocná!!!!Prý jedný přírodní šetrný lék,který se v těhotenství může užívat.Kdybych dříve více sledovala éčka, hned by letěl do koše!!!! Nemluvě o některých vitamínech pro nastávající maminky,které po podrobném přečtení obsahují éčko, které způsobuje alergie a hyperaktivitu u dětí..Je v tom trošku bordel :-(

0
před 8 lety Strychnin

Lucka - gratuluji, těhotenství a patrně i šestinědělí má na vás blahodárný a spasitelský vliv - během tohoto období jste stačila rozhodnout o bezpečnosti látky, která se desetiletí s úspěchem používá a příjít na původ alergie, která trápí lidstvo tisíce let. Ještě jedno dítě a budeme bohatší o zaručený lék na ty nejzákeřnější nemoci. Marie Curie-Skłodowska vám může jen tiže závidět...

0
před 8 lety Markyta

Pan Strychnin se svými urážkami evidentně baví, s takovými nemá smysl diskutovat.

0
před 7 lety Jiří

Zaráží mě, jak kategoricky je zde některými diskutéry sacharin odmítán. Ano souhlasím s tím, že umělá sladidla není to nejlepší, co bychom měli do těla dodávat, ale nevidím smysl v tom, potraviny obsahující tuto přísadu zcela odsuzovat. Zajímalo by mě totiž, kde berou všichni tito lidé tu jistotu, že sacharin je nebezpečný. Procházím totiž tento web a nestačím se u některých látek divit, co za nesmysly, resp. zatím neprokázané vedlejší účinky je u nich napsáno. Výzkumy, které byly provedeny např. u sacharinu prokázaly zvýšený výskyt karcinomu močového měchýře u samců potkana. Je třeba, ale vědět, že jim byly aplikovány dávky mnohem větší, než se používají při slazení potravin. Další podstatnou informací je to, že doposud nic podobného nebylo zjištěno u člověka. Dále se zde často setkávám se srovnáváním typu: "Toto je u nás povoleno, ale v USA ne". V mnohých případech je to totiž taky naopak a zároveň si nemyslím, že by zdravotnický a farmaceutický systém USA měl být pro nás vzorem. Jejich strašný systém zdravotního pojištění, nebo rozsáhlé problémy s rezistencí na antibiotika jsou toho dle mého jasným důkazem.

0
před 7 lety Jiří

Pro úplnost dodávám ještě odkazy na odborné články o této problematice: http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/01/07.pdf http://annonc.oxfordjournals.org/cgi/reprint/18/1/40.pdf

0
před 7 lety Jiří

Pro úplnost dodávám ještě odkazy na odborné články o této problematice: http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/01/07.pdf http://annonc.oxfordjournals.org/cgi/reprint/18/1/40.pdf

0
před 7 lety sadi

je velmi zajímavé sledovat diskuzi o škodlivosti sacharinu, a neodpustím si jednu poznámku... lidský organizmus je systém velmi složitý, tak jako všechno živé...sledovat ho není jako pokus, který uděláte v laboratoři...vědci se snaží o velké zobecnění, co jak v těle funguje, ale to se nikdo nikomu nepodařilo a nepodaří...tím rozhodně nechci snižovat vědeckou práci, té si vážím...ale člověk nemůže udělat víc, než studii, v první řadě na zvířeti (což je podobné jako u člověka, ale ne stejné!) a potom sledovat, co to udělá s lidmi (pokusy na lidech jsou docela nehumánní:), ale přece u relativně bezpečných látek či u nově uvedených léčiv sledování vlivu na pacienty tímto způsobem probíhá, protože není jiná možnost..) studie a pozorování jsou v současnosti jediným oficiálním měřítkem...a jsou velmi důležité... můžu připomenout např. thalidomidou aféru v 60.letech, kdy kvůli nedostatečným testům se narodilo několik tisíc (či snad desítek tisíc) zmrzačených dětí (byl to lék určený na ranní nevolnsti těhotných!!) tímto chci říct, buďme za ně vděčni!! ale je třeba odlišit vědecké seriozní studie od studií konstruovaných za určitým cílem(a že jich není málo...můj soukromý odhad je, že je to většina těch, které laik vidí kolem sebe)...a také od tvrzení typu "jedna paní povídala", či od osobních názorů....pro laika může být dobrání se pravdy z tohoto pohledu bez hlubšiho studia skoro nemožné, ale myslím si, že jde spíš o jiný problém... žijeme ve svobodné zemi, a tak si tu také všichni "děláme, co chceme"...velmi obrazně...sacharin coby umělé sladidlo vyvinuto pro diabetiky, se přidává do spousty výrobků...dám si žvýkačku "bez cukru" a nebudu dále zloustnout...myslím, že dobrý záměr převálcovala reklama, avšak "svobodně"...ale stejně tak svobodně si místo ní můžu dát "něco zdravého", pak si vyčistit zuby, a jít se ven projít...taky pro svou váhu udělám něco dobrého... chci tím říct, že volba je díkybohu vždy na nás stejně tak můžu otevřít oči a pídit se po informacích, na což ale pořád nějak nejsme zvyklí...jen tak z vlastní zkušenosti, pracuji v lékárně, a lidi většinou ani nenapadne ptát se na informace ohledně volně prodejných přípravků či po dalších alternativách (i k Bioparoxu dle mého názoru existuje alternativní rostlinný přípravek)....nebo můžu bezhlavě zkoušet jeden "alternativní" přípravek za druhým, i takových lidí je dost.... nevěřím, že náš trh je zamořený zdraví škodlivými výrobky...jsou látky pouze škodlivé, a jsou látky, které tělu mohou prospět...ale v tomto případě rozdíl mezi jedem a lékem je opravdu jen v jeho dávce!! myslím, že nám nějak chybí čas vnímat věci okolo, natož uvnitř nás...pokud pro sebe chceme něco udělat, je fajn zaměřit se sami na sebe a zjistit, co právě našemu tělu a duši vyhovuje, nevýhoda je, že to vyžaduje trochu sebekritiky a změnu, která je často dost nepopulární...myslím, že naše zdraví nestojí pouze na tom, kolik kterých látek zkonzumujeme, takže dle mě netřeba se zbytečně trápit, co je pro nás dobré a co už by nemuselo, ale uvědomovat si, jakým směrem vlastně chceme mířit... ještě jednou, díkybohu máme možnost volby:))

0
před 6 lety Goloka

Sadi : "nevěřím, že náš trh je zamořený zdraví škodlivými výrobky...jsou látky pouze škodlivé, a jsou látky, které tělu mohou prospět...ale v tomto případě rozdíl mezi jedem a lékem je opravdu jen v jeho dávce!! "

------------------------------

Skutečně? No nedívím se ti, většina lidí žije se zavřenýma očima, stále si něco namlouvá a ty nejsi vyjímka.

http://www.youtube.com/watch?v=TzvIGcvel-w&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=DkGX101OsDA&NR=1

0
před 6 lety Vašek Török

Našel jsem ho v pivu PITO výráběné Budějovickým Měšťanským pivovarem,a.s. a prodávaným v Kauflandu

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

sadi: Jestli míníš vážně názor, že rozdíl mezi jedem a lékem je jen v jeho dávce, pak léky prodávané bez předpisu jsou potenciální jedy jeden jako druhý. Protože je koupí neinformovaný důvěřivý blb jako třeba já, a protože ty "lentilky" jsou úmyslně sladké a chutné, předávkuju se jima a prostě jsem měla smůlu a nikdo za nic nemůže. Je to tak?:-))

0
Obrázek uživatele huszarpet@
před 5 lety huszarpet@

Mily Strichnin, jak to ze ve Francii, kde momentalne pracuji, jsou slazene napoje v naproste vacsine slazeny cukrem? Zeby se zde vyskytovala cukrovka v podstatne mensi mire???

0
Obrázek uživatele Stana
před 5 lety Stana

Každý, kdo si koupí v lékárně lék, ať už na předpis nebo prostě volně, třeba paralen. Má si číst příbalový leták, ten tam totiž k něčemu je a máte tam i složení, takže když zjistíte něco co se vám tam nelíbí nemusíte si ho už pořizovat.
Z medicínského hlediska je za lék považována dávka s účinkem prokazatelným, za homeopatikum látka bez účinku (podle západní medicíny) a za jed látka, která sice může být v určité dávce neškodná nebo léčivá ale ve vysoké může usmrtit. Takovýchto látek je v přírodě spousta a původní medicína která z přírody čerpala a v mnoha léčivech stále čerpá je na tomto založena.

0
Obrázek uživatele starakara@
před 5 lety starakara@

Mily Jonasi, mam Te rada, pouzivas ty spravne vyrazy,(jako ja :-)) ktere si ta svinstva zaslouzi!!

0
před 5 lety Danah

Stana: Co je to "původní medicína"?

0
před 5 lety Ls.lucki

Ovocná piva tzv. Radlery jsou toho plná.

0
před 5 lety Josef Doskočil

V jednom předchozím příspěvku je napsáno - sladidla ne, jen cukr, vždyť jej tělo normálně spaluje.
Přispěvatel se mýlí, jsem dibetik a moje tělo má se spalováním cukru obrovské problémy, menší zlo je pak umělé (syntetické) sladidlo.

0
před 2 roky Anna Lazarová

Viem, moja reakcia môže sa byť neskorá. Ako diabetička - 14 rokov - vediac o zádrheloch umelých sladidiel, dia-výrobky sa nenachádzajú v mojom jedálničku - aj kvôli pôsobeniu na glykémiu. Ale nedávno som dostala "na cestu" - džús DOLLY, jablko - nesýtená limonáda s príchuťou (?!) jablko, s cukrom a sladidlom. Zloženie potravín zvyknem si prečítať: Zloženie (množstvá neuvedené): pitná voda, jablčná šťava z koncentrátu, cukor, kyselina citrónová, jablčná aróma, sladidlo E 954. Lenčo som sa dostala k "pecku", vyguglila  som, čo je to za sladidlo. Inu sacharid. V našom dia-klube často rozoberáme - z pochopiteľných dôvodov - tému sladidlá. Dlho sme sa venovali onoho času aj diskusiám o stévii. Zvlášť sme sa venovali aspartámu. Hlavným problémom ohľadom sladidiel je, ak diabetik máloznalý svojej choroby, v prípade hypoglykémie - nízká hladina krvného cukru > môže viesť kóme - pacient siahne po džúse, ako prvej pomoci. Ak nepozná obsah sacharidov vo výrobku, výsledky sa nedajú odhadnúť.
Chvályhodné je, že na výrobku boli ďalej uvedené výživové hodnoty, ako kJ, sacharidy, atď.

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

Sladidla nejsou vůbec nejsou neškodná, a pro diabetiky obzvlášť. Problém je, že ošidí nejen naši chuť, ale i náš trávící systém. Ten rozpozná sladkou chuť, a spustí sérii chemických reakcí na trávení cukru. Cukr ale nikde. Ve střevech dojde k něčemu jako malý hypoglykemický šok, a to spustí nežádoucí reakce. (Viz odkaz.)

Jinak, co se týká konkrétně sacharinu, tak mýty o jeho extrémní škodlivosti jsou zřejmě založené na vědeckém podvodu. V 70. letech byly patenty na sacharin dávno prošlé, a nešlo na nich vydělávat. Ale objevil se na trhu nový patentovaný Aspartam. Nešel moc na odbyt. Měl proti sacharinu mnoho neduhů: byl dražší, neodolával varu, měl nepříjemný chuťový „ocas“. A proto vznikl plán odstranit sacharin ze scény sérií studií, které „dokáží“ jeho škodlivost. Podařilo se, a trvalo skoro tři desetiletí, než začaly zodpovědné autority přiznávat, že vlastně pro zákaz sacharinu nemají v ruce žádné argumenty.

0
Obrázek uživatele iica
před 2 roky iica

Narazila jsem tady jsem se tady větu: "Jestli míníš vážně názor, že rozdíl mezi jedem a lékem je jen v jeho dávce...."
Pardon, ale tohle není názor, ale zcela logický fakt, který je tak zřejmý, že člověk nepotřebuje vzdělání, aby mu došel. Proč myslíte, že jsou léky na předpis a nesmí se překročit povolená dávka? I u léků, které na předpis nejsou, je varování ohledně překročení povolené dávky. A to neplatí jenom pro léky, i některé vitaminy můžou ve větším množství uškodit. 

0
Obrázek uživatele Tomík
před 2 roky Tomík

Jak se může něco z toluenu objevit v jídle? Ještě když se někde potrvdilo, že je karcinogení. Vážně ČR nechápu, jinak celkem vyspělá země, ale co se týče jídla, tak tu jíme ty největší sr*čky.

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 roky Standa

+Tomík Mnoho přídatných látek se vyrábí z jedů či žíravin. To ale automaticky neznamená, že jsou nebezpečné.

Vitamín B12 obsahuje v sobě kyanid, jeden z velmi silných jedů. Přesto bez něj nepřežijeme.

Oční kapky Visine například obsahují hydroxid sodný, jednu z nejsilnějších žíravin. A žerou Visine oči? Nežerou!

0
před 3 měsíci ben

Nový, dokonalejší vědecký výzkum rozhodujícím způsobem prokázal, že dřívější studie na krysách nelze vůbec aplikovat na člověka.V roce 1991, tj. po 14 letech FDA formálně stáhl svůj návrh z roku 1977 na zákaz používání sacharinu. V roce 2000 Americký Kongres zrušil zákon, který požadoval, aby výrobky s obsahem sacharinu byly opatřeny varovným zdravotním tvrzením.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 5


Přidat příspěvek