Drobna zkusenost s potravinama z Francie

0
Obrázek uživatele huszarpet@
před 6 lety huszarpet@

Zdravim, tento mail jsem tak pred mesicem a pul adresoval spolecnosti Hame: zde ho uvadim v nezmenene podobe:
Mila Hame, posledni leta jsem zacal klast vacsi duraz o zdravsi vyzivu, mnoho jsem toho zistil o ruznich prisadach do potravin. Take se jiz vzdy divam na slozeni potravin. Coz mne zarazilo, je, ze se do velke casti potravin dostavaji opravdu nechutne latky. Kuli tomu jsem omezil napr. konzumaci pastik a uzenin, kde se ke konzervaci temer vzdy pouziva dusitan(-cnan) sodny.(E250-251). Pastiky mam rad, salamy take, ale radsi si koupim maso a udelam z toho neco co vim, ze je v tom pouze sul a koreni, zadne konzervanty.

Momentalne pracuji ve Francii, kde ke svemu prekvapeni zistuji, ze rada potravin neobsahuje tolik pridanych chemickych latek. Napr. zdejsi masove konzervy (vacsinou jde o sklenene nadobky jako od marmelad ale i klasicke kovove) obvikle neobsahuji zadne konzervacne latky
Jejich tipickym slozenim je napr: Viande de porc, viande de lapin, foie maigre de volaille, marinade, oeuf, farine, sel, poivre.
Tj. vepřové maso, králičí maso, libové kuřecí játra, vejce, mouka, sůl, pepř.
(Napr: http://www.terroir-aveyron.com/charcuteries/184-pate-de-foie-pur-porc.html)
Datum spotreby se uvadi 2-3 roky.

Tak se ted laskave ptam, kdyz to jde udelat ve Francii s obycejnou soli, proc do toho musi Hame pridavat chemicke konzervacni latky?
Tyto francouzske konzervy jsou velice chutne a nestoji o moc vic nez u nas.
Navic si myslim, ze dnesni spolecnost jiz zacina byt i u nas citliva na slozeni a jiz neplati, ze "koupim co je nejlevnejsi". Uvadet na obale "bez konzervantu" je take dobry marketingovy tah.

Dekuji za vysvetleni a pastiku Pali a Majka koupim, az v tom nebude zadna chemie.
**********
Tolik mail. Odpovedi jsem se zatim nedockal...
Chtel bych se tedy alespon tady zeptat, ma-li nekdo podobnou zkusenost s potravinama v zahranici, nebo konkretni odpoved na otazku, proc se u nas konzervuje pasteta chemii, kdyz to jinde jde jinak. Dekuji!
pripajim jeste to, ze zde i ty nejlevnejsi slazene napoje obsahujou cukr a ne umele sladidla, a to i v Lidlu (samozrejme kdyz nejde o vyslovene diabeticky napoj typu "zero cola")

0
před 6 lety Petr

Myslim, ze jste to zajimave trefil. Ja ziju ve Spanelsku a musim rict, ze v rozporu s ocekavanim, jsou zdejsi masove vyrobky taky plne ecek s vyjimkou relativne maleho procenta vyrobcu susenych kyt jamonu. Co jsem se dival v Cechach, tak vsichni dovozci sahli prave po tech eckovych. Nechapu to.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Připadá mi, že v Čechách prodejci potravin nečekají náročného zákazníka, který si zaplatí za kvalitu. Kde by se v malé post-komunistické zemičce taková vrstva klientů vzala? Zatímco Čechoslováci budovali světlé zítřky, západní Evropa zatím bohatla a vznikla tu klientela, která kupuje kvalitní a drahé zboží. Asi proto se v ČR prodá kdejaký podřadný šmejd, a ještě se kvůli jeho nízké ceně zákazníci mezi sebou poperou.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

danah: přesně tak, tady lidi nezajímá co jedi, hlavně že je to levný, nebo nejlépe v akci, takže ikdyž to normálně nejedi, koupěj hned 5 ks a maj radost, jak dobře nakoupili....včera v jednom super hyper měli v akci krabicový mlíka, lidi úplně šíleli a každej měl hned plnej košík, no děs fakt. A v uzeninách sou dycky mega fronty :)

0
Obrázek uživatele Nemo
před 5 lety Nemo

Přesně tak..český spotřebitel,je prostě typický čech..,když je něco levné,chci to mít,neuvědomuje si,že kvalitní výrobky a potraviny,které mají pro naše tělo význam je nákladné vyrobit,tedy i náklady na koupi jsou vyšší,než u výrobků,kteří vyrábí levné,zato však méně kvalitní výrobky.Nejhorší je však,že toto učíme naše děti odmalička,takže také vždycky sáhnou po jednoduchosti a levnosti i za tu cenu,že to může škodit našemu zdraví

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

...dost často slýchám dítě, jak nadšeně běží k rodičům a už z dálky volá: "támhle maj něco v akci!" a rodiče nadšeně s košíkem běží :D přijde mi to naprosto směšné.

0
před 5 lety Breklinka

Jak cvičené opice :), hezky si je markety naučily. U mě je ještě směšnější, jak si myslí že jsou chytří, že nakoupili výhodně, skutečnost je taková, že utrácí peníze za věci co nepotřebují a pak se jim nedostávají finance právě třeba na ty kvalitnější potraviny.
Když něco v akci, tak jedině že to potřebuji, tohle je pro mě výhodný nákup.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

U mě "frčí" bábinky, které jdou na nákup jen pro "nejnutnější" nebo "něco malého", vezmou košík, ale pro jistotu hned u vstupu i jejich akční leták do ruky...jedou...nahlíží do letáku, a hle! Bábi zajásá, šunka za 7,90,- a mléko 8,90,-, když už jsem tady, vezmu i to. Ještě, že jsem si vzala raději víc peněz...otočí list v letáku a hle! další výhodná koupě...takhle spokojeně dojede s plným košíkem (ne)potřebných věcí do kolony davu ke kase, hlavně, že koupila vše co >potřebovala< a doma u TV si pak tiše zanadává na mizerný důchod.
(Ale v hloubi duše jí těší "ušetřené" drobné za šunku atd., co dnes sehnala)... :-(

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

já sem se naučila kupovat jen jídlo, všechny ty náhražky a ostatní doplňky nekupuju. Pokud je něco v akci, co jdu zrovna koupit, tak to potěší, ale abych kvůli tomu zkoupila půlku obchodu, to ne. Taky mě baví, jak hezky často mění zboží v regálech, tam co dřív bylo to, je teď ono a člověk musí projít daleko víc uliček a tam zase lákají na slevy....pořád dokola, na každém kroku sme oblbovaný, až je mi z toho někdy na nic fakt.

0
Obrázek uživatele huszarpet@
před 5 lety huszarpet@

Pisete, ze kvalitni potreaviny je nakladnejsi vyrobit a toto je casto argumentem c.1. Jenomze ty francouzske pastiky, o kterych jsem psal jsou vyrobene z masa, vejec, mouky, pepre a soli. Co je z toho draha prisada? Sul je draha??? Pepr??? A vydrzi to 2-3 roky (podle etikety) takze podobne jako "nase" E-ckama konzervovane vyrobky...Mam dojem, ze nas zamerne krmi jedama, nebo nechapu...

0
Obrázek uživatele Nemo
před 5 lety Nemo

Pořád je levnější Ečko,než sůl ;) a je to snazší výrobní postup,nepotřebují dodavatele soli a pepře( a masa :D ) stačí jim pouze voda z chemičky a separát :)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Podle me,jak je uz svet prevraceny naruby a cerna je bila, co je drazsi, je zdravejsi a bliz prirode. Proto ty bio nebo organic potraviny jsou drazsi: protoze chemicky vyrobena prumyslova potravina je jen levna nahrazka opravdove potraviny, co jsme mohli jist v minulosti. A opravdovych potravin ubyva jako ubyva zemedelske pudy a jak se vzdalujeme prirode. Mesta zasobuji venkov potravinami, coz je do nebe volajici fakt.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Vyroba hnedeho cukru neni slozitejsi nebo drazsi nez bileho rafinovaneho/ naopak se usetri energie a chemikalie: ale je to opravdovy cukr.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

danah: přesně jak píšeš, drtivá většina všech poctivějších a zdravějších potravin, které mají čiště přírodní (nebo téměř) charakter nepotřebuje kolikrát žádnou zbytečnou energii ke zpracování, nepotřebuje desítky dalších přídatných látek a ani nic přidaného. Jenže to si dneska málokdo uvědomuje a připouští:(

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Udelala jsem take minuly tyden drobnou zkusenost s potravinami z Francie, a jeste ted jsem z nich nadsena. Vonave, opravdove dobre jidlo, ktere chutna jako od babicky.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 - 4


Přidat příspěvek