Citronová kůra

0
před 5 lety Jitka

Já používám do buchet citronovou kůru zásadně z bio citronů. Ve mém okolí jsou ale lidi, kteří si myslí, že když umejí chemicky ošetřený citron,tak se chemie zbaví. Takové ženské mě štvou. Pak jdu k někomu na návštěvu a klidně mi dá bábovku s chemickým postřikem.A ještě s tím krmí svoje děti.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jitko, jsou bio-citróny taky navoskované? Víš zemi původu?

0
před 5 lety Jitka

Píšou na nich bez chemického postřiku. U ostatních je výslovně napsáno, že kůra není určená ke konzumaci. Nevím, jestli jsou voskované, ale jestli by se měly nějak lesknout, tak to se nelesknou. Doma mám italské.Myslím,že jsem měla už i španělské. Na štítku je napsáno, že je to produkt ekologického zemědělství,zaručeně bez chemických postřiků a geneticky nemodifikované.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

OK, děkuji. Kupovala jsem nějaké bio citronky také z Itálie. Kůra je úplně matná, pro někoho třeba i nevzhledná. :-)

0
před 5 lety Vlasta

Možná to sem moc nepatří, pamatujete si jak před 89 přivezli pomeranče, určeny na Vánoční stůl, jak sladké, chutné a šťavnaté byly. Relativně čerstvě utržené, směřovaly rovnou na náš stůl. Dneska sice máme možnost kupovat po celý rok, jsou však kyselé, trhají se zelené, dozrávají ve skladu a pak je možná ještě obarví.

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Ano, dozrávají v etylénové atmosféře. Pak jsou postříkány jedem proti plísním.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Používám Sušenou citrónovou kůru od Vitany je tam napsáno : Citr.kůra se vyrábí z vyzrálých citrónů, které se suší a drtí.na rozdíl od dostupných citrónů na trhu se získává výhradně zpracováním plodů pěstovaných bez chemického ošetření.

0
před 5 lety Jitka

Tak tu jsem měla taky. Ale s chutí a vůní čerstvě nastrouhané kůry z bio citrónu se to nedá srovnat. Je pravda,že bio citróny jsou menší a jejich kůra není tak pěkná, ale to mě utvrzuje v tom, že jsou opravdu bio.

0
před 5 lety Vlasta

Citrónová kůra od Vitany mi přijde dost hořká, na čerstvě nastrouhanou kůru z bio citrónu to opravdu nemá, je to nesrovnatelný rozdíl v chuti, než tohle koření, raději žádně, jako by to míchali ještě s něčím, nezdálo se mi, že se jedná jen kůru.

0
před 5 lety Jitka

To je fakt. Na obale můžou psát,co se jim zlíbí. Kdyby člověk chtěl mít opravdu jistotu,tak by si musel citróny vypěstovat sám. Ovšem s jakým výsledkem,to už je jiná otázka.

0
Obrázek uživatele Monika
před 5 lety Monika

Zvolila jsem raději sušenou než nastrouhanou z citrónů, o kterých nevíme, čím kůru ošetřili. Sušená se mi nezdá hořká, používám jí hlavně do vánočky, kterou peču pro velkou oblibu celoročně :) Předem kůru namočím.
Na obal mohou opravdu výrobci napsat cokoliv, ale to by se potom mohlo týkat úplně všech etiket u potravin...Proč potom sledovat složení potravin?

0
před 5 lety Jitka

Každý má jiné chutě.Já zkusila obojí a musím říct, že čerstvé je prostě čerstvé. Někdo třeba rozdíl nepozná, ale já mám asi rozmlsané chuťové buňky. Na bio citrónech je napsáno, že kůra ošetřená není. To samé je i na sušené citrónové kůře. Možná jsou ze stejných citrónů a proto dávám přednost chuti.

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

no, jak to tak sleduju, tak sice na obalu sušené kůry napíšou, že je z chemicky neošetřených citronů, ale tato "směs" prochází určitým procesem a to už nikdo neví, co se tam děje. Chuťově je to hnus. Opravdu jsou stokrát lepší čerstvé.

0
před 5 lety olo

jak na to, co radíte děvčata citrony lebo pomeranče?

0
před 5 lety iva

Využití kůry citrusových plodů k domácímu zpracování
Zcela samozřejmým se stalo omývání ovoce před použitím. Na to, do jaké hloubky mohou pronikat chemické látky určené k ošetření kůry a zdali je ze zdravotního hlediska bezpečné používání kůry např. z pomerančů nebo citrónů k domácímu zpracování, jakým je sušení, výroba orange marmelády, kandování nebo i přímé ochucení pokrmů a zda-li omytím vodou lze uvedené chemikálie odstranit, jsme se dotázali na ministerstvu zdravotnictví.

Použití kůry z chemicky ošetřených citrusových plodů k výrobě potravin v domácnostech pracovníci ministerstva zdravotnictví nedoporučují, protože spotřebitelé nemají možnost uplatnit ověřené technologické postupy ani zkontrolovat obsah chemických látek v surovině nebo finální potravině. Tolik oficiální zpráva ministerstva zdravotnictví. Omytím povrchu plodů horkou vodou lze obsah látek zmenšit jen velmi mírně, neboť používané chemické látky jsou většinou na bázi silic. Kůru pro kandování je vhodnější máčet delší dobu a poté oloupat nebo obrousit, protože právě silice velkou měrou přispívají k nahořklé chuti kůry. Ale ani pokud toto spotřebitel neudělá a vyrobí marmeládu z chemicky ošetřených plodů, nemá se čeho obávat. Chemické látky se sice do těla dostanou, ale když vezmeme v úvahu, kolik je schopen člověk denně zkonzumovat např. pomerančové marmelády, zjistíme, že množství přijatých chemických látek je zanedbatelné, často mnohokrát menší než například příjem těch samých látek v podobě léčiv.
V současné době lze povrch citrusových plodů ošetřit látkami, které zabraňují kažení. Jsou jimi přídatné látky bifenyl (E 230), orthofenylfenol (E 231), orthofenylfenolát sodný (E 232) a pesticid thiobendazol (E 233). Pro všechny tyto látky je stanoveno maximální přípustné množství na povrchu plodů, které činí řádově miligramy na kilogram. Na základě nových poznatků o negativním vlivu těchto látek na zdraví lidí byla již EU vydána směrnice, podle které je tolerováno použití těchto látek nejdéle do 27. července 2005.

Za bezesporu bezpečnější je považováno ošetření citrusových plodů látkami charakteru pryskyřic a vosků, kterými jsou glycerolester borovicové pryskyřice (E 445), šelak (E 904), estery montanových kyselin (E 912), oxidovaný polyetylénový vosk (E 914) a leštících látek pro ovoce, kterými jsou mastné kyseliny (E 570) a dimethylpolyxiloxan (E 900), které se mohou používat v tzv. nezbytném množství.

0
před 5 lety iva

Jak můžete využít celý citron bez odpadu?
Jednoduše .. dejte umytý citron do mrazícího boxu lednice. Jakmile je citron zmrzlý,celý citrón nastrouhejte (není potřeba loupat) a posypte jim vaše potraviny.Posypte ho na whisky, vína, zeleninový salát, zmrzlinu,polévky, nudle, špagety, omáčky, rýži, suši, rybí pokrmy-cokoliv. Všechny potraviny budou mít nečekaně nádhernou chuť, něco, co jste možná nikdy předtím neochutnali.

0
před 5 lety Jana

Také do moučníků používám kůru z bio citrónů, těším se jak při strouhání kůra byt krásně provoní. Koření v podobě citrónové kůře jsem ještě nezkoušela, co píšete výše asi to tak i zůstane. Když strouháte citrónovou kůru, hodně ho otáčejte, maximálně dvakrát na jednom místě strouhejte, pak už jděte na jiné místo, bílá vrstva dělá hořkou chuť.

0
před 5 lety Jitka

Dnes jsem koupila mandarinky, na kterých je napsáno, že kůra není chemicky ošetřena. Dá se tato kůra taky nějak využít do jídla?

0
Obrázek uživatele Ivanqa
před 5 lety Ivanqa

Jitka: Kůra z mandarinek (stejně jako pomerančů nebo limetek) se dá použít stejně jako citronová. Jídlu jen dodá jiné aroma. Loni jsem na Vánoce pekla vánočku s pomerančovou kůrou a všichni ji chválili. Dokonce jsem ji pak musela péct ještě několikrát, protože ji všichni pořád chtěli. Mandarinkovou jsem dávala do mazance o velikonocích a také to bylo dobré. Jinak přistrouhávám kůru (jakoukoli, co zrovna doma mám) do sladkého tvarohu při pečení.

0
před 5 lety Jitka

Já jí zkusím přidat do bábovky. Je mi líto jí vyhodit, když není chemicky ošetřená. Sice to strouhání bude asi o něco těžší, než u citrónů či pomerančů, ale snad se povede.

0
před 5 lety Jitka

Tak jsem dala mandarinkovou kůru do bábovky a chutná to moc dobře. Je to zas něco jiného než s citronovou kůrou.Ale fakt se to dost blbě strouhá.

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Přidávám i do vánočního cukroví, např. do lineckého a do šípkového pomerančovou. Už mám od každé v zásobičky. Schraňuji s předstihem, procukruji a v lednici vydrží i několik měsíců (pokud se nespotřebuje dříve ☺)

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Možná na Vánoce se možná bio citrony vyplatí koupit, ale už na jedné diskusi se probíralo, že kupovat všechu, opravdu všechnu zeleninu a ovoce v BIO kvalitě, prostě pro normálně vydělávajícího člověka nelze. Bohužel...

0
před 5 lety Jitka

V penny mívají 3 ks kolem 20,- Kč, což není moc. Ale už je dlouho neměli. Kupuji bio citrony právě kvůli té kůře. Postříkanou kůru bych do buchet nikdy nestrouhala. Člověk to může omývat jak chce, ale v těch pórech postřik zůstane. Jinak ty mandarinky nastrouhám taky do zásoby. Mám zkušenost s tím, že je naložím do oleje a dám do lednice.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Látky používané na ošetření citrusových plodů jsou rozpustné v tucích. Čili vodou je neodstraníme, ale zase se nemohou dostat přes kůru dovnitř plodů.
A co takhle si vypěstovat svoje citróny? Citroníky nejsou nijak náročné, jeden doma máme, už i s citrónkem, jenom je zatím zelený..:)

0
před 5 lety Jitka

Měla jsem roubovanou mandarinku. Jednou plodila a zemřela.

0
před 4 roky NN

Zkuste raw citronovou kůru sušenou od firmy LifeFood, k sehnání ve zdravých výživách (aspoň některých) nebo na internetu. Je bio a je sušená při nízkých teplotách, takže neztrácí ani vitamíny a nakonec ani vůni.

0
před 4 roky Jirka

Dobrý den Ivo.

Se zájmem jsem si přečetl Váš příspěvek včetně vyjádření z ministerstva zdravotnictví. Měl bych však ještě jeden dotaz. V řadě receptů na výrobu kandované pomerančové kůry je doporučení tuto kůru alespoň 20 minut povařit. Zajímalo by mne, jestli varem dojde k nějakému snížení vlivu, resp. obsahu chemických látek použitých k ošetření citrusů ?

Děkuji
Jirka

0
před 3 roky mája

http://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=170  - tady je něco o bifenylu. v kůře citrusových plodů. Nevíte, jestli je touto látkou ošetřena i kůra bio pomerančů?

0
před 2 roky Podaná Marie

loupala jsem mandarínky a celý obličej mě otekl.nikdy jsem nebyla alergická a tet toto oteklá a pytle pod očima oteklé čím to stříkají?

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 - 1


Přidat příspěvek