Chvála bohu za Éčka

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

TISKOVÁ ZPRÁVA 14. 9. 2011

Zavádějící informace o „éčkách“ škodí všem – spotřebitelům i výrobcům

Podle informací Potravinářské komory ČR se znovu objevuje snaha klasifikovat naprosto zavádějícím způsobem potraviny, které obsahují a které neobsahují přídatné látky. Tyto aktivity jsou ale spíše ke škodě spotřebitele a mohly by vnést výrazný zmatek do stávajícího označování potravin.

Potravinářská komora ČR (PK ČR) dlouhodobě upozorňuje, že v současné době existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky, tedy „éčka“, dané legislativou, přičemž legislativa nerozlišuje škodlivé a zdravé přídatné látky. Škodlivost „éček“ je vždy uvažována pouze ze subjektivního hlediska, a pokud je nějaká přídatná látka shledána škodlivou do té míry, že by mohla způsobit, že se stane potravina nebezpečnou, je (za podpory celé řady studií) zakázána.
O tom, že tyto studie neustále probíhají a často mění zažité názory o škodlivosti „éček“ svědčí například fakt, že poslední studie u diskutovaného aspartamu (Soffritti, Hallardson, 2010) všechny dohady o jeho škodlivosti vyvrací a vyznívá tak, že není důvod se ho v lidské stravě (v přiměřeném množství) obávat.

Evropská komise (EK) společně s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) vytvořila velmi obsáhlý seznam všech povolených přídatných látek a podmínek jejich použití, který pravděpodobně v říjnu vyjde v Úředním věstníku EU, tzn. všechna „éčka“ na seznamu budou povolena. Navíc, každý soudný člověk si spočítá, o jakou potravinu se bude jednat, když nebude obsahovat konzervanty, umělá barviva a sladidla - ovoce, zelenina, jednosložkové potraviny...

Půjdeme-li do extrémů a zakážeme všechny přídatné látky, pak jen obtížně vyrobíme například nakládané okurky, protože v láku jsou přece „éčka“ – například benzoát sodný, budeme se muset obejít bez tavených sýrů – tavící soli jsou „éčka“, a navíc se nám všechny potraviny velmi rychle zkazí, protože konzervanty a stabilizátory budou zkrátka zakázané. Navíc PK ČR v současné době nemá žádné informace o tom, že by obdobný projekt běžel v některé ze zemí Evropské unie, protože v tomto směru existuje naprosto jasné stanovisko EK a EFSA.

Bohužel, díky této vypjaté debatě dochází nyní k tomu, že spotřebitel je většinou bombardován zavádějícími informacemi, že jde budˇ o zdraví škodlivé chemikálie, což není pravda, protože „éčkem“ jsou označeny i přídatné látky rostlinného charakteru, nebo že existují škodlivá „éčka“ (neexistují, jsou buď povolená nebo nepovolená). Jakákoliv další loga týkající se „éček“ tak budou pro spotřebitele naprosto zavádějící, protože v něm vznikne logicky dojem, že skutečně existují škodlivé a zdravé (zdraví prospěšné?) přídatné látky.

V této souvislosti PK ČR rovněž upozorňuje, že spotřebitelé by měli důvěřovat především logům, jako je KLASA, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, Produkt ekologického zemědělství apod., která garantuje stát nebo relevantní nevládní organizace. U ostatních log není zaručena žádná garance toho, že dotyčný výrobek skutečně splňuje parametry, za které takové logo „ručí“.

Více informací:
Oddělení komunikace a vnějších vztahů
Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčí
tel.: 296 411 184, 602 704 859
e- mail: vecerova@foodnet.cz
Internet: http://www.foodnet.cz
Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Tak když jsem tuhle dnešní tiskovou zprávu Potravinářské komory viděl, nevěděl jsem jestli se mám smát nebo plakat...

Jak vidíte, není se čeho bát, páni výrobci potravin a jejich zástupci ( Potravinářská komora ) by nám přeci nelhali :-) Vždyť jim přeci záleží na nás spotřebitelích, zisky jsou až na druhém místě, ne ?

A že existuje asi tisíc a jedna studie o škodlivosti Aspartamu, to je přeci detail. Stačí si totiž "zařídit" jednu, která "prokazuje" opak a je všechno v pohodě.

Doufám, že tuto tiskovou zprávu přepapouškují velká média, aby se ovce, eehhh pardon - spotřebitelé nezabývající se zdravím - ujistili v tom, že tu půl roku krásně čerstvě růžovou šunku nebo tavený sýr s kilem tavících solí a 2 litry červené vody s chutí za 5,90Kč můžou bez obav koupit. Vždyť přeci výrobce říká, že je to OK.

Je mi z toho špatně ....

0
Obrázek uživatele huszarpet@
před 6 lety huszarpet@

"...pak jen obtížně vyrobíme například nakládané okurky, protože v láku jsou přece „éčka“ – například benzoát sodný" nak;ladane okurky ve francii neobsahujou zadne konzervanti,stabilizatory,pouze vodu, koreni, sul,ocet prip. cukr. take jsme vyrabeli kazdy rok nakladane okurky a jde to krasne bez pridanych latek..Takze opet lez od skorumpovane PK.

Dale: "...nebo že existují škodlivá „éčka“ (neexistují, jsou buď povolená nebo nepovolená). "

timto PK naplivlo do tvari spotrebitelu, ze jim jde pouze o nejakou pochybnou legislativu a 1000ky studii jsou ignorovany. Proste Ecka jsou naprosto neskodne az skodne. Jde jenom o to, kam se polozi hranice. Formaldehyd se jiz dostal za hranici, E250, aspartam, cyklamaty jeste ne. Je to jenom o penezich a PK to dobre vi.

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Tento článek mě totálně uráží. Zku...ná PK ČR. Dík Frodo za info. Jak ta vyčůraná mluvčí, nebo co to psalo za blba, převrací a mystifikuje velice promyšleně lidi.

Jak hází úmyslně éčka do jednoho pytle, aby to vypadalo jako že lidi nemají rádi všechna. Jako kdyby si myslela , že jsme idioti a nedokážeme si zjistit , že pod emulgátorem s jeho číslem je i neškodná nebo přírodní látka, která nevadí. Pak cíleně nadhodí, že éčka jsou i přírodní látky. A krásně to vypadá , že každý kdo odmítne éčko je tupoun a neví , že je éčko a éčko.

No pokud někdo napíše a zveřejní ve své tiskové zprávě tak nehoráznou lež, jako že nakládané okurky nejdou vyprodukovat bez , tak tím o sobě zveřejnili, že jsou to podvodníci a lháři. :D Právě se přiznali veřejně. :) Děkujeme.

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Nejsou to hlupáci tihle šmejdi u korýtek a vedení, ale jsou to ubožáci. At už mají miliardy, nebo seno v botách, vždy se tyhle prasátka projeví... :D A my tak poznáme jejich skutečnou tvář. Žijou lží a ta je bude pronásledovat i po smrti.... :)

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

MartinSX: Ono totiž Potravinářská komora zní velmi honosně a mnoho lidí si i myslí, že se jedná o nějakou oficiální, né-li státní instituci. Ale cituji ze stanov PK ČR:

a) PK ČR je zájmové sdružení právnických osob z odvětví potravinářského průmyslu a zpracovatelů zemědělské produkce, ustavené podle §20 písm. f) zákona č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

Takže jestli si někdo myslí, že Potravinářská komora bude v první řadě hájit zájmy spotřebitele, tak je na velkém omylu, protože sice hájí zájmy, ale zájmy svých členů, tj. výrobců potravin. Bohužel pak člověk ani jiné stanovisko nemůže čekat. Je to smutné, je to smutné a přesně tak, jak jste napsal ve svém příspěvku výše.....

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Frodik: Zájmové sdružení podnikatelů z potravinářského průmyslu...tak to mi stačí.:D Díky na informaci. Šikovnej Frodo. PS: Jakto , že mi nejde ohodnotit tvuj příspěvěk?

0
Obrázek uživatele MartinSX
před 6 lety MartinSX

Jo dobrý už to jde.

0
před 6 lety kao

panové, aniž bych jakkoliv sympatizoval s PK, přece jenom jste asi nepochopili, o co v příspěvku šlo. Mluvčí PK seč jen snažila do srozumitelnější řeči převést suché paragrafy zákona o potravinách. A ten říká, že na obalu jakékoliv potraviny musí být uvedeny určité údaje. Jak se zákon vyvíjel (a hlavně zpřísňoval), nastala paradoxní situace, že se na obalu (zejména u menších balení) začalo jaksi nedostávat místa. Proto musel legislativec vyřešit problém, do kterého se dostal sám právě novými a novými paragrafy, které do zákona o potravinách neustále doplňoval. Vyřešil to kódovým značením (známé označení E...) Každá surovina, která je pro výrobu potravin povolena k použití, má svůj kód E... Od mouky počínaje, přes cukr až třeba po potravinářské přísady. A zákon ve svých prováděcích vyhláškách přesně určuje, které suroviny se mohou použít. Výrobce může použít jak celý název suroviny, tak jeho kód E... Obě označení jsou rovnocenná. Pokud někdo mluví o éčkách jako o škodlivých látkách, měl by se napřed seznámit s legislativou a napřed pochopit, o co vlastně jde. U každé přídatné látky je vždy uvedeno, kolik se jí smí pro danou potravinu použít. Tato hodnota (označuje se jako ADI - denní akceptovatelná dávka) říká, kolik smí být dané látky denně přijato, aniž by se jakýmkoliv způsobem mohla projevit nežádoucím způsobem vzhledem ke zdraví konzumenta. Hodnota ADI je nejméně 100 x nižší, než množství, které by mohlo vyvolat nějaký zdravotní problém (vyplývá to z definice ADI). Hodnotu ADI neurčují výrobci, ale nezávislá toxikologická pracoviště a to se ještě provádí na několika pracovištích po celém světě. V zákoně o potravinách není uvedena žádná surovina nebo přísada, která by při dodržení maximálních přípustných dávek mohla škodit. A pokud by se objevilo na jakoukoliv látku nějaké dodatečné podezření, je ihned předmětem opakovaných testů - viz známý aspartam a nynější poznatky, že by se ADI mohlo zvednout z dosavadních 40 mg/kg hmotnosti a den na 60 mg/kg hmotnosti a den. Právě aspartam je zářným příkladem toho, jak po nepříznivé reakci veřejnosti celý kontrolní systém zareagoval a znovu provedl potřebná (a mnohem přísnější) studie. Tyto pak bezpečnost aspartamu nejenom potvrdily, ale dokonce připustily i jeho větší bezpečnost. Podotýkám, že příslušné toxikologické testy neprovádí výrobci, ale několik nezávislých pracovišť po celém světě. Hysterie kolem éček je pouze důsledkem neznalosti legislativy, kontrolních mechanismů a mnohdy potřebou rádoby odborníků se za každou cenu zviditelnit.

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Ráda bych v tomhle svázaném, provázaném a zkorumpovaném světě našla nějakou nezávislou instituci. Např. kontrolní laboratoře. :-D

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

To jsme si, my spotřebitelé, dovolili hodně- myslet si, že existují škodlivá éčka. o))))Tak jsme byli potrestaní tím, že by se nakonec norma pro aspartam (ADI) mohla zvednout!! Jen tak dál!!! :-D:-D Kromě toho- studie a testy musí být prováděny dlouhodobě, jinak nemají vypovídací hodnotu.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Danah: A proč proboha dlouhodobě ? ! Stačí podat ADI množství Aspartamu a stačí "studii" uzavřít tím, že pacient .. ehm, pardon, konzument přežil. Já myslím, že to stačí k určení bezpečnosti. Kdo by se přeci po letech chtěl vracet k někomu, kdo si svým životem uhnal nějakou civilizační nemoc. Vždyť to nemá žádnou kauzální spojitost s tím občasným konzumováním "zdravých light" potravin ;-)

0
Obrázek uživatele Danah
před 6 lety Danah

Frodík: Pravda. Já zapomněla. Mělo by se naplno říct, že vlády jsou těsně spjaty s farmaceutickými koncerny a se systémem zdravotní péče. Kdopak schvaluje léky? No přece Státní ústav pro kontrolu léčiv neboli SUKL! V USA se to jmenuje Food and Drug Administration. 100% kontrolováno vládami. Do očí bijící pravda je, že nás vlády nemají rády.:-))

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Jejej! Změnilo se za rok něco k lepšímu? :-)))

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 3


Přidat příspěvek