Bio glutamát

0
před 3 roky Hanna

Zajímalo by mě, může být glutamát obsažen ve výrobku s certifikátem bio? Konkrétně se jedná o bio bujón s kvasničným extraktem na druhém místě ve složení. Díky za odpověď.

0
Obrázek uživatele Kloky
před 3 roky Kloky

Kvasničný extrakt je glutamát. Stačí prohlédnout stránky http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E621 Výrobci klamou spotřebitele jiným názvem.

0
před 3 roky Hanna

Že je kvasničný extrakt glutamát vím. Ptám se, zda může být složkou něčeho (v tomto případě bujónu), co se pyšní označením bio. Děkuji.

1
Obrázek uživatele Kloky
před 3 roky Kloky

Odpověď je ano. Glutamáty jsou i v bio potravinách. Přehledný a pěkný článek je třeba tady. :) http://www.lidicky.cz/clanky/skryte-glutamaty-ve-slozeni-potravin

0
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

ano, výrobce bio potravin není povinen přidávat do svých potravin pouze bio-přísady. Lépe řečeno, stejně jako ostatní výrobci můžou i výrobci bio potravin používat a přidávat přídatné látky - což se velmi často děje. Např. i zmíněný glutamát v jakékoliv formě. Proto jediná obrana je číst, číst a číst. Ach jo....

0
před 3 roky Hanna

Tak to je docela podpásovka. Ale díky, přesně tohle mě zajímalo. Mně je jasné, že ne vše bio je nutně zdravé, stejně jako ne vše nebio je hned nezdravé a číst je třeba, ale tohle je pro mě docela překvapení. Takže zeleninka sice není zaplácaná jedy, ale stejně tam jsou dodatečně, aby se neřeklo, přidány. K čemu to označení bio tedy je? Je to škoda. Člověk aby z toho měl vysokou, než se může spokojeně a zdravé najíst.

1
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Bio jsou označeny výrobky, jejichž hlavní složka ( maso, zelenina, mléko,...) je "čistá" Zelenina bez umělých hnojiv, krávy se pasou jen na zeleném atd. Jenže to, co do toho pak výrobce přidá, už nikoho nezajímá. A tak máme jogurt zahuštěný několika druhy škrobů a pro jistotu tam přidají marmeládu, která je plná barviv a kdoví čeho. Trochu postavené na hlavu. Takže bio jogurty obloukem obcházím a raději si koupím bílý jogurt ve skle z jihu Čech a doma si tam dám domácí marmeládu. 

3
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Lindo, ty škroby mě štvou moc. Je jich asi 14 druhů podle modifikace- což je vždycky úprava chemickou cestou. Pardón- jediná výjimka je škrob modifikovaný zahorka, v peci- ovšem to se peče s kyselinou solnou! Takže si nevybereme. Ale hlavně- když strávím škroby společně s bílkovinou z jogurtu, je to zatěžující a trávení trvá dlouho- což vede k tloustnutí. Zatímco trávit pouze bílkovinu (čistý jogurt bez škrobů) jde lehce: To je princip dělené stravy. usnadnit trávení a jíst co nejjednodušší potraviny. Nekombinovat sacharidy s bílkovinami! Což výrobci zahuštěných jogurtů dělají. Totéž jsou uzeniny s přídavkem mouky. Bodejť by nevedly k troušťce- jíst maso a mouku společně. 
K tomu glutamátu v bio výrobku mě napadlo, že by bylo možná rozumné rozlišit glutamát, vyrobený hydrolytickým štěpením pomocí kyseliny solné, a nebo glutamát vzniklý fermentací. Záleží ovšem také, jestli suroviny pro výrobu glutamátu (obiloviny, sója) nebyly geneticky modifikované. 

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 4


Přidat příspěvek