Barviva

0
před 3 roky Blanka

Mě by zajímalo jaká barviva používat, aby nebyla škodlivá a taky kde je koupit.
Jde mi třeba o to jak obarvit cukrovou polevu, kterou se zdobí perníčky, když si koupím potravinářské barvy v drogerii a najdu si škodlivost těch E, nechci to používat. Tentokrát jsem hnědou vyrobila kakaem, ta byla pěkná, ale ostatní barvy to bylo špatné, žlutou jsem chtěla udělat pudinkovým práškem, ten obsahuje riboflavin, ale poleva se roztékala a nedalo se s ní zdobit, samotný riboflavin nevím kde koupit. Taky jsem část polevy obarvila marmeládou z černého rybízu, byla to taková divná červená. Zelenou a modru nevyrobím.
Taky je potřeba někdy barvit marcipán.
Na internetu jsem našla obchod se zdravými barvivy, ale když tam čtu "patentní modř V" a to je zdraví neškodná barva, tak nevím nebo "Tohle barvivo je získaná ze světlice bavířské a pravá košenila (Karmín) a je ideální pro děti" a před košenilou se varuje a nepatří k nezávadným barvivům.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Já třeba nevidím důvod něco barvit.

0
před 3 roky Marta

Zelenou vyrobíte třeba použitím chlorely nebo zeleného čaje matcha. :) na červenou se dá použít třeba malinový nebo brusinkový prášek a když vymyslíte jak na žlutou tak smícháním žluté a zelené docílíte i té modré. :-)

0
před 3 roky Marta

Ještě na žlutou se dá použít třeba mleté semeno guarany, ale to by asi nebylo vhodné pro děti...

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Na hodně věcí se dá použít i červená řepa nebo žlutá kurkuma. Hnědá barva - kakao nebo ještě lépe karob. Na modrou např. borůvky. Rodiče barví třeba velikonoční vajíčka ve "vývaru" ze slupek z červené cibule.

0
před 3 roky Marta

Tak ještě jednou... na žlutou by se dal použít i banánový prášek a pak ještě limetkový prášek může mít taky zajímavou barvu. Navíc v těchto případech podle mě nemusíte mít obavu ohledně škodlivosti. :-)
Navíc to používám třeba i do kosmetiky, kterou si doma vyrábím. Nepotřebuji fialový nebo zelený krém, ale třeba použití brusinkového prášku do balzámu na rty je super, na rtech máte příjemnou chuť a lehce to rty obarví (podle použitého množství prášku), takže je to super alternativa třeba i místo rtěnky. :-)

0
před 3 roky Petaaa

Radime, některé věci jsou hezčí přibarvené. ;) Ale barvit jen tehdy, neškodí-li to zdraví...

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Nevim, mně se tedá zdá normální, že třeba něco s mákem bude šedo černé, něco s kurkumou chytne žlutou barvu, s paprikou červenou, s kakaem kakaovou... Jestli se někomu zdá třeba nějaké modré, nebo jinak přibarvené, jídlo hezčí, tak je to naučená vlastnost, a podle mě k ničemu vlastnost. Toť můj názor.

0
před 3 roky Blanka

Děkuji za rady. Já se povětšinou obejdu bez barvení, ale malování velikonočních perníčků jen bílou je takové nezvyklé, ale vánoční maluji jen bílou.
Normálně stačí mi k barvení jen kakao, třeba jsem viděla pěkné zdobení dortu, dort potáhli zelenou hmotou a bíle malovali, já jsem si to pak zkusila udělat bez barviv, dort jsem potáhla marcipánem a zdobila cukříkem na perníky který byl hodně obarven kakaem, ale na velikonoční perníčky je to málo 2 barvy. Tam to chce ještě žlutou, červenou a zelenou, bez modré to jde.
Na jedno zdobení jsem přišla asi díky tomu, že ze štětcem to umím, dá se malovat čokoládou, aby měla rozpuštěná čokoláda správnou hustotu dámám do ní trochu rostlinného oleje, pak se ní dají štětcem dělat nápisy

0
před 3 měsíci Petra

Já někdy objednávám macipán odtud http://marcipan-vyskov.cz/content/6-marcipanove-figurky-marcipanova-hmota . Zkus se kouknout jestli tam mají zložení. Jinak googluj určitě se na najít přírodních barviv dost. Nebo napiš přímo nějakému výrobci, že tě zajímá jaká barviva používají.

0
Obrázek uživatele machacmara
před 2 měsíci machacmara

Popravdě od doby, co jsem začal s živou stravou nemám potřebu cokoliv obarvovat. Zjistíte, že samotná příroda je hodně barevná. Málo barevné jsou většinou průmyslově zpracované potraviny jako je mouka, cukr. Prostě jde na první pohled poznat, co je pro tělo dobré a co nikoliv. Jezte potraviny, které nejsou potřeba dobarvovat a budete zdravější :)

Přeji pěkný den.
Marek z https://www.rawmarket.cz/

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 4


Přidat příspěvek