Balené v ochrannej atmosfére

0
před 4 roky Sisa

Často si kupujem vákuovo balené šaláty (mix, lebo je to pre mňa výhodnejšie, ako si nakúpiť samostatne vo väčších množstvách, okrem toho, že sa to ťažšie sezónne zháňa). Mrazenú zeleninu nekupujem pár rokov.

Prečítala som si zopár článkov o modifikovanej atmosfére. Týka sa to kvánt potravín a to v 80 percentách kupujem prvopotraviny.

Viem, že sa musia značiť u mäsa?? Pri zelenine alebo aj čipsy a pod. /ak niekto kupuje/ sa iba udáva balené v ochrannej atmosfére.

Tie plyny by mali byť neškodné. Aký je však váš názor na kvalitu a obsah výživných hodnôt vďaka takému uskladneniu.

(Som laik na toto, tak poprosím mierne reakcie, chcem sa iba dozvedieť niečo.)

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Obvykle se používá směs oxidu uhličitého, dusíku a kyslíku. Právě nejvíc u masa se zdůrazní jeho barva, co vypadá týdny jako čerstvá. Což se výrobcům líbí. Ovoce obvykle dozrává také v podobných podmínkách- může vypadat v supermarketu jako čerstvé, ve skutečnosti je rok nebo dva staré, těžko může mít nějaké vitamíny.(Proto je často uvnitř už nahnilé a hnědé,a zvenku to nemáme šanci poznat). Např.avokádo se sklízí úplně nezralé a tvrdé a dozrává uměle v atmosféře oxidu uhličitého.

0
před 4 roky Snipp

Ochranná atmosféra se používá především proto, aby balené potraviny vydržely déle čerstvé. Normálně by krájený salát vydržel pouze několik hodin. U masa se doopravdy používá pro zachování barvy. Nicméně všechno souvisí s kyslíkem. Problém je, že kyslík podporuje růst bakterií a plísní a zároveň i samovolnou degradaci látek v potravinách. Pokud zamezíte přístup kyslíku, tak omezíte tento rozklad látek a barviv v zelenině a mase. A mimořádně citlivé na kyslík jsou právě i vitaminy, takže je to velmi vhodná metoda balení. Navíc není potřeba používat konzervanty nebo je možno alespoň omezit jejich množství. Ochranná atmosféra se opravdu většinou skládá z oxidu uhličitého a dusíku. Oba jsou poměrně inertní plyny, které brání růstu mikroorganizmů.

Jinak v obchodech opravdu nenarazíte na ovoce staré rok nebo dva. Respektive mohlo by se to stát například u jablek, hrušek, u některé zeleniny (hlavně kořenová), cibule, česnek. Ovšem to je normální postup. Doma také skladujete jablka v zimě ve sklepě a jíte je až do léta příštího roku. Ovoce, především exotické, není takto staré. Nevydrželo by. Ovšem je pravda, že ovoce (opět především exotické) se opravdu často trhá nezralé a v tomto stavu se převáží. Měkké, plně zralé ovoce by nevydrželo dlouhou cestu a pomačkalo by se a shnilo. Takové nezralé ovoce pak často dozrává v atmosféře ethylenu, ne oxidu uhličitého (i když avokádo může být výjimkou). Ethylen působí jako rostlinný hormon a donutí ovoce zesládnout a dozrát.

0
Obrázek uživatele Pipoš
před 4 roky Pipoš

Velmi vystizne a spravne napsano! Me uz nejak dochazi energie opravovat ty polopravdy a zarucene informace, ktere se tu objevuji az prilis casto...

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 3


Přidat příspěvek