Aspartam versus Acesulfam

0
před 5 lety Mrkina

Snad nebude vadit, když založím tuto novou diskuzi... Vím, že jedna podobná už tu existuje, ale já bych ráda znala vaše názory na toto. Radovali jsme se doma, když jsme si přečetli reklamu "Kofola sladí stévií" - hurá, konečně někdo začal využívat sladivosti bylinky stévie:-) Jaké však bylo naše zklamání, když jsme podrobně nastudovali její složení. Ano, má v sobě stévii, ale zároveň v ní nechali aspartam i acesulfam. Takže zase nic ...
O aspartamu není třeba se bavit, ale chtěla bych se poradit s tímto. Nedávno jsme objevili sirup JIMMY-lesní jahoda, kde hlásají, že neobsahuje aspartam, ale je slazen sukralózou. Po bližším pátrání po složení, jsme ale zjistili, že sice opravdu neobsahuje aspartam, zato ale obsahuje acesulfam.
Zeptám se tedy úplně laicky, považujete acesulfam za stejné zlo jako aspartam ?
Díky moc za všechny odpovědi a postřehy ...

0
před 5 lety Diona

Mě by spíše zajímalo proč výrobci povětšinou dávají oba, jaký to má důvod. Proč třeba nedají jen acesulfam a nebo jenom aspartam, většinou vidím ve složení oba. Nejvíc mě, ale naštve, když je ve složení cukr a ještě umělé sladidlo.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Protože když už ten výrobek zkazit, tak pořádně, proto tam nasra.kujou co jim přijde pod ruku a hlavně potřebujou "dorovnat" chuť a strukturu:)

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

To Diona: Aspartam se teplem rozkládá, proto se používá v kombinaci s Acesulfamem K. Acesulfam K je zase nahořklý, tak se sladká chuť dorovnává Aspartamem. Śpatná zpráva je, že teplem se uvolňuje metanol, který může být přítomný v těch nealko nápojích, pokud jsou vystaveny na slunci nebo v horku v autě. Metanol je sice těkavý, ale když je láhev uzavřená.....

0
před 5 lety Diona

Danah děkuji za vystvětlení, jsem zase o něco chytřejší.

0
před 5 lety Jitka

Taky bych byla ráda, kdyby výrobek slazený cukrem, byl slazený opravdu jen cukrem. Kdo chce pojídat umělá sladidla, ať si kupuje výrobky pro diabetiky. Navíc výrobci ani na obale neupozorní, že ve výrobku je umělé sladidlo. Dočtete se to až ve složení, tedy pokud máte dobré oči. A výrobci si složení taky mění a dávají sladidla do potravin, do kterých ho dřív nedávali. Takto mě naštvali například výrobci Korunní ochucené. Sehnat zelí či okurky bez umělých sladidel je umění a najít žvýkačku, ve které není aspartam, to se rovná zázraku.

0
Obrázek uživatele whoisqi@
před 5 lety whoisqi@

Mrkina@ nauc se pit obycejnou vodu,za chvili si tve chutove bunky zvyknou a usetris sve zdravi i penize za ruzne stavy,dzusy apod. ;)

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

na kvalitní nedoslazované džusy doporučuji koupit si domů odšťavňovač a dělat si džusíky ze sezonního ovoce a zeleniny... to pak člověku už ani krabicový džus nechutná ;-)

0
před 5 lety Mrkina

whoisqi@: já ale obyčejnou vodu z kohoutku piji a ne málo :-) Jen jsem se ptala na vaše názory na acesulfam...

0
před 5 lety Jitka

Taky piju vodu z kohoutku, případně si přidám kvalitní sirup. Ale synovi do školy kupuji ochucené vody nebo minerálky. Je mu 20 let, tak mu těžko budu vařit čajíčky do flašky a jsem ráda, že má radši slazené vody než třeba kolu. Samozřejmě bych uvítala, kdyby ve školách bylo možné k pití koupit něco jiného než káva a čaj z automatu nebo přeslazené limonády, ale to asi nezměním.

0
Obrázek uživatele Jana H.
před 5 lety Jana H.

Někde jsem nedávno četla, že v láhvi ochucené minerálky je 20 kostek cukru... což opravdu není málo... ale samozřejmě v tomhle věku se těžko určují nějaké pravidla pokud ten člověk nechce sám..

0
před 5 lety Jitka

Tak jsem to hledala a je to kolem 12 kostek na litr minerálky.Někdy kupuji Tomu svěží nebo Magnesii.Vím,že cukr je problém,ale umělá sladidla podle mě ještě větší. Jen v těch žvýkačkách není žádný výběr. Ptala jsem se v lékárně na žvýkačky bez umělých sladidel. Nabídli mi Orbit, to je děs.

0
před 3 roky Ano

Acesulfam K se používá s cyklamátem nebo aspartamem pro vzájemné posilování stadivého efektu.

0
před 3 roky Snipp

Jestli kolu nebo slazené ochucené vody to už máte skoro jedno. A s těmi kostkami cukru, je jich tolik proto aby nápoj chutnal dostatečně sladce. Výrobce je tam určitě nedává jen tak aby tam byly. A ještě k tomu používání směsí, sladidla se používají ve směsích nejen kvůli posílení, ale hlavně kvůli vzájemnému maskování pachutí.

0
před 3 roky Peter

Asi ste sa odpoved na svoju otazku nedozvedela. Ale netrapte sa u nas je to take iste. Ja som sa docital ze acesulfan je iba iny nazov pre aspartam ale neviam to isto. Inak sa v literature aspon na internete acesulfan uvadza samostatne.

1
před 2 roky Tomas

Nedávno som sa dočítal o tom čo sú tie dve ochucovadlá. Samozrejme, rozdiely majú v zložení a teda aj v správaní sa, ako bolo vyššie vysvetlené, že jedno sa pri teple rozkladá, druhú horkne a podobne. Ale čo sa týka teda podstaty, obe sú umelé sladidlá so silou sladkosti 200-300 násobok cukru. Jediný rozdiel čo je medzi nimi je ten, že vo väčšom množstve aspartam škodí viac ako acesulfam. Tak či tak, obe sú bordel. Netreba žuvať žuvačky, aj tak len rozbehnú žalúdok naprázdno, lebo nič nejeme. Netreba piť sladké žbrndy, sacharid k životu nepotrebujeme, esenciálne kyseliny v tukoch a proteiny potrebujeme. Naštudujte si viac o tom čo treba a zistíte, že nič z týchto korporatívnych "potravín" netreba konzumovať.

0
před 10 měsíci Ern

@Tomas Tak s tvrzením, že sacharidy k životu nepotřebujeme zásadně nesouhlasím. Bez sacharidů ani nedokážeme zpracovat tuky. Je sice prvda, že jich pro zpracování tuků nemusí být moc, ale pokud by nebyly žádné, nelze tuky bezezbytku metabolizovat. Pokud bychom nekonzumovali syntetickou potravu, tak se ani sacharidům vlastně vyhnout nejde. Pokud by někdo konzumoval jen tuky a proteiny, pár dnů by to sice šlo, ale tipuji, že do týdne by přišla pořádná migréna. Bolesti hlavy, rozladěnost, podrážděnost a snížený výkon by byl zákonitým důsledkem takové stravy.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 1


Přidat příspěvek