A DOST! - chemické dorty a zákusky

2
před 3 roky Kuba

http://www.stream.cz/adost/10001707-chemicke-dorty-a-zakusky

Ne, že by mě to překvapovalo (po skoro dvou letech čtení složení potravin), ale ty dorty vyrábějí snad chemičky, víc jak 20 éček v jednom výrobku, to už je fakt síla...

2
Obrázek uživatele Kloky
před 3 roky Kloky

Ze zvědavosti jsem se podívala, určitě bych si takový dort nikdy nekoupila. Nechápu, proč v hnědém dortu jsou všechna azobarviva... Připadá mi to podobné jako trvanlivé bábovky, které mají dobu expirace delší jak půl roku, ani nechci vědět, čím jsou nadopované. Není nad domácí.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Koukala jsem na Adost, a koukám pravidelně. Je to hrůza, co se cpe do těch zákusků a dortů. Já jsem tohle nikdy nekupovala, snad jednou nějaký košíček a pěknej humus to byl, už na chuť, ani jsem nemusela studovat složení. Už jen to, že to dělají z margarínu, který ani normálně nejím, tak teda to je síla. A co to stojí peněz. Tohle vše si dělám doma i ty bábovky o kterých tu píše Kloky, to jsou pak věci k nezaplacení.

1
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Pořad jsem viděla, je to opravdu neskutečné, co vše mohou výrobci vyrábět, když si uvědomíme, že se vše děje v souladu se zákony, které jsou pro výrobu potravin určeny. Stačí, když je složení na výrobku napsáno a vše je podle výrobců v pořádku. Bohužel takové jsou zákony, na kterých se podílejí naši poslanci. Podle toho to vypadá. A to si musíme uvědomit, že vlastně všechny potraviny, které jsou složeny z několika složek, jako jsou různé saláty, obožená vejce, pomazánky, hotová jídla, vše se vyrábí podle tohoto postupu. Jen velmi málo potravin je kvalitních. Pak dochází k tomu, že si většina lidí chodící na tyto stránky doma vaří a peče, zkoumají etikety a snaží se v té džungli vyznat. Chtělo by to více působit na vládu a poslance, aby nebylo možné vyrábět tyto chemické sloučeniny a vydávat je za potraviny. 

1
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Když jsem si rozklikla stránky Smetanova cukrárna a jejich historii. Jo, prý rodinná tradice, ohání se tradicí. To nevím, jestli do rodinné tradice patří škodlivá éčka. A margarín, teda snad za našich babiček neznali ani náhodou, to je výmysl a móda dnešní doby.

0
před 3 roky Faxis

Ono to není s éčkama tak horký, stačí se kouknout tady do databáze éček. Spousta je pouze o tom, že se lidem nechce vypisovat celý název, např. je jednodušší napsat E330 než kyselina citronová, ale každý v tom vidí hrozbu jenom kvůli tomu E. Koukla jsem se jen pro zajímavost na éčka na tom rybízovém dortu. Z 19 éček jsou 2 hodnoceny 5/6(E124, 110), 1 hodnoceno 4/6 (E102), 1 hodnoceno 3/6 (E202), 3 hodnoceny 2/6 E340, 1414, 1422), 7 hodnoceno 1/6(E100, 160, 466, 460, 471, 476, 172) a 3 dokonce 0/6 (E322, 330, 406) u E600 jsem našla pouze, že je to kypřící látka. Jediná E co jsou značena jako nebezpečná je E102 a E110. :)

0
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Když se na tento problém podíváme z většího odstupu,tak můžeme vidět že:

Problém je totiž ůplně celý systém,který je založen na zisku za každou cenu !!
Systém který si neváží lidské práce,a lidského života !!!

Říkáme tomu kapitalismus. (a ten je prej lepší než komunismus)  :D
Jen pro přesnost,nejsem fanda ani jednoho !!

1
před 3 roky Kuba

Faxis: jenže každé éčko bylo při schvalování otestováno jednotlivě. Nikdo zřejmě netestoval, jak bude v těle reagovat kombinace třeba 3 éček, natož >20 éček. Nehledě na to, že ten dort není jediná potravina, kterou ten den dotyčný sní.


Jiritek: no spíš je problém v lidech, kteří za vidinou více peněz udělají téměř cokoliv. Dalším problémem je, že lidi v dnešní době neradi přemýšlí, vše by nejradši měli co nejjednodušší.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Faxis: jenže, i když nakonec tam tolik zlých éček není, tak mě už tam prostě vadí ten margarín, už na tu chuť je to odporné. A jak píše Kuba, právě, že třeba ta dvě špatná éčka nebo jedno s nějakým lepším, může vytvořit nějakou hodně špatnou věc, takže radši to neriskovat a udělat si dorty, zákusky atd. doma sám nebo od někoho, komu věříte.

1
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Jenže lidi nechtějí mít všechno jednoduché, ale zjednodušit si život, jenže v tomhle kolotoči, kdy se ne jeden člověk honí za kde čím, tak není divu, že moc pak nepřemýšlí, třeba už jim nezbývají tolik síly. Kdo by si řekl, třeba před dvaceti lety, že člověk v dnešní době, si bude muset dávat na spoustu věcí pozor, ledacos si nechat líbit, ledacos vydržet. Už vůbec, když už člověk musí číst, co to ono obsahuje, tak ještě aby měl v hlavě, jaké éčko může být s jiným v kombinaci, aby mu to neublížilo, no je to hrozná doba. Kvůli tomuhle se lidem nedivím, kteří bohužel z tohohle hlediska sáhnou po takových šmakuládách, protože neví, kde jim hlava stojí nebo nemají nikoho, kdo by jim to vytvořil a nebo nemají peněz nazbyt, aby si kupovali drahé a zdravé dorty. Taky na druhou stranu, ano, jsou i tací, kteří jsou líní doma udělat dort, tak ti to také kupují. Jde o to, kterých lidí je víc.

1
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Kuba : Systém nám tlačí do hlavy,to či ono,že nám to usnadní život.A v záplavě informací,a desinformací,prostě lidi nerozeznají pravdu.
Neřekl bych že lidi neradi přemýšlí,ale jsou systematicky tlačeni k nemyšlení,a přebírání "pravd" !
Pardon,trochu jsem odbočil od tématu této diskuze.

Sharunka03 :přesně,ten kolotoč má svůj účel,aby lidé neměli čas/chuť studovat co vlastně jedí.
A jen se zaměřovali na cenu,(čím levnější tím je to z dlouhodobého hlediska zabijáčtější)

Když tě něco zabije hned je to vražda (otrava),ale postupné otravování celého těla během života je vlastně co?

Díky tomuto webu,už znám ty nej nej-horší E-čka,když nakupuji,mám už zvyk,přečíst si složení.
Teď hodlám si je vytisknout,a chodit stím do obchodů,jen ať se ostatní diví.:D (třeba je to přinutí k zamyšlení)
Musím říct ,že tu a tam už také vidím lidi číst etikety,a to je dobrý pocit.Jen tak dál.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Jiritek: taky čtu složení i věcí, co znám, že by v tom nemělo nic špatného být, protože pořád někdo něco mění a rád, tak se i těchto věcí, co mám ráda a jsou zdravé nebo v rámci možností, ujišťuji, zda to ještě platí nebo ne. Pro mě jsou teda lepší názvy, čísla si nijak zvlášť nepamatuju. Snad jen 621 glutamát sodný a to je asi tak vše. A jak vidím samá čísla a třebaže to je ve výsledku nezávadné, tak to nekoupím, protože už ta hromada čísel mě děsí. Taky bych si t stáhla jako aplikaci, ale mám mobil bez této možnosti. A kdybych si vyjela z počítače celý seznam, tak to bude zřejmě dlouhé,až na zem a s tím se mi taky nechce lítat po obchodě :-)

0
před 3 roky Kuba

sharunka03: to je fakt a pak jsou ještě třeba důchodci (asi zvyklí z doby komunismu) důvěřiví s názorem "vždyť by tam nic špatného nedali" apod.. Jinak taky spousta lidí to neřeší i když o tom ví, podobně jako někteří kuřáci, kteří ví, že jim to škodí ale kouří dál.

1
před 3 roky Kuba

Jiritek: vyjádřil si to lépe ;-) Systém taky lidi vede ke spotřebě, aby stále něco kupovali (čím víc, tím líp) aniž by řešili co se děje kolem (třeba s přírodou).

co se týče nákupů, tak nákup v obchodech mi už zabere snad míň času než v době, kdy jsem složení neřešil. Jdu většinou už pro ty potraviny, které často kupuju a které vím, že jsou OK a jen občas zkontroluju složení, jestli se nezměnilo :-)

1
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Smutné je,že ti co o tom ví a neřeší,tak vlastně nepřímo/přímo podporují výrobce,aby v tom pokračovali,protože mají odbyt.

Kuba : Co znamená růst ekonomiky opravdu ?  Je to číslo,které vyjadřuje,jak drancujeme tuto planetu.
Růst ekonomiky vlastně znamená,že jsme vydrancovali planetu více,než loni !!
Mno a kapitalismus stojí na nekonečném růstu ekonomiky na této konečné planetě.
Přesně jak jsi napsal.(čím víc,tím líp - ale hlavně nemyslet,co potom)
Je snad logické,že jednou to dojde (zdroje/suroviny)

Jen ty 5-6ky éčka vytisknout.  Jasný celý seznam,to by byla sranda. :D
Pro mě zas jednodušší ty čísla.Takhle vím 620-625 nebrat. a další.
Jinak taky mám naučené potraviny,o kterých vím že jsou ok.(a u nových,pěčlivě zkoumám)
Byste mě měli vidět,když jedu třeba na výlet,a tedy musím nakupit jiný druh potravin,tak tam lítám jak vyvoraná myš mezi regály,a prostě nevím co.  :)

1
Obrázek uživatele lucifuk.m
před 3 roky lucifuk.m

Já to nechápu... Ale ono když se pořád najde někdo, kdo to kupuje, tak se to dál vyrábí :(. Přece soudný člověk alespoň nakoukne na obsah látek nebo tak něco. Nemusí všechno být bio, ale co je moc, to je moc... :(

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Jestli si někdo myslí, že kyselina citronová má skóre škodlivosti 1, tak ji můžeme sníst vagon, tak je na velkém omylu. To je jen subjektivním vyjádřením toho nakolik škodí našemu organizmu. To, že mi něco škodí méně, než to druhé, ještě neznamená, že to organizmu neškodí, natož že mu to prospívá. Pokud se někdo chce stravovat tak, že bude cpát do hlavy chemikálie, nazývat to jídlem a naříkat nad civilizačními chorobami, je to sice jeho volba, ale chudáci jeho děti, kterým ničí zdraví a hlavně jim tvoří návyky pro jejich další život. Za 100 let se budou potomci těchto chemiožroutů obhajovat tak typickou větou: "Vždyť ta chemie je v jídle odjakživa".

Chudáci my všichni, kterým jde o ZDRAVOU stravu (ne o málo škodlivou) , protože ta se stává v důsledku keců takovýchto "vědomilů" luxusem, místo aby byla standardem.

Typický příklad: Někdo obhajuje 19 Eček s tím, že jen 1 je škodlivé, 2 jsou 5 ze 6, 1 je 4 ze 6, 1 je 3 ze 6, 3 jsou 2 ze 6 a 7 je 1 ze 6, tak já se jen zeptám (abych zachoval slušnou diskusi), co kromě těch Eček v tom hamu papu rybízovém dortíku je ještě jiného? Bílá mouka, cukr a smetana? To jsou další látky, které nám prokazatelně škodí. Proboha už lidi otevřete oči... 

1
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Tohle video bych doplnila podtitulkem (jemné povahy prominou): Jak přežít moderní dobu? Pozvracet se.
:-))

0
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Za 100 let ?  tipuju tak za 20let max ..... viz MONSANTO. ... zdravá nebude už ani zelenina GMO.(kukuřice,soja atd.)

Jak přežít tuto dobu ? ... nejíst. :-)

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Za 20let ještě nebudou říkat, že to bylo odjakživa. :-)
Lidi prostě místo aby používali mozek k tomu, aby se měli lépe, tak jej používají k tomu, aby si obhájili to, proč se mít lépe nemohou. Jim to tak vyhovuje, být chudáčci a nemoct ovlivňovat svůj život.A ještě to vnucují druhým.  Je to pohodlnější. Vždyť ona za to může doba. Hovno doba, líní jste.a zabrždění v minulosti a blbých návycích :-D Makejte na sobě a bude vám mnohem lépe ;-)

1
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Martine Vozko , lépe jsi to nemohl vystihnout ! :) 
Ano všichni hledají chybu všude jinde,hlavně né u sebe. Ale tady zase účinkuje systém , přesně tohle cpe totiž lidem do hlav (pohodlnější,nemyslete,nic nezmůžete,atd.). Ono po nějaká te době si všichni na to zvyknou,a pak se bojí změnit pohled !
 
Každý žačněme u sebe,a za chvylku uvidíme jak svět kolem nás se mění.

3
před 3 roky Kuba

Jj Martin to dobře vystihl. Ostatně tohle dobře popisuje autor Mirzakarim S. Norbekov ve své knize Jak se zbavit brýlí: zkušenosti hlupáka aneb klíč k prozření. Mimojiné tam vypráví jak nabízel 600 lidem strašlivě nemocných (kdy medicína léčení vzdala) vyléčení a zájem mělo 70 lidí, když zjistili co by to obnášelo (pracovat na sobě, změnit se), tak zbylo 15 lidí, kteří se pak vyléčili.

2
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Jakákoli společnost nemá zájem na zdravých sebevědomých lidech. Ti se špatně ovládají a jsou pro ni potencionální hrozbou. Mně ale nedostanou :-D

1
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Nechápu barviva a zvýrazňovače chuti. Copak to jídlo samotné nemá svoji chuť a barvu? I když je barvivo přírodní např z řepy nebo mrkve, musí se z té zeleniny nějak dostat a zkoncentrovat. Není to zbytečná práce a nejsou to zbytečně vyhozené peníze? 

1
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Jen dodatek k mému komentáři před 2 týdny    za 100 let ? ......

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3896-potvrzeno-dna-z-geneticky-modifikovanych-plodin-se-prenasi-do-lidi-kteri-je-jedi

Nedávám linky do komentářů,jen svůj úhel pohledu,abych tím podpořil (nakopnul)  každého,v jeho  vlastní cestě hledání faktů,a pravd.
A tím si každý utvořil VLASTNÍ  svobodný názor. !!

Ale tady ten jsem opravdu musel :)

0
Obrázek uživatele Jiří Volánek
před 3 roky Jiří Volánek

No v jednom z dortů bylo 50, opravdu 50 éček!

-1
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+Jiritek Pokud to nevíš (jako že autoři AC24 to nevědí), tak i GMO-free organismy obsahují geny. Dokonce z 99,999999% totožné, jako ty GMO. Odkazovaný článek v PLOS One nepíše o GMO potravinách, píše o libovolných potraviných. A nepíše o přenosu na lidi, ale o výskytu DNA v krvi, tedy nefunkční DNA. (Tím ovšem nepopírám, že některé bakterie a někteří prvocidokáží přenést geny až do našeho DNA v jádrech buněk. Třeba nám předá DNA nějakého tvora, kterého parazit napadl před námi.)

2
Obrázek uživatele Jiritek
před 3 roky Jiritek

Vyrábění GMO potravin,je že "naočkují/dají dovnitř"  gen prasete/živočicha nebo nějakého viru/bakterie ,aby dosáhly "požadovaného" výsledku. 
Jestly tohle někomu připadá normální,mě tedy NE !

Tohle by se normálně v přírodě nemohlo stát! Ono se o tom mluví jakoby se rostliny jen křížily.Ale není to tak.

GMO - God Move Over   - Bože uhni stranou.

P.S.: Je jedno co a jak to dělá/nedělá, ale už ten proces vyroby snad stačí,né?

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

+Jiritek Mám tentýž pohled na věc. Mimochodem, už jste jedli rajčata, co smrdí po rybách? Nevím, jestli to je náhoda, ale asi za 2měsíce potom jsem se dozvěděl, že se rajčata klonují genem z platýse.  Řepka olejka genem z krys atd. Opravdu přirozený vývoj.
http://www.margit.cz/gm-potraviny/

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+Jiritek Ke gentické modifikaci (horizontálnímu přenosu genu mezi nepříbuznými druhy prostřednictvím přenašeče) dochází v přírodě neustále. U rostlin, živočichů i bakterií. Prostřednictvím bodavého hmyzu či virů může být geneticky modifikovaný i člověk.

1
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+Martin Vozka Odrůda Fish Tomato se nikdy ani nezačala prodávat. A nejspíš už neexistují ani semena. Od žádosti k povolení testování uplynulo již 23 let. (Stejně tak dopadlo kdysi populární rajče Flavr Savr. V 90. letech byl protlak z těchto rajčat oblíbenější než všechny ostatní, dnes už ho nikde nekoupíte, a firma, která toto rajče vyvinula, a ke každému balení dokonce dodávala letáček, kde podstatu GMO vysvětlila, zkrachovala.)

O řepce, která obsahovala krysí gen mléčného tuku, také nejsou od roku 1993 žádné zprávy. Asi šlo jen o laboratorní pokus.

Takže ne, pokud nejste alespoň 20 let genetickým inženýrem, tak jste tyto odrůdy vůbec nikdy nemohl ochutnat.

-2
před 2 měsíci lenka

me docela to a dost nastvalo tedka skrz tu kauzu s bubbleology..neprislo mi to tak hrozny jako on to nafouknul. Ja si obcas ty jejich aje dam kdyz jsme v nakupaku a kdo chce pit uplne bez cukru tak si tam neda ty kulicky. Zavadny to neni a proslo to vsechny testy od zacatku tak jako v nemecku...

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 2 měsíci Martin Vozka

+StandaGenetický inženýr nejsem, ale když mi začnou klíčit semínka v rajčeti na stole vím i já, že je něco špatně proti přírodě a tohle se mi už 2x stalo.

0
Obrázek uživatele Standa
před 2 měsíci Standa

Martin Vozka Přirozeným účelem rajčete je poskytnout úkryt semenům a zajistit jim klíčivost.

Chutný plod na našem stole udělala z rajčete až usilovná práce stovek generací šlechtitelů.

Takže to, že semena v rajčeti začala klíčit, je zcela přirozené. Špatně proti přírodě je rajče utrhnout a dát si jej na stůl nebo jej sníst.

-1
před 2 měsíci Olga

souhlasim s lenkou! Nektery ty kauzy kdo vi kde je pravda no.

Nový příspěvek do diskuse

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 5


Přidat příspěvek