Zprávy pro vegetariány

Jakým způsobem vegetariáni konzumují nevědomky živočišné výrobky ?


Autor: Danah

Vegetariáni nevědomky konzumují živočišné výrobky při léčbě


Vegetariáni nevědomky konzumují živočišné výrobky, když berou pilulky a tekuté léky. Mnoho farmaceutických produktů obsahuje želatinu, používanou jako pojivo a zahušťovadlo. Želatina se vyrábí z živočišných kostí a kůží, ale nejméně jedna čtvrtina lidí, vyhýbajících se masu, bere léky, aniž zná jejich složení.

Výzkumní pracovníci Královské nemocnice v Manchesteru, Velká Británie, požadují po farmaceutickém průmyslu lepší a jasné značení obalů - včetně možnosti využít obrázky a ikonky – aby lidé snadno viděli ingredience. Výzkumníci podrobili testu 500 lidí v městě Manchesteru, z nichž 200 nekonzumovalo maso z důvodů vegetariánství, dietního režimu, nebo z jiných důvodů, jako kulturní nebo náboženské odlišnosti. Z této skupiny 200 lidí 49 z nich užívalo léky, obsahující želatinu.

Výzkumní pracovníci poukazují na to, že existuje mnoho vegetariánských alternativ, které mohou výrobci léků využít.

Zdroj: Postgraduate Medical Journal, 2012, publ. 29.February 2012)

Vegetariánská dieta pomáhá chránit proti rozšířené nemoci tlustého střeva


Vegetariánská dieta pomůže při prevenci divertikulární choroby tlustého střeva, což je nejrozšířenější onemocnění střev v západním světě. Nová studie prokázala, že vegetariáni mají o třetinu menší pravděpodobnost onemocnění touto chorobou oproti těm, kdo jedí maso.

Divertikulární choroba byla popsána jako problém západní civilizace a převažuje u lidí žijících v Evropě a v USA.

Tato choroba je velice pravděpodobně způsobena nedostatkem vlákniny ve výživě, což zdůrazňuje nový výzkum, prováděný Univerzitou v Oxfordu. Z testované skupiny 47 033 všeobecně zdravých lidí se výzkumníci zaměřili na zdraví 15 459 vegetariánů, a objevili, že vegetariánská strava, obsahující přirozeně vysoký podíl vlákniny, byla příčinou 30%- ního snížení rizika rozvoje divertikulární choroby střev.

Účastníci výzkumu, kteří jedli přibližně 25 g vlákniny denně, zejména ze zeleniny, ovoce, ovsa a žita, byli s daleko menší pravděpodobností vystaveni riziku vzniku divertikulární choroby, než ti, kteří jedli jen 14 g vlákniny denně.

Doporučená denní dávka (RDA) je 18 g vlákniny, což se zdá být ještě příliš malé množství jako prevence vzniku divertikulárního onemocnění.

Zdroj: British Medical Journal, 2011; 343: d4131).

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele vercounek
před 5 lety vercounek

tak konečně něco pozitivního o vegetariánech :) :) :) ikdyž asi se nemusí člověk stát hned vegeratiánem, stačí maso a živočišné výribky omezit na minimum a hned je lépe :)

0
Obrázek uživatele Ruis
před 5 lety Ruis

Léky nekonzumuji a lékaře nemám takže bez obav :)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Nejhorší je, že tyto léky člověk občas užívá vědomě, i přes své přesvědčení. Kdybych brala prášek každý den, hledala bych alternativu. Např. já trpím na močový měchýř. Preventivní opatření můžu dělat jaké chci, ale stejně mě to jednou za čas chytne. Ta bolest se nedá vydržet a antibiotika vezmu želatina neželatina. Většina vegetariánů asi ví, že želatina je živočišného původu, ale myslím, že by neuškodilo lepší označení. Např. na většině výrobků je ve složení uvedena pouze: želatina. Kdyby se u všech psalo: vepřová želatina, asi by to trklo víc lidí, ne jen vegetariány. Ale i u jiných výrobků je značení pro vegetariány tragické. Viděla jsem spoustu potravin se značkou V - vhodné pro vegetariány a ve složení byl parmezán... Copak někdo, kdo má oprávnění tam takové označení dát, neví, že parmezán se (jako většina tvrdých sýrů) vyrábí za použití živočišného syřidla? Tedy enzymu z telecích žaludků... To je potom sotva vegetariánské. Těch případů, ve kterých informovanost pokulhává, je holt víc... :(

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Peta: Označení výrobku, který jmenujete, je v pořádku. Musí se totiž rozlišovat "vegetarián" a "vegan". Pro vegana by tento výrobek nebyl vhodný, ale pro vegetariána, který odmítá pouze maso, je v pořádku...:)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Sunriska: Jak bych byla ráda, kdyby to bylo tak, jako píšete Vy. Bohužel je to jinak. O tomto tématu jsem přečetla dosti článků, a to i na zahraničních stránkách. Všude se píše, že je to enzym, který napomáhá srážení mléka a který pochází z telecích žaludků. Ale informace o tom, jak se získává, většinou chybí. Na internetu je nespočet diskuzí, které sýry jsou vegetariánské - kdyby šlo pouze o živočišný produkt, u kterého nedojde k zabití zvířete, musely by být vegetariánské všechny sýry. Živočišné syřidlo je výtažek ze sušených žaludků telat, která ještě nepřijímala pevnou potravu. Nejčastěji jde o stěny žaludků, tedy jateční produkt, což je pro vegetariány nepřijatelé. Zde jsou odkazy na zajímavé informace ohledně sýrů pro vegetariány: http://www.csvv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=676:syry-bez-syidel-z-telecich-aludk&catid=50:potraviny-a-vegetarianstvi&Itemid=400194 http://www.beas-dhaba.cz/vegetarianske_syry

0
před 5 lety Romana

Ruis, děláš dobře! :))

0
před 4 roky Jitka

Přidám svou trochu do mlýna. Ptala jsem se společnosti Gran Moravia, která vyrábí českou obdobu parmezánu, jaké sýřidlo používají. Napsali mi, že výhradně mikrobiálního původu. Takže existuje i parmezán pro vegetariány. Ostatně podle mě většina českých značek používá mikrobiální sýřidla. Jejich výroba je totiž levnější než zmíněné sušení žaludků telat.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 1


Přidat příspěvek