Výroba domácího jogurtu

Výroba domácího jogurtu není žádná věda a zvládne to uplně každý. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Důvody může mít každý jiné, tady jsou ty naše:

  • vyrobíme si kvalitní bioaktivní jogurt s naprosto jasným složením ( bez konzervantů, sladidel, zahušťovadel a dalších "dobrot" )
  • ušetříme životní prostředí ( nejsou potřeba plastové kelímky )
  • ušetříme pěněženku ( cena doma vyrobeného 200ml jogurtu jsou cca. 4 Kč )
  • ale především, je to zábava a z každé várky jogurtu máme radost, jak se skvěle povedla

Co budeme na výrobu jogurtu potřebovat ?


Především jogurtovač, bez něj výrobu nemá cenu zkoušet, jelikož jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače, těžko bychom tyto podmínky doma jinak dodržely. Dále jsou potřeba skleničky, většinou jsou součástí balení jogurtovače, ideální je počet 6 skleniček po 200 ml - to nám vyjde přesně na litr mléka. Dále to bude zmíněný litr mléka, nejlépe plnotučného, ideálně přímo od kravičky - pokud máte poblíž automat na mléko. Možných nemocí z mléka se bát nemusíte, protože součástí výrobního procesu jogurtu je i pasterace, viz níže.

Jako hlavní ingredience ovšem patří samotný jogurt. Ten slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří. Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Určitě nejsou vhodné jogurty ovocné nebo jakkoli slazené apod. Ideální je selský jogurt, který zraje přímo v kelímku, kde je jistota, že živé bakterie opravdu jsou. Pokud použijete jako zaáklad jogurt nekvalitní, může se také stát, že po vaší snaze získáte jen ohřáté mléko, v lepším případě s jogurtovými hrudkami.

Takže to shrneme

  • jogurtovač (dříve byl u nás dobře dostupný český jogurtovač ETA, nyní je možné koupit i podobné od jiných výrobců, cena se většinou pohybuje kolem 500 - 800 Kč)
  • 6ks skleniček s víčkem
  • menší hrnec na ohřátí mléka
  • větší hrnec na vodu, pro sterilizaci a následné ochlazení mléka v menším hrnci
  • malý ruční mixér nebo vidličkou na rozmíchání jogurtu v mléce
  • naběračku pro nalévání mléka do skleniček
  • teploměr ( není nezbytný, ale hodí se )
  • jogurt ( bílý s živou kulturou nebo náš doma již vyrobený )

Postup přípravy jogurtu


Do velkého hrnce nalejeme 2-3 litry vroucí voudy (ideálně již ohřáté ve varné konvici - ušetříte elektrickou energii i čas) a vložíte vyvařit již umyté skleničky, víčka, naběračku a pracovní část mixéru. Zkrátka všechno, co přijde do kontaktu s naočkovaným mlékem. Jak jsem již psal, jogurtové bakterie jsou vybíravé a mají rády čisté prostředí.

Do malého hrnce nalejeme mléko a na menším stupni či ohni začneme mléko ohřívat. Nemělo by dosáhnout varu, ale zhruba 80 stupňů Celsia. Když máte k dispozici teploměr, je o dost jednodušší poznat správnou teplotu.
Správnou teplotu můžete při troše cviku poznat i bez teploměru, stačí, když budete pomalu mléko ohřívat a ve chvíli, kdy z něj začne stoupat pára je vhodná chvíle k vypnutí vařiče. Sám to dělám tak, že sáhnu na vnější stranu hrnce a pokud na něm již neudržím ruku, tak je teplota správná ( sice je tato metoda subjektivní, ale poměrně funkční - většina lidí krátkodobě vydrží max. teplotu kolem 60-70C, poté je již teplo nepříjemné. Pozor aby se mléko nevařilo, to by již mohlo dojít k opaření )

Mezitím co se nám mléko pomalu ohřívá, je dobré z důvodu úspory času vyndat skleničky a ostatní věci z vařící vody, kterou vylejete a místo ní do velkého
hrnce natočíte vodu studenou. Jakmile poznáte, že mléko dosáhlo teploty 80C ( ať už teploměrem nebo "podle oka" ), sejmeme menší hrnec z plotny a vložíme jej do většího hrnce se studenou vodou. S mlékem mícháme aby se rychleji ochladilo. Mléko schladíme na teplotu 40C, opět se nám bude hodit teploměr. Pokud jej nemáme, pomůže nám zase náš odhad, stačí se průběžně dotýkat vnější strany malého hrnce. Pokud cítíme teplo, tak je teplota ještě příliš vysoká. Chladit přestáváme, až když je voda příjemně vlažná.

V tuto chvíli mléko tzv. naočkujeme. Jednodušše přidáme zhruba 2 polévkové lžíce jogurtu a dobře je rozmícháme. Samotnou lžící to jde špatně, většinou zůstanou v mléce hrudky, proto si vezmeme na pomoc malý ruční mixér ( stačí obyčejný na tužkové baterie ) a jogurt krásně rozmixujeme v mléce. Po minutě již máme kompletně připravenou směs a můžeme ji nalévat do připravených skleniček. Skleničky dobře uzavřeme víčky, dáme do zapnutého předehřátého jogurtovače a už jenom čekáme.

Jogurt se začne tvořit po několika hodinách, dobrý výsledek budeme mít po 5-6 hodinách, my jej necháváme přes noc a ráno se už těšíme na výborný domácí jogurt. Domácí jogurt je hustý, když skleničku obrátíte dnem vzhůru, tak v ní zůstane, po rozmíchání je už trochu řidší. Někoho může zaskočit kyselá chuť, ta je ale přirozenou chutí kvalitního bílého jogurtu.

Existuje nespočet kombinací, jak jogurt můžete konzumovat. Nám chutná samotný bílý, pokud je ale na vás moc kyselý, můžeme přidat 1-2 lžičky třtinového cukru, který sám o sobě má lehce medovou chuť a k bílému jogurtu se moc hodí - uvidíte jak vám bude chutnat. Další kombinace může být s jakýmkoli ovocem, marmeládou, müsli nebo kukuřičnými lupínky. Pro děti, které mají rádi kakao můžete připravit čokoládový jogurt přidáním 2-3 lžiček instantního Granka.

Budeme rádi, když se s námi pod článkem podělíte o své zkušenosti či dotazy s výrobou vlastního jogurtu. Netvrdíme, že toto je jediný způsob jak připravit domácí jogurt, ale takhle to děláme u nás doma. Celkový čas na přípravu je zhruba 45 minut a výsledek stojí za to !

Ruda a Pavla,
Chemievjidle.cz

Doplňující obrázky k článku








Diskuse k článku

0
před 5 lety Tereza

Tak jsme doma vyrobili první várku jogurtu, a můžu říct, že ta necelá hoďka práce se vydařila, máme doma dva jogurtovače (jeden půjčený), takže na celý týden i déle máme o jogurty vystaráno. Díky za návod,

0
před 5 lety Viera

Domáci jogurt vyrábam pravidelne už zhruba rok na starom jogurtovači. Jogurty sa daria dobre, kupované už ani nejeme. Po prečítaní vášho postupu ale neviem, či si to až príliš nezjednodušujem: Vyberiem z chladničky liter plnotučného mlieka a jogurt (používam choceňský). Fľaštičky (7ks) opláchnem teplou vodou a potom v nádobe lyžicou rozmiešam jogurt s trochou mlieka. Prilejem zvyšné mlieko a rozmiešam lyžicou. Potom to nalejem do fľaštičiek a dám do jogurtovača na 8-10 hodín.

0
před 5 lety evzen

pekne,ale kde berou jogurt ty ve fabrice??vi to nekdo?protoze,co pak je to za umeni..jsem kuchar,a cetl jsem v knihach,ze jogurtove kultury se sami zjevi ve spravnem mlece a spravnych okolností,např.kdyz se smicha s kyselim tamarindem...ale co,kolik a jak?zkousel jsem a zatim nic..tak patram dal..kdyby nekdo vedel...diky za radu

0
před 5 lety albert

Jogurtovač síce nemáme, ale jogurt si robím už niekoľko rokov. Zohriate a naočkované mlieko na 6 hodín s hrncom zabalím do deky a dám pod paplón a to je všetko.

0
před 5 lety Jana

Musím souhlasit s albertem. Stačí mléko zahřát na asi 40C (dá se to celkem dobře odhadnout i bez teploměru), dát do něj lžíci živého jogurtu (já používám Hollandia), zamíchat lžičkou (netřeba mixovat, ani to myslím není vhodné), rozlít do skleniček, ty zabalit do dek či peřiny a za 6-8 hodin je jogurt hotový. Dělám to tak už dlouho. Jogurtovač je zbytečný. Stejně tak lze použít jakékoli mléko, protože jde jen o to, aby tam byla laktoza, kterou Lactobacilly potřebují ke svému množení. Já používám zpravidla čerstvé Biomléko polotučné. Ale v nouzi jsem už zkusila i tetrapak, a vyjde to nastejno. Z automatu nepoužívám, není to Bio, takže v ničem není lepší než mléko z obchodu - kromě teda toho, že pokud člověk chodí pořád se stejnou flaškou, tak neprodukuje plasty a podporuje zemědělce. Ale zase (z mého pohledu) lepší navíc nějaké plasty a dobré zacházení s kravami (biomléko) než špatné zacházení, ale méně plastů (mléko z automatu).

0
před 5 lety Vašek

Jogurty si vyrábím již asi 7 let. 1 lt mléka přímo od krávy, přidám 3 velké lžíce cukru, zahřeji až stoupá pára, nechám ochladnout na teplé, přidám 1/2 kelímku (někdy i ovocného) jogurtu, přikriji poklicí, zabalím do deky a dám (vše připravuji večer)na radiátor ústř. topení. Ráno je jogurt hotov, (cca 7 hod.zahřívaný) po té přendám do skleniček. Má to 2 nedostatky: lze vyrábět jen v době vytápění(říjen-duben) a hlavně v dalších dnech se na jogurtu vytváří syrovátka (nažloutlá hustší tekutina).

0
před 5 lety Michal

Jen drobnost k BIO mléku. Mléko BIO a neBIO je úplně stejné. Zacházení s kravami záleží na chovateli, ne jestli dělá, nebo nedělá BIO. BIO je tak trochu druhý extrém. Protože nesmíte mimo jiné používat antibiotika, díváte se jak Vám pod rukama chcípe tele a přitom by stačila jedna dávka antibiotik. Kdoví, jak by to dopadlo s lidma, kdy jsme byli BIO:) Jinak jogurt dělám taky bez jogurtovače z čerstvého mléka.

0
před 5 lety markéta

Vašku, jestli se Vám výrazně odděluje syrovátka, zkuste mléko zahřát na vyšší teplotu. Sraženina by měla být pevnější. Pokud bude mléko ve větší nádobě (aspoň pětilitrový hrnec), aby byly malé tepelné ztráty, dáte peřinu (přeloženou pod něj a aspoň 1 přeloženou navrch, udrží si teplotu v pohodě 7 hodin i bez radiátoru.

0
před 5 lety Zdeněk

Dělám jogurt z čerstvého mléka 1,5 % , balení pet lahve 1 l, zařeji na 40 stupňů, přdám 2 lžíce selského jogurtu a dám do jogurtovače na 6 hodin. Jogurt se vytvoří, ale ve sklenicích jsou skrze sklo vidět jakési "bubliny" vyplněné patrně syrovátkou. Jogurt není dost pevný. Chtěl bych tužší. Ví někdo, kde je chyba?

0
před 5 lety Zdeněk

ještě dodatek. Teplota v jogurtovači je 56 stupňů.

0
před 5 lety Tomáš

Mám ještě lepší recept:) Litr plnotučného mléka zahřeji na zhruba 60 stupňů, nechám chvíli odstát. Poté vmíchám jeden malý jogurt selský a jeden vanilkový cukr. Hrnec vložím do elektrické trouby na 5-6 hodin a dám na 50stupňů, což je naprosto stejně velká spotřeba elektriky jako u zapojeného jogurtovače:) Do hotového jogurtu dávám různé příchutě. Doporučuji: V hrnečku rozpustím asi půl lžičky dobré instantní kávy. Rozpustim ji v malé lžičce horké vody a přidám podle chutí buďto trošičku medu nebo řepného sirupu a zaliji jogurtem, abych měl klasický kelímek. Je to unikátní delikatesa.

0
před 5 lety trebal

kde koupim jogurtovac???

0
před 5 lety Ivan

Jogurt take obcas delame. Docela je dulezite udrzet cistotu, protoze kdyz se neco nepovede, jogurt ma snahu zhorknout. Ohrat mleko na 60°C a nechat vychladnout pod 50°C. 3 lzice bile Hollandie, zamichat, nalit do zavarovacek a snazit se udrzet teplotu. Pokud je jogurt chladnejsi, asi se to nezkazi, jen to trva podstatne dele. Pouzit elektrickou troubu se da v pohode, ale mozna se ujistit, ze reguluje dobre. Tomas psal, ze trouba ma stejnou spotrebu, jako jogurtovac. To asi ne, protoze trouba vyhriva podstatne vetsi prostor a take se vice ochlazuje, ale nebude to na spotrebu zase nic tragickeho.

0
před 5 lety Lucie

Prosim o radu. Zjistila jsem, ze teplota v jogurtovaci je velmi vysoka, 55 stupnu i vice, coz mne zarazi, nebot vsude je uvedeno, ze pro rust a spravnou funkci bakterii je treba teplota mezi 40 a 45 stupni. Pri vyssich teplotach se bakterie nici. Jak je tedy mozne, ze jogurtovace dosahuji tak vysokych teplot a nemuze to poskodit obsah jogurtu? Ja si svuj domaci yogurt vyrabim z duvodu netolerance laktozy, takze ho nechavam fermentovat 24 hodin, aby se vsechna laktoza spotrebovala, nicmene nejsem si jista, jestli vysoka teplota v jogurtovaci bakterie nenici, coz by znamenalo, ze mi v jogurtu zustava nespracovna laktoza, coz mi vemi skodi. Objasni mi nekdo tento problem??

0
před 5 lety Jarda

Můj postup výroby je téměř shodný se shora popsaným, teplota by asi neměla nějak přesahovat 45 stup., mléko z krabiček je asi zbytečné převářet, ale osvědčilo se přidat 2 polévkové lžice sušeného mléka - zahuštění/pro Zdenka/ Jinak přeji hodně zdaru.

0
před 4 roky doktor

Delam jogurt nekolik let ,jogurtovac mam ,ale nahradil jsem ho termoboxem.jogurt delam z krabicoveho mleka.Ohreji v mikrovlnce jen na vlazne mlelo zamicham do nej 2 polevkove lzice selskeho jogurtu a naleji zpet do krabice od mleka [sroubovaci uzaver]do termoboxu napustim 50 stupnu teplou vodu.Necham do rana v boxu pak dam do lednicky...to nema chybu

0
před 4 roky Míša

Též nevlastním jogurtovač, používám místo toho plastový košíček, do kterého naskládám lahvičky s naočkovaným mlékem a mezi ně vložím termofor, pak to celé zastelu do peřin. Nechám přes noc a jogurt je jedna báseň...

0
před 4 roky Miloš

Na rozdíl od výroby sýrů se jogurt vyrábí z mléka, které bylo nejdříve zahřáto na teplotu 85°-90°C po dobu 5-10 minut a po ochlazení na ~40°C naočkováno baktériemi. Při zahřívání vytváří jedna ze syrovátkových bílkovin (beta-laktoglobulin) na povrchu kaseinových micel komplex s kappa-kaseinem. Ten zabraňuje neomezenému shlukování micel (k jakému dochází při koagulaci nezahřátého mléka při výrobě sýra), takže výsledkem je porézní struktura jogurtu tvořená rozvětvenými řetízky. Při postupu je bezpodmínečně nutné nejdříve silně zahřát mléko a po ochlazení naočkovat. Opakované používání vlastního jogurtu k očkování se nedoporučuje: eventuálně se objeví bakteriofágy a ty zničí baktérie. Zde je starší zpráva na Internetu: http://futurologie.czweb.org/archiv2003/spektrum1a.htm

0
před 4 roky Vasek

Děkuji za návod

0
před 4 roky Ivana

Dělala jsem jogurt v jogurtovači a v návodu je dát do mléka celý jogurt a 4 lžíce polotučného sušeného mléka,tak jsem to udělala a jogurt není dobrý,takže zkusím jogurt znova,dle vašich rad

0
před 4 roky Majka

Jogurt dělám též několik let podle výše popsaného postupu. Neví někdo jakou výhodu má jogurtová kultůra, která se v současné době prodává u mlékomatů a je dosti drahá. Jednou jsem to zkusila, jogurt měl smetanovější chuť ale tolik mi neztuhl.

0
před 4 roky Lida

Hm... Sice to je dobrý, ale poziřovat si jogurtovač za několik peněz .. ? To už je lepší si ho koupit ne ? ... A koupím to hned a nestojim u toho nevím jak dlouho. Podle mě je to BLBOST!!!

0
před 4 roky Nesměráková

Paní Lído,lituji,že jste nepoznala chuť jogurtů,které jsem poznala ve svém mládí a které se vyráběli ještě před LISTOPADEM.Sice se za 2 dny začaly kazit,ale to byla známka,že v něm nejsou konzervanty.To , co je dnes na trhu má k jogurtu daleko,spíš to ani není jogurt/mimo Holandie/ .Myslím,že to je směs mléka,škrobu,zelatiny,umělých příchutí a rádoby ovoce.No,je to na Vás,co vám více prospívá.Možná že se raději dáváte unášet televizí,než péčí o své zdraví.Sorry,nechci Vás kritizovat,jen mi je líto,že je dnes zdraví na posledním místě.Zdraví pětasedmdesátnice.

0
před 4 roky Nesměráková

Omlouvám se za hrubou chybu ve slovu v y r á b ě l y.

0
Obrázek uživatele 6sense
před 4 roky 6sense

:D. Jak moc se liší Hollandia od ostatních bílých jogurtů? Teda spíše v čem je Hollandia blíže k předlistopadovým? Zvlášť když ho tu tak chválíte a znáte strukturu předlistopadového? Nebyl předlistopadový náhodou z nehomogenizovaného mléka a bez zahušťovadel? (opravte mě pokuď se mýlím) Hollandia je z homogenizovaného mléka a používá jako zahušťovadlo "mléčné bílkoviny". Bral bych uvedení spíše agrola a madeta (z nehomogenizovaného mléka ale se sušeným mlékem) a Moravia (z homogenizovaného mléka ale nezahušťovaný). Ostatním méně známým výrobcům, pokuď spadají do skupiny "blíže k předlistopadovým", se omlouvám, ale nesetkal jsem se s jejich produkty)

0
Obrázek uživatele Jirka
před 4 roky Jirka

Mléko se začalo homogenizovat někdy po r. 1980. Čerstvý komunisický jogurt měl medovou konzistenci, nejvíc se podobal jihočeskému ve skle, marmelády bylo o něco míň. Nejspíš ze zahušťoval sušeným mlékem, na to bych se musel zeptat pamětníků z Olmy.

0
před 4 roky Karla

Jogurt,z dob pred revoluci,si take pamatuji,hlavne ze skoly ten v te sklenicce na spodku byla marmelada,byl vyborny a s rohlikem nemel konkurenci,prave to me privedlo k myslence koupit si jogurtovac a opravdu ma tu starou znamou chut,dcera pred tim moc jogurty nemusela,ale ted uz ceka na dalsi varku,pada to do ni jak nemci do krytu,penez nelituji a jsem rada ze ji chutna.

0
Obrázek uživatele Csudlovka
před 4 roky Csudlovka

Jogurt jsem si také jednu dobu dělávala, dařilo se a chutnalo, ale přestala jsem po shlédnutí jednoho dílu "Jste to co jíte", kdy bylo ukázáno kolik nežádoucích bakterií se do takto "vyráběného" jogurtu dostane. Od té doby jsem opět věrná kupovaným. Samozřejmě těm bez přidané chemie. Stačí přidat ovoce a je to lahůdka. Ani dětem chemické jogurty nedávám a tím, že jsou na klasické bílé zvyklé, tak jim chutná.

0
před 4 roky Lucka K.

Tak tady všichni chválíte Hollandii,ale já i celá moje rodina milujeme Choceňský-to je pro nás pravá kvalita-a jedině z něho připravuju jogurty domácí-lahodné smetanové chuti:)

0
před 4 roky Lada K.

Dobrý den, mám jogurtovač 24 hodin a celou jednu dávku už máme skoro snědenou. Zkoušela jsem bílý s trochou třtinového cukru v jogurtovači byl 6 hodin- naprosto luxusní. Zajímalo by mě jestli není na škodu přidat marmeládu, nebo tekutou čokoládu na dno skleniček před nalitím a vložením do jogurtovače /když se obsah zamíchá nevadí, jen jestli to nějak nenaruší výrobu?/

0
před 4 roky maťka

Ja som jogurtovač kúpila zhruba pred 7.rokmi priznám sa,že som ho roky nepoužívala.Teraz som začala znovu, používam kravské mliečko z automatu a všetkým moc chutí a hlavne je to lacnejšie(ak neberiem do úvahy tie lacné šmeidy)

0
před 4 roky zuzana

POMOC! robím jogurt podľa receptu a rano mam v poharickoch aj vodu :( Kde robim chybu? čo myslíte? Ďakujem

0
před 4 roky ViR

Když je řeč o "předlistopadovém" klasickém jogurtu, bez želatiny a podobných cizorodých látek, hustota jogurtu závisí na složení mléka. Například v Bulharsku většinou nabývalo nutné s mlékem z pastvin nic dělat, jeho sušina i tučnost byla u tamějších krav "v normě" v přirozené formě. A i jogurtování probíhalo téměř samovolně. U nás bylo a je nutné zvyšovat sušinu, což se "klasicky" dělalo přídavkem sušeného mléka. Pokud se týká marmelády, to byl původní československý "vynález" Radlické mlékárny, kde někdy za první republiky v rámci snahy o prodloužení trvanlivosti přišli na to, že zejména jahodová marmeláda, přidávaná na povrch jogurtu kysaného ve skleničce, výrazně brání rozvoji plísní i při běžných teplotách. Takto se to vyrábělo asi tak do poloviny šedesátých let. Nevýhodou bylo špatné rozmíchávání té marmelády. A jelikož se tak nějak časem zlepšovala hygiena při výrobě, začalo se běžně chladit a skleničky se místo papírovými víčky začaly uzavírat kvalitnějším hliníkovým tenkostěnným "korunkovým" uzávěrem, přešlo se na přidávání marmelády na dno skleničky. Mimochodem, v té době se také přešlo ze skleniček 200 ml na 250 ml. Dost protiklad k těm dnešním čím dál tím menším kelímkům.

0
před 4 roky Míša

Tak taky plánuji výrobu domácího jogurtu pro naši malou princeznu :) Proto prosím o radu... Četla jsem inspiraci, že někdo dává na dno skleniček různé příchutě (granko, čokoládovou polevu, marmeládu, salko apod) Myslíte, že to lze? Neovlivní to proces tvorby jogurtu? Moc díky za rady... A ještě bych chtěla poprosit o radu, jak vyrobit jogurtové mlíčko?

0
před 4 roky Hana

Osobně zkušenost s dáváním ovoce, marmelád nemám, není, ale problém si zvolenou chuť přimíchat před konzumací. Několikrát teda zatím jen dvakrát se mi stalo, že mi se mi várka nepodařila a musela se vyhodit. Buď to bylo špatným vyvařením skleniček a znečištěním víčkem a nebo se také přikláním k variantě, že jsem bakteriím nevytvořila vhodné podmínky na množení, buď moc teplým mlékem a nebo studeným. Míchám a vše dělám od oka.

0
před 4 roky Jitka Kadlecová

Mám drobný problém, po několika úspěšných várkách, s novou kulturou se nedaří vyrobit jogurt. Vždy je z toho jen teplé mléko s mírně nakyslou příchutí i při dodržení teploty 46 stupňů. Kultura byla zakoupena od Milcomu a byla uschována podle doporučení. Stejně neúspěšně dopadl i pokus s holandským selským jogurtem jako základní kulturou. Tento způsob jsem vyčetla někde na vebu. V čem děláme chybu? Děkuji za rady.

0
před 4 roky anka

chcela by som sa spytat,ked chcem robit jogurt v jogurtovaci z mleika z automatu musim ho prevarat dik

0
před 4 roky Máca

Já dávám na dno skleniček směs ovesných vloček, rozinek a jiného sušeného ovoce nakrájené na menší kousky a jogurt je nprosto super. možná je trošku řidčí, ale to nám naprosto nevadí.

0
před 4 roky Pavel

Jaký je rozdíl mezi probiotickým jogurtem a obyčejným z obchodu? Hooodně velký -) I obyčejný jogurt obsahuje zdraví prospěšné bakterie, ale většina z nich nepřežije cestu žaludkem a zničí je žaludeční a žlučové šťávy a proto se do střev prospěšné bakterie nedostanou v ideálním množství. S naším jogurtem,který vyrobíte za cca 7 kč je to jinak: Kultury v probiotickém jogurtu jsou speciálně vypěstované, proto projdou žaludkem bez větší újmy a mohou se krátkodobě usadit v tlustém střevu, kde dokážou zabránit usídlení cizích mikroorganizmů. Probiotický jogurt patří do ledničky a měl by se jíst čerstvý, protože teplo kultury zabíjí. Probiotické jogurty jsou doplňkem vyvážené a hodnotné stravy. Jeden sáček na jeden litr mléka obsahuje: probiotické kultury prebiotika inulín (ochranný obal probiotik) vlákninu vápník 6 kmenů bakterií kyseliny mléčné, které mají ještě pod kmeny bakterie = celkem 15 podporuje střevní mikroflóru člověka bez aditiv (želatiny, zahušťovadla, barviva atd.) Složení: Inulin ( 96,13% ) Probiotické kmeny ( 3,07 % ): 1 miliarda na 100 ml Bifidobacterium bifidum BR01 Bifidobacterium breve BR03 Bifidobacterium lactis BS01 Lactobacillus acidophilus LA02 Lactobacillus paracasei LPC00 Startovací kultury ( 0,80 % ): S. thermophilus Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus Vláknina Vápník Můžu říct že lepší jogurt jste nejedli. A navíc si ještě můžete přivydělat nějakou korunku navíc. Bližší informace na e-mail.

0
před 4 roky jitka

měli jsme kozí mlěko a dělala jsem z něj něco fantastického ruce mi mohli utrhat a delala jsem ho pouze zastlané celou noc v peřině zkusím normální kravské snad se zadaří už se těším

0
před 4 roky Petr

souhlasím se všemi postupy výše uvedenými, ale jak se říká, v jednoduchosti je krása, všechny předešlé postupy jsou časově náročné, kdo má dneska čas, hodinu se hrát s přípravou jogurtu, ale připravit si čistý bílý jogurt během 8 minut si myslím, je už zajímavé, navíc zdravý s obsahem živých kultur, tak jak to bývalo v dřívějších dobách a cena jednoho kelímku, stejná jako v supermarketu, možná o dvě či tři koruny vyšší, pokud máte někdo zájem, napište váš dotaz na můj email... navíc tento hotový jogurt se dá s čímkoli ochutit a navíc použít třeba i jako dresing.

0
před 4 roky Gege

Tak jsem zkusil svůj první jogurt a jelikož v jednoduchosti je krása zkusil jsem to také tak - jednoduše. Do střední vymyté skleničky s víčkem jsem nalil cca 2dl polotučného mléka a v něm rozmíchal dvě lžičky bílého jogurtu Holandia. Skleničku uzavřel a večer ji postavil k topení (do ničeho jsem ji nebalil) a ráno voalá jogurt jak vyšitý :-). A když skončí topná sezóna řešení tepla je nasnadě. Každý má dnes doma nějaké to el. zařízení, které je trvale připojené např. modem, a které hřeje. A tato teplota je právě ideální pro tvorbu a množení jogurtové kultury (vyzkoušeno na modemech od O2 :-)). Tedy jednoduché pro malé dávky tedy pro studenty nebo do práce. Dobrou chuť.

0
před 4 roky Petr

Jogurtová kultura zachová stejné vlastnosti i dalších várek jogurtů. Jogurtová kultura lze přeočkovávat 5 - 10 krát. Při ceně kultury kolem 50.- vyrobíte při pátém přeočkování 10 tis. litrů jogurtu ve standardní kvalitě. Kultury jsou různé pro různé charakteristické vlastnosti jogurtu. Většina prodejců kultur vám ani neporadí. www.dobrysyr.cz a www.dobrykolonial.cz

0
před 3 roky RP

Jogurt je jednoduchý připravit i bez jogurtovače. Stačí do zahřátého mléka přidat jogurt a postavit na topení nebo do neménné teplé teploty asi na 8 hodin.

0
před 3 roky Eva

Ještě jsem to nezkoušela vyrobit, ale krabicové mléko používám pouze na vaření, nepřipadá mi, že by se z něj dalo vyrobit něco zdravého jako je pravý jogurt. Než se dopátrám opravdového kravského, tak se chci jen poinformovat jestli by se dala použít malá elektrická poduška a pak přikrýt ty jogurty peřinou. Při zapnutí na 1. stupeň by ta spotřeba proudu byla třeba stejná jako u jogurtovače. Možná, že se ozve šikovný elektrikář který by poradil. Ještě bývá vyhřívaná velká bota, do které se vejdou obě nohy, tam by to taky šlo. Pokud je pochopitelně čistá.

0
před 3 roky Olga

Prosím o radu, dělala jsem jogurt z mléka, které mi táta dovezl z kravína a dvakrát se mi jogurt neudělal, vylévala jsem sražené mléko :-( Měla jsem to mléko převařit? Děkuji za radu.

0
před 3 roky zuzana

Dobrý den, prvýkrát som robila doma jogurt podla návodu, zahriala mlieko, dala 2-3 lyžice domáceho jogurtu a dala do rúry na 50stupnov, na 7 hodin, ale nebol tam tak celkom jogurt, bolo tam dost velasyrovátky. Kde som urobila, chybu? Ďakujem za rady

0
před 3 roky Hana

Chyba může být v nedostatečně nebo špatně provedené sterilizaci skleniček, asi dvakrát se mi už stalo, že když jsem odflákla mytí a vyvaření skleniček, nebo se mi i víčka zašpinily během práce bylo po jogurtu.

0
před 3 roky borks

tak jsem dodělal svoji první dávku domácího jogurtu a dopadl výborně, což jsem napoprvé vůbec nečekal.Jednak bych chtěl poděkovat autorovi článku, ale v neposlední řadě také všem v diskusi, z které jsem se v mnoha ohledech poučil.

0
před 3 roky jitka

Také děkuji za příspěvky. Chtěla jsem se zeptat, jaký význam má zahřívání a poté ochlazování mléka, pokud používám mléko z krabice, které je již pasterizované UHT.Také se chci zeptat na teplotu mléka pro přípravu, stačí vlažné nebo je lepší přihřát na cca 40 stupnů+ jaký to má význam?? A posl. dotaz- jak ovlivit hustotu jogurtu?Je jiná možnost než přidání sušeného mléka, má vliv doba zrání v ledničce?děkuji za rady jitka

0
před 3 roky Nika

Díky za příspěvky.dnes vyrábím svou první dávku jogurtů.Jogurtovač jsem našla u babičky v komůrce a protože mám malého prcka rozhodla jsem se pro výrobu vlastního jogurtu.Chci se ale zeptat na ten jogurt který se přidává.je opravdu nejlepší Hollandia?nedávno jsem viděla v testu, že nejlépe,co do počtu bakterii, vyšla activia bílá a bílý klasik od Olmy.Zkusila jsem tu activii tak snad se jogurtík podaří.Mléko používáme z automatu.

0
Obrázek uživatele dvorakova.m@
před 3 roky dvorakova.m@

Dobrý den, chci to vyzkoušet a chystám se koupit jogurtovač. Našla jsem jogurtovače se 6 i 12 sklenicemi. Tak se chci zeptat jaká je trvanlivost takto vyrobeného jogurtu?

0
před 3 roky klára

Dobrý den, můžete mi někdo prosím poradit. Dáváte hotový jogurt do lednice ještě teplý nebo ho necháváte na vzduchu vychladnout. Vyndala jsem slenice z peřin a byly opravdu teplé. Konzistence mi připadala dobrá, dala jsem je do lednice teplé a zdá se mi, že jim to neudělalo dobře. Ale nevím. Děkuju za radu. Klára

0
před 3 roky Dita

Necháváme vychladnout, např. polívku taky nedávám do ledničky teplou, ale až vychladne. Navíc ti to ledničku oteplý a musí se zbytečně zapnout, aby ti prostor znovu ochladila. Mňam, dala bych si domácí jogurt.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Klára: určitě ho nechte předtím vychladit, ale spíš mírnějším procesem a ne šokem, jako např. tím vložením do lednice. Spíš jestli máte doma třeba chladnější místnost (chodba apod.) ;-)

0
před 3 roky Olga

Jogurt dělám v noci v jogurtovači, výroba skončí tak ve 4 hodiny, pak se mi časovačem vypne přístroj a jogurt chladne a já ho pak v 6 přendám do lednice. Dělám jogurt z litru plnotučného mléka, krabicového, studeného, přidám buď jogurt z minulé várky nebo koupím OLMA Klasik nebo Hollandia, přidám malou lžičku sušeného mléka, zamíchám, naliji do sedmi 150ml skleniček a dám do jogurtovače na 8 hodin. Jinak jsem zde psala, že se mi 2x srazil jogurt z mléka z kravína, nemyslím že by to byo nedostatečnou hygienou, protože jinak se mi to nikdy nestalo, jen z tohoto mléka. Proto byl můj dotaz, jeslti jsem měla mléko převařit a nechat vychladnout...

0
před 3 roky Renata

Tak po přečtení všech příspěvků jsem se do výroby domácích jogurtů pustila také. Právě dodělávám první dávku a doufám,že to klapne.

0
před 3 roky Katka

Zdravím všechny - jeden detail - marméládu nebo kakaové, kávové apod. příchutě - přidáváte vždy až na konec do už hotového jogurtu,že? :-) díky, K.

0
před 3 roky Ludvík

Krabicové mléko se nemusí paterizovat nebo převářet. Převařit je nutné pouze mléko, které není pasterizované. A co se týče čistoty, tak tu je nutné bezpodmínečně dodržet. Tedy chceme-li aby nám v mléce vyrostlo jen to, co potřebujeme, tedy JEN jogurtové kultury. Je to jako na zahrádce. Pěstujeme jen to co chceme, a na plevel herbicidy. Tady je tím "herbicidem" teplo, čistota,a vhodná jogurtová kultura. My vyrábíme jogurt tak ze 3 až 4,5 litru mléka přímo z farmy. Takže musíme pasterizovat. Nemáme jogurtovač, stejně by nestačil, tak pěstujeme ve sklenicích od medu. Bývá jich tak 5-8. Velkou krabici. Deka vespod, sklenice, deky kolem a deka navrch. Včera mi to nedalo, tak jsem k tomu strčil digitální teploměr. Včera asi ve 18.00 41°C, dnes ráno v 6.00 to mělo ještě 34°C. Co se mi hodně líbí, jsou nápady tady v diskuzi, jeden s tou troubou na 50°C. Ten zkusíme příští týden. Mělo by to jednu velkou výhodu, nemuselo by se mléko stáčet do sklenic. Druhý nápad s tou dečkou je taky zajímavý. Ten mě hodně zaujal. Dám časem vědět, jak jsme dopadli.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Katka: určitě dejte všechny pochutiny až na konec do hotového jogurtu;)

0
Obrázek uživatele Monika
před 3 roky Monika

Dobrý den, tak do výroby domácích jogurtů se určitě pustím. Máme mléko přímo od kraviček, tak ho použiji,ať je jogurt, co nejlepší :) Hledala jsem recenze na jogurtovače a přitom našla " hrnec" 4v1, který je sušička, parní hrnec, rýžovar a jogurtovač v jednom a měl by to být eko prudukt. Nemáte s ním někdo zkušenosti? Děkuji za odpověď

0
před 3 roky Dita

Co to je eko produkt? o hrnci slyším poprvé, nemůžu poradit.

0
před 3 roky Katka

Lucka- děkuji, už jsem byla rychlejší a dala jsem marmeládu ze zvědavost pod mlíko, než se z něj udělal jogurt. Fungovalo to i tak a je to moc dobrý:-)))) Akorát - mám ten jogurt bez hrudek, "syrovátky", hlaďounký a smetanový. Ale malinko mě zarazila konzistence - jaksi se se "krapet táhne". Je husté kašovité konzistence, snědla jsem jich šest a bez újmy jsem přežila:-)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Tak to je hlavní, příště zkuste třeba přidat až po výrobě a uvidíte sama, co bude tedy lepší;-)

0
před 3 roky kastel

Jogurtovač? Proč. Koupil jsem si na trhu jogurtový nápoj a místo abych po vypití vymyl láhev, nalil jsem tem mléko, považte, z krabice a nechal do rána venku. Přes noc - výborný jogurt. Teď klasicky, kolik spotřebuji - tolik doleju mléka a funguje to.

0
před 3 roky Jenda

Jako pracovník mlékárny - technologie jogurtů se musím smát polopravdám a mýtům ktere kolují v diskuzích. Pro všechny objevitele "zázraku" kysání mléka: jogurty zrají při 35-45 stupních, čím více, tím rychleji - trpí ale pak konzistence. Za naši firmu hlásím, že DO JOGURTŮ nepřidáváme škrob !!! Pouze sušené mléko, či mléčnou bílkovinu = přísady získané z mléka, kterými navyšujeme sušinu. Škrob se do jogurtů dostává až jako součást marmelád, kde je zahušťuje. Naivní představy lidí, že použijeme marmeládu získanou pouze z ovoce a cukru pak odradí cena, kdy by místo 10 Kč stál jogurt 25 Kč. Ano, někdo si ho koupí, ale s takovým prodejem můžem zavřít fabriku a bude to stíhat vyrábět jeden člověk... Kdo tam škrob nechce, může si vždy koupit bílý jogurt a dát si tam vlastní marmeládu. Rozdíl v "dnešních" a tolik opěvovaných skleničkových jogurtech je jeden velký - způsob zrání. Ten "starý" jogurt zrál přímo v lahvičce (jde dokonce i koupit) - dnes se do kelímků plní hotový jogurt a do něj se namíchává ovocná složka. VŠECHNY naše jogurty mají živé organizmy, ale ne všechny jsou probiotické.

0
před 3 roky Danah

Ten "zázrak" kysání mléka už tady ventiluju hezky dlouho: Ó jak bych byla šťastná, kdyby mléko dokázalo zkysnout a ne odporně zhořknout, Jendo. Kyselé mléko je fakt záležitost minulých století.

0
před 3 roky Jenda

Danah: Hořknutí značí přemnožení kvasinek či nežádoucích bakterií. Jogurty u nás zakysaváme čistými jogurtovými kulturami, které dávkujeme v gramech do sterilního mléka. Předejde se tak nečistému kysání. Ze syrového mléka nemám s výrobou zkušenosti, ale doporučuji zahřát na 90°C po dobu 1 minuty a pak ochlatit na 40°C. Pokud zakysáváte mléko pasterované, nedoporučuji mléko UHT (většinou krabice Tetrapak, s dlouhou trvanlivostí), ale raději mléko "čerstvé" nebo "lahodné"(většinou lahev, jsou ale i krabice, datum spotřeby cca 14 dní) tak to stačí jen zahřát na 40°C. Pro zakysávání je nejlepší použít bílé jogurty s probiotickou kulturou a nejlépe co nejčerstvější. Co se týče konzistence je mým favoritem smetanový jogurt :)

0
před 3 roky Janča

Když si budu chtít jogurt udělat sladký, jako píšete nakonci článku (kakaový, nebo s třtinovým cukrem), kdy tuhle složku přidávám? Než to leju do sklinky, nebo až je to hotove tak to v tom jednoduše rozmicham?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Janča: jak už psala Katka, je lepší přidat asi až na konec, ale dle jejích zkušeností se nic nestane ani když to přidáte rovnou už na začátku, zkuste si vyzkoušet třeba obě možnosti a uvidíte, která vám bude sedět líp:)

0
před 3 roky Janča

Lucka: Děkuji. Ještě jeden dotaz, jak dlouho jogurty vydrží?

0
před 3 roky Monika

Zdravím, už to tu v diskusi proběhlo, ale nenašla jsem po mě důležitou odpověď. Vyrábím jogurt cca po páté a v posledních 2 várkách se mi stalo,že měl jogurt ve skleničkách příliš volné syrovátky. Poradí někdo, jak tomu předejít a čím je to způsobeno? (používám mléko přímo od krav, převařím, nechám zchladnout na 40 a dále postup stejný viz.výše, sklenky vyvařuji a přidávám i trošku toho suš.mléka, tak už nevím...) děkuji Monika

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Janča: tak to bohužel přesně nepovím, když jsem je dělala, zmizely u nás vždycky hnedka:) takže něakou maximální hranici ani nemám vypozorovanou=) Monika: Mončo, syrovátka se mě také tvořila, ale jednou jsem četla článek o jogurtech a psali, že správný jogurt by měl vysrážet syrovátku, podle které se prý pozná poctivý jogurt (platí to snas i o kupovaných), napadlo mě jen zkusit dát více toho sušeného mléka a uvidíte, jestli bude lepší.

0
před 3 roky David M.

Musí se ty skleničky vyvářet? Chtěl bych radši naskládat vymyté skleničky i s víčky do krabice a pár minut to přiklopit malým soláriem nebo UV výbojkou Tesla RVL 125W (tj. něco jako solárium "horské slunce"). Nevíte někdo jak moc jsou bakterie odolné UV?

0
před 3 roky Petr

Domácí jogurt snídám asi 10 let. Vyrábím ho z polotučného tetrapaku, ve skleněné konvici mléko ohřeju 2 minuty 40 sekund v 800W mikrovlnné troubě (na cca 42 stupňů), ruční spirálovou metlou do něho zašlehám 5 lžiček sušeného mléka (polotučného), přidám 3 vrchovaté lžičky bílého jogurtu (jsem z Beskyd, používám beskydský, nebo maximálně podruhé z již udělaný domácí) a zase zašlehám. Rozliji do 6 skleniček od výživy (jen umytých, žádnou sterilizaci neprovádím) a dám do jogurtovače ETA na 5-6 hodin, případně s časovým spinačem přes noc. Delší doba (do 12 hodin) nevadí, jogurt je ale kyselejší. V zimě, kdy je v kuchyni přes noc tak 17 - 18 stupňů, jogurtovač zakryji utěrkou. Trvá mi to i s umytím nádobí do 10 minut, mám 6 snídaní zajištěných. Nemusím chodit do obchodu pro jogurty, stačí násada a mléko v tetrapaku kupuji do zásoby. Na výslednou chuť jogurtu má vliv jen násada, vliv chuti mléka jsem nezjistil. Nepovedl se mi jen jednou, když jsem použil vlastní násadu, která byla v ledničce asi 14 dní (neztuhnul), po přeočkování ztuhnul. Nevím nakolik je takový jogurt zdravý, to posoudím, až kolika let se dožiji.

0
před 3 roky Ľubica

Mám jogurtovač doma už 20 rokov a využívam ho stále. Liter mlieka s jedným jogurtom - najlepší je zvolenský smotanový alebo Rajo probia alebo selský holandia, zmiešam, dám do pohárikov, na 6 hodím zapnem a po vychladnutí je jogurt hotový.

0
před 3 roky Dady

Už spoustu let jsem domácí jogurt nedělala,ač mám jogurtovač.Rozhodla jsem se dnes v obchodě,když jsem si šla koupit bílý jogurt na tzatziky.No ale,chyba lávky,koupila jsem si řecký jogurt a letím pro jogurtovač do sklepa.Ten jsem sice našla,skleničky taky,ale bohužel některé jsou bez víček.Proto se Vás milí přátelé ptám - mohu použít víčka kovová od výživy???

0
před 3 roky Karel

Dobrý den, kovová víčka používáme bez problémů, jen musí být dobře vymytá.

0
před 3 roky Jana

Já připravuju jogurt již několik let velice jednoduchým způsobem a nemám s ním problém. zahřeju 1l čerstvého plnotučného mléka asi na 45 stupňů, zahřáté mléko přeliju do termo nádoby, přidám 2 lžíce jogurtu Hollandia, zamíchám zavřu pokličkou a dám do nejteplejší místnosti. Večer připravím, ráno je jogurt hotov. Dám termonádobu do lednice a každý den si porci odeberu.

0
před 3 roky Eva

jogurtovač jsem používala, když jsem měla děti malé, mám ho již mnoho let, ale už taky mnoho let jsem ho nepoužila. Ráda bych výrobu obnovila, ale nevím, jak zacházet s tlačítky - mám dvoustupňovou možnost. Neví někdo, jak dlouho na stupni II a jak dloho na stupni I, příp. který dříve, I. nebo II? Děkuji.

0
před 3 roky Lukina

Také jsem ho dnes po dlouhé době vytáhla :-) Mám k němu naštěstí i návod. I je na jogurtové mléko, II je na jogurt. Už hodinu jogurtovač pracuje :-) Nikdy se mi nestalo, že by jogurt nevyšel.

0
před 3 roky Luca

Utrácet penízky za jogurtovač je zbytečné, my doma používáme termosku! Zdravím a dobrou chuť!

0
před 3 roky peter

pozdravujem.dnes som vyrobu dom.jogurtu taktiez vyskusal.plnotucne krabicove a zvolensky jogurt.vyzera to nadejne.napad s termoskou sa mi velmi paci.ozaj

0
před 3 roky annahana

Chtěla bych se zeptat, kdy mám přidávat třtinový cukr do jogurtu - ve fázi mléka studeného, teplého, zchlazeného nebo do skleniček na dno?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

annahana: já bych ho až na konec určitě nepřidávala, protože se nemusí moc dobře rozpustit, osobně bych ho asi dala do teplého mléka.

0
před 3 roky Filip

Zdar vsem, jogurt jsme doma delali uz davno. Dnes jsem si chtel oprasit teploty, tak jsem zabrousil na vsevedouci net :-) Pridavam nekolik mych postrehu: 1) Jogurtovace netreba (staci i perina - ja si vyrobil z polyse krabku 3x3 na 9 sklenicek od Jihoceske Madety) 2) Cim delsi doba, kdy se bakterie mnozi, tim kyselejsi 3) spravny jogurt NENI kysely a neni treba sladit 4) Jogurtove kultury se uz za bolsevika vyrabely v Jindrichove Hradci. |Myslim, ze je delaji dodnes a odtud pochazi ten NEJLEPSI JOGURT na CZ trhu (Agrola JH). Jako nasadu pouzijte jogurt, ktery vam chutna a ktery je jogurtem nikoli pudingem (podle MF dnes jsou na nasem trhu pouze dva jogurty: Hollandia a jiz zminena Agrola ci Madeta - ty jsou stejne. Ostatni "jogurty" jsou zahustovane) 5) Nepouzivejte trvanlive krabicove mleko. Mrtvy napoj , ze nehoz neudelate ani kefir ani tvaroh. Nejlepe pouzit syrove mleko primo od krav nebo mleka obecne oznacovana jako selska 6) Je vhodne pridat susene mleko. Tzv susinu. Jogurt pak lepe chutna a je hutnejsi. Susene mleko nemusi byt plnotucne, muze byt i odtucnene. Na litr mleka cca 5-10 lzicek. A ani se s tim moc nepatlame, nevyvarujeme. mame vse "pouze" ciste. sklenicky projdou v mycce 90°C. At se dari, Filip

0
před 3 roky Arth

Dnes dělám jogurt podruhé a tentokrát zkouším v termotašce a v dekách a v peřinách. První várku jsem dělala v troubě na cca 40 - stupňů byl trochu řídší, ale děti (3 kluci) ho sežraly k snídani celý litr, tak příště zkusím to sušené mléko na zahuštění -snad bude i víc sitit, pač zatím to pro mně ekonomičtější a levnější není, když se bude jíst v takovém množství - ale musím uznat, že klukům aspoň ty kultury srovnaly stolici :-))

0
před 3 roky Arth

Tak várka z dek - nechala jsem ji tam do rana takze cca 10 h, ale stepila jsem 2 lzicema jogurtu z prvni varky, a jogurt nejen ze je sytejsi, ale je to skoro syr:-)) Takze moje zkusenost: lepsi je prace v dekach nezli v troube, ale i v dece jogurt nesmi byt moc dlouho, pac se vytvori syrovátka a syrovaty jogurt :-))

0
před 3 roky alena

Prajem všetkým pekný deň Dala som si tú ,,námahu,, a prečítala som si všetky reakcie, snád mi vaše rady pomôžu k osmeleniu sa vyrábať si domáci jogurt , hlavne pre manžela , lebo ho jedáva každý večer ako bodku na ukončenie dňa. Určite dám vedieť , ako mi to dopadlo . ahojte

0
před 3 roky Katka

Dobrý den, já dělám jogurt v jogurtovači už deset let tak, že dám do litru trvanlivého polotučného mléka jeden malý bílý jogurt, dokonce kterýkoli, dvě lžíce sušeného mléka a rozmixuji. Vše za studena. Na dno skleniček z myčky (nevyvařuji) dám marmeládu, zaliju to a dám na 7 hodin dělat. Mám z toho výborný, hustý, krémovitý jogurt bez syrovátky. Zatím se mi povedl vždycky. A je mňamózní! Ať se vám všem daří!!!

0
před 3 roky zuzka

Prosim poradite mi postupovala jsem dle navodo,ale jogurt nezhustnul,děkuji za radu .

0
před 3 roky Eva

Všechny zdravím....jogurt zatím doma nedělám, zato jsem se pustila s velkou vervou do výroby domácích čerstvých sýrů a jsou výborné. Dělala jsem zatím jak z kravského mléka z automatu, tak z kozíko mléka od chovatele a všem sýry moc chutnají. :o)

0
před 3 roky Jiřka

Jogurtovač mám od svých cca 17 let a už dlouhou dobu jsem ho nepoužívala.Dnes mám 11 letého syna, na jogurtovač jsem si vzpomněla tak jdeme vyrábět jogurt, at se synáček něčemu přiučí.Snad mu bude chutnat.Jogurtovač mám ten samý jako na obrázku a postup je naprosto stejný jako pisatelé uvádějí.Takže jsem si jen osvěžila paměť a jdeme na to!!!!!!!!!!!!!! ČUS BUS:-)))))))))

0
před 3 roky Lucie

Dnes jsme takřka stejným postupem vyráběli jogurt ve škole. Zítra ochutnáme výsledek. Mléko jsme měli přímo z kravína, litr a půl, pak půl kila jogurtu, postup stejný. Už se nemohu dočkat :-D

0
před 2 roky Dagmar

Zdravím všechny jogurťáky :-)) Já jsem zkoušela vyrobit jogurt podle návodu od vás a zůstal mi řídký. Do dvou litrů mléka z mlékomatu jsem použila jeden 200g jogurt Hollandia s živou kulturou. Asi to bylo málo a chce to na dva litry jogurty dva. Jogurtovač nemám a tak jsem vše balila do dek a předala jsem jednu sklenici s horkou vodou, aby udržovala teplotu. Za 6h jsem to vybalila a nechala při pokojové teplotě ještě 4h i tak to je spíše jogurtové mléko, ale chuť výborná. Přes noc to vychladím v lednici a uvidíme co se bude snídat :-)) příště přidám to sušené mléko nebo větší jogurt. Snad to dopilujeme a příště budeme úspěšnější. :D

0
před 2 roky pajik

Vyzkousel jsem poprve vyrobu domaciho jogurtu z mleka z kravina a vysledek je spatny, viz vyse. V mlece se vytvorilo spoustu ruznych kultur - ma to ridkou konzistenci, chut napul kyska a jogurt. Proto radeji zvolim pasterizovane mleko a zopakuju postup

0
před 2 roky Jarda

Zdravim všechny jogurtaky poradte jak udělat jogurt v pekarně na chleba

0
před 2 roky Pája

Zdravím všechny, právě se mi pod dekou vyrábí má první dávka jogurtu. Použila jsem čerstvé mléko od krav- převařila - schladila na 40 st naočkovala Holandii a ted čekám jak to dopadne :-) Evi psala jsi, že děláš i sýry . Jaké používáš syřidlo a kde jej kupuješ?

0
před 2 roky Lucie od Kolína

Jogurt dělám dle rady pana Rysa, lektora Dobrého kurzu. Mléko zahřát na 95 a udržet asi 3 minuty. Potom zchladit na 50 a vsypat jogurtové termofilní bakterie, které mám od Dobrýkolonial.cz to se vloží do klasického kulatého jogurtovače ale v nerez hrnci. Já mám třílitrák. Ze sušené kultury je jogurt za 5 - 7 hodin. Odeberu hotového jogurtu dvě lžíce na další tři litry. Další je hotový už za 3 hodiny. Takto to opakuji 5 - 8 krá. Když slábne vezmu opět sypanou kulturu a udělám další. Funguje to skvěle. Ampulka za 130 korun je tím pádem tak na 250 litrů jogurtu.

0
před 2 roky yvona

Zdravím, jogurty jsem začala dělat před vánoci a připadám si jako jogurtová výrobna. Jenom mám trošku jiný recept než vy. Pracuji s mlékem z krabice čerstvé plnotučné z Lídla přidám 3 lžičky cukru 4 lžičky sušeného mléka plnotučného trošku pikniku zaočkuji holandií a přidám trošku zakysané smetany. Do lahviček dám na dno marmeládu a směsí zaleji. Dám do jogurtovače tak na 4-5 hodin a potom tak na 12 hod. do lednice a to je potom krásně tuhý a smetanový jogurt.

0
před 2 roky Bronislava Kročilová

Zdravím všechny,co dělají jogurty,já to dělám už dvacet let velmi jednoduše do litru mléka studeného, dám dvě deci smetany alespoň 30%,malý bílý jogurt-nyní řecký je tučný a dvě polévkové lžíce sušeného plnotučného mléka.Vše rozmixuji ručním mixérem a naliji do sklenic,které předem v mikrovlnce na minutu zahřeji abych je zbavila mikrobů.Zašrobuji a vložím do jogurtovače na 12hodin a potom jogurt dám do lednice vychladit.Je to hustý jogurt,který mohu použít i do různých jídel.Nyní si chci sehnat jogurtovou kulturu sypkou a vyzkoušt.

0
před 2 roky Radka

Zdravím všechny, já používám jakékoliv zahřáté plnotučné mléko(teplota jako na kvásek) na jeden litr dávám tři lžíce živého jogurtu a nalévám do vařící vodou vypařené termosky, večer zadělám a ráno přeleju do velkého kyblíku od jogurtu a dám do lednice.Povede se vždy hustý a dobrý jogurt který vydrží v lednici týden

0
před 2 roky Nataša

Zdravím, napadlo mě, že by se skleničky snad (?) mohly dát do autoledničky; ta má totiž taky tlačítko na ohřev. Jenže nevím, na kolik stupňů je taplota uvnitř nastavena.... Co vy na to?

0
před 2 roky Jana

Proč to všichni ohříváte?Já smíchám mléko z lednice s jogurtem,nechám 8 hodin v jogurtovači,ráno dám na chvíli do lednice a jogurt je vynikající...

0
před 2 roky Kateřina

Takže když si chci vyrobit vlastní jogurt, tak jako ingredience je zase jogurt? Trochu hovadina ne?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 2 roky Lucka

Katko, jogurt není ta základní surovina, základem je vždy plnotučné (čerstvé) mléko, jogurt slouží jako "aktivátor", obsahuje potřebné bakterie mléč.kvašení, které teprve udělají jogurt jogurtem, přidává se tam tak 1-2 lžičky, záleží na celkovém množství, bez přidání jogurtu by jste měla možná tak "kyselé" mléko :)

0
před 2 roky Veronika

Dobrý den, včera jsem si koupila jogurtovač a chtěla jogurt hned vyzkoušet. Ohřála jsem litr plnotučného mléka z lahve s trvanlivostí do 24.2.2013 přidala jsem kelímek 150 g bílého choceňského jogurtu, rozmíchala a nalila, do horkou vodou vypláchnutých sklenic, zavíčkovala, nastavila jsem jogurtovač na 9 hodin a ráno se těšila na lahodný jogurt, jenže opak byl pravdou místo jogurtu jsem ve skleničkách měla nakyslé hustší mléko. Poraďte mi prosím, kde jsem mohla udělat chybu. Velice děkuji

0
před 2 roky Alfons

Pro výrobu kvalitního jogurtu je potřeba používat kvalitní jogurtové kultury, nikoli kupovaná jogurty obsahující kdejaké šmejdy. Jogurt z kultur je absolutně čistý, bez nežádoucích bakterií, hustý a kvalitní, dá se 5x opakovat a nedává se do něj žádné sušené mléko atp. Funguje jak z čerstvého mléka tak i z plnotučného krabicového mléka.

0
před 2 roky Alfons

Mléko z automatu-smrtelně nebezpečná potravina, tak jako maso od řezníka !!! Mléko z automatu je kvalita, v krabicích je polootrávená bílá voda.Mléko z automatu se MUSÍ převařit a potom je bezpečné a kvalitní. Tak jako nikdo nejí syrové maso.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 2 roky Lucka

Verčo, nezahřála jste mléko příliš? Vím, že občas se to někomu stalo, když mléko nechal moc převařit, jinak nevím kde by mohla být chyba, ale výsledný domácí jogurt nebude nikdy úplně hustý (jako třeba Hollandia), měl by být trochu tekutější (aspoň z mých zkušeností) - je to tím, že je přirozeně bez zahušťovadel (jako je sušené mléko, želatina atd.)... já sama jogurtovač nemám, tak nevím, jak funguje, ale zkustě to párkrát znovu a určitě se do "toho dostanete" ;) Držím palce.

0
před 2 roky Alfons

...jogurt nebude nikdy úplně hustý...pokud použijete jogurtovou kultura a ne jogurt, pak bude jogurt hustší a mnohem kvalitnější než škrobovitá Hollandia i bez zahušťovadel.

0
před 2 roky Standa

Ohřeju 3 minuty v mikrovlnce na plný výkon 800 W - 900 ml sklenici naplněnou asi 2-3 cm pod okraj krabicovým mlékem - aby se tam vešly ještě 2 lžíce jogurtu a rozmíchám. Zadělám víčkem. Místo jogurtovače, peřin a různých dek používám termosku(plastová), do které natočím teplou vodu z kohoutku. Po zhruba 4 - 6 hodinách hotovo! Samozřejmě Selský jogurt, ale i Choceňský jogurt. Po delším uložení převládají bakterie, které dělají jogurt sice jemnější a konzistentnější, ale hlenovitější a méně kyselejší. Děkuji Petrovi za skvělý a jednoduchý návod! Zkuste i zavařování v mikrovlnce pouze ve sklenicích s Twist-Off víčky! Zavařuji takto jednoduše houby a okurky, ale i různá jídla. Některé věci se mi kazí, ale to mi není jasné proč?

0
před 2 roky Veronika

Zdravím všechny, po přečtení všech příspěvků jsem se rozhodla, že začnu s domácí výrobou jogurtů. Mé děti snědí běžně i 3 jogurty k snídani. Tak doufám, že se jogurt vydaří a bude nám chutnat. Ještě zvažuji zda zkusit pod dekou nebo si pořídit jogurtovač. Ale nejdřív vyzkouším pod dekou a popř.pořídím jogurtovač. Krásné jogurtování všem :-)

0
před 2 roky Markéta

Včera jsem dělala podle vašeho návodu jogurt,ale bez jogurtovače. Jen v peřině. Bez teploměru,schladila ve vodní lázni,jogurt jsem použila bílý Tesco (s potřebnými kulturami), zdál se mi řídký,ale jiný nebyl.Mléko plnotučné krabicové. Dala do skleněné nádoby s víčkem a zabalila do 2 fleecových dek,nechala přes noc, ráno dala do ledničky. A výsledek je výborný krémový jogurt,ani ne sladký ani ne moc kyselý,prostě akorát.Ani jsem to nečekala. Zbytek, co se nevešel do sklenice,jsem nechala v teplé lázni a zavřela do mikrovlnky,jen na zkoušku.Výsledkem bylo tekuté jogurtové mléko s hrudkami.Takže peřina vítězí :-).

0
před 2 roky Maria

Mám doma jogurtovač a nedám na tento přístroj dopustit... Syn kupované jogurty nesnášel, jak jsme přešli na domácí, nebyl problém. Po mnoha receptech povedených i nepovedených (moc řídké), pracných (zahřívání mléka) i jednoduchých dělám co 3 dny jogurt následovně: smíchám Zakysanou smetanu 18%, 400g z Lidlu a 800 ml (2 kelímky) plnotučného krabicového mléka, dám do jogurtovače přes noc a ráno máme jogurty. Je to za 5 min. hotové a jogurt je hustý a lahodný. Chlapům přidávám marmeládu. Musím přiznat, že na kupovaném jogurtu už si nepochutnáme....

0
před 2 roky proud

Zdravim,mam otazecku,o kulturach v jogurtech je dnes zanmo,ze je mrazej,aby se nemohly dal reprodukovat,svinstvo zajistujici nekonecnej nakup jogurtu,driv stacil jeden za 14 dnu,dnes tedy 1 denne.K veci,mate nekdo ,nebo znate kde sehnat zdravou kulturu do jogurtu bez jejiho omezeni zivotnosti? :-),diky

0
před 2 roky Honza

Kdysi jsem dostal "tajnou" informaci od známého, který pracoval v potravinářství, že nejkvalitnější jogurty produkuje Hollandia. Hluboko dole jsou pak Danone a další škrobové. Hollandii si kupuji, chutná mi i Choceň a Kuním. Ptal se někdo bakterií, jestli se chtějí množit v prostředí čokolády, kakaa, marmelád? Nemyslím, že je to pro ně příjemné prostředí. Ochucoval bych dodatečně.

0
před 2 roky Ema

Na "doktorce" je vynikající recept na domácí jogurt. Stačí mléko z mlékomatu, zaručeně bez čehokoliv za 16 Kč, 2 lžíce živé hollandie, zavírací sklínky a peřiny. A litr jogurtu je jedna báseň i bez jogurtovače...

0
před 2 roky Michal

Jeden litr mléka se dá rozdělit do 6 sklenic po 200 mililitrech? Zajímavé... :)

0
před 2 roky Agu

Ano, to se dá. I do osmi, ale do čtyř to jde špatně... ;-)

0
před 2 roky Vladimír Mach

Jogurtovač???? To je zase kravina!!! Bez takové pitomosti se klidně obejdeme, je to jen další způsob, jak z lidí vytáhnout prachy. Výrobci už nevědí, co by lidem ještě nacpali. Stačí koupit litr BIO mlíka, nechat ho v čistém hrnci kraťoučce přejít varem, přikrýt ho poklicí a nechat ho chladnout. Jakmile bude mlíko jen mírně teplé až vlažné, přidáme do něj lžičku jogurtu z minulé várky (nebo z kelímku, děláme-li ho poprvé). Hrnec opět přiklopíme a necháme ho stát v pokojové teplotě do druhého dne. Jogurt je na světě.

0
Obrázek uživatele natasajakubcova@
před 2 roky natasajakubcova@

Prečítala som si všetky rady na výrobu domáceho jogurtu, chcela by som to vyskúšať, mám priamo z Bulharska jogurt s kultúrou lactobacilus bulgaricus, mám ale otázku: môžem vyrábať jogurt z predošlej mojej várky neobmedzene? Alebo je nejaký limit,koľko krát môžem takýto jogurt vyrábať bez toho, že by som musela kúpiť jogurt z obchodu.

0
Obrázek uživatele natasajakubcova@
před 2 roky natasajakubcova@

Tak som teda vyskúšala môj prvý domáci jogurt podľa receptov z tejto stránky. Podaril sa a je vynikajúci. 1 liter mlieka z automatu som prevarila, potom som ho za stáleho miešania schladila na 40°C, pridala som 3 lyžice jogurtu, zabalila do novinového papiera, deky a paplónu a nechala pracovať 8 hodín. Robila som ho z originál bulharského jogurtu, ktorý som si priniesla z dovolenky. Najviac mi chutí s džemom a ovsenými vločkami. Čoskoro sa bude robiť ďalší!

0
před 2 roky nereknu

nekde kolem prostedka se resi jestli je mozne pridat marmeladu pri vyrobe v jogurtovaci. pouivm mleko z krabice, uht., kdyz se zadari tak cervene. na ohrivani mam usb ohrivac na caj k pocitaci, ktery bezi celou pracovni dobu.
smicham 2dl mleka, 2lzc chocenskeho, 1lzc vajecnaku, 1/2lzc instatni kavy, 1lzc cukru, sehreju to v mikrovlnce aby bylo vlahe, a sup s tim na ohrivac. po asi 6 hodinachje to vyrazne tuhe, takze necham trochu zchladnout a pak do lednice. rano je jogurt s prichuti alzirske kavy.
to same s bezlaktozovym mlekem ze zparu (free from rada), proste se do nej pridaly 2lzc hollandie a nechalos e to udelat a udelalo se to. bakterie si vzaly uz nastepene cukry a laktoza jim nijak nechybela.

0
před 2 roky milka

Celý večer čítam vaše príspevky, už sa teším kedy si vyrobím svoj jogurt, najprv bez jogurtovača - ktorý som plánovala kúpiť. Ja by som chcela robiť presne s kultúrou lactobacilus bulgaricus, lebo táto ako jediná prežije cestu cez žalúdok až do čriev, Prečítajte si to na www.anezka.sk, kde si ju môžete aj obednať. Aj ja sa chystám, tak som zvedavá na vaše skúsenosti, ak niekto už túto kultúru používa. dakujem

0
před 12 měsíci Petr

Mám dotaz, dá se na jogurtovači vyrobit termix - podobné předlistopadové chuti, a i jiné  mňamky než jen jogurt?

0
před 12 měsíci Jaroslav Kunc

Zahřeji 2l mléka s přídavkem 0,2l minerálky magnezie na 85°C (pojistka pasterizace), schladím na 45 - 48°C, přidám a rozmíchám bílý jogurt (cca 100 ml), naleji ještě teplé (cca 43°C) do sklenic a zabalím do peřiny. Za 3 - 4 hodiny postupně peřinu otvírám, asi tak, aby byl jogurt dochlazen za cca 6 hodin. Uložím do ledničky. Funguje to spolehlivě. Jogurt je hladký, naprosto netekoucí. Proceduru s jogurtem vlastoručně vyrobeným lze opakovat mnohokrát (20 - 30x).
Originální očkovací suchou jogurtovou kulturu lze získat od fy. Milcom, Praha (stačí 1 sáček, 2g, stojí 30,- Kč), je ale nutno při první přípravě jogurtu dvojnásobnně prodloužit dobu v peřině (6 + 12 hodin).

0
před 10 měsíci Simona

Dobrý den, začala jsem vyrábět domácí jogurt podle tohoto receptu. Jogurt je chuťově dobrý, ale není úplně hladký. Jsou v něm takové drobné hrudky. Je to v pořádku nebo se někde stala chyba při výrobě?

0
před 10 měsíci Jaroslav K.

Tento problém se snad může objevit při zvýšené teplotě (50 - 52°C). Při 55°C dochází již k intenzivnímu srážení a oddělování tekuté syrovátky. Jednou se mi to stalo, když mi utekla teplota.

0
před 10 měsíci Simona

Pořídila jsem si jogurtovač. Teplota se mi zdála vyšší, na dně jogurtovače jsem neudržela ruku, ale nevešel se mi tam žádný teploměr. Tak jsem zkusila dát pod skleničky kapesník. Řekla bych, že je to lepší, ale stejně tam nějaký ty hrudky jsou. Takže správně vyrobený jogurt má být úplně hladký?

0
před 10 měsíci QTK

Dobry den,

zkousel jsem delat jogurt, ale s rozpacitym vysledkem.
Vzal jsem 5, litrovych, PET sklenic Selskeho mleka, zahral na 40 °C a do kazdeho dal lzicku Chocenskeho bileho jogurtu a 3 lzicky cukru. Pote protrepal a rozlil do 6, litrovych, PET sklenic, ktere jsem narovnal do hrnce, zalil vodou, postavil na varic a nastavil termostat na 43 °C. Teplotu jsem kontroloval USB kamerou na teplomeru a nechal fermentovat. Asi po 3 hodinach zacala hmota rosolovatet a tak jsem dve sklenice znovu protrepal, coz melo za nasledek, ze se vznikajici jogurt rozpadl do hrudek a namisto jogurtu je z nej vrstva nejakeho tvarohu a pod nim vrstva syrovatky. po zhruba 20 hodinach jsem prestal ohrivat a vychladle dal do lednice. Jogurt sice vznikl, ale ma nekolik chyb:
1. je ridky a kdyz se do nej clovek snazi neco primichat, kolikvuje jako tixotropni barva a je z nej brecka
2. je kysely jak stovik
-----------------------------------------------------------------------------------------
Po precteni cele diskuse jsem odvodil:
1. Nezahral jsem mleko na 80  °C, coz pry je nutne k tomu, aby se uvolnil nejaky potrebny enzym
2. Pouzil jsem vysokou teplotu (43  °C) a tak jogurt rychle zfermentoval a proto je ridky
3. Fermentoval jsem moc dlouho a proto je kysely
-----------------------------------------------------------------------------------------

Tak ze, poradi mi nekdo (nez zase znicim par litru dobreho mleka) ?

Dekuji, Kvetak

0
před 10 měsíci Terez

JÁ TO ZKOUŠELA DVAKRÁT. JEDNOU Z MLÉKA "ČERSTVÉHO PLNOT", A TVANLIVÉHO KRABICOVÉHO.DO ČÁSTI JSEM DALA JOGURT A DO ČÁSTI ZAKYSANOU SMETANU.  DALA DO SKLENIC, TROUBU VYHŘÁLA NA 60°, VYPLA A  SKLENICE NECHALA PŘES NOC V TROUBĚ. VŠECHNY VARIANTY VYŠLY. NEBYLO TO TEDA TAK HUSTÉ JAK TŘEBA CHOCEŇ ALE DOBRÉ. PODRUHÉ JSEM ZKOUŠELA TO UDĚLAT ZE SMETANY A JOGURTU. TAM SE MI  UDĚLALO HODNĚ SYROVÁTKOVÉ VODY, ALE TO SI MYSLÍM, ŽE BYLO SPÍŠ PŘÍLIŠ OHŘÁTOU SMETANOU. VYKLOPILA JSEM  JI DO SÍTKA, NECHALA S JOGURTEM VYKAPAT A UDĚLALA ŽERVÉ.

1
před 9 měsíci Elusionka

QTK - ja robím jogurt nasledovne: 1 liter mlieka z automatu nechám prejsť varom. Následne ho nechám pomaly prirodzeným spôsobom vychladiť (teplotu sledujem teplomerom určeným na potraviny) a keď má mlieko teplotu pod 50 stupňov, prelejem ho cez sito (zbavím sa tak vrchnej "šupky") a pridám jeden Zvolenský smotanový jogurt - biely a metličkou rozmiešam. Nalejem do malých sklenených nádob (pôvodne v nich bol ovčí jogurt) - mám z nich presne 6 kusov. Takto naplnené nádobky postavím do nízkeho pekáčika tesne vedľa seba, prikryjem ich bielym plátnom a dám ich do rúry, ktorá je vyhriata na 35 stupňov (je to program na udržanie jedla aby bolo stále teplé). V takejto teplej rúre ho nechám hodinku, potom vypnem rúru a nechám pracovať kultúry na jogurte. Ráno pekáčik vyberiem z rúry a smotanový jogurt je hotový. Už ho len zaviečkujem a dám do chladničky. Netreba ho vôbec sladiť, nie je kyslý, ale keď už mám chuť na sladké, tak pridám domáci džem, alebo med. Z vlastnej skúsenosti viem, že chuť jogurtu závisí aj od jogurtu, ktorý pridávame...a mne sa najviac osvedčil Zvolenský smotanový. A aby som nezabudla ...jogurt začnem robiť vždy popoludní o piatej hodine a ráno okolo siedmej hodiny zbieram plody mojej práce...:-)

1
před 9 měsíci Jirka 1950

1litr mléka zahřát na 40 stupňů,pridat Holandii.Naplním sklenice a dám je na vyhřívací dečku.přes ně dám deku.zahřívací dečka udržuje stálou teplotu.Nedoporučuji použití aktivie.Obsahuje aspartam.Přes noc se udělá jogurt jaký jsem jedl naposledy před 40 léty,když se prodával ve skleničkách.zdravím

-1
před 9 měsíci Catpet

Dělám jogurty tak, že do litru studeného mléka zamíchám 1 - 2 lžíce jogurtu (Hollandia). Do skleniček dám na dno jahodový džem, zasypu lžící ovesných vloček a na to naliju mléko s jogurtem. Zabere to max. 5 minut. Dělám večer, ráno je hotový. Zatím se vždy povedl. Je pěkně hustý, výborný.

0
před 9 měsíci Zdenka

Začala jsem dělat také domácí jogurty. Jsou skutečně chuťově lepší a člověk ví, co v něm je. Dělám z Bio mléka 3,5 % od Olmy - moc mi chutná a voní. Dám 1/2 až 3/4 maléhé kelímku bílého jogurtu Holandie, 1PL medu a trošku vanilkového cukru. Balím do deky na 5 - 7 hodin. Je báječný s domácím džemem apod. Jen jsem se chtěla zeptat, jak takový jogurt vydrží v lednici. Když jsem ho dělala např. v sobotu a odpoledne byl hotový a odcestoval do ledničky. Do kdy ho můžeme konzumovat ? Možná je to hloupá otázka, ale raději se zeptám. Dělám do skleniček. Moc děkuji za odpověď.

0
před 9 měsíci Jan Beneš

Vážení, jogurt jsem připravoval při různých teplotách, zatím 5 várek, vždy s takřka shodnou konzistencí i kyselostí. Po vyzkoušení přídavků sušeného mléka a smetany jsem skončil u obyč. polotuč. tetrapak a tří lžic jogurtu, stačí mi, k chuti nemám výhrad.
Kvůli vysoké teplotě na konci cyklu v jogurtovači jsem udělal změnu. Skleničky uložím do krátce (30 minut) předehřátého jogurtovače, který po další půl hodině vytáhnu z přívodu a uložím do peřiny. Hrudky jsem v jogurtu nikdy neměl, je krásně hladký. Štve mně jedna věc, že se ten můj jogurt táhne podobně jako med. Je problém oddělit sousto na lžičku. Konzumace vyžaduje značnou opatrnost, v opačném případě hrozí znečištění oděvu, stolu a blízkého okolí vinou "švihadel" houpajících se na okrajích lžičky. Máte někdo tip na příčinu? Nebo je to "normální" a máte to taky tak? Rád bych připravil něco podobného hollandii, která se dá "krájet".

0
před 9 měsíci Zdenka

Dobrý den pane Beneš,

Do jogurtů také nedávám sušené mléko, jen přidávám poctivou lžíci medu a když to chci trošku jinak na chuť pro děti, je možnost přidání i trochu vanilkové cukru. Jogurt není vůbec sladky, aby jste si nemyslel, že tím získáte místo bílého klasického jogurtu něco sladkého. Ba naopak jogurt si myslím je akorát na chuť vyvážený. Co se týče švihadel :-) , tak ty máme také. Někdy více, někdy velmi málo. Nevím, jestli by to ovlivnilo dát více jogurtu při přípravě. Jen mě to napadlo. Chce to brinďák :-). Pokud Vás mohu poprosit, můžete mi sem napsat, jak dlouho jogurty nejdéle skladujete ? Nikdo mi zatím neodpověděl. Děkuji za typ. Kdyby se Vám podařilo jogurt víc ztužit, určitě písněte, taky se o to pokusím. Ty švihadla jsou fakt občas nebezpečný :-)

0
před 9 měsíci Monika

Dobrý den, také mám problém s hustotou jogurtu. Podle předešlých zpráv usuzuji na vyšší teplotu, ale dělám jogurt v jogurtovači a tam teplotu neovlivním. Můžete mi, prosím, poradit, co s tím. Rady jsem četla, ale nim moc nenašla.

1
před 9 měsíci Jaroslav Kunc

Jogurt se táne podobně jako med, když jsou jogurtové kvasiny (jogurtová kltura) staré. Pomůže jedině vzít nové.

1
před 8 měsíci QTK

Dobry den, tak po 2 mesicich shrnu vysledky meho badani na poli jogurtu: 
1. MLEKO
Pro kvalitni jogurt je nutno, aby melo co nejvice susiny a pro lahodnost i % tuku v susine.Je pochopitelne lepe pouzit primo nadojene mleko (pokud ho mate kde vzit), ale lze pouzit i mleko balene. Zjistil jsem, ze neni prakticky rozdil mezi cerstvym mlekem nebo trvanlivym mlekem, nebot UHT osetreni trva jen sekundu ci dve a prakticky nemeni slozeni mleka. Bohuzel prodavana (odstredovana) mleka neobsahuji dost susiny a proto je dobre je 'vylepsit' pridanim suseneho mleka nebo pridat smetanu. Pokud bude malo susiny v mlece, bude jogurt ridky a pokud nakonec odfiltrujeme syrovatku, bude vysledne mnozstvi jogurtu mensi.
Dulezite je, aby mleko bylo na nekolik minut zahrato na alespon 90°C (a pote zchlazeno na 35°C), jinak se bude jogurt 'tahnout' jako kupovana Jogobela, protoze pri koagulaci by dochazelo k neomezenemu shlukovani micel a ne jen k 'vlaknove' strukture jakou ma mit jogurt.
2. TEPLOTA, DOBA a pH
Jogurt vznika postupnym, kyselym srazenim, kaseinovych micel ve forme retizku. Toto srazeni zacne vznikat, pokud pH klesne pod 4.5 a je dusledkem mnozeni streptokoka S.thermofilus nebo S.salivarius a Laktobacila L.bulgaricus, kteri pri vzajemne symbiose metabolizuji mlecny cukr na kyselinu mlecnou. Pomale klesani pH tak postupne srazi (micely se shlukuji do retizku) mlecnou bilkovinu na jogurt. Ze tento proces musi probihat pomalu si muzeme overit tak, ze v okamziku, kdy mleko zacne rosolovatet, protrepeme (v lahvi od mleka) vznikajici hmotu a tim okamzite srazime zbyly kasein, tak ze sice dostaneme velmi kvalitni tvaroh plovouci na vrstve syrovatky, ale ktery jiz nikdy nebude jogurtem (ledaze bychom micely opet autolyzovali zvysenim pH, napr pridanim NaHCO3)
Tento proces nejlepe probiha pri teplotach okolo 40°C. Pri nizsi teplote nedochazi k namnozeni S.thermofilus, ale spise kvasinek (nezadoucich) a vyssi teplota mikroby zahubi, tak ze proces ustane, popripade se stane 'mrtvym' produktem a nelze jej pouzit pro inokulaci dalsi kultury. Proto je nejlepe udrzovat teplotu v rozmezi 40-42°C a to takovou dobu (podle vitality mikrobu zhruba 3-8 hodin), aby vsechen kasein koaguloval. Prodluzovani doby uz 'nezhutni' jogurt, ale naopak zvysi kyselost, protoze probiha dalsi mnozeni mikrobu, kteri se nezivi mlecnou bilkovinou (z ktere je jogurt), ale mlecnym cukrem (ktery je v syrovatce).
3. KULTURY a TECHNOLOGIE
Pro vyrobu jogurtu je nutno mleko inokulovat (naockovat) dvemi symbioticky zijicimi mikroby a to Streptococus thermofilus nebo salivarius a Laktobacilus bulgaricus. Muzeme pouzit ciste spory (ktere jsou ale pomerne drahe (napr. pani Trazanova z Holesovic nabizi krabicku spor za 450,- (no jak by ne, kdyz obycejny mlekarensky teplomer, ktery stoji okolo 100,- prodava za 335,-)), ale je mozno pro ockovani pouzit hotovy, zivy jogurt. Ja jsem dosahl nejlepsich vysledku s 'Chocensky smetanovy bily' nebo 'Activie bila' od Danone (nektere druhy jogurtu byly mrtve jiz pri koupi). Dale pouzivam jejich smes kterou dale kultivuji (zatim nepozoruji zmenu ve vitalite, ale je mozne, ze budu muset po case 'obohatit kulturu' nejakym kupovanym jogurtem (neplest si s obohacovanim kultury napriklad cikany nebo muslimy)Je take mozne, ze vlivem nedokonale sterility se v kulture namnozi i nezadouci mikroorganismy a proto pro pristi generaci jiz nevezmeme zbytek predchozi kultury, ale naockujeme novym, cerstvym jogurtem. Pokud pracuje alespon trochu sterilne a pouzivame vlastni kulturu, je vhodne, si pri kultivaci odlit trochu do uzavrene sklenicky (napr. od detske vyzivy) a tu ponechat uzavrenou v lednici az do dalsi kultivace.
Inokulat by mel obsahovat co nejvice pozadovanych bakterii a co nejmene skodlivych bakterii a kvasinek. Proto je nutno co nejvice dodrzovat cistotu nadob a nastroju a nezapomeneme ani na cistotu rukou a pridavanych surovin.  (nemusime pracovat v laminarnim boxu s HEPA filtrem a v nitrilovych rukavicich, ale snazime se zadny nastroj nepokladat pracovni casti na nesterilni povrch (staci jednorazova, papirova uterka) a zasadne nic NEOLIZUJEME!)
Pokud pouzivame na vyrobu nejakych jinych nadob, nez je originalni obal, je dobre ciste umytou nadobu jeste 'prostriknout' varici vodou nebo parou a pokud pouzivame 'chemickou sterilizaci' (napr. disiricitamen draselnym) je nutno po strerilizaci nadobu dukladne vymyt tekouci vodou (nejlepe sprchou v poloze 'dnem vzhuru'), protoze tato dezinfekce by nicila i nasi kulturu. Stejne pravidlo plati i pro nastroje.Nejlepe je ale pouzivat originalni nadoby (krabice Tetrapack, sklenene lahve) ktere vydrzi teplotu 90°C
4. MUJ POSTUP
Pouzivam trvanlive mleko v krabicich (zatim nejlepe se mi osvedcilo mleko LAKTO z BILLy). Dobre je i cerstve 'Selske mleko' v PET lahvich, ale je tu problem se zahrivanim na 90°C, protoze obal teplotu nevydrzi a je nutno fermentaci provadet v jine nadobe. Pri pouziti Tetrapacku veskere procesy probihaji v originalni krabici, cimz minimalizujeme moznost kontaminace.
1.) 4 krabice (zavrene) dam do 8l hrnce, zaliji horkou vodou, kterou uvedu do varu, nastavim na kamnech 100°C a necham 10-15 minut. Potom krabice vyndam a necham na vzduchu zchladnout na 35-40°C
2.)Narovnam vrchni lem krabice a opatrne odstrihnu nahore asi 6mm siroky prouzek. Tim se krabice otevre a vznikne volny prostor asi 250 ml
3.)Do kazde krabice nasypu 50-60 g suseneho mleka a kdo ma radeji sladsi jogurt a hodla jej konzumovat bez dalsich uprav, muze si pridat 15-30 g cukru (pro zdarilou fermentaci ale bohate staci cukr obsazeny v mlece)
4.)Sklenici s predchozim jogurtem (od detske vyzivy) naredim mlekem na 400 ml (pouzivam kelimek od Chocenskeho jogurtu) a dukladne promicham (zbytky ze sklenice vytrepu). Plny kelimek vazi 420 g, tak ze do kazde krabice odliji 100 g inokulatu. Pote v kazde krabici, tycovym mixerem opatrne promicham a zapravim susene mleko do smesi. (snazime se do mleka NEzaslehat zbytecne vzduch, protoze nase (hodne) bakterie jsou anaerobni (nepotrebuji vzduch), zatimco vzduch prispiva k mnozeni kvasinek) Ze vsech ctyr krabic odliji trochu do sklenicky od detske vyzivy na dalsi ockovani. Tady je jedine misto, kde pouzivam sterilni material, nebot chci, aby pristi 'nasada' byla co nejcistsi. Kdo nema moznost  sklenicky sterilovat v autoklavu, muze s uspechem pouzit konvektomat nastaveny na 120°C a sklenicky tam 30 minut nechat a nebo prinejhorsim je alespon vyvarit ve vode (otevrene a po vyjmuti a vyliti vody ihned uzavrit)
5.)Krabice naskladam opet do hrnce, zaliji 35°C teplou vodou a postavim na varic s termostatem, pripojenym na casovy spinac (staci ten za 45,- z Lidlu). Do vody v hrnci dam teplomer pro sledovani teploty. (ja mam na teplomeru jeste USB kameru, abych nemusel odbihat od prace a mohl sledovat teplotu na pocitaci a mohl si i nastavit poplach pri prekroceni nastavene teploty). Pokud jeste nemame oznacene misto na termostatu (ani u digitalnich termostatu nesouhlasi nastavena teplota s teplotou lazne) ve kterem lazen dosahne teploty 42°C a jiz ji neprekracuje, nastavime takovou pozici, pri ktere termostat stridave zapina a vypina (u mne je strida zap/vyp asi 1/10). Teplota by se mela zacit pomalu zvysovat a to tak, ze zhruba za 1-2 hodiny dosahne teploty 40°C. Dotitrujeme termostat na maximalni teplotu 42-43°C a tuto polohu si poznamename (na knofliku termostatu). Pokud nepracujete v laboratoru a nebo mate manzelku, s chorobou PUK (Patologicky uklizeci komplex) a hrozi, ze znacku z knofliku smyje, nebojte se udelat zarez...Pak uz zbyva jen pozorovat a zkouset, protoze kazdy termostat ma jinou hysterezi a tak je ohrivaci krivka u kazdeho jina. Dulezita je take doba fermentace, protoze jak jsem jiz psal vyse, prodluzovani doby (nad mez, kdy je vsechen kasein jiz zkolaguovan) nevede k hustsimu jogurtu, ale ke kyselejsi syrovatce.Dobre nastavenym termostatem, mnozstvim pridaneho suseneho mleka nebo smetany, dobrou a vitalni kulturou a spravnou dobou fermentace dosahnete vysledku 'predvalecnych jogurtu z Radlicke mlekarny'.
U mne se teploty 37°C dosahne asi za 30 minut, 40°C za hodinu a zbytek casu se asymptoticky blizi 43°C. Dobu fermentace mam nastavenou na 5 hodin s tim, ze po vypnuti zustavaji krabice dale ve vode (nebudu preci kvuli nim vstavat). Po vypnuti topeni se zhruba do hodiny dostanu zpet na 30°C (no nevim, jak ted v lete). Moznost narustu kvasinek a patogennich bakterii by mel byt inhibovan pritomnosti kysele syrovatky, ktera rust techto mikroorganizmu castecne potlacuje.
6.)Krabice dam do lednice vychladit. Dobu zivotnosti jsem jeste nezjistil, protoze do 2-3 dnu veskery jogurt nekam zahadne zmizi a ja musim delat dalsi...Jogurt je husty, s lomivou strukturou (netece a netahne se), mirne kysely (asi jako Chocensky smetanovy, ale podstatne hustsi (asi jako jej delali pred 10 lety, nez jej zacali takhle okradat jak na smetane, tak na ovoci)). Kdo ma ale rad velmi huste jogurty (jako ja), muze jej jeste dodatecne upravit odfiltrovanim syrovatky. Postup je jednoduchy: Nejaky cednik vlozime do hrnce (kastrol je moc melky) a do nej opatrne vyklopime jogurt (pomuzeme si tim, ze po prevraceni krabice odstrihneme ve dne ruzek, aby mohl do krabice vzduch). Pokud nemame cednik dostatecne jemny (jako je sitko na caj) nejprve jej vylozime platynkem nebo kouskem netkaneho textilu (papirove nedoporucuji, protoze se pak spatne dostavaji z hmoty). Takto nechame jogurt 'vykapat' a pak jej prendame do dozy. Zbyla syrovat je sice zdrava, ale mne moc nechutna. Da se ale pouzit na ruzne obklady pri koznich vyrazkach a pokud jsme do mleka nepridavali moc cukru, je vyborna na nalozeni rizku (ani se nemusi naklepavat) nebo masa na cinu, protoze takto nalozene (nejlepe do druheho dne) maso je daleko mekci a velmi krehke...
Preji uspech ve vyrobe, Kvetak...

0
před 8 měsíci Stanislav Harmáček

Dobrý den, dnes jsem si koupil jogurtovač ale nikde jsem nevyčetl, když se nalije mléko s jogurtem ( kulturou ) do skleniček, jestli se mají skleničky zavřít a tak vložit do jogurtovače nebo je vkládat otevřené. Děkuji za odpověd

0
před 7 měsíci Pepa

Tak mám první čtyři jogurty. Jeden za 300,- :-) . Jogurtovač 750,- , hrnec mlékovar 250,- , teploměr 200,- .Jo zdraví holt něco stojí .

0
před 7 měsíci Jarka

Zapomeňte na skleničku za 4Kč. Proboha! Litr mléka stojí dvacku a pokud děláte šest sklenek, musely by zbývající náklady být pouhé 4 koruny. A tomu snad nikdo nevěříte. "Očkovací" jogurt a ta spousta energie... ok vodu a práci nepočítám, protože je to zábava...  

0
před 7 měsíci Jana

Nedávno jsem si vzpomněla, jak jsem dělávala jogurty doma,když byli kluci malí. Našla jsem dokonce po těch 20 letech ve svém receptáři i recept. Dcera,  které hned tak něco nechutná tahala z ledničky jeden jogurt za druhým, stejně jako kdysi před lety její bráškové.Přimíchává si příchutě podle sebe - nejčastěji Granko nebo domácí marmelády. Našla jsem tu mnoho receptů, ale ani jeden podle kterého dělám já. Nikdy se mi jogurt nesrazil a ni nezkazil, protože hodně rychle zmizel. Dělám ho následovně :
Zahčeju 2 l čerstvého mléka, zchladím na cca 40°C, rozmíchám 2 bílé jogurty, jedno kondenzované mléko neslazené a jedno slazené. Je z toho 16 skleniček od přesnídávky.Dělám v jogurtovači nebo na topení, a zrovna zkouším po pečení buchet část várky v troubě,kterou jsem nechala zchládnout na 50°C. Jogurt je hustý a sladký, takže stačí přidat třeba jen vločky či ovoce, chutná i bez přísad. 

Jana

0
před 6 měsíci QTK

Pro: Stanislav Harmáček
Fermentace jogurtu (narozdil od kvaseni (lihove, kynuti testa)) nevyvynuje takrka zadny CO2, tak ze je mozne nadobky uzavrit. Kvetak

0
před 5 měsíci Davy

Nečetl jsem celou diskuzi, takže to tam asi někde bude, ale už první dvě věty v článku mě dohnaly prsta na klávesnici !!! Cituji:" Především jogurtovač, bez něj výrobu nemá cenu zkoušet, jelikož jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače, těžko bychom tyto podmínky doma jinak dodržely" 
To je nesmysl !! Bakterie se v pohodě množí i ve spacáku a dáte-li sklenice s budoucím jogurtem do hrnce s teplou vodou a ten do trouby, termostat nastavíte hned z kraje, jen aby sepnul, máte (u dobrého termostatu) teplotu kolem 35-45 rozhodně pod 50 °C.  Do litru mléka stačí dát dvě polévkové lžíce živého jogurtu např. OLMA BIO Natural nebo Hollandia. Dobrou chuť.    

0
před 4 měsíci Caddy

Tak jsem se začetla a hodně jsem se zasmála, děkuju, už jsem to potřebovala. Jinak už jsem pekla jogurt v troubě, před lety dělala v jogurtovači se sušeným mlékem a teď dělám poprvé se sunarem v jogurtovači, tak jsem zvědavá, zítra budeme poprvé jíst. Dcera odmítá sunar, tak jej chci nějak zužitkovat, je mi líto jej vyhodit. Očkovací kultura je jogurt z Krhanic.

0
Obrázek uživatele hanka.cv
před 4 měsíci hanka.cv

Jogurtovač je hezká věc ale jogurtu málo a navíc stále jsem vyvařovala skleničky, víčka apod...  Na dobrymsyru.cz jsem zjistila, že stačí termohrnec. A funguje to skvěle. Mléko mám od kravičky z ekofarmy a najednou vyrobím 3 l jogurtu pouze ohřátím, přidáním kultury, nebo jogurtu, naleji do termohrnce (mísy) a ráno je jogurt hotový. Bez elektřiny a vyvařování. Pouze hrnec vždy vyleji vařící vodou. Pak už stačí rozmixovat ovoce, dodat jogurt, případně med a je to.:-)

0
Obrázek uživatele hanka.cv
před 4 měsíci hanka.cv

Termomísu jsem koupila v akci 3,5 l za 250,- Kč. 
 

0
před 4 měsíci Lidka

Termomísa vynikající nápad. Já ale zkusím jogurtovač - teprve budu kupovat a vybrala jsem si neskleničkový, jenom jedna litrová nádoba. Návody mě pobavily a i dost pomohly.

0
před 3 měsíci Šodynka

Děkuji za cenné rady všem zúčastněným v diskusi. Jogurt se mi na první pokus povedl, mám strašnou radost. S kamarádem jsme ale přisli na jednu věc: když se z mléka (čerstvě nadojeného) nesebere smetana, jogurt hodně zkrupkovatí. (Kamarád ho vyrábí rovnou ve skleničkách). Takže smetanu já před svařením i po něm pokud možno seberu, výsledek je lepší. Ale čtu zde na diskusi, že čím je mléko méně tučnější, má méně sušiny a pak není jogurt tak tuhý - to je asi taky pravda. Vyrobila jsem ho v kastrolu v troubě a opravdu není tolik tuhý. Možná nezahřívat mléko na 90st., ale na nižší tpl? Zkusím a dám vědět, jak to dopadlo. A ještě dotaz, kdyby náhodou někdo věděl: záleží na tom, jestli se mléko pouze krátce svaří nebo je třeba při cílové teplotě vytrvat několik minut? Není to škoda? A má to výsledek na konzistenci? Zřejmě také podněty k dalšímu zkoumání. :-)

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 5


Přidat příspěvek