Výroba domácí zmrzliny

Pokud máte už dost ošizených zmrzlin v obchodě, vyrobte si doma poctivou zmrzlinu s velkým podílem ovoce. Jak na to vám pomůže dnešní infografika.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Recepty vypadají chutně, ale proč hned dělat z mascarpone nebo javorového sirupu? Jde to i z levnějších surovin, mně stačí smetana ke šlehání a cukr, tak lepší třtinový nebo med mám taky doma. Dělávám si kávovou zmrzlinu, ale právě tu s těmi zrníčky a je výborná a opravdu to jde bez zmrzlinovače. :-) Jen teda když dělám doma zmrzlinu, tak mě z toho vždycky vyšla jen mražená kostka, která nešla nijak načít. Když ale dělám zmrzlinu u našich, dá se krásně shrnout lžící na zmrzlinu. Nevíte prosím na jakou teplotu by měl být mražák, aby zmrzlina nebyla ani řídká a ani moc tvrdá? Máme asi mražák na hodně mrazící teplotu, ale prý to nejde stáhnout, že to je na maximum snížené, tak nevím,no.

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+sharunka03 Nakonec, úplně nejklasičtější zmrzlina hodná tohoto jména je ze smetany, vaječných žloutků, cukru a ovoce. Vše ostatní už jsou varianty.

Aby nebyla zmrzlina tuhá, je třeba trefit poměr, a potom mrznoucí směs občas promíchat. Tím se zabrání růstu velkých krystalů. Zmrzlinovač míchá zmrzlinu sám, a mnohem lépe, než my (pokud jí nemícháme na mraze).

A před podáváním vyndat zmrzlinu zhruba na 10 minut z mrazáku. Na rozdíl od vodové náhražky, která rovnou taje, opravdová zmrzlina změkne o rozvine chuť a vůni.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

No já ten recept našla na internetu na tu moji oblíbenou a nemuselo se to právě míchat, ale jak se to dalo mrazit u nás, byla z toho kostka ledová. Jak se to dalo mrazit u našich, tak krásně šla seškrábnout.
A tak byste mi ten zmrzlinovač doporučil? Máte ho doma a je fakt dobrej? Já viděla taky někde zmrzlinovač a chvíli nad tím uvažovala o jeho koupi, pak jsem na to úplně zapomněla, tak jak nějaký uvidím tak asi koupím. Kolik asi tak stojí peněz a jak je to velký? Bydlíme v garsonce, tak abychom ho měli kam dát.

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+sharunka03 Já zmrzlinovač nemám. Co jsem se tak díval, tak ty levnější se namrazí třeba den v mrazáku, a pak se do nich naleje studená směs, a ony míchají. Ty dražší míchají i mrazí samy. A na čínském e-shopu jsem našel zmrzlinovač na baterky, který se celý strčí do mrazáku, a tam míchá.

Článek mne docela navnadil, a co jsem se tak dival, tak ty namrazovací se dají pořídit už kolem pěti stovek. Z Číny ještě levněji. Ty, co samy mrazí, začínají někde na čtyřech tisících.

Bez zmrzlinovače jsem také měl problémy to mít měkké. Asi je v tom nějaká magie, jak rychle to má mrznout. Docela tomu pomohlo, když se dobře našlehala smetana.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Promíchávání je na výrobě zmrzliny to nejdůležitější, když chcete získat krémovou hmotu a ne kus ledu. Mícháním dochází k provzdušnění a k vytvoření hladké hmoty, ale musí se provádět během chlazení nebo alespoň takové teploty, aby nedocházelo k tání. 
Já se také chystám na výrobu zmrzliny a mám k dispozici nanukové formičky, do kterých hmotu naplním, dám zmrazit a po vyndání mi nebude vadit, když bude hmota příliš tuhá, páč se bude konzumovat jako klasický nanuk. ;)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Aha, takový eshop neznám a nemají to tam všechno v čínštině napsaný? Aby se mi to taky vešlo do mražáku. Já to prostě našlehám normálně mixérem a strčím to zmrazit.  Smetanu vždycky šlehám do tuha, tak nevím, je to nějaký složitý.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Sunriska: a jak to mám během prošlehávat, to musím otvírat mražák a bude mi tam utíkat teplo do toho mražáku,stačí teda metlička, vyndat na stůl prošlehat a dát zpátky? A kolikrát promíchávat?

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

+sharunka03Sama s tím zkušenost nemám, jenom jsem podávala info o tom, jak se technologicky postupuje při výrobě zmrzliny, aby měla klasickou krémovitou konzistenci. Se zmrzlinovačem nemusíte toto řešit, páč to dělá za vás. Myslím, že pokud to budete postupně prošlehávat, tak vám to stejně nepomůže. Jak vám to jednou ztuhne (obzvlášť, když vám mrazák moc mrazí), tak i když to později vyndáte, už vám vznikne tvrdá hmota. Jedině si s tím pohrát a sama si vychytat, co a jak...

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Sunriska: moc děkuji za informaci, takže budu nejspíš hledat, co nejlepší zmrzlinovač.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

A nebo hmotu naplňte do formiček na nanuky...;)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Děkuji, ty si taky budu muset koupit, tak začnu asi tvořítkama na nanuky. :-)

1
Obrázek uživatele Jana
před 3 roky Jana

Dělám zmrzlinu buď do nanukových formiček - viz Sunriska (nejvíc mi chutná: našlehaný tvaroh s trochou smetany a vanilkový cukr (cukr + v. lusk ve sklenici)
nebo dělám jahodovou zmrzlinu: zmrazím si domácí jahody, když jsou tuhé, dám je do mixéru (ten, ve kterém se dělají šejky), přidám 30% šlehačku a cukr a opatrně mixuji. Pokud máte skleněný, je to super, pokud plastový, je lepší, když nejsou jahody zmrzlé jako kámen, ale jen hodně tuhé.
Vznikne vám našlehaná "pasta" (něco jako točená zmrzlina). Buď to jím v takovémto stavu, nebo najili směs do plastové nádoby a nachvíli domrazit do mrazáku).
Mňam a zmrzlinám zdar!

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Jana: tak to taky vypadá dobře, to taky zkusím.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

První banánovo-čokoládová (raw) zmrzlinka je na světě! Rozmixovaný banán s nepraženým kakaem, trochou vody, agáve sirupem a kokosovým olejem..Bašta! :)

0
Obrázek uživatele Linda
před 3 roky Linda

Taky vyrábím zmrzlinu. A aby nebyla na kámen, asi tak každou hodinu ji z mrazáku vyndám a promíchám. Zhruba za 6 hodin je hotová, krásné krémová. Když jí nejíme hned a ztuhne, tak ji na chvilku vyndám a nechám trochu povolit a rozmíchám nebo rozmixuji. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Sunriska
No, sbíhají se mi sliny, vypadá, fakt skvěle. :-p

0
Obrázek uživatele Standa
před 3 roky Standa

+sharunka03 Pár (tvrdších, ale poživatelných) jahodových zmrzlin jsem udělal i bez jakéhokoliv stroje. Našlehal jsem šlehačku, čímž jsem tomu dal tomu krémový základ. Ve druhé nádobě jsem rozmixoval jahody s trochou cukru pokud možno dohladka. A pak jsem to opatrně smíchal a nalil v tenké vrstvě do nádoby a dal zmrazit.

Dá se to vylepšit Salkem, nahusto rozmíchaným sušeným mlékem (chvíli nechat odležet, aby bylo bez cucků).

Do opravdické zmrzliny patří prý i šlehané syrové žloutky.

Taková zmrzlina se dá udělat i bez míchání, protože šlehačkový už základ je krémový (i když s mícháním je lepší).

To míchání je důležité v podstatě jen v okamžiku, kdy tekutina mrzne. Když se nemíchá, narostou tam velké krystalky ledu, které tomu dají tvrdost. Když se míchá, krystalky se neustále rozbíjejí.

Ty e-shopy jsou v angličtině nebo v kostrbaté automaticky přeložené češtině. Vybral jsem dva strojky, které mě zaujaly cenou a jednoduchostí (ale jsou zrovna vyprodané). Ale na DX, Ebay a dalších jich bude spousta. (Nákup je vždy trochu sázka do loterie, neboť člověk neví, jestli přijde šmejd nebo šikovný přístroj, ale většinou se to i tak vyplácí. Mnoho českých „výrobců“ jsou jen drazí přeprodejci a lepiči značkových značek.)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Stando, taky díky moc, za rady. Ano, i já mám recept se žloutky syrovými, ale nic o míchání tam nepíšou při mražení, takže, ať to tam je napsané nebo ne, budu to tak dělat, děkuji moc, vyzkouším.

0
před 3 roky Miro

Stačí ak:
Zamrazíte jahody zo záhrady, kupite si šlahacku na šlahanie 30+ %, kus praškového cukru, trocha mlieka. a aby to bolo este lepšie, zamrazte si aj obieleny banan. jednoducho rozmixujte do hladka a hned podávajte :) zmrznuté jahody a banan sa postaraju a super konzistenicu.

0
před 2 roky eva

Můžu jen doporučit zmrzlinovače. Dostala jsem jeden k Vánocům a od té doby jsme měli již 5 druhů domácích zmrzlin, s kterými se kupované nedají vůbec srovnávat. Mám tento: http://www.hyperzbozi.cz/vyrobniky-zmrzliny/kenwood-vyrobniky-zmrzliny-at-957-zmrzlinovac.  

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 + 6


Přidat příspěvek