Vitamíny - 1. část

Jak se rozdělují vitamíny a kde se jednotlivé vitamíny nacházejí ?

003.JPG

Autor: Danah

Úvod


Až do 19. století bylo největším rizikem dlouhých námořních cest onemocnění, zvané kurděje. Příznaky byly padání vlasů a zubů, krvácení z dásní, velmi pomalé hojení ran a případně smrt. Stovky námořníků a cestovatelů umíralo na kurděje, než skotský lékař James Lind kolem r.1750 objevil, že přidání porce citrusového ovoce ke stravě lidí, cestujících po moři, působí jako prevence kurdějí. Zatímco jablečné pivo, ocet nebo jiné látky, které Lind zkoušel, tyto účinky neměly. Tehdy si lidé mysleli, že nemoc je způsobena něčím špatným v jídle nebo ve vzduchu, a nikoliv nedostatkem čehosi dobrého. Takže i přes Lindovy důkazy nebyla jeho práce ostatními lékaři přijata. Navíc on sám nebyl schopen poskytnout důkaz výzkumem na pevné zemi: ačkoliv sehnal skupinu dobrovolníků, na nichž zkoušel dietu s cílem vyvolat kurděje, což by trvalo několik měsíců, v té době se nemohl spolehnout, že účastníci testu nebudou příležitostně podvádět. I když Lind zemřel zklamaný,byl to on, kdo skutečně objevil význam a zdroj vitamínu C.

Výraz „vitamín“ byl prvně používán až na začátku 20. století pro popis těchto chemických látek v potravě, bez kterých se u lidí objevují zdravotní příznaky z jejich nedostatku. Vitamíny byly pojmenovány a dostaly do názvu písmeno, protože nebyla podrobně známa jejich chemická struktura. Jsou dodnes pojmenovány písmenem, a zároveň i slovním chemickým názvem: např. vitamín C nebo kyselina askorbová.

Vitamíny jsou rozděleny do dvou hlavních skupin: rozpustné v tucích jsou A, D, E a K, a rozpustné ve vodě jsou vitamíny skupiny B a vitamín C a H. Lidské tělo si může uchovat vitamíny rozpustné v tucích do zásoby, avšak jakýkoliv přebytek vitamínů rozpustných ve vodě je z těla rychle vyloučen močí: proto je jejich pravidelný přísun nezbytný. Vitamíny jsou však zapotřebí jen v malých množstvích. Denní doporučené dávky jsou obvykle uváděny v jednotkách miligramů (1 mg =1/1000 g) nebo mikrogramů (1 ug=1/1000 000 g).

Tabulka


Vitamíny zásadní pro lidské zdraví, jejich referenční nutriční denní příjem, RNI ( převzato z webových stránek britské Agentury pro potravinové standardy,) a hlavní potravinové zdroje těchto vitamínů:


Vitamíny rozpustné v tucích


NázevRNIHlavní zdroje výskytu
vitamín A0,6 mg pro ženy
0,7 mg pro muže
játra, sýr, vejce, máslo, olejnaté ryby (např. makrely), mléko, obohacené margaríny, jogurt
vitamín D10 ug pro určité skupiny, např. těhotné ženyolejnaté ryby, játra, vejce, margarín, některé obiloviny, chléb, sušené mléko
vitamín E3 mg pro ženy
4 mg pro muže
rostlinné oleje(sójový, olivový), ořechy, semínka, obilné klíčky, některá listová zelenina
vitamín K70 ug nebo 1 ug na kg tělesné hm.listová zelenina (např. brokolice a špenát), rostlinné oleje, obiloviny. Malá množství mohou být v mase, mléčných výrobcích


Vitamíny rozpustné ve vodě


NázevRNIHlavní zdroje výskytu
vitamín B1
(thiamin)
0,8 mg pro ženy
1 mg pro muže
vepřové maso, zelenina, mléko, sýr, hrách, sušené i čerstvé ovoce, vejce, některé obohacené cereální směsi, celozrnné pečivo
vitamín B2
(riboflavin)
1,1 mg pro ženy
1,3 mg pro muže
mléko, vejce, obohacené cereální směsi, rýže, houby
vitamín B3
(niacin)
13 mg pro ženy
17 mg pro muže
hovězí, vepřové, kuřecí maso, pšeničná mouka, kukuřičná mouka, vejce, mléko
vitamín B6
(pyridoxin)
1,2 mg pro ženy
1,4 mg pro muže
játra, vepřové, kuřecí, krůtí maso, treska, chléb, celozrnné obiloviny (např. ovesné vločky, obilné klíčky a rýže), vejce, zelenina, sójové boby, arašídy, mléko, brambory, cereální směsi
vitamín B9
(kyselina listová)
0,2 mg, ale navíc 0,4 mg pro těhotné či plánující početíbrokolice, kapusta, špenát, hrách, cizrna, brambory, droždí, tmavá rýže, některé ovoce (např. pomeranče, banány), cereální směsi, některý chléb
vitamín B12
(kobalamin)
1,5 ugmaso (zejména játra), losos, treska, mléko, sýr, vejce, droždí, některé cereální směsi
vitamín B5
(kyselina pantothenová)
není předepsán (měl by být obsažen v běžné stravě)kuřecí, hovězí maso, brambory, ovesná kaše, rajčata, játra, ledvinky, vejce, brokolice, celozrnný chléb, tmavá rýže, některé cereální směsi
vitamín H
(biotin)
10 – 200 ugmaso (např. ledvinky a játra), vejce, některá zelenina a ovoce, zvláště směsi sušeného ovoce
vitamín C
(kyselina askorbová)
40 mgširoký výběr ovoce a zeleniny, zvláště paprika, brokolice, kapusta, sladké brambory, brusinky, citrusy, kiwi

Diskuse k článku

0
před 4 roky Bledá Tvář

Chybí mi tam vitamin R (bez metanolu), který je asi rozpustný ve vodě, neboť se dá jí, bez poznání, pančovat. Bude asi v další části.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Bledá Tvář přišla s ohnivou vodou! Jaké překvapení! :-)

0
před 4 roky Radek

Já bych ještě dodal, že nejvíc vitamínů obsahuje česká chlorella.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Jdu si dát vitamín P, nepasterovaný.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Fuj, to je rána!! Číst jako "Hlavní zdroje výskytu" vitaminu D - margarín. Nevím jestli v tom polymeru, skoro plastické hmotě je vitamin D. Mám rád analogie, takže: je to samé, jako když do MO (minerální oleje) se přidá aditivum, pak je prapodivné uvádět, že MO jsou "Hlavním zdrojem výskytu" toho aditiva jako u margarinu, že aditivum v něm je ...

0
před 4 roky Michal

Kdo chce mít jistotu dobrého zdraví, kondice, vitality, navíc posílit svůj imunitní systém, zbavit se škodlivin, z nichž mnohé naše tělo bez naší pomoci nedokáže vyloučit a tak je v sobě hromadí, kdo chce zlepšit funkci kteréhokoli orgánu svého těla, zbavit se alergických reakcí a zdravotních problémů nejrůznějšího druhu, podívejte se na Facebookovou stránku HARMONIE - zdravotní poradna. Cesta a způsob jsou poměrně jednoduché, milionkrát vyzkoušené a osvědčené. Dostanete 100% záruku.

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

NO a další rána - Vitamín B3 ... více než ve zmíněném mase a pro tělo snáže přístupný je např. v listové zelenině, která tu sni není zmíněna. Dále zde nejsou zmíněny houby a droždí. Nápad zveřejnit Vitamíny velmi, velmi chválím avšak zpracování je značně odbyté. To si ta britská agentura docela asi uřízla ostudu. A nebo, že by tam byli lidi ještě méně informováni než u nás?

0
před 4 roky Danah

Raskenius: Omlouvám se za to. Agentura nemá s tím nic společného, ta se stará o denní doporučené dávky živin apod. Ostatní informace v tabulce jsou převzaty z vysokoškolské učebnice Výživy. Nevynechala jsem ani řádek.

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 4 roky Raskenius

Danah - Aha no tak to pak dává i smysl - aneb to dokazuje úroveň našeho školství. njn.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Ímejlová reakce na můj vitamín R ještě 7.3.2013: Pokud myslíš vitamínem R tuzemský rum, tak v tabulce chybí. Ale pamatuji si, že začátkem 60. let oznámil objev vitaminu R ředitel sovětských čajových plantáží v Gruzii. Pravil, že gruzínský čaj je nejlepší na světě, protože obsahuje nejvíc vitaminu R. Ten mimo jiné působí tak, že chrání vitamin C v horkém čaji před okysličením, tudíž se může do vroucího čaje přidat citron, aniž by došlo k úbytku vitaminu C. Zjistila prý to jejich kolchozní čajová laboratoř. Jinak vitamin R opravdu existuje, ale používá se do krmiv pro zvířata. Zdravím, J.K.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Někde jsem četl, ře k umělému vitamínu C je potřeba ke vstřebání Zn. To asi bude v 2. části.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Zdroj: http://ona.idnes.cz/pozor-na-vitaminove-doplnky-mohou-vam-zkratit-zivot-p00-/zdravi.aspx?c=A091019_122414_vase-telo_pet

0
před 4 roky Bledá Tvář

Zajímavé je, že není uvedena mezi zdroji vitamínu K kapusta, která dle wikipedie má ho více než brokolice či špenát.

0
před 4 roky Hana

nejvíc vit.K má pekinské zelí :)a taktéž ty DDD neodpovídají našim...každý stát má dávky malinko jiné v závislosti na složení běžné stravy, bohatosti půd a vod na některé minerály... v současnosti ČR používá tzv.DACH (doporučené dávky německy mluvících zemí)s malou úpravou některých parametrů...

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 - 1


Přidat příspěvek