Trvanlivost potravin

Víte, jak je možné dlouho skladovat ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky nebo například med? To se dozvíte v přehledné tabulce dnešní infografiky.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Ne vše je vhodné dávat do lednice, například jsem slyšela, že banány se tam vůbec nemají dávat. Myslím jako nenačaté, samozřejmě, že nakousnutý banán nebo zpracovaný na kaši třeba, už v lednici skladování vyžaduje.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Ano, jak píše +sharunka03. Banán by devět dnů v ledničce určitě nevydržel, rychle zde hnědou a kazí se. Banány jsou charakteristické tím, že nižší teplota podporuje jejich kažení. Během přepravy banánů se obvykle udržuje teplota nad 13 °C. A v mrazáku by celý banán zhnědl okamžitě..Jednou v zimě jsem zapomněla banány v autě a ráno jsem se nestačila divit, že jakási hnědá hmota byla ještě včera krásně žluťoučký banán...:D

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

+Sunriska I když se to nezdá, on ten banán se docela s mrazákem kamarádí :-) Třeba takový banán na dřívku namočený do kvalitní čokolády, pak zmražený, to je potom dobrá - zdravější dobrota. A nebo ještě jednodušší, banán nakrájený na kolečka, nechá se zmrazit na pár hodin, pak se hodí do mixéru, důkladně se promixuje a je z toho překvapivě výborná zmrzlina :-) Lze přidat i různé další ingredience, aby se vytvořili různé příchutě. 

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

To ano, pokud je již okrájený nebo jinak zpracovaný, tak lze mrazit..Jeee, to vypadá báječně, někdy určitě vyzkouším s tou čokoládou..:-)
Každopádně celý banán se slupkou se s lednicí ani mrazákem bohužel nekamarádí..Proto by se do infografiky hodila drobná poznámka, že pro banán neplatí status "potravina neotevřená, neokrájená nebo tepelně upravená"..

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Frodik: babička dělávala něco podobného, jen mezi dvě kolečka banánu dala piškot nebo obráceně, teď nevím a pak to celé namáčela v čokoládě, takové sladké jednohubky. Tohle však vypadá taky dobře. Sunriska: přesně tak, že načatý proč ne, ale ne celý se slupkou. :-)

0
před 3 roky Tereza

Dovolím si nesouhlasit s banány v ledničce.....já dávám banány do ledničky vždycky a už několik let, vydrží tam klidně i týden stále žluté a tvrdé tak jak jsem je koupila, nikdy nezhnědly a nezměkly dřív než za několik dní, i týden. Zato banány ve spíži nebo v míse na stole jsou hnědé a změklé za pár dní.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

No to jo, že nezměknou, ale to právě není dobře, prý se tam myslím vytváří nějaká látka, která tomu zabraňuje a to není dobře.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Jak skladovat banány Velkým nešvarem spotřebitelů banánů je skladování v lednici v naději, že déle vydrží. Jenže teplota, při které se banány mají uchovávat, nesmí klesnout pod 13,5 °C. Při nižších teplotách ztrácí banán svou vůni, chuť, konzistenci, šedne a kazí se. Pokud jste si tedy nakoupili banány zlehka nedozrálé, dejte jim trochu času při pokojové teplotě, protože zelené banány způsobují plynatost. 

Tohle jsem našla na jedněch stránkách

0
před 3 roky cheith

Měl jsem v ledničce jogurt přes dva roky. Zkažený nebyl. Vyhodil jsem ho jen kvůli takovýmto tabulkám.

0
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

To jste ale dobře udělal. Nechtěl bych ani domýšlet, co by vás čekalo, kdybyste si na něm pochutnal :-)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Tereza: Pokud dáváte banán do spodního šuplíku ledničky, tak by to teoreticky šlo. Tam je totiž okolo 10 °C. Při nižších teplotách celý banán opravdu nepřežije..:)

0
Obrázek uživatele Lucka
před 3 roky Lucka

Tak za prvé, chválím hezky zpracovanou tabulku.
A za druhé, co se banánů týče, doma jejich stopku vždy balím. Četla jse kdysi článek o druzích banánů a bylo tam i právě o jejich dozrávání a následně černání. Psali, že důležitou roli hraje právě ta vrchní část "stopky". Vypadá to možná divně, ale koupené banány zabalím do folie a je pravdou, že vydrží déle než ty, co jsem vždycky nechala jen v sáčku.
V ledničce mi přišlo, že odejdou dřív, než venku, já je skladuji v kuchyni normálně venku, je to celkem chladnější místnost, netopí se tam a větrá a docela tam vydrží i několik týdnů, ale záleží samozřejmě i na zralosti samotných banánů, tak to prosím berte jen jako takový tip.

A jen tak mimo, mraženou okurku si nedovedu představit, zřejmě to bude spíše blátovité konzistence, nebo se mýlím?:)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Mražené okurky se kdysi dokonce prodávaly, byly nastrouhané a používaly se na okurkový salát. Asi to nabylo až tak strašné, protože se docela dost prodávaly. Nyní již v nabídce nejsou, ale asi jenom proto, že jsou po celý rok v prodejnách čerstvé. To dříve nebylo, začínaly se prodávat v květnu, pamatuji se, že jsme je mívaly k 1. květnu jako zvláštní bonus spolu s banány.
K banánům jen podotknu, že záleží na tom, jaký je to druh. některé vydrží dlouho, jiné jsou rychle vyzráté a začnou se kazit. Mám zákaznici, která je u mě kupovala pro svou devadesátiletou maminku, když banány koupila v marketu, bylo mamince vždy špatně. Po "mých" banánech žádné zdravotní problémy neměla. I když vypadají stejně, nějaké rozdíly v nich budou. Jinak mívám  v tomto období na prodejně  kolem 10 strupňů a banány mi tam vydrží maximálně dva dny. Pak začínají černat a vyhazuji je. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

A co se týká mražení, ta prý by se neměly mrazit věci, které obsahují více vody. Mám mraženou cuketu, ale je fakt, že mi přišla pak taková víc vodová a už vím, proč, proč mi nechutnají rozmražené jahody, protože ta rozmražená břečka nedá jíst.

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Zeleninu i ovoce,které mrazím upravuji tak, abych ho nemusela rozmrazovat a používám ho zmrzlé. Nebo mrazím dřeň, jako třeba z jahod, a pak ji konzumujeme v létě místo nanuků nebo zmrzliny. Jinak zmrzlé ovoce kladu na koláče tak jak ho vytáhnu z mrazáku, zeleninu mám nakrájenou nebo nastrouhanou, podle toho, kam ji používám. Skoro všechna zelenina obsahuje hodně vody, o ovoci ani nemluvím. A když se rozmrazí, to pak už není k jídlu. 

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

No právě, jak se rozmrazí, už to není ono a dělat i z mražených jahod knedlíky nebo to dát do buchty, to nedělám. Nebo představa, že rozmrazím jahody smíchám s cukrem a pak jím, to bych nemohla, brrr. Na tohle jsou nejlepší čerstvé jahody. To je mnohem lepší a vhodnější mrazit bobulovité ovoce.

0
před 3 roky Reny

banany se maji kupovat mirne zelene a zabalit do novin a nechat ve spizi....delavam vzdy a jsou super tak 3-5 dni po nakupu.....pokud koupim zlute,konzumujeme hned,nejdele do 48hodin....a kdyz se stane ze jsou uz ke konzumaci mekci,tak upecu bananovy chlebik,nebo buchtu....je vytecna a z celozrnne mouky jiste i vcelku zdrava.... ;-)

0
před 3 roky Daniela

Mám stejnou zkušenost s banány jako Tereza: vydrží mi v lednici strašně dlouho a v nezměněném stavu - chutí i barvou, a osvědčil se mi pro ten účel jeden způsob: jednak je léta umísťuji do spodního "šuplíku", lehce obalené v igelit. sáčku, (který příležotostně příp. i vyměním, protože banány se "potí"..), a navíc se mi před časem osvědčila ještě i druhá věc: než je do toho pytlíku umístím, utrhnu 1-2 díly papírové utěrky, (je silnější než obyč. papír. ubrousek), a celý trs, (nebo dvojice...) obalím ještě i do ní. (Odsává zřejmě tu vlhkost..) Takhle mi jednou banán vydržel i několik týdnů:o)))

0
před 3 roky Běla

Jahody se musí nejdříve obalit ještě syrové v cukru, následně dát na tácek a vložit do mrazáku...jakmile zmrznou, potom se dají do sáčku a zpět do mrazáku...po rozmrnutí z takto skladovaných jahod břečka není...:-)

0
před 2 roky eva

Když brambory zmrznou, tak přece zesládnou a jsou hnusné. Proto se na zimu ukládají do sklepa - i v zimě je tam vždycky pár stupňů nad nulou. Do mrazáku bych je určitě nedávala.

0
před 11 měsíci indian

hele lid mam senza recept kurvi

0
před 10 měsíci Honza

No - maso, kuře se udává 1 rok. Ale kdo pozná, jak dlouho to bylo mraženo? V závodě, vobchodě. Dá se tohle nějak poznat?

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 10


Přidat příspěvek