Test: Čokolády na vaření a polevy

Jste zvědaví, jaké čokolády a polevy na vaření zvítězily v našem hodnocení?

Dollarphotoclub_93332588__small.jpg


Příprava vánočních dobrot a cukroví pomalu vrcholí. Není pochyb, že pro dozdobení či jako přísada bude třeba čokolády. Pozor! Zjistili jsme, že ne každá poleva nebo „čokoláda“ je opravdu čokoládová.

Nejdřív se podíváme, jak je to s označením na obalech podle předpisů. Výrobky označené jako čokolády na vaření musí legislativně splňovat požadavky pro čokolády. Hořké, mléčné či extra se rozlišují podle minimálního množství kakaové sušiny. Přesné procento musí být na obalu vždy uvedeno! Pro hořkou čokoládu platí obsah celkové kakaové sušiny min. 35 %. O 10 % méně, tedy 25 % celkové kakaové sušiny musí splňovat mléčná čokoláda včetně obsahu mléčného tuku (min. 3,5 %). Dále jsou přesně definována i množství kakaového másla a tukuprosté kakaové sušiny. Pro zajímavost - bílá čokoláda neobsahuje žádnou kakaovou sušinu. Aby se mohla nazývat čokoládou, musí obsahovat min. 20 % kakaového másla. Pokud byl do čokolády přidán rostlinný tuk, musí být na obalu zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“.

Výrobky, které nesplňují tyto podmínky, nemůžou být nazvány čokoládou! Obvykle jsou na obalu popisovány jako „pochoutky“ nebo „cukrovinky“.

Polevy je také velmi důležité rozlišovat. Aby mohl být výrobek nazván „čokoládovou polevou“ musí splňovat minimální obsahy celkové kakaové sušiny podle toho, zda se jedná o hořkou, mléčnou nebo „extra“. Pokud tomu tak není, je obvykle označena jako „pochoutka“ nebo „cukrářská poleva“. Ty jsou nejčastěji vyráběny pouze z kakaového prášku, který vzniká při vylisování kakaové hmoty z tzv. pokrutin. Dále obsahují zejména rostlinné tuky a cukr.


Výsledky hodnocení:

Nyní vám přinášíme přehled čokolád na vaření a polev na našem trhu. U čokolád jsme sledovali obsah kakaové sušiny a obsah přídatných látek tzv. éček. Kvůli E476 – Polyglycerolpolyricinoleátu získaly některé čokolády velice nízké bodové ohodnocení. Také jsme hlídali, zda ve výrobcích není přítomen palmový olej nebo aromata. Podrobné hodnocení zjistíte po rozkliknutí odkazu u každého výrobku.

Logo kvality „Čteme etikety za vás“ získávají pouze dvě čokolády na vaření z celkového počtu 11 testovaných čokolád a polev.


Pořadí hodnocených výrobků:

1. Čokoláda na vaření Cooking chocolate Fin Carré (Solent GmbH & Co. KG)

93208.jpg


2. Čokoláda na vaření Stilla dolce 52% cocoa (Kaufland Česká republia v.o.s.)

DSC_1092.jpg


3. Cukrářská poleva tmavá (Dr. Oetker s.r.o.)

DSC_1195.jpg


4. Pochoutka Orion Nugátová na vaření (Nestlé Česko s.r.o.)

93212.jpg


5. Čokoláda na vaření Carla čokoláda na vaření 44% (CARLA spol. s.r.o.)

DSC_1105.jpg


6. Pochoutka Poleva na vaření (ZWC „Milano“ Krzysztof Kotas, PL)

DSC_1100.jpg


7. Pochoutka Orion na vaření (Zora Olomouc, Nestlé Česko s.r.o.)

DSC_1022.jpg


8. Cukrářská poleva světlá (Dr. Oetker s.r.o.)

DSC_1203.jpg


9. Cukrářská poleva tmavá (Carla spol. s.r.o.)

80005.jpg


10. Cukrářská poleva mléčná (Carla spol. s.r.o.)

DSC_1221.jpg


11. Čokoláda na vaření Figaro na vaření (Mondelez Czech Republic s.r.o.)

DSC_1057.jpg

Diskuse k článku

0
před 2 roky Hobit

Nešlo by to dát nějak do nějaké tabulky, aby člověk nemusel klikat 11x na všechny výrobky, aby zjistil jestli prošla nebo ne?
Děkuji.

0
před 2 roky Jiří

Jaké to může být srovnání, když z něj nejlíp vyjde čokoláda, která nemá na etiketě uvedeno prakticky nic???

0
Obrázek uživatele ZdraváPotravina.cz
před 2 roky ZdraváPotravina.cz

Hobit: Děkujeme za Vaši připomínku. Příště výčet výrobků více vylepšíme, aby byl test přehlednější. Další měsíc chystáme test ovocných čajů. ;)
Jiří: Vítězný výrobek má na obalu uvedeny všechny informace, které musejí být podle legislativy deklarovány. Složení, info o výrobci, nutriční hodnoty, alergeny i obsah kakaové sušiny.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Hobit: Mně  to nepřijde tak hrozné to rozkliknutí, je evidentní, že ty první tři jsou nejlepší,dál snad ani nemusíte rozklikávat. Je u nich i hodnocení zdejšího webu a ten to taky potvrzuje těmi body, že ty první tři odshora jsou nejlepší. A co není u té první? Já tam vidím vše, má 52% kakaové sušiny, už to o něčem svědčí :-)

0
před 2 roky fanous

To,že má čokoláda vyšší obsah kakaové sušiny je velmi důležité.Nezaručuje však dobrou chuť čokolády.
I ta s menším obsahem kakaa může být ve výsledku daleko chutnější než ta s vyšším obsahem kakaa.  

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Svého favorita bych tam nenašel, jeden propadák vedle druhého, první dvě by se daly zvládnout. Jinak 52% kakaové sušiny o ničem nesvědčí, protože u čokolády na vaření si představuju 100% čokoládu, pokud někdo vaří, tak přece není problém přidat cukr, stejně tak tam nemá co dělat jakékoli aroma nebo extrakt z vanilky, jen to bychom nesměli být u nás v ČR...

1
Obrázek uživatele sharunka03
před 2 roky sharunka03

Pořád lepší, než palmový olej a jakékoliv jiné "dobroty" ještě to takové to jedno hrozně dlouhé slovo, co patří taky mezi fuj. Jinak, nevím, na vaření nemusí být spešl nějaká nejvyššího obsahu kakaa, do pokrmů taky nekupujeme nejdražší vína, že? Nebo jak kdo, my bohužel ne, na to nemáme. A nijak zrovna nepijeme, tak by se nám to ani nevyplatilo :-)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

Vítěze také často kupuju a nejen do vaření, ale i jen tak na chuť. Sice je poměrně sladká, ale jednou za čas nevadí. ;)

0

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 4 - 3


Přidat příspěvek