Bramborový salát bez majonézy

Bramborový salát bez majónézy


Ke Štedrovečerní večeři v Čechách a na Slovensku neodmyslitelně patří kapr a bramborový salát. Co ale dělat pokud jsme majónezu vyloučili ze svého jídelníčku, ať už z důvodu, že nám nechutná nebo proto, že chceme žít zdravěji. Majonéza z pohledu výživy nepřináší jídlu žádnou přidanou hodnotu, jedná se jen o vaječné bílky a olej, a pokud si nevyrábíme domácí, tak i látky v podobě emulgátorů, aby směs držela pohromadě, konzervantů a někdy i barviv.
Proto jsme přišli s tímto jednoduchým nápadem jak i na Vánoce povečeřet zdravě a hlavně chutně. Chceme se s Vámi podělit o tento recept a budeme moc rádi, když jej vyzkoušíte (ať už na Vánoce nebo jindy) a podělíte se s námi o své názory.

Budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 mrkev, 3 kyselé okurky, 1 cibule ( je možné koupit jako připravenou směs na bramborový salát ve sklenici )
  • 1 vařené vajíčko
  • 200g bílého jogurtu
  • 200g pomazánkového másla
  • sůl

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně tak nakrájíme uvařenou mrkev, kyselé okurky, cibuli (tu nakrájíme na jemno) a nezapomeneme na vajíčko. V misce stranou dobře promícháme jogurt a pomazánkové máslo ( z prvu se obě suroviny nebudou chtít lehce smíchat, proto je potřeba vytrvat až se vytvoří směs, velmi podobná běžné majonéze). Osolíme a můžeme přidat i bylinkovou směs ( česnekové, tzatziky, apod...). Vše smícháme, necháme odstát, ideálně 2-3 hodiny (ne však déle, jelikož v našem bramborovém salátu nepoužíváme chemii, mohlo by se stát, že jogurt začne přirozeně uvolňovat syrovátku a salát by zřídnul) před podáváním na stůl.

Diskuse k článku

0
před 7 lety Tomáš

Není to špatné, jen bych doporučil alespoň 3 vajíčka....to jedno se v celém salátu zcela ztratilo :-)

0
před 7 lety uzenypes

A hlavne hrasek! I mrazeny je vyborny pokud se pred tim lehounce orestuje na masle.

0
před 7 lety Petr

Nic proti zdravému jídlu, ale jednou za rok poctivý bramborový salát s majolkou, hořčicí a uzeninou od řezníka nikomu nemůže ublížit. Je fakt, že salát z tohoto receptu má jednu podstatnou výhodu - určitě se jím nikdo nepřežere :-)

0
před 7 lety Petra

Je pravda, že domácí majonézu doma běžně nedělám, ale že by se dělala z bílků, jak je uvedeno v článku, se mi moc nezdá. A dovolím si nesouhlasit jaksi celkově, protože mi skoro přijde lepší sníst pár lžic majonézy v bramborovém salátu, než tam cpát škrobový jogurt a É-čkové pomazánkové máslo. Faktem je, že jsem zastánce a milovník majonézy. Ale jedla jsem i salát s jogurtem místo majonézy a chutnal mi. Takže to nezavrhuju, jen si nemyslím, že je to zdravější varianta.

0
před 7 lety Klára

Už několik let dělám salát místo s majolkou s bílým jogurtem a všem nám moc chutná

0
před 7 lety majky

Ja tuto zdravější variantu bram.salátu dělám už léta a všem chutna ,tedy podobnou:misto pom.masla dávam kysanou smetanu ,vajec davam 3 a přidavam kukuřici,hrášek a steril.kapii...nemá chybu

0
před 7 lety marika

ja už dlouha leta dělám salát bez majonezy,dávám kysanou smetanu,vis mrkve ,vajec atd.Vloni jsem udělala s majonezou a ouha neuspěla jsem ,takže si myslím,že jde i o zvyk.....jinak každy jak mu chutná.

0
před 7 lety e.tuto

Já dělám bramborový salát se sojanézou či tofunézou :)

0
před 7 lety slim

Pravej českej bramborobvej není ani s uzeninou od řezníka, natož s vajíčkem. Myslím, že jednou ročně nikoho ta pravá majonéze ze žloutků :-)) nezabije. Dá se, aniž by se to poznalo na chuti nahradit část najonézy zakysankou nebo bílým jogurtem. Ale to jen tu část salátu, která se sní hned. Tak letos salát bez vařených vajec a toho salámu :-))!

0
před 7 lety Zuzka

Zajímavý nápad, určitě zkusím. Já dávám trochu majonézy (pro chuť) a větší část olivového oleje. Je to o dost lehčí a moc dobré.

0
před 7 lety Smaikii

Ahoj,my děláme běžně bramborový salát bez majonézy,jen s bílým hutným jogurtem...je fakt,že jsem si na tu změnu musela chvíli zvykat,protože jsem doposud dávala do salátu tatarku..ale s jogurtem to chutná taky báječně a hlavně je to zdravé...ale zas na druhou stranu tam musí být to vajíčko aspoň vidět :D

0
před 6 lety Lida

Dělám také salát jak je tu popsáno,ale bez uzeniny a bez jakékoliv majonézy a jogurtu nebo zakysanky.Je také dobrý.Myslím,že je to na zvyku.

0
před 6 lety Vlaďka

Nápad je zajímavý, ale nijak objevný. Hlavně doporučuji vyloučit pomazánkové máslo, je v něm víc chemie než v majonéze!

0
Obrázek uživatele Frodik
před 6 lety Frodik

Vlaďka: To jste trochu mimo, v pomazánkovém másle žádná chemie není. Tedy pokud nekupujete nějakou hypermarketovou verzi půl kila za 10 Kč. Ale všechna běžně dostupná pomazánková másla mají vesměs stejné složení - např. http://www.chemievjidle.cz/pomazankove-maslo/chocenske-pomazankove-maslo

0
před 6 lety Jana

Tak mi doma děláme už roky jen brambory, nebo bramborovou kaši. Kapra jako přílohu jsme nevynechali ani jednou.

0
před 6 lety Helena

Zkuste někdy bramborový salát s "lehkou majonézou".Potřebujeme celé vejce, trochu octa, hořčice,soli, pepře, případně trošku sójové omáčky. Toto vhodíme do mixéru, pomalu vléváme slunečnicový olej a mixujeme do zhoustnutí.Potom postupně tenkým pramínkem vléváme střídavě horký bujón /může být i z kostky/ a olej a regulujeme si hustotu majonézy dle potřeby.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 6 lety Lucka

My když už je to jednou do roka používáme též zkrátka majonézu, přece jen ta chuť salátu je poctivější a jogurt to docela dost změní, není to s ním ono, když už zdravější, tak zkusíme vyrobit vlastní majonézu, ale jinak každoročně kupujeme od Hellman´s.

0
Obrázek uživatele brenda
před 6 lety brenda

Pokud jde o odlehčení, zůstaňte u jogurtu, pokud jde o éčka, udělejte si domácí "fofr majonézu". Dělám jí už léta a je výborná: 2-2,5dcl oleje (s olivovým mi to nechutná, používám slunečnicový), 1 CELÉ vejce, 1PL BIO hořčice (výběr je na vás), 1KL cukru (trocha bílého cukru ještě nikoho nezabila),1 KL octa, sůl, pepř podle chuti. Všechno dáme do vyšší nádobky a ponorným mixérem táhneme nahoru, během několika sekund se "blivajz" změní na úžasnou majonézu. Párkrát projedeme mixérem majonézu nahoru a dolů a máme hotovo. Mezi námi ... taky míchám majonézu s jogurtem, jen rodinka to nesmí vědět

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Tak přidávám svou zkušenost, čerpala jsem z jedné zdravé restarace, kde měly výtečný bramborový salát v lehké verzi než naše klasika:-) Udělala jsem ho i doma a jen se zaprášilo, taková předvánoční generálka=) Brambory jsem místo klasického vaření opékala v troubě buď zalité olivovým olejem nebo na povrch dát vždy kousek kvalitního másla a opéct. K nim jsem pak přidala kyselé dvě okurky, natvrdo uvařené vejce, osolila, opepřila, přidala namíchané pomazánkové máslo s majonézou od Hellman¨s a nakonec to nejlepší, opraženou směs ořechů (mandle, vlašáky, pistácie)-dle chuti, vše promíchala a nakonec jen trošku dobré hořcice, dosolím dle chuti, nechám v ledničce odležet a pak si moc pochutnáváme:-)

0
před 5 lety Eva

Bezkonkurencne zdrava oproti klasicke tatarce je sojova majoneza nebo sojova tatarka bezne prodavana v Tescu nebo zdravych vyzivach. Jezdrava a vhodna pro alergiky.Bramborovy salat byl vyborny a zamena majonezy nebyla vubec poznat. /bez tuku a bez cholesterolu/.

1
před 5 lety eLeF

Tak popořádku: 1.Proč si mám do bramborového salátu cpát bramborový škrob a sušené mléko? (viz složení Choceňského pomazánkového másla) 2.Když se nacpu (moc mi chutná) poctivým bramsalátem s majonézou, tak se od stolu odvalím jak medvěd na zimní spánek. Zkuste část brambor nahradit jablkama. Zkoušejte až do poměru půl na půl. Já mám rád hodně zralý až moučnatý. Hlavně bacha na šlupky a jádřince - ty vás prozradí a nikdo vám tu fintu neodpustí. 3.Jak jsem starej a hůř snáším těžká jídla, mám rád na talíři dva kopečky salátu: Jeden z brambor, jablek, panenského olivového oleje, velejemně nakrájené cibule (nejlíp červené) a ne kostičky vařené vejce, Druhý nemá olej, ale jogurt nebo zakysanou smetenu (to je ta co v ní stojí lžíce). Další zelenina jak je libo. Třetímu kopečku opravdového salátu s majonézou stejně neodolám a pak se odvalím jak medvěd. 4.Uzeninu do salátu ke kaprovi na Vánoce považuji nejen za prohřešek proti duchu Vánoc, ale rovnou za zhovadilost. To si místo kapra můžu rovnou usmažit vepřový řízek a nic si nenalhávat o Štědrém večeru.

0
před 5 lety Dita

Tak popořádku: 1. Proč mám do bramborového salátu cpát EDTA a kupu oleje? (viz složení většiny majonéz) 2. Když se nacpu (moc mi chutná) poctivým bramsalátem s pomazánkovým máslem, také se od stolu odvalím jak medvěd na zimní spánek. Samozřejmě variant je kupa a každej si tam může nakydat co chce - třeba ty jablka, nebo pomaz. Pokud mám vážít vítězí u mě sušené máslo a škrob než rozmixovaný olej se syrovým vajíčkem .

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Pro milovníky vajíček (jako jsem já) mám vylepšení: místo slepičího vajíčka dejte kachní, husí nebo pštrosí. Mají aspoň důstojnou velikost. :-)Kachní vejce jsou obvykle dvoužloutková, to nemá chybu.:-)

0
Obrázek uživatele ajkap7@
před 5 lety ajkap7@

Ja som tiež hľadala a skúšala "zdravšiu alternatívu" zemiakového šalátu. Napokon mi zachutil ten, do ktorého som ku zemiakom a zelenine pridala len olivový olej, viac vajec a cibule a pre chuť som tam pridala aj kyslú uhorku s trochou uhorkovej šťavy Je iný, ale chutí mi, hlavne v lete. Ale pýtam sa, o čo je tento šalát zdravší od tradičného zemiakového s majonézou, ak si tu majonézu urobím doma z oleja a vajec? Ja si bez klasického šalátu vianočného kapra neviem predstaviť. Preto ja jedávam aj klasický zemiakový šalát ale s mierou, tak ako aj všetko ostatné.

0
Obrázek uživatele happy.lenulka@
před 5 lety happy.lenulka@

já dělám klasický... jen dávám sojovou majonezu napůl s jogurtem... pomazánkové máslo bych tam nedala... to mi moc dietní nezdá!

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Nějak jsem nepochopil, co je na té majonéze špatného. Dělával jsem si jí na několikrát k celeru z jednoho žloutku, olivového oleje, česneku a pepře. Až na ten pepř jsou to samé dobré věci.

1
před 5 lety Dagmara

Já dělám s olivovým olejem, jogurt do salátu mi nechutná. Jen brambory, zeleninu, jablko, hořčici a ten olej. nebo tento http://www.cuketka.cz/?p=3134

0
před 5 lety Michal

No, šlo by to udělat i zdravěji, půl kostky másla není zrovna ideální do zdravého receptu :).

0
Obrázek uživatele Borage
před 5 lety Borage

Domaci majonezu ze syroveho zloutku pokladam za zdravejsi nezli z varenym vejcem ( tepelne nezdenaturovany lecitin atd)

0
před 4 roky Bledá Tvář

Pomazánkové máslo? To bych nikdy nepoužil a přidal bych více než 200g bílého jogurtu ve formě ochuceného dresinku. A oblíbenou červenou řepu. Který "moula" to vymyslel?

0
před 4 roky Bledá Tvář

"(je možné koupit jako připravenou směs na bramborový salát ve sklenici)" . To snad né. Je tvrdá a kyselá!!!

0
před 4 roky Bledá Tvář

Sójovou majonézu? Svinstvo jako Tofu, předpokládám, že nevzniká kvašením (fermentací) a to je ten kámen úrazu. Spletla se i redaktorky v článku http://life.ihned.cz/jidlo/c1-59028100-soja-ano-i-ne když Tofu špatně zařadila!!

0
před 4 roky Bledá Tvář

Co to je "Pomazánkové máslo"? Z větěí části umělej margarin ...

0
před 4 roky Bledá Tvář

Majolka, Počemu? Asi milovnice éček. Dle mě mají pravdu ti, kteří se diví, že majonéza je nezdravá. Samo, není ani zdravá. Kdo vymyslel tu hloupost s bílkem místo žloutku? Žloutek je vhodný, protože obsahuje lutein a nemusím pak kupovat předražené doplňky v lékárně na oči!!! Lépe aspoň 2 žloutky. A vhodný olej se správným poměrem nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6. Závěrem uvedu, že mi přišel ímejl "Nejzdravější majonéza" za 1) Jak může být něco nejzdravější, když to není zdravé. Nechápu. za 2) Princip spočíval v nesmyslu náhrady žloutku mlékem, brr. ŹLOUTEK PŘECI NENÍ NEZDRAVÝ, POKUD ČLOVĚK NESTŮNĚ NA CHOLESTEROL.

0
před 4 roky Majka

Já jsem jedny vánoce udělala klasický bramborový salát s majonézou pro manžela a druhý, do kterého jsem dala hutný bílý jogurt vyšlehaný s pomazánkovým máslem. Při zkoušení mužská část rodiny nevěděla, který je který a chutnal jim více ten zdravý.

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Taky nechápu, v čem je sušené mléko, sušená syrovátka a bramborový škrob zdravější než třeba olivový olej. Vejce neřeším, ta jsou v majonéze i zde.
Nejzdravější jak píše Dagmara.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 + 12


Přidat příspěvek