Skrytá sůl v potravinách číhá i tam, kde byste ji nečekali

Podtitulek: Sůl má svá pozitiva, ale jen v omezené míře. Jakými způsoby je možné její příjem omezit?

Sodík je pro lidský organismus velmi důležitý minerál. Udržuje rovnováhu tekutin, svalů, ale také nervového systému. Bohužel ho má většina z nás nadbytek. A nemusíme ani tolik solit, jelikož velké množství sodíku obsahují i potraviny, do kterých byste to nikdy neřekli.


Doporučená denní dávka sodíku je zhruba 2300 mg, což je přibližně pět gramů soli. Každý Čech přitom sní za rok šest kilogramů soli. Na den včetně kojenců tak v průměru připadá 16,5 g, což je třikrát víc, než je doporučená dávka.

  • Mražená jídla – rychle a snadně, nicméně ne příliš zdravě, alespoň co se týká množství sodíku. Jedna porce takového jídla může obsahovat i 790 mg sodíku. Číst etikety se v těchto případech skutečně vyplácí.
  • Cereálie – možná zdravá forma snídaně, nicméně s vysokým obsahem sodíku. Některé značky mají v jednom šálku cereálií až 250 mg sodíku.
  • Zeleninové šťávy – obsahují celou řadu vitaminů a enzymů, ale také vysoké dávky sodíku. Šálek takové šťávy může obsahovat až 479 mg sodíku.
  • Tip: Na trhu jsou k dostání i šťávy s nízkým obsahem sodíku, je však nutné pořádně číst etikety.
  • Balené maso a uzeniny – balené výrobky obsahují více sodíku než čerstvé potraviny. Samozřejmě záleží na typu výrobku a pak také na výrobci. Sledovat etikety se v těchto případech opravdu vyplácí, jelikož „zdravější“ uzeniny (šunka apod.) mohou mít ve skutečnosti více sodíku než suché salámy apod.
  • Polévky – jsou zdravé, ale jen ty, které si uvaříte celé sami. Polévky v sáčku jsou obvykle plné sodíku. Například šálek kuřecí nudlové polévky může obsahovat až 744 mg sodíku. Pokud tedy nemáte dostatek času a přece jen sáhnete po takové polévce, pak vybírejte především ty se sníženým obsahem sodíku – v tomto případě se vyplácí sázet na polévky určené dětem.
  • Marinády a především sójové omáčky – jedna polévková lžíce sójové omáčky může obsahovat až 1024 mg sodíku. Samozřejmě existují i lehčí varianty těchto omáček, ale i ty jsou odborníky na výživu považovány za „sodíkové bomby“.
  • Tip: Zkuste zapomenout na všechny přesolené marinády a vyzkoušejte místo nich naložení masa do citrónové šťávy či octa, případně pomerančového nebo ananasového džusu, s čerstvými bylinkami.
  • Omáčky na těstoviny – usnadňujete si vaření nejrůznějšími omáčkami? Pak vězte, že i půl šálku omáčky na těstoviny může obsahovat 554 mg sodíku.
  • Kořenicí směsi či nakládané zeleninové chuťovky – jsou obvykle plné soli. I takové dvě lžíce nakládaných papriček jalapeňos můžou obsahovat až 568 mg sodíku.
  • Tip: Zapomeňte na směsi a raději vsaďte na čerstvé bylinky, případně pepř.
  • Slané oříšky – gram pražených, solených arašídů obsahuje 1,92 mg sodíku a velmi podobně je tomu u ostatních oříšků. Raději tedy volte nesolené varianty.
  • Předvařená rýže či instantní těstoviny – tyto urychlené potraviny obsahují obvykle v jedné porci více než polovinu denní dávky sodíku. Mnohem lepší je tedy volit obyčejné – nepředvařené suroviny.
  • Kečup – málokdo si uvědomuje, že i dochucovadla jako kečup obsahují velké množství sodíku. Jedna polévková lžíce kečupu tak může obsahovat 167 mg sodíku.
  • Minerální vody – mohou obsahovat sodíku víc než 1000 mg v jednom litru.

Jak se vyznat v etiketách

Obsah sodíku neznamená pouze obsah soli – existují další formy sodíku, jež mohou potraviny obsahovat:

Diskuse k článku

0
před 4 roky Danah

Obsah sodíku zvýší i oblíbený glutaman sodný, E621- výrobci milované dochucovadlo.

0
před 4 roky Stana

Ještě pro doplnění, paštiky a veškeré konzervy, tvrdé a tavené sýry. Myslím,že dost podobný článek jsem už někde viděla.

0
Obrázek uživatele Pipoš
před 4 roky Pipoš

Obtezoval se nekdo zkontrolovat ta cisla, anebo to je bezduse prevzaty text z neovereneho zdroje? Podle me je 192 mg sodiku v jednom gramu slanych orisku nesmysl. 192 mg sodiku odpovida 0,49 g NaCl v jednom gramu produktu. I vyzivove-paranoidni ctenar bude jiste souhlasit, ze neni predstavitelne, aby slane orisky byly tvoreny z poloviny sve hmotnosti soli... Nezpochybnuji skodlivost nadmereho prijmu sodiku, ale bylo by nanejvyse vhodne poskytovat SPRAVNE informace.

0
Obrázek uživatele Danah
před 4 roky Danah

Pipos: To je pravda. Tam nekde asi ujela desetinna carka, nebo se nemuze jednat o 1 gram. Na druhou stranu zrejme muze pribyvat tzv. vyzivove-paranoidnich ctenaru stejne jako pribyva falesnych a sizenych potravin, a odhalenych prusvihu kolem nich. Normalni zakon akce a reakce.

0
Obrázek uživatele ZdraváPotravina.cz
před 4 roky ZdraváPotravina.cz

Pipoš: Dobrý den, děkujeme za upozornění a omlouváme se za chybu, kterou jsme opravili. Opravdu tam chyběla desetinná čárka.

0
před 3 roky Honza

Tohle všechno je nic oproti obyčejnému bílému rohlíku, obsahuje téměř 1,5 gramu soli!!! Dělám v pekárně tak vím kolik se do čeho sype. Je to vyvážené cukrem, takže to na chuť ani tak slané nepřipadá. Vzhledem k tomu když denně se má sníst tak 3 gramy soli, už po dvouch rohlíkách máte předávkováno...

0
Obrázek uživatele Danah
před 3 roky Danah

Nedávno jsem na netu četla rozhovor s odborníkem na zpracování ovoce, a ten dokonce radil přidat sůl do hodně sladké marmelády z přezrálých jahod nebo kompotu z přezrálých meruněk. Tam bych sůl opravdu nečekala. Svět se už dočista zbláznil? 

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 12 - 1


Přidat příspěvek