Průmyslově vyráběné potraviny

Jeden z mnoha případů, jak nám mohou potraviny, které jíme, ovlivňovat zdraví.

Autor: Danah

Zdravotní fakta o průmyslových potravinách:

  • Mohou obsahovat mnoho kuchyňské soli, tuků s nasycenými mastnými kyselinami, cukru. 75 % veškeré soli v naší stravě pochází z těchto potravin.
  • Mohou mít nižší nutriční hodnotu než neprůmyslově vyrobené potraviny.
  • Mohou obsahovat syntetické přísady, jako barviva, sladidla, a konzervační látky.


Průmyslově vyrobené potraviny (včetně „rychlého občerstvení“) se vyznačují tím, že určitým výrobním procesem byly původní suroviny přeměněny na nové a s rozdílnými vlastnostmi. Patří sem metody jako solení, uzení, trvanlivé konzervování, mražení, fermentace, předvaření, reforming nebo kombinace s dalšími potravinářskými surovinami za vzniku jiných potravin nebo balených „hotových jídel“ a snacků.

Výroba jídla může mít různé výhody: zvýšenou nabídku rozmanitého sortimentu potravin v obchodech, zvýšenou trvanlivost potravin, přídavkem dochucovadel a barviv se zlepší vzhled a prodejnost na trhu, výroba není složitá, snadno se odstraní bakteriální znečištění, takže i příprava a servírování jídla je snadné. Také balení a doprava jsou snadné, takže v kombinaci se zvýšenou trvanlivostí to znamená, že mnoho takto vyrobených potravin si zákazník může dopřát po celý rok.

Průmyslově vyrobené potraviny mají však některé stinné stránky z hlediska dopadu na lidské zdraví. V procesu výroby se obsah výživných látek v potravinách často sníží. Navíc použití umělých přísad pro zlepšení barvy, vůně či chuti, a prodloužení trvanlivosti také zvyšuje potenciální zdravotní rizika. Mnoho průmyslově vyrobených potravin obsahuje také extrémně vysoký podíl nasycených tuků, cukru a soli, které se používají ke zlepšení chuti a ke konzervaci výrobků. U domácího vaření se dá použití těchto látek snadno uhlídat, ale u průmyslových potravin je těžší jejich přesný obsah zjistit. To znamená, že jsou často těsně spjaty se vznikem obezity a přidružených chorob, jako jsou nemoci srdce a cukrovka 2.typu.

Příběh: K specialistům v oboru výživy přišla matka se sedmiletým synem, který trpí úpornými migrénami od čtyř let. Migréna je nejrozšířenější neurologické onemocnění ve vyspělých zemích. Kromě extrémních bolestí hlavy jsou častými přiznaky migrény zvracení, obtíže při chůzi a v řeči, změny chování a deformované vidění. Chlapec prodělal v minulosti všechna vyšetření, která vyloučila podezření na mozkový nádor a epilepsii. Jeho obvodní lékař mu předepsal léky, které se postupem času stávaly méně a méně účinné. Migrény ničily chlapci život tak, že dokonce pro doktora nakreslil stresující obrázek sám sebe s useknutou hlavou, která ho tolik trápí, a bez ní se cítí svobodný.

Specialisté – dva lékaři a nutriční poradkyně – doporučili chlapcově matce změnu jídelníčku, protože jídlo je častým spouštěcím faktorem migrén. Společně vypracovali plán léčby se seznamem zakázaných potravin a doporučených potravin. K zakázaným potravinám patřilo plnotučné mléko, sýry, citrusové ovoce, sušené ovoce, arašídy a čokoláda. Pochopitelně i průmyslově vyrobené potraviny s obsahem jakýchkoliv aditiv: brambůrky, šunka, rychlé občerstvení a instantní jídla. Výživová poradkyně konzultovala s nemocnicí, kam chlapec dochází na kontroly, složení potravinových doplňků s obsahem tří klíčových látek: vitamínu B2, hořčíku a koenzymu Q10.

Výsledek? Chlapci i jeho matce změnila dieta život nebývalým způsobem. Matka začala vařit jídla ze základních surovin, aby si byla jistá, že neobsahují umělá aditiva. Změnila způsob nakupování. Bylo to jistě pracnější, ale dieta měla na chlapce tak masivní vliv, že se zcela zbavil migrén a byl vyřazen ze seznamu pacientů nemocnice.

Zdroj: TV Channel 4, Pořad Food Hospital (Velká Británie)

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele Mirek
před 5 lety Mirek

Považujeme se za nejrozumnější druh snad v celém vesmíru, avšak klidně upřednostníme pohodlí a úsporu času před zdravím a dlouhým životem ... Chce se mi věřit, že je to jen nedostatkem informací, díky tedy za takové články a za tyto webové stránky...

0
před 5 lety Danah

V pořadu byla ještě epizoda, kdy měl chlapec narozeniny a přišlo mnoho gratulantů a na zahradě se pořádala párty.Byly tam většinou stejně staré děti a jejich rodiče nebo sourozenci. Všichni se dobře bavili. Na stolech bylo kromě ovoce a dietního pečiva i mnoho pochutin- dorty, zmrzlina, chipsy, limonády- a chlapeček byl smutný, že téměř nic z toho nesmí. To bylo hodně těžké odříkání. Bylo mi ho fakt líto.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Vyhnout se nezdravym potravinam u deti je fakt tezke. Jsou tu babicky, dedeckove, kamaradi, ruzne oslavy.. To znam. Ve skolach a ve skolkach sladke vyhry jsou nejcastejsi odmenou pri ruznych soutezich. A samozrejme obsah takove pochutiny nikdo neresi. Casto rodice ani nedozvi, co jejich dite ve skole snedlo. Deti maji rady vse barevne a sladke. A tak vyrobce prumyslovych potravin s chemickym prumyslem na to velmi pruzne reaguji :o(

0
Obrázek uživatele Frodik
před 5 lety Frodik

S dětmi je to těžké, starší paní (asi babička) v prodejně potravin volá na prodavačku, že by chtěla pro děti nějaké kyselé žížalky, že to mají moc rádi. Při představě těch barevných hrůz se mi udělalo šoufl a dokonce jsem si spolknul i tradiční kázání.... Nemyslím si ale, že je to nedostatkem informací. Informací je v dnešní době víc než dost a kdo chce, tak si je najde strašně lehce. A není to věkem, ta paní určitě čte Blesk nebo podobný plátek v kterém čas od času je skandální článek o Éčkách a chemii v jídle. Takže i k ní se ty informace dostanou, když ji třeba internet nic neříká. Já to spíš vidím jako problém absolutního nezájmu a apatie vůči těmto informacím. "Kdyby to bylo špatné, tak by to neprodávali." - Tam asi myšlenkový proces končí a jde se řešit kde mají o korunu levnější máslo (třeba i bez mlíka, hlavně levnější) a na chemii v potravinách už nějak nezbývá čas ..

0
Obrázek uživatele Ladybeetle
před 5 lety Ladybeetle

Frodik: Když to vezmu podle mých rodičů, kteým je 70 a 75 let, tak si s vámi dovolím trochu nesouhlasit. Je pravda, že si říkají "Kdyby to bylo špatné, tak by to neprodávali.", ale myslím, že většina straších lidí už prostě nedokáže "jít s dobou" a vnímat tu dnešní chemii, oni se v tom prostě nevyznají a skutečně té větě o neprodávání věří, protože právě všude a v Blesku čtou, jak kterou potravinu stahují z trhu, protože je závadná, jak jsou výrobci pronásledováni inspekcí apod. Z toho nabývají dojmu, že nás stát chrání a "Kdyby to bylo špatné, tak by to neprodávali." A vysvětlete tomu mému 75ti letému otci, že Zlatá haná nebo co to kupuje, fakt není máslo....když je to v obchodě mezi máslem.

0
Obrázek uživatele Ladybeetle
před 5 lety Ladybeetle

A co se týká dětí a třeba té zmiňované narozeninové oslavy.....nechápu proč neudělat v takových případech vyjímku. Já své děti vedu k tomu, že OBČAS se to může. Špekáček nad ohněm si taky v létě někdy dají. Zastávám názor, že zakázané ovoce chutná nejlépe, a tak jim občas bonbóny apod. dovolím, protože se nechci dočkat toho, že se těhle "dobrot" budou počátkem prvního kapesného nebo prvních peněz na svačinu přejídat. Ale tak trošku si říkám, jestli to nejsou jen mé ideály :-)

0
před 5 lety Danah

Na zmiňované narozeninové oslavě šlo o to, že hošík byl uprostřed léčebné kúry, sledován doktory, televizními kamerami a celým národem. To se špatně "švindluje".:-)Tady nešlo o žádné zdravé dítě, takže disciplína byla namístě.

0
před 5 lety Giatka

Ze svého dětství můžu říci, že jsem nevyrůstala na slazeném čaji, šťávách a bonbónech. Naši prostě tyto potraviny nikdy nekupovaly, a jak na to nejste zvyklý v 15 si už nepřevyknete, nebo alespoň tak to bylo u mě. Já jsem ty šťávy a sladké čaje na táboře nedokázala vypít, vůbec mi to nechutnalo. Proto si myslím, že hodně záleží na tom jaký má člověk nastavený návyky a od toho se odvíjejí chutě. Nikdy jsme nechodili do rychlých fasfoodu a tak jsem nikdy k tomu ani nepřilnula protože jsem asi neměla od koho to odkoukat, pravdou je že špekáček sem tak dvakrát za léto měla, jenže v té době byly z masa, chleba byl chlebem a hořčice hořčicí. Když to tak shrnu tak jsem ani jako dítě snad nevěděla, že sladkosti jsou. V létě jsme se krmili třešněma a jahodama, v zimě jablkama a hruškama.

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Dcerky spolužačka (7 třída) má cukrovku. Když jsem se ptala její mamky, jak jí upravila jídelníček, odpověděla mi: "Proč? Má inzulin." No, zůstala jsem paf!!! Denně vařím a to máme naštěstí děti zdravé. No comment!

0
před 5 lety Danah

mrkvičko, to já bych taky zůstala paf!!! Kamarádím s jednou starou paní, kterou doktoři vyléčili z rakoviny. Je jí 72 let. Když jsem se jí ptala, jak změnila jídelníček, protože má ráda zákusky, sušenky a kafe, řekla mi: "Nijak, jím stejně." Jen jsem zalapala po dechu.

0
před 5 lety Roman

Musím potvrdit to, o čem napsala Giatka. Známá má dvě děti, kluky, vychované různým způsobem. Starší kluk je od malička zvyklý jíst jako "dobroty" všemožné ovoce a mladší je naopak zvyklý jíst čokoládu, bonbóny atd. Ten starší už má 18 let, takže už si prošel pubertou a sám si rozhoduje, co chce jíst a co ne. A když má chuť mlsat, pořád raději sáhne po ovoci, než po čokoládě nebo zákusku. Mladší naopak. Takže výchova má podle mě ten největší vliv na to, co z dítěte vyroste. Ovšem nejen výchova rodiči, ale i výchova školou, společností, okolím ...

0
před 5 lety jirka 1950

už bylo dost informací o éčkách.když jsem,před 2roky začal v práci o éčkách,byl jsem spoluzaměstnancům pro smích.odjakživa mám rozmlsaný jazíček.odboural jsem 90% éček v potravinách.debužíruji domácí šunku,domácí zmrzliny,domácí paštiku,domácí chleba a jiné delikatesy vyrobené doma.nezabere to více práce.stačí vypnout počítač a pustit se do toho.receptů na internetu je hafo.stačí si vybrat.ahoj

0
Obrázek uživatele jannnisss@
před 5 lety jannnisss@

Já vařim z čerstvých surovin,snažim se hlídat co nejvíc složení,ale když má dcerka chuť na nezdravou dobrůtku dostane ji a za to příště dostane obrovskou chuť třeba na jablíčko,nebo něco jinýho zdravýho:-)

0
před 5 lety Lukáš

To je zase móda tohle :) Ano, všichni jste hrdinové, jsem si jist že vaše denodenní neustálé vaření zachraňuje životy vašim dětem. Ale je třeba si uvědomit že při dnešních cenách kvalitních potravin si zkrátka spousta rodin nemůže dovolit žít zdravě.

0
před 5 lety Dita

Lukáš nesouhlasím s Vámi. Luštěniny a zelenina nestojí majlanty. Lidi vyhazují za chlast, krabičky cikaret a prosazí miliardy, často také slyším větu no nekup to za tu cenu, po čase si zjistíte k čemu jim ta věc za tu super cenu nekup to je, k ničemu, jen leží v koutě hozená. Je to otázka priorit každého a můžu vám říci, že i přesto, když dám za džus 60kč nás nezrujnuje, je to velmi zřídka. Zrovna včera jsem viděla jak sousedka tahá z auta dvě coly, 1ks stoji cca 30,- no vidíte a já za to mám kvalitní lisovaný 1 džus. A co vydají lidí za uzeniny bez masa, za to já mám několik balíčku celozrnných těstovin.

0
před 5 lety vilemina

Vařím a bloguji, z opačného konce jsem si uvědomila, že používáním základních surovin se aditivům z většiny vyhnu - ale bohužel jsou i tací, co vaří sice ze surovin, jenže to pak zničí nějakým "zvěrstvem" doma - čerstvý tuňák s hotovými omáčkami, domácí mleté ochucené uzeninou aj. Nechci to brát dogmaticky, vždyť něco se jí tak zřídkakdy, že to vliv mít nemůže, celkové množství je třeba taky rozlišovat. Kvalitnější strava nemusí být dražší. Ale lidi mnohdy skutečně nechápou, nechtějí se tím zabývat. Berme to tak, že to je jejich volba... http://vilemina.blog.cz/

1
před 5 lety Pipoš

100% souhlasím s s tvrzenim, že pestrá čerstvá strava je zdravější než průmyslové polotovary a hotové konzervované výrobky. Ale tento článek mi nedává moc smysl: klukovi zakázali mléko, sýry, citrusové ovoce, sušené ovoce, arašídy a čokoládu + brambůrky, šunka, rychlé občerstvení a instantní jídla. Tak co z toho plyne? Že citrusy jsou stejně špatné jako hamburgry? O příčině problémů a způsobu nápravy jsme se mnoho nedozvěděli. A výčet metod průmyslového zpracování v úvodu je taky ujetý: Co je proboha špatného na mražení? A fermentace? To je přece prastará, čistě přírodní technologie!

0
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

"Migréna je nejrozšířenější neurologické onemocnění ve vyspělých zemích"
Zamýšlím se nad významem sousloví "vyspělá země". Zvláště v souvislosti s nekvalitním stravováním.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 5 - 1


Přidat příspěvek