Přehodnocení aditiv „E“

Víte, proč se postupně objevují úpravy v povolených množstvích E pro různé potraviny?

Dollarphotoclub_64581827.jpg

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) musí totiž do konce roku 2020 znovu zhodnotit potencionální rizika používání „E“ povolených před rokem 2009.

Již došlo ke změně maximálních limitů třeba u tzv. azobarviv. Ze stejného důvodu musí být tedy uvedeno na obale upozornění, že mohou způsobovat hyperaktivitu dětí.

V současnosti EFSA řeší používání siřičitanů (E220 - E228). Čeká na výsledky ze studií, které potvrdí nebo vyvrátí stávající bezpečnou hranici (ADI) 0,7 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. Odhady dietární expozice těchto sedmi siřičitanů jsou u většiny věkových kategorií vyšší než ADI, a to zejména u osob s vysokou konzumací potravin, u kterých se siřičitany používají. Jedná se hlavně o víno a sušené ovoce. Dále se rovněž používají v ciderech, ovocných a zeleninových šťávách (například k zastavení přeměny hroznové šťávy na ocet) a v sušené zelenině - zvláště ve výrobcích z ředkve a brambor.

Obsah siřičitanů v potravinách se pohybuje v rozmezí do 10 mg/kg (zmrazená těsta, kukuřičný sirup, rosoly), do 60 mg/kg (nakládaná zelenina v nálevu, čerstvé houby), do 100 mg/kg (sušené brambory, vinný ocet). Nejvyšší koncentrace siřičitanů (až 1000 mg/kg) jsou v sušeném ovoci, vínu a ovocných šťávách.

Nežádoucí účinky v podobě bronchospazmu (křeč svalstva průdušek s jejich následným zúžením) se vyskytují u astmatiků. Zdravá běžná populace může pociťovat při vyšších dávkách bolesti hlavy, anebo se může objevit začervenání kůže doprovázené nepříjemným svěděním.

Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 10


Přidat příspěvek