Potraviny z Polska

Pro média populární téma, ale potraviny z Polska rozhodně nejsou černobílé, jak se to občas může zdát...

Měl jsem možnost se jako host účastnit natáčení pořadu Máte slovo v České televizi (odkaz na záznam pořadu zde). Téma reagovalo na případy z minulého roku a nedávné doby, kdy hlavně potraviny z Polska byly v médiích vidět často a ne zrovna v pozitivním světle. Jen pro připomenutí, nadlimitní obsah olova v rýži, chemická sůl v potravinách namísto jedlé, zbytky jedu na hlodavce v cukrovinkách a několik dalších. Bohužel v televizním pořadu nebylo příliš mnoho prostoru pro uvedení nějaké ucelené informace a myslím si, že samotné téma si zaslouží uvedení na pravou míru několik věcí.

Jednak by se téma nemělo trochu bulvárně jmenovat “potraviny z Polska”, ale spíše “nekvalitní a šizené potraviny”. To proto, že Polsko není jediný stát vyrábějící potraviny a také není jediný s prohřešky u svých potravin. V minulosti byly například velmi nebezpečné případy s dioxiny nebo bakteriemi v potravinách z Německa a nemusíme chodit daleko, stačí si vzpomenout na kauzu s methylalkoholem v ČR.

Nelze tedy jednostranně napsat, že špatné jsou jen potraviny z Polska a také, že všechny potraviny z Polska jsou špatné. Na množství potravin z Polska, které se k nám dováží byly ty problémové opravdu zlomkem těch splňujících všechny normy. Ale pravdou je, že zmíněné prohřešky, které proběhly médii, byly velmi zásadní a rozhodně nebyly zanedbatelné a navíc také některé z nich i systémové. To třeba v případě chemické soli, která, jak se zdá, se do potravin mohla přidávat dlouhodoběji a nejednalo se o omyl, stejně jako u methylové kauzi u nás.

Postoj polských úřadů rozhodně na českého spotřebitele nepůsobil důvěryhodně, když prakticky do dnes nemáme informaci v kterých potravinách mohla chemická sůl být obsažena. Přitom dle pravidel EU měla polská inspekce vložit tyto informace do systému rychlého varování, aby mohly být případně vyvežené potraviny z prodeje stáhnuty. Sice se jednalo o prohřešky konkrétních jednotlivých výrobců, ale svým postojem úřady vyslaly nedůvěryhodný signál, protože zatajování informací určitě nikomu nepomůže.

Dobré by bylo zmínit, že dovážené potraviny mají různý původ – buď jsou přímo originálním produktem z Polska nebo potravinou vyrobenou v Polsku, ale prodávanou pod českou značkou, kterou si spotřebitel spojuje s českým původem a nebo se jedná o potraviny vyráběné na zakázku konkrétního obchodního řetězce a zde je potřeba zdůraznit slovo na zakázku, kdy požadavkem číslo jedna je cena.

To, že je obecně rozdílná kvalita mezi potravinami z Polska určenými na polský a český trh potvrzuje mnoho reakcí našich uživatelů a návštěvníků, které toto téma zaujalo, když jsme o něm před časem informovali. Mnoho z nich jezdí do Polska přes hranice nejenom za nižší cenou, ale také za kvalitou, na kterou sami nedají dopustit. Ozvali se nám i poláci žijící v ČR s tím, že u nás nenakupují a jezdí si pro potraviny do své země.

Každé takovéto rozčeření mediálních vod kauzami a skandály, které rozhodně nejsou příjemné pro nikoho sebou nese často i nasměřovaný ukazováček na konkrétního viníka. Myslím si, že to je příliš jednoduché ukázat na jednotlivce nebo firmu. Viníků těchto problémů je několik a vina je tedy rozdělena mezi ně. Svůj podíl rozhodně nemůže zapřít výrobce, který buď technologickou nekázní nebo v horším případě i záměrně způsobí, že se do potraviny dostávají látky, které nejsou jedlé nebo i jedovaté. Nebo složení je ošizeno oproti deklarovanému obsahu na etiketě, v minulosti například kakao, kterého doopravdy v balení bylo jen 80%. Svůj díl viny mají ale i prodejci a dodavatelé – z jejich pera vznikne objednávka, kde není neobvyklé, že je napsána potravina a za jakou cenu ji má výrobce vyrobit. Pod tímto obrovským tlakem pak vznikají lektvary a otraviny (nejedná se o překlep). Nelze ale také přehlížet podíl spotřebitelů samotných. Asi nikdo z nich nechce nekvalitní, jedovaté nebo šizené potraviny vědomě kupovat – ale dělají to. A pokud je po něčem poptávka, bude se to i vyrábět a prodávat. To je potřeba si uvědomit.

A co k tomu vede spotřebitele ? Nabízí se jednoduché vysvětlení – cena. Ale tak úplně jednoduché to také není, určitě bych k tomu přidal i chybějící základní znalosti o potravinách a hlavně také zájem o takové znalosti. Není to sice řešením celého problému, ale pokud každý nezačne sám u sebe, moc se toho měnit určitě nebude. Samozřejmě nikdo z nás nemá doma drahé přístroje na analýzu potravin, navíc na to zde máme odpovědnou Státní potravinářskou a zemědělskou inspekci, ale do určité míry můžeme i sami konzumaci šizených a nejedlých otravin předejít. A to právě zmíněným zájmem o složení potravin a získávání znalostí o nich. Většina potravin, která měla nějaký problém se svojí nezávadností přitom varovala spotřebitele již sama a to na svém obalu, sice malým písmem, ale na to jsme si už měli zvyknout, že složení, tedy to nejpodstatnější je upozaděno na úkor lákavých obrázků na obalu, které často nekorespondují s tím, co je uvnitř.

Pro člověka, který se složením potravin aspoň trochu zabývá, tak jsou varovné signály zcela jasné, nadměrné použití zahušťovadel u jogurtů, vysoký obsah cukrů u dětských potravin, nebo použití aromat a barviv místo skutečného ovoce. Nebo rostlinné tuky a nízký podíl kakaa v čokoládě a takto bychom mohli pokračovat.

Stačí se ale podívat kolik času dnešní “letákový člověk” věnuje výběru mobilního telefonu, auta, či zájezdu do Chorvatska. Zkoumá spoustu parametrů a ukazatelů, nedívá se jen na cenu a barvu zboží, ale zajímá ho spotřeba auta, výdrž baterie a mnoho dalšího o čem si buď sám zjišťuje informace nebo zná někoho, kdo se v dané oblasti vyzná a poradí mu. Proč ale to samé lidé nedělají, když jde o jejich zdraví a kvalitu jejich života ? Přitom potraviny kupujeme skoro každý den a ovlivňují náš život mnohem více než nevhodně vybraný typ mobilu.

Co si o tomto tématu myslíte Vy ? Potraviny z Polska nekupujete vůbec nebo jezdíte pro ně zásadně přes hranice ? A věděli jste, kolik česky vypadajících potravin s lokálně znějícími názvy se vyrábí v Polsku ? Na seznam potravin z Polska v naší databázi se můžete podívat zde, možná jste ani o některých nevěděli, že z Polska jsou.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele Viťa
před 4 roky Viťa

Já také nenakupuji potraviny z Polska, aspoň se o to snažím. Snažím se upřednostňovat potraviny z Česka. Na Máte slovo jsem se díval a kromě Vás jsem asi nikomu jinému nevěřil. Třeba o takovém separátu z Polska a apod. Proč někteří bez udání důvodu nechtěli ani ochutnat tu klobásku? A nevěřím, že třeba v separátu nejsou kosti, protože když si člověk dá levný párek nebo salám, kousne vždy do nějaké kostičky. Prostě se bez salámu a párku obejdu. Ale chtěl bych se zeptat na to označení v kroužku na výrobku? Kde je teda CZ,DE, PL a apod., to znamená, že výrobek je vyroben v té dané zemi nebo, že z té dané země pochází suroviny? A když už se v tom pořadu bavilo o označení původu, tak sem přesvědčen, že ve většině případů, kdy je na obale uvedeno vyrobenu v EU, tak je to zamaskovaná výroba v Polsku a tomu se radši taky vyhýbám. Ale proč upřednostňuji hlavně potraviny z Česka? A hlavně soukromé zemědělce a menší výrobky? Protože proč podporovat zahraniční ekonomiku a nebo velké podnikatele, kteří vlastní plno "továren" na jídlo? A proč dál likvidovat tu hrstku poctivých zemědělců? A jestli si lidé myslí, že kvalitní potraviny jsou strašně drahé a nedostupné, ať se podívají do svých košíku kolik zbytečností kupují a kolik jich pak vyhodí? Nebo kolik utratí za fastfoody? Kolik je stojí cigarety a alkohol? To potom "NÁS" tady příjde ta kvalitní strava a doma připravené jídlo LEVNĚJI....

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 4 roky Sunriska

Děkuji za skvěle ucelený článek o tomto problému. Nedá se říct, že bych se polským potravinám vyhýbala, ale nekupuji je z jednoho prostého důvodu. V našich obchodech jsem zatím nenarazila na polský výrobek, o kterém bych mohla říct, že je kvalitní a který by mi za tu koupi vůbec stál. Myslím, že stojí za zamyšlení jedna věc. Kolik potravin polského původu nakupujete ve zdravých výživách? Já teda marně přemýšlím... A pokud výrobce účelně přidává do potravin to, co tam nepatří, je pro mě neodpustitelné a ztrácí to na jakékoliv důvěryhodnosti. Doufám, že se to začne pomalu vracet zpátky a lidé se budou vracet k domácím výrobám...

0
před 4 roky Dita

Závěr o letákovém člověku je vtipný a bohužel pravdivý, je to tak. Lidi si najdou jen čas na to co chtějí, ale nikdy nepřiznají že jsou liní číst složení, omluví to větou, že nemají čas, přitom to zabere vteřiny času.

0
před 4 roky Yanez

Velmi dobře napsaný článek vystihující podstatu problému. Součástí toho začarovaného kruhu jsme skutečně i my, spotřebitelé. Již dávno kontroluji složení výrobků. Co aspartamu je nasázeno v potravinách! Co nesmyslných chemických barviv je používáno! Pak ještě do toho technická sůl, jed na krysy a další šmaky. Naučil jsem se jíst méně, ale zdravější věci. Nedělám si velké iluze o tom, že třeba zelenina není přecpána dusičnany či podobně. Nikde v regále se zeleninou není rozbor s obsahem těchto látek. A když vidím v supermarketu mrkev z Nizozemí, která má takřka délku 40 cm a já na zahrádce vypěstuji mrkev maximálně 12 cm, pak je něco divně.

0
Obrázek uživatele landrynka@
před 4 roky landrynka@

Jsem Polka, žijí v ČR. Kupuji jídlo tady, v Polsku, občas v Německu. Ale podřadně čtu etykěty! Všude jsou kvalitní potraviny, jen lidé jsou líni je pohledat, nebo kupuji první nejlevnější věc s regálu, a potom se nestačí divit! Občas mně jenom překvapí, že najdu tady nějakou potravinu, třeba baleny sýr, je na nim uvedeno, že se vyrábí v Polsku, a v Polsku vůbec v obchodě se neprodava! Každá země ma výrobky, které jsou přeznačené přímo pro ní, a na export, nejde mi do hlavy proc se liší složením a kvalitou, ale tady za tím jdou určité prachy... Naposled překvapilo mně v Penny, jak prodávali hrušky s Holandska asi za 29,90, a české hrušky tam vůbec nebyly, mimo, že byla na ně sezona... nejde o to, co se kde vyrábí (ale rada kupuji potraviny, které nemusely cestovat), důležitější je JAK!!!

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Výborný článek. Samozřejmě že je důležíté sledovat původ a složení potravin.Ale nelze házet vše do jednoho pytle. Lidé chybují a o lidech to je. A proč třeba v Německu prodávají kvalitnější potraviny a sem se dováží spoustu nekvalitních věcí z Číny, nebo se jich zde i spoustu vyrábí? Je to o penězích, ale taky o celkové morálce a přístupu člověka. Přijde mi že v ČR jde jen o peníze. Prostě vyrobíme šmejd a prodáme ho tak jako tak, dovezeme šmejd protože co se dováží nikdo tady nekontroluje. A hlavně, většinou když někam přijdete nenajdete odborníka na danou věc. Ve zdravotnických potřebách nejsou lidé vzdělaní ve farmacii, v masně zase nevědí co je plecko a krkovice, ve vládě jsou politici kteří mají pod sebou rezorty se kterými jejich vzdělání nemá nic společného. A tak je to všude v ČR, pokud budeme chtít kvalitní potraviny musíme si za tím jít a nekupovat šmejdy, nedat na reklamu ale číst!V Německu prostě lidé nekvalitní máslo nekoupí. A pokud chceme aby se tenthe přístup změnil, musíme vyžadovat aby lidé měli kvalifikaci na profesi kterou provádí. A to je spoustě lidí taky úplně jedno. Když si půjdu koupit kvalitní spacák do specializované prodejny a prodavač není schopen mi poradit a doporučit danou věc protože o tom nic neví, jenom tam prodává, tak tam nemá co dělat. V potravinářství jde o to samé. Necháváme si líbit, že se prodávají shnilé a zaplísněné potraviny a to za plnou cenu, přitom by tyhle věci vůbec v obchodě neměli být.

0
před 4 roky Miroslav

Všetci čo tu píšete máte bohu žiaľ pravdu....ale! Nikto nevidí, čo sa skrýva za mediálnou antikampaňou proti výrobkom z Polska. Je pravda, že z Polska prichádza asi najviac káuz o nekvalitných potravinách, ale treba si uvedomiť, že Polsko je OBROVDKÝ TRH a preto, ak sa ku nám niečo zlého dostane, je tu veľká pravdepodobnosť, že to bude práve z Poľska, lebo najviac importovaných výrobkov na Slovensko je práve z PL. Ako sa hovorí....kto nič nerobí, ten ani nič nepokazí... A to je napríklad Slovensko. Bez cudzích vstupných kapitálov nedokážeme na Slovensku vyrobiť nič poriadneho. Túto situáciu sa snaží Slovesnká vláda zachraňovať tak, že polícia SR doslova oblieha Poľskú hranicu a odchytávajú rôznych zúfalcov z Poľska aby im niečo našli a mohli to potom medializovať v TV a v rozhlase. Je zaujímavé, že touto problematikou sa na slovensku stále zaoberá iba jedna TV a iba jedno najpočúvanejšie rádio na Slovensku, ktoré pracuje pre vládu. Je to obyčajný zúfalý politický boj, ktorým sa Slovenská vláda snaží diskreditovať Poľských výrobcov. Ale tieto prehrešky Poľských výrobcov sa týkajú iba menších firmičiek, ktoré už od zúfalstva skúšajú všetko možné. Veľké firmi si nič takého nedovolia robiť, ako je používanie zakázaných látok. Ale týchto pár káuz náramne vyhovuje našej vláde, aby totálne znemožnili pred celým Slovenskom celé Poľsko... Prečo sa vždy v rádii, alebo TV nehovorí nič konkrétneho? Vždy počujem iba: maso z Poľska, soľ z Poľska, sušienky z Poľska, maslo z Poľska.... Do čerta...!!!...ale prečo nepovedie konkrétne: bol to ten a ten výrobca a taký a taký distribútor. Ved NIE VŠETCI Poľský dodávatelia dodávajú nekvalitný tovar. Poliaci majú a aj predávajú na Slovensku produkty svetového mena a sú to produkty, ktoré nemajú na Slovensku absolútne žiadneho konkurenta čo sa týka ani kvality, ani ceny. Napríklad zodpovedne môžem povedať, že čo sa týka mäsových výrobkov, tak od Poliakov sa naše mäsokombináty ešte majú čo učiť, než sa dostanú na takú kvalitatívnu úroveň, ako je kvalita takých Poľských mäsových výrobkov, pod značkami: Krakus, Morliny, Mazury a mnohé ďalšie. Tieto značky výrobkov sú predávané v 52 krajinách celého sveta, včetne takých trhov, ako je Dánsko, USA, Japonsko.... Mám ešte menovať ďalej? Akurát pre Slovákov nič nieje dosť dobré! Vo vačku pár šestákov, ale chcú nakupovať najvyššiu kvalitu. Toto je doslova sindróm Slováka: chcem všetko uplne super, ALE .... aby to bolo zadarmo! Potom sa milí moji krajania nečudujte, že vás obchodníci klamú a podvádzajú. Za kvalitu sa musí platiť....no a s týmto má drtivá väčšina Slovákov obrovský problém.... Je tu ešte jedna vec... Posielam link na istého výrobcu mäsových výrobkov v PL, krotý je lídrom na Poľskom trhu s mäsom a mäsovými výrobkami: http://www.animex.com.pl/ Pouvažujte nad tým, čo som tu napísal a pri výbere výrobkov do vášho košíka nenakupujte podľa krajiny pôvodu, ale podľa výrobnej značky zloženia produktu. Iba tá jediná informácia je totiž objektívna a podá vám obraz o tom, čo v skutočnosti nakupujete.

0
Obrázek uživatele Monika
před 4 roky Monika

Zdravím, potraviny z Polska nekupuji, pečlivě to hlídám. Nemám k nim důvěru. Je spousta velmi nekvalitních výrobků z Polska. Např. nábytek, je sice levný, ale nevydrží.Venkovní dveře = loupe se z nich barva už první rok atd..

0
před 4 roky Helena

Na tvrzení typu "potraviny z polska nekupuji protože k nim nemám důvěru" jsem doslova alergická a nutí mě to smát se... Proč už dotiční neřeknou "nekupuji alkohol v Čechách protože má methylalkoholů? .. Pokud vím tak potraviny z polska nikoho nezabily narozdíl od methylakoholu ..! PS: ano týká se to jen několika málo případů, lidí podvodníků! Ale takoví se najdou všude na světě! Nejenom v Polsku, a že v Čechách jich máme!

0
před 4 roky Bledá Tvář

Jj, polské ... Před 5 lety jsem si šel koupit novou válendu, neboť ji mám od 03/1986. Starší prodavačka mi řekla, nová ta vám nevydrží ani 5 let. Tak jsem koupil akorát ortopedickou matraci. Válenda je stále OK, nerozkližuje se apod.

0
Obrázek uživatele Monika
před 4 roky Monika

Ono to nebylo několik málo případů, ale dost zásadní věci, ale pokud Vám to nevadí, přeji Vám dobrou chuť.

0
Obrázek uživatele Monika
před 4 roky Monika

Masokombinát v Polsku mlel do klobás zdechliny : http://www.novinky.cz/ekonomika/296657-masokombinat-v-polsku-mlel-do-klobas-zdechliny.html

0
před 4 roky Bledá Tvář

u nás by to tutlala SZPI aspoň 30 dní, jak víme z Lasaních v Tescu. http://www.novinky.cz/ekonomika/296657-masokombinat-v-polsku-mlel-do-klobas-zdechliny.html Masokombinát v Polsku mlel do klobás zdechliny

0
před 4 roky Danah

K potravinám z Polska se moc nedostanu (aspoň pokud vím :-))), ale ráda jím tuhle sezamovou tyčinku s medem. Žádná aditiva tam nejsou: http://www.2imgs.com/686e0d27f4

0
před 4 roky Danah

Tak znova a lépe: http://www.2imgs.com/2c197a5083 :-)))

0
před 4 roky čulibrk

Když na to přijde, tak je pakáž i zde. Ale od pšonků nic nechci.

0
před 4 roky Bledá Tvář

Ta pakáž se jmenují obchodníci jako Tesco, Kaufland, Ahold, REWE (Penny, Billa), ATD. Na jejich požadavky sem chodí svinstvo z Polska, Německa, Itálie atd. Co tam neprodají místo vyhození to chodí k nám!!!!

0
před 4 roky Bledá Tvář

Dnes jsem byl v Penny, koupil jsem pouze 1 banán. Byla tam nějaká výběrová šunka za 149 Kč/kg, neměla jako v Německu napsáno 100 g výrobku je vyrobeno ze 130 g masa!!! Byl tam kód 285 a výrobce z Opavy, ale ČR má kód 859 přeci. Nebo Kečup Hellmans 490 g/38,90 Kč měl napsáno : Vyrobeno v EU a kód 590, tj. Polsko. Nehledě, že je to svinstvo, neboť měl jen 0,9% bílkovin!!! Z toho plyne, že Hellmans je profláklá značka jako Heinz, a jiní!!! Suverénně v proflaku vede Univeler, tam je bezkonkurenční jeho Magnum, kde je (byl?) místo smetany kokosový olej, to je světová jednička v podvodech. Další fígl obchodníků je, že pro sv*nstvo si zavedli značky, takže máme značkové sv*nstvo. Například značka "hloupější než hloupý", psáno Clever. Včera jsem byl v Bille a podíval jsem se na jejich značkovou majonézu Clever. Samo, že tam ve složení byl modifikovaný škrob. Clever je v oboru humusoidů jednička. dále se je nutno vyhýbat přívlastkům jako výběrový, královský, klasický aj. Značí, že výrobek je HUMUS.

0
před 4 roky pik

Ve Velké Británii ani v Německu, kam směřuje celkem šestkrát více polských potravin než do ČR, není jejich kvalita zpochybňována.

0
před 4 roky Bledá Tvář

No jo, když všechen humus dají do ČR.

0
před 4 roky Bledá Tvář

To samé si myslím já: Jednou možná i česká oficiální média přijdou nato, že problematické jsou nikoliv polské potraviny, ale prodejní řetězce. Ty pomalu, ale jistě ničí své vlastní zákazníky. Ne vyvolávání nenávisti k Polákům, ale změna legislativy a kontrola supermarketů je třeba. Dobrý příklad z USA jasně říká, kde je třeba začít. viz http://news.e-republika.cz/article1692-O-jedne-pomylene-medialni-kampani

0
před 4 roky Michal

Velmi jednoduché je svést vinu na někoho jiného,... ale podstata problému, jak už tady bylo řečeno, je tady u nás. Většina lidi chce koupit levně a hodně, jenom se podívejte v obchodech co kupují lidi za svinstvo - barevné minerálky za 8 Kč, pochoutkové saláty, gothaj sálámy, levné párky, apod. Polský výrobce jenom reaguje na poptávku, nic víc, že je tady šmejt za to si můžeme sami. Jsem Polák a bydlím blízko hranice na Těšínsku,každý kdo byl aspoň jednou v Polsku v nějakém supermarketu, tak si ihned všimne kolik tam je kvalitních regionálních potravin, třeba v takovém Kaufflandu v Cieszyně, ve srovnání s tím co je na české straně v stejném řetězci, tak to je 100 a 1. Českému Kauflandu zachraňuje čest pouze širší nabídka BIO potravin, které v Polsku teprve začínají. Stejně tak počet zákazníku (i z Čech a Slovenska) naznačuje, že kvalita je na polské straně vyšší, samozřejmě kdo chce i tam koupí levné, éčkové náhražky (np. čokoláda za 10 Kč).

0
před 4 roky Bledá Tvář

Polsko vyvezlo maso s možným výskytem BSE, hrozí i v ČR http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=778292#utm_source=vareni.cz&utm_medium=intercarousel

0
před 4 roky Danah

Podle mě si Velký byznys stejně udělá, co chce. Na něj jsou i politici se svou amatérskou legislativou krátcí. Kromě toho není zde vůle něco řešit- politici se nechají koupit za zlámané euro. Alarmující kvalita potravin? O tom v životě neslyšeli.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 1 + 6


Přidat příspěvek