Potravinové alergie a restaurace

Pokud máte potravinovou alergii, může být pro vás stravování mimo domov nervy drásajícím zážitkem, ...

Autor: Peta

Předpokládali bychom, že kuchaři své zákazníky nechtějí otrávit. Pokud ale máte potravinovou alergii nebo intoleranci, možná vám bude povědomá hra: Odhal ingredienci zabijáka, kterou hraji vždy, když vyrazíme na jídlo do restaurace se snoubencem - alergickým na papriky (které se objevují na těch nejabsurdnějších místech, jako je povrch steaku) nebo s mojí matkou, která má prudkou alergickou reakci na brambory – i ta nejmenší dávka by jí přivodila anafylaktický šok. Viděla jsem číšníky, jak moudře přikyvují, když toto vysvětlovala a za chvíli jí přinesli salát ozdobený osmaženými brambůrkami.

Existují různé stupně citlivosti – Allergy UK říká, že 2% dospělých ve Velké Británii je diagnostikována potravinová alergie a odhadem 45% populace trpí potravinovou intolerancí. Potravinová alergie může v nejhorším případě zabíjet. Jsme natolik paranoidní, že píšeme na obaly oříšků “varování: může obsahovat ořechy” – podle nařízení EU o označování potravin je třeba poskytnout úplný seznam ingrediencí a označit výskyt 14 nejběžnějších potravinových alergenů na balených potravinách. Nová legislativa pro nebalené potraviny vstoupí v platnost až v roce 2014 a i když se tak stane, nebude to úplně dokonalé řešení.

Co se týče alergií, mohou to zaměstnanci restaurace myslet dobře, jsou jen špatně informovaní. V průzkumech, které odděleně prováděla Brighton and Sussex Medical School a Jaffe Food Allergy Institute v Mount Sinai School of Medicine v New Yorku, byli zaměstnanci dotazováni o jejich povědomí o alergiích. Více než pětina respondentů v obou průzkumech se domnívala, že člověk trpící alergií může sníst malé množství inkriminované potraviny (nemůže) a více než pětina respondentů uvedla, že stačí problémovou potravinu z uvařeného jídla pouze odstranit (nestačí). Tím to nekončí, výstražný seznam ukazuje řadu dalších špatných představ (např. 38% dotazovaných Britů si nesprávně myslí, že sklenice vody pomůže ke zmírnění alergické reakce).

Navzdory tomuto špatnému povědomí ale většina respondentů v obou průzkumech tvrdila, že mohou osobě s potravinovou alergií s jistotou jídlo nabídnout.
Potom ale existují lidé, kteří slyší “alergický” a myslí “vybíravý”. Samozřejmě, někteří lidé jsou opravdu jen vybíraví, ale problém vznikne, když zaměstnanec restaurace sám rozhodne, kdo je opravdu alergický a kdy je to jen falešný poplach.

„Hodně lidí tvrdí, že mají alergii nebo intoleranci i když jí nemají. To způsobuje, že restaurace a zaměstnanci neberou tato tvrzení vážně” říká autorka píšící o cestování a o jídle Nikki Bayley, která je alergická na houby a papričky jalapeño. „Natekla jsem v restauracích i po tom, co jsem se zeptala, zda jsou v receptu inkriminované potraviny – a to i v restauracích, které věděli, že je budu hodnotit. Kuchař rozhodl, že musím zkusit jeho omáčku. Strávila jsem pak asi hodinu a půl s příšernou nevolností u nich na záchodě.“

„Občas se zdá, že si číšníci myslí, že to nic není a že jsem jen vybíravá,” souhlasí spisovatelka Camilla Chafer, která má alergii na mléčné výrobky. „Ano, omáčka obsahuje mléko, teď jste to připomněla. Můžete jí seškrábnout?“ „Ne, nemůžu. To není moje volba a já nejsem nepříjemná úmyslně. Jenom nechci zvracet nebo omdlít ve vaší restauraci.”

Je to něco, co musí restaurace pochopit, říká Alex Gazzola, autor blogu Food Allergy and Intolerance Ink. „Existuje i psychologická stránka citlivosti na jídlo – lidé mohou být vystrašení, zahanbení nebo v rozpacích.” Není zrovna příjemné být osobou, která dělá povyk nebo vrátí jídlo zpátky.

Bylo by příliš cynické si myslet, že restauracím to je jedno a jen nechtějí spory se zákazníky. Konec konců, ti, kteří to dělají dobře, se mohou spolehnout na trvalou oddanost zákazníka a pozitivní doporučení. Když volám do restaurací a ptám se, zda mohou obsloužit člověka s alergií, všichni trvají na tom, že mohou, ale ze zkušenosti vím, že to tak není.

Nikdo nechce, aby se zaměstnanci naučili milion alergií a ingrediencí, musí jen poslouchat, když někdo vyjadřuje obavy nad jejich menu. Gazzola také doporučuje, aby byla jídlům dávána jasná, popisná jména (ne jako “Specialita šéfkuchaře”) a menu by měla být umístěna na internet, aby si je lidé mohli prostudovat předem. Radí také hostům s alergiemi dopředu zavolat, zda je možné zajistit, aby bylo jejich potřebám vyhověno.

Zdroj: www.guardian.co.uk

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Mám dojem, že lidí se jaksi v posledních letech nikdo na nic neptá! Jen zaplať a sklapni.:-)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Přesně tak, a odkývnou všechno, jen aby prodali... Mam stejný problém s vegetariánstvím. Jednou jsem se zeptala číšníka, jestli je v té čočkovce nějaké maso, párek nebo snad vývar. Ujistil mě, že ne. Pak mi polévku přinesli a co mi v ní neplavalo? Že by slanina? U mě to je "jen" o přesvědčení, ale v případě alergií to je hazard se zdravím!

0
Obrázek uživatele Jirka
před 5 lety Jirka

Mám o řád nižší alergickou reakci než ten kluk co ho návštěva restaurace zabila a nevlezl bych do restaurace ani za nic. Za ty potíže to nestojí.

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

O tom jak nebezpecna muze byt alergicka reakce na potraviny je malo rozsirene. Nejcasteji jsou to ruzneho druhu vyrazky. Takze takovy cisnik si rekne, fajn at se z toho zakaznik osype, prece to nikoho nezabije. Chtelo by to lepsi osvetu... S tim vegetarianstvim mam podobny problem jako Peta. Polevky uz si vubec v restauracich neobjednavam. Vetsinou stejne prinesou bud se slaninou, parkem a skoro vzdy je to masovy vyvar. At jim to clovek rika jakkoli... Taky me vzdycky pobavi, kdyz do bezmasovych jidel zaradi neco se sunkou nebo dokonce i kure...

0
před 5 lety David

Byli jsme v nějaké restauraci ve Stříbře a měli tam v sekci "vegetariánská jídla" omeletu. Ještě jsme se číšnice ptali, jestli tam není maso nebo uzenina. Prý není. Byl tam špek. V Karlových Varech si přítelkyně dávala dezert (nějaké maliny se šlehačkou či co) a ptala se, jestli v tom není mouka (má alergii na lepek). Prý v tom mouka ani škrob není. Jak jsme zjistili záhy, byly v tom jenom nevinné piškoty! :)

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Jak napsala Mritamira, chtělo by to lepší osvětu. Člověk, který pracuje v gastronomii by měl vědět, že piškoty jsou z mouky... Smažený hermelín se šunkou v bezmasých jídlech? Někdo by měl majitele a personál restaurace vyškolit, že i šunka, párky nebo slanina je maso. I když je pravda, že v dnešní době můžeme považovat párky za skoro vegetariánské... Ráda bych si zašla na jídlo častěji, ale kvůli tomuto přstupu omezuji návštěvy restaurací na minimum.

0
před 5 lety Pavla

V naší rodině má většina členů celiakii a laktózovou intoleranci, zatím nám ve všech restauracích ochotně vyšli vstříc a připravili jídlo podle našich požadavků.

0
před 5 lety Zdenka Terezie

Mám intoleranci na aditiva, barviva atp., zkrátka na chemii v jídle, a neustále bojuji, když se musím najíst někde, kam si nemohu donést své jídlo. Naposledy mi v restauraci řekli, že chemii nepoužívají, že tam dávají sypké bujony :( Možná by to chtělo vysvětlit jim, že bujon v prášku, nebo v kostce úplně přirozený asi nebude

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Pokud mi v nějaké restauraci neposkytnou dostatečné informace nebo evidentně ani neví, z čeho vaří (jak píše Peta), už bych se tam nikdy nevracela. Zákazníkovi by měli maximálně vyhovět, obvzlášť když jde o jeho zdraví. Je zřejmé, že s tím budou mít větší problém v typicky české zahulené hospodě, kde v jídelníčku by člověk i vegetariánské jídlo hledal marně. V Pardubicích máme zdravou restauraci Špalda a jsem si jistá, že tam by maximálně vyhověli s jakoukoliv alergií nebo jiným problémem. Nehledě na to, že vaří ze surovin, které kupují přímo ze Špaldy.

0
před 4 roky Ivo

Na Slovensku mají v restauracích uváděny nejčastější alergeny přímo v jídelním lístku. Na Slovensku je také v restauracích (kde se vaří) zakázáno kouřit. Na Slovensku jsou zkrátka v některých věcech mnohem dál než my.

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

V těch dnešních restauracích bych si dal možná tak vodu :)

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 8 - 2


Přidat příspěvek