Novinka pro stravovací provozy – informování o alergenech

Od 13.12.2014 přichází nové nařízení týkající se povinnosti informovat zákazníky o alergenech obsažených v nabízených pokrmech a nápojích.

21668X450X338~QxZ4Y.jpg

Všechny stravovací provozy budou povinni formou písemného sdělení informovat strávníka o všech alergenech, které jsou v daném pokrmu (či nápoji) přítomny a byly do pokrmu v rámci přípravy přidány. Tato informace bude umístěna na viditelném místě přímo v jídelním lístku, vyvěšením nebo předložením písemné informace po osobním vyžádání. Při objednávce pokrmu např. přes internet musí být informace uvedeny přímo na webových stránkách, aby byly k dispozici zákazníkovi v okamžiku odběru pokrmu.

Dle směrnice 1169/11 EU podléhají legislativnímu značení následující potraviny:

1) Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život

8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující bílkovinné látky, které u přecitlivělých jedinců způsobují poruchu imunitního systému, kdy na neškodné látky reaguje tělo negativně. Ty jsou pak napadány imunologickou obranou organismu. Imunitní systém tvoří protilátky, které se specificky váží na alergeny a vyvolávají alergickou odezvu. Dochází k uvolňování signálních molekul do krve, což okamžitě vyvolá typické symptomy pro potravní alergii (zpravidla hodinu po požití). Nejčastější projevy jsou kýchání, svědění, otoky, kopřivka, svědění rtů, nadýmání, dýchací potíže, nevolnost, křeče, průjmy. V ojedinělých případech může vyústit k anafylaktickému šoku. Pro vyvolání alergické reakce je třeba určitého množství alergenu, které je specifické pro každého jedince.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele radim
před 3 roky radim

Asi to vymyslel debil, který nechce, aby člověk umřel kvůli tomu, že z názvu třeba „čočková polévka“, nepozná, že tam byla přidána pšeničná mouka, nebo třeba arašídy. Tak to, že tam je lepek nebo buráky napíšou na zvláštní papír nebo přímo do jídelního lístku. Na to nemusí umět chemii. Je to také o tom, aby byl znám viník. Buď zákazník, protože si to nepřečetl a snědl, nebo kuchař, který tam dal alergen, který neni ve složení. Nejlepší je si jídlo dělat sám:)

0
před 3 roky PEPA

CHTĚJÍ JENOM BUZEROVAT, COPAK NEMÁME CO DĚLAT, JÁ MÁM PROBLÉM  VYMYSLET JÍDELÁK A JEŠTĚ K TOMU TYHLE NESMYSLY. TO VÍ BŮH KDO SI Z TOHO NAMASTÍ KAPSU. PEPA


0
před 3 roky Dana Koucka

To se nikde na světě neděje,už neví jakou větší blbost najít. Za to berou peníze

0
před 2 roky Ivana Lichá

Je to jedna velká buzerace !!!!! Přece když má někdo nějakou alergii jako například já ,tak mám asi hubu a zeptám se v restauraci na přípravu některých jídel nebo si dám to na co alergická nejsem.A když už bych neměla důvěru ,tak se stravuji doma.Hmmm to si zase hygieny a další kontroly naplní kapsu nesmyslnýma pokutama . Ach jo .

1
Obrázek uživatele Sunriska
před 2 roky Sunriska

To se divím paní Ivano, že jste se nikdy nesetkala s případy, kdy číšník, dokonce ani kuchař netuší, jestli daný pokrm obsahuje lepek či jiné alergeny..To je bohužel u nás běžný standart i v restauracích vyšší třídy...

0
Obrázek uživatele radim
před 2 roky radim

Souhlas. Je dost možné, že kuchař ani neví, že majonéza je z vajec. To je prostě dnešní doba. Lidé si myslí, že je to přece to bílé ve sklenici. Občas to dopadá, že je z nich člověk, kterej dává a vyndavá polotovary z mikrovlnek nebo friťáků. Dost často ne jejich vinou.

-1
před 2 roky Zuzana

SOUHLASÍM VE VŠEM S PANÍ IVANOU.....člověk většinou ví z čeho vaří a ti kteří mají alergii ví co nejíst a ti co o vaření,alergenech a hygieně nic neví se v tom začnou šťourat....

0
před 2 roky paul

Nikdo z vás nemá potuchu kdo to nařídil?? Tak jedinií hlupáci jsou co píši a nevi o čem. Toto nařízeni přišlo z EU.

0
před 2 roky souky petr

to je v cele EU???Nebo zase jenom u nás..Oni štěknou a my zase máme klopit uši???Proč pořád rejpaj do pohostinství?Proč nekontrolujou z ceho prodavaj vietnamci kosile???at tam vystavi z ceho se sklada obleceni....

0
před 2 roky Gustav Husák

Dej volo... a on vymyslí lejstro.Absolutní nesmysl který zase za nějaký čas bude opomenut ale buzerace je už teď jasná.Soudružky z higijeny si namažou kapsi.Diktatura diktatura a zase ...............

0
před 2 roky Vašek

to je Bohužel jen u nás

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 + 10


Přidat příspěvek