Nové nařízení o uvádění země původu masa

Od 1. dubna platí nové nařízení týkající se značení původu masa.

shutterstock_142786321_zmensene.jpg


Od 1. dubna 2015 musí výrobci v celé Evropské unii povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Zatím to platilo jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Nařízení tak přispěje k lepší informovanosti zákazníků.

Nová pravidla pro značení vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa nařizují výrobcům povinně uvádět údaje, v jaké zemi bylo zvíře chováno a v jaké poraženo. Zákazník se tedy dozví, jestli maso, které kupuje, pochází z České republiky, některé země EU anebo ze států mimo EU.

Pro každý druh je stanovena konkrétní lhůta chovu, která musí být splněna, aby na etiketě mohlo být uvedeno, že zvíře bylo v dané zemi chováno. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi.

Zdroj

Diskuse k článku

0
před 2 roky Radek Hanák

Můžete mi prosím někdo vysvětlit tu demenci Unie? Jejich slavné normy(zákony) platí celoplošně v EU a tak logicky věřím chovným podmínkám a porážce ve všech členských státech. Zajímá mě, jestli to maso není z kočky nebo někde z druhé strany světa z prdelákova. Nejsem kuchař ani majitel kuchyně, ale toto je opět pecka jako prase! Výše té pokuty za takovou hovadinu je taky komická, lidský život má setinovou cenu v rámci zákonů EU než detaily, jak se kráva vyspala než ji porazili. Stejná demence jako u alergenů, ti kdo jsou alergičtí vědí co smí a nesmí, leta tak všichni žili spokojeně tak jsem zvědavej co za další perlu vymyslí po tom všem. Gratuluji všem státům co nevstoupili a nebo těm co vstoupili aby EU jen ždímali prachama, ale svoji kulturu a pravidla si zachovali. My jsme si nechali všechno rozkrást, zadlužit a zaprodat se.

1
před 2 roky Ivan Mach

Je to jen alibismus, jak otupit stále větší a větší výhrady konzumentů ke kvalitě, předražení a chuti potravinářských a chovatelských výrobků podobně jako marketingová kampaň "Vím co jím".  I proto jsme napsali Fořt P., Mach I.: Nevíte co jíte (Albatros, Brno 2014). Ivan Mach

0
před 2 roky Lucie Bartošová

Já jsem za ty další informace ráda, ale je pravda, že kvalitu potravin je třeba hlídat i dalšími způsoby. Dost mi vadí slovíčkaření na obalech potravin. Stolní máslo není čerstvé máslo a může obsahovat něco jiného... To mě dost děsí. A nechápu, proč tohle stát toleruje.
Ale moc nechápu tu výhradu k "Vím, co jím"... Jsem ráda, že hlídají rizikové živiny. Kritéria pro udělení loga mají oproti jiným značkám kvality dost jasná. 

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 12


Přidat příspěvek