Nejen v obchodech klamán jest spotřebitel

Wvnef540jbdviEa1VkkrKxeYeOGJDSOXDq9C74X9Ocw.jpg


Potraviny, potažmo z nich připravené jídlo v obchodní/restaurační síti, by zákazníka neměly přivádět v omyl. Je to ale opravdu tak? U potraviny si můžeme představit třeba vyobrazené vejce na obale těstovin. Z obrázku by se dalo tedy předpokládat, že budou obsahovat vodu, sůl, mouku, vejce. A ejhle - obsah vajec je naprosto zanedbatelný. Nebo nedávno uváděná reportáž o kávových nápojích 3v1 a 2v1. Cukr tam byl vždy, ale mléko jen v minimu případů a káva taktéž není příliš zastoupena.

Podobné to je ale i v restauracích. Jedna věc je specifický název – třeba „Zámecké překvapení“ – tam může být schováno cokoli. Ale ve chvíli, kdy na jídelním lístku máme napsáno „smetanová omáčka“, tak by měla být opravdu ze smetany. Jak je to ve skutečnosti?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělala speciální akci zaměřenou právě na tento „nešvar“ ve 110 provozovnách. Uvedení nepravdivé nebo zavádějící informace inspektoři zjistili ve 30-ti provozovnách, celkem u 27,3 % kontrol a to už není úplně malé číslo. Navíc nepřesnost byla vždy v neprospěch spotřebitele.

Nejčastějším pochybením bylo nepravdivé označování mléčných výrobků (celkem ve 27 případech, každá 4. restaurace), kdy provozovatelé neoprávněně použili termín sýr a smetana u pokrmů, které byly ve skutečnosti připraveny z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů. Místo smetany byly použity např. náhrady s palmovým tukem, řepkovým, slunečnicovým, sójovým nebo kukuřičným olejem. Místo sušeného mléka a sušeného podmáslí byly přítomny emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory. Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček. V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů. Ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé užití názvu „šunka“, kdy provozovatelé ve skutečnosti v pokrmu použili surovinu typu „nářez z kýty konzumní“, „nářez z plece konzumní“, apod. V těchto případech se jedná o suroviny s podstatně nižším obsahem masa.

Protože výsledky opravdu nejsou uspokojivé, chystá SZPI kontroly další.

Zdroj: SZPI

Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 7 - 7


Přidat příspěvek