L-cystein - ve vlasech, kopytech, nehtech, pečivu?

Co vám do bílé mouky musí přidávat, aby dobře vykynula ?

E920 - L-cystein, je aminokyselina, přírodního původu, kterou najdeme poměrně běžně všude kolem nás, v peří ptáků, štětinách čuníka, kopytech zvířat a v neposlední řadě i v našich nehtech a vlasech. L-cystein se v kosmetickém průmyslu přidává do přípravků pro růst vlasů a šampónů, ale nejenom tam. Oblíbili si jej i moderní pekaři, kteří si bez něj už neumí představit svoji průmyslovou výrobu pečiva a pekárenských výrobků. Látka se přidává do mouky aby zlepšila její vlastnosti, čímž se sníží doba hnětení těsta, zamezí se "scvrkání" uváleného těsta (např. těsta na pizzu) a těsto se mnohem lépe zpracovává díky tomu, že je vláčnější.

Pokud budete hledat L-Cystein nebo E920 na svém oblíbeném druhu pečiva, nemusíte jej tam nezbytně nutně najít, protože se L-cysteinem ošetřuje samotná mouka a nejedná se tedy o přídatnou látku, tedy klasické "Éčko". V běžně prodávané mouce jej také nenajdeme, přidává se hlavně do průmyslově používaných balení a pekárenských předpřipravených směsí.

A jak se se vyrábí ? Možností je více, lze jej vyrábět čistě synteticky nebo nově i za pomoci geneticky upravených bakterií. Ale průmysl vždy hledá a volá po nejlevnějším způsobu výroby a zde se jedno hned nabízí - vyrábět potřebnou látku z levného odpadu, kterého je dostatek - lidské vlasy. A to zejména vlasy z Asie a především Číny, kde místní kadeřnictví jsou přímo velkoproducenty této "suroviny". Pak už jen stačí vlasy rozpustit v kyselině chlorovodíkové a za použití dalších látek se získá L-cystein.

Taky vás napadá otázka, proč se vlastně musí vlastnosti mouky zlepšovat ? Zde je potřeba znát procesy, které při zadělávání těsta probíhají. V mouce jsou 2 proteiny (gliadin a glutenin), jak se těsto hněte a zpracovává, vytvoří se mezi proteiny vazby a vznikne známější gluten. Ten právě dodává těstu pružnost a schopnost udržet bublinky oxidu uhličitého před unikáním, když těsto kyne. Síla glutenu musí být regulována aby nebyl silný příliš a to věděli už naši předci velmi dobře. Po umletí mouky je potřeba nechat proběhnout přirozenou oxidaci proteinu - zkrátka nechat mouku "odpočinout". Dnes ale není na nic čas a tak je běžné, že mouka je po umletí do týdne již v těstě a zde přichází na řadu L-cystein, který svým působením nahrazuje přirozený proces oxidace a umožňuje tak okamžité použití mouky bez jejího "zbytečného" skladování.

A jedna zajímavost na závěr - L-cystein se přidává jen do bílé mouky. A víte proč ? Obilné zrno a tím pádem i opravdová celozrnná mouka L-cystein přirozeně obsahuje a není tak třeba jej tam přidávat. Přijde vám to nelogické ? Odpověď na takovou otázku je společná dalším podobně nelogickým otázkám, které v dnešní době přemýšlivého člověka mohou napadnou:

  • Proč chceme a kupujeme bílý cukr, který rafinací ztrácí všechny hodnotné látky, které by jinak přirozeně obsahoval ?
  • Proč chceme a kupujeme loupanou "bílou" rýži, která odstraněním slupky ztratí většinu cenných minerálních a stopových látek ?
  • Proč chceme a kupujeme obarvený sýr pochybnými barvivy ?
  • Proč chceme a kupujeme "červenou" uzeninu a vadí nám její přirozená šedá barva ?
  • Proč chceme a kupujeme sušené ovoce, které je stejně barevné jako bylo před usušením ?
  • Proč chceme a kupujeme potraviny, která mají chuť, kterou by dle složení nikdy neměly, kdyby se do nich nepřidala chemická aromata, sladidla a zvýrazňovače ?


Takových otázek by se dalo napsat nespočet, ale odpověď bude stále podobná. Z doby kamenné, přes středověk a novověk jsme mílovými kroky do doby konzumní a jedové. A tyto 2 poslední termíny spolu dost souvisí. Vždyť není neobvyklé, že děti ví naprosto přesně jak se instaluje nová aplikace na chytrý telefon, ale netuší odkud se v obchodě bere maso, mléko nebo kde se "vyrábí" vejce. Stejně tak ani jejich rodiče nemusí už vědět jak se vlastně vyrábí základní potraviny, jak se peče chleba, že existuje i klasický kváskový a nejen průmyslová "hrouda v igelitu" v hypermarketu, splňující všechny předpisy EU na 110%. Tím, že je dnešní doba orientována právě na konzum, tak nezbývá čas a hlavně motivace, zajímat se o to, co je v pozadí. Pak je takový člověk šokován článkem, že v jeho oblíbeném pečivu jsou lidské vlasy (nadneseně řečeno, i když fakticky ano).

A když už člověk konzumní nemá tyhle základní informace nebo přirozenou lidskou schopnost se o věci zajímat a zkoumat, podle čeho se tedy má rozhodnout při nákupu a dát tak signál výrobci čeho má více vyrábět ? Jednak cenou, matematiku zvládáme všichni a umíme si rychle porovnat jestli je výhodnější půl kila chleba za 25 Kč nebo kilo za 20 Kč. Navíc hypermarket nám v tom občas pomáhá ještě umístěním esteticky vyvedené cedulky "AKCE". A druhým silným faktorem vedoucí k rozhodnutí je pak použití našich smyslů. Ale kdo někdy byl na kouzelnické show nebo 3D kině, tak ví, jak snadné je naše smysly zmást. A potravinářský průmysl tohle kouzlení zvládá téměř dokonale. V dnešní problém již není problém potravinu vyrobit nejenom tak, že má na první pohled, na první dotek a první čich tak skvělé, ale i přidat nějaké to kouzlo navíc, co by přirozeně ani možné nebylo. Nebo jste si nikdy nevšimli modré zmrzliny bez mléka co chutná jako jablka ? Pro výrobce maličkost a hlavně levná !

Tak kde je tedy problém ? V tom že tyhle kouzla jsou povolena ? V tom, že je výrobci dělají ? V tom že je lidé kupují ? Nebo v tom, že spotřebitelé z většinové společnosti nemají (a možná ani nechtějí mít) znalosti potřebné k rozhodnutí ?

Článek vyšel souběžně i na webu vitalia.cz.

Diskuse k článku

0
před 5 lety Danah

Hm, pěkné, pěkné. Nespoléhala bych jen na kadeřnictví: co takhle politicky nekorektní kriminály a popraviště?

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Perfektní článek, ty otázky ke konci by měly zahýbat s dnešním světem a především s těmi lidmi, pro mě je nepochopitelné, proč lidi vždycky zvolí složitější a méně výhodnou cestu, než tu jednoduchou a přirozenmou, když mají tu možnost vybrat si...

0
před 5 lety sebosikova

Ty črné vlasy, to je hustý.

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Už jsem podobný článek četla vloni v Meduňce, věřte, začala jsem doma víc péci. Najt pekaře, co má svůj kvásek, byť dám za bochník 40,-, 50,- kč skoro nelze. Nebo lze?

0
před 5 lety Katka

Neuvěřitelný co je člověk schopen vymyslet za prasečiny! Všechno naopak...nechápu jak to vůbec může někoho napadnout??? tohle mě tedy dostalo :) Přeju všem ať se máme líp ;-)

0
před 5 lety Kuba

mrkvicka: v Hradci Králové pekařství Bouček. Jeden bochník (kvalitního) žitného chleba stojí u nich 40Kč.

0
před 5 lety Mona

Poradí někdo kvalitního pekaře (nebo konkrétní produkt-chleba) v Ostravě-Porubě?Díky!

0
Obrázek uživatele Marek
před 5 lety Marek

Je to nechutné, když si uvědomíte, že jíte vlasy,kousky kopyt a nebo snad nehty!! V dnešní době jak je toto možné? Lidi já bych takové éčka úplně zrušil!! Souhlasíte?? :-)

0
Obrázek uživatele Marek
před 5 lety Marek

http://www.zdravepecivo.cz/ Tady máte recept na kváskový chléb :)

0
Obrázek uživatele Marek
před 5 lety Marek

file:///D:/sta%C5%BEen%C3%A9%20soubory/372216.jpg Zde máte jak vypadá toto éčko.

0
před 5 lety satin

Bezva....málem jsem si odběhla k míse éééé.... doprčic to si jako máme péct i housky doma?!

0
před 5 lety Mirek

Cystein se přirozeně vyskytuje ve všech organismech, které obsahují bílkoviny a není na něm nic škodlivého ani nechutného, proto nechápu ty pohoršené reakce. Je totiž jedním z éček, která není proč hlídat. Představa, že s ním pojídáme jakési asijské vlasy, je opravdu velice naivní. Je totiž úplně lhostejné, z jaké suroviny byl izolován.

0
před 5 lety Marta

Mirku, lohostejné to je možná Vám, mi nikoliv. Jestli chcete, až se vrátím od kadeřníka, přinesu si pytlíček se svými vlasy a klidně Vám je pošlu, ať si pochutnáte. Taky by Vám to stále přišlo v pořádku? A pochutnal by jste si? Navíc taky jde taky o to, jakým způsobem se z těch vlasů získává. Přečtěte si článek a zkuste se zamyslet.

0
před 5 lety Igor

Souhlasím s Mirkem. Smyslem článku jistě nebylo poukázat na nechutnost původu cysteinu. Text se pouze lépe "prodává" je-li v jeho titulku lehce bulvarizující zvolání "zapékají do chleba vlasy z Číny" případně oblíbené, "červené barvivo se dělá z brouků". Tak to skutečně je, ale není třeba na tom hledat nic nechutného, stejně jako na gumových medvídcích z dobytčích kopyt. Jádrem pudla tohoto textu je fakt, že výrobci obcházejí přirozené procesy na úkor chuti, výživové hodnoty i zdraví konzumenta a ve jménu snížení nákladu a zvýšení produkce přidávají do masově vyráběných potravin příměsi v lepším případě jen zbytečné.

0
před 5 lety Marta

Ano, účelem jistě nebylo poukázat na nechutnost, ale to nemění nic na tom, že je to špatné. Je to jenom oje**vání lidí. Lépe to nazvat neumím. Je mi líto, ale s tímto prostě nesouhlasím a nelíbí se mi, že jsem nucena to jíst. Vlastně ne, nejsem nucena, můžu si všechno péct sama doma, číst si etikety, atd. Neměli bychom si náhodou sami pěstovat obilí? A sami se mlet mouku? Je to věc, které chtějí ti podvodníci dosáhnout? Jenom se snaží vydělat na úkor druhých. Přirovnala bych to k parazitům!

0
Obrázek uživatele k.samanta@
před 5 lety k.samanta@

Fuj, tak to je teda pěkné, že se něco takového u nás objevilo. Tak od dneška si peču pečivo sama doma, nebo budem kupovat všichni to tvamé pečivo. Stejně je chutnější :) Jinak super článek, měli by si ho přečíst všichni...

0
před 5 lety Dita

Včera jsem stříhala přítele a když jsem tak metla ty vlasy na lopatku, představa že bych je šla namlít a druhý den z nich upekla chleba nebyla zrovna nejhezčí.

0
před 5 lety Jitka

ad Samanta: jen pozor- tmavé pečivo je jen podle přidaného barviva...Někdy jen nezávadná Melta,jindy..kdovíco.My jsme si raději k odchodu do důchodu pořídili pole,traktor a mlýnek na obilí,chápu že to pro většinu lidí není možné,je to ale senzační!

0
před 5 lety Markéta

Dita: Do toho pečiva se ale nedávají celé vlasy, pouze izolovaná aminokyselina L-cystein. Mimochodem L-cystein se nachází i v zelenině.

0
před 5 lety Ondra

Dobrý den.Nejdřív si ověřte skutečnost a potom pište článek.L-cystein do pečiva se vyrábí přírodní cestou,z lidských vlasů je to vyloučeno.Nepište tady prosím lži.Jasně,jde to udělat i z lidských vlasů,ale takový produkt by každý solidní pekař odmítnul.Každý výrobce musí mít jasný původ sebemenší látky,kterou dál prodává.Kdyby vyráběl produkty z lidských vlasů,tak by nic neprodal.

0
před 5 lety Salamence

No dobytčí kopyta nejsou o nic lepší. A takový pekař by to vzít mohl, kopyta se dávají i do jiných věcí...

0
před 5 lety Gorvin

Nejsem zásadně pro používání chemických přísad v potravinách, ale zase na druhou stranu, kvasinky sní cukerný roztok, vymočí alkohol, vyprdí bublinky CO2 a my tu močku pak pijem a skoro nikomu to nevadí :-D a kdyby jste jen věděli jaké nechuťárny provádí s nektarem vvčely, než ho uloží do pláství asi by se většiněl idí zvedal žaludek, extrak z vlasů můžee proti tomu brát jako procházku růžovým sadem :-D

0
před 4 roky Marie.

Dobrý den,dnes mi přišel nechutný email právě na téma "pojídání vlasů,nehtů,kopyt..." Víte,jsem již dost stará a když si představím množství lidsva na té naší "kouli"jeho hladovost a nenažranost a to se jedná pouze o stravu,tak se mi vnucuje myšlenka,že jednou bude tato planeta tak vydrancovaná,že budou lidi rádi,když budou moci po sobě sníst i to ho--o,tedy když nějaké bude.Nejlepší by bylo,vrátit se do jeskyně,ale ty jsou již také jen na kšeft ke koukání. Také nejsem "fainšmekr",ale lépe je nepátrat nešťourat,je holt jiná doba?! A chcete-i žít opravdu zdravě-pak tedy nezbude nic jiného než-NEJÍST,NEPÍT,NADÝCHAT !!!STEJNĚ JE VŠECHNO JEDOVATÉ !!!

0
před 4 roky Ondřej Šmíd

Užitečné stránky. Jen škoda tolika syntaktických chyb (čárky ve větě - napočítal jsem jich 13), gramatických i typografických. (Mezi posledním slovem ve větě a otazníkem nemá být mezera.) Dost to podkopává důvěryhodnost webu.

0
před 4 roky Týna

Postrádám tu pohled na L-cystein také z druhé strany, tedy o jeho přínosnosti. O této aminokyselině jsem prvně slyšela v souvislosti s tím, že je účinná na růst vlasů, respektive důležitá pro pevnost keratinu. Minulý rok mi na podzim začaly dost padat vlasy a ač apriori hledám léčbu na veškeré neduhy v přírodě, v tomto případě jsem se zoufale snažila najít pomoc i v potravinových doplňcích. Většina z nich (určené pro výživu vlasů) obsahují aminokyseliny Methionin a Cystein. Takový doplňek jsem také užívala a vlasy mi následně po nějaké době užívání přestaly nejen padat, ale i se zlepšily v kvalitě, stejně tak nehty. Zdroj výroby z příbalových letáků nevyčtete, ale ať už byl původ jakýkoli, pomohlo to. Je to látka i prospěšná pro organismus člověka. Etikety u potravin čtu, a od té doby když čtu v obsahu L-cystein, říkám si pomyslné "vlasy zajásají". Píši to zjednodušeně (lze si o další prospěšnosti cysteinu dohledat na webu), nicméně zdráhala bych se s tím dávat tu cystein na pranýř jako nějaké zlo.

0
před 4 roky Katarina

Podľa info tu http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E921 je L-cystin v ČR a SR zakázaný.

0
před 3 roky Snipp

Pozor, Katarina uvedla špatný odkaz. Nejedná se o cystin ale cysTEin. L-cystein je poměrně značně odlišná látka a jeho použití je povoleno a je považován za nezávadný v běžných dávkách. jedná se o přírodní aminokyselinu

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 - 1


Přidat příspěvek