Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny

Překyselení organismu může být způsobeno potravinami, které konzumujeme.

Autor: Peta

Když si vzpomeneme na naše školní léta, možná si vybavíme, jak nám učitelé na hodinách chemie do hlavy vtloukali: kyseliny mají nízké hodnoty, zásady mají vysoké hodnoty a pH 7.0 je neutrální. A z hlediska každodenního života to pro nás neznamenalo vůbec nic.

Překyselení organismu nebyla doposud věnována moc velká pozornost. Ukazuje se, že dlouhodobý zdravotní stav je lepší, když pH těla je neutrální nebo lehce zásadité. Pokud máme sklon spíše ke kyselému pH, hrozí vyšší riziko osteropózy, oslabení svalů, srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění ledvin a řady jiných zdravotních problémů. Je proto důležité udržet správnou rovnováhu kyselin a zásad v našem těle.

Kyselinotvorné potraviny nám berou minerály


Když se zamyslíme nad tím, kolik mléčných výrobků dnes konzumujeme a přesto má výskyt osteoporózy stoupající tendenci, snadno dojdeme k závěru, že příčina bude asi i jinde než jen v nízkém příjmu vápníku. Mléčné výrobky mohou být sice bohaté na vápník, ale zároveň je většina z nich kyselinotvorná. Kyseliny představují pro organismus škodlivé látky. Tělo některé kyseliny vytváří jako produkty látkové výměny, např. chlorovoodíkovou, octovou, močovou, apod. a jiné přijímá nevhodnou stravou. Zásadité látky si tělo nevytváří, ty bohužel přijímá pouze z potravy. Pokud je příjem zásadotvorných potravin dostatečný, je vše v pořádku. Pokud ale přijímáme více kyselinotvorných potravin, může nastat problém. Kyselinotvorné potraviny snižují pH těla a organismus následně vyvíjí úsilí na to, aby se tělo této kyselosti zbavilo. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými.

Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík - minerál , který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Duležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Jaké potraviny jsou kyselinotvorné a jaké zásadotvorné?


Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy (proso, pohanka, špalda) jen vermi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že např. šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Kyselinotvorné potraviny


Parmezán, tučné sýry, mléko, maso, těstoviny, rýže, arašídy, kešu, para ořechy, cukr, bílé a kynuté pečivo, majonéza, kečup, slazené nápoje, sycené nápoje, umělá sladidla, káva, alkohol.

Zásadotvorné potraviny


Špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj.
Lidé by se měli naučit porozumět svému tělu. Jídlo a potraviny se v průběhu času mění, avšak naše orgány pracují stále stejně. Dříve bylo určitě snazší tuto rovnováhu dodržovat, lidé nad ní nemuseli přemýšlet, všechno šlo nějak přirozeně. Dnes máme na výběr velké množství chemicky upravovaných potravin, po kterých lidé z lenosti rádi sahájí. Fast foody této situaci také nepřidávají. V zájmu svého zdraví bychom se měli snažit tuto problematiku pochopit a přehodnotit naše stravovací návyky. Jak pravil Hippokrates: „Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo“.

Zdroje:
http://www.naturalnews.com/Report_acid_alkaline_pH_6.html#ixzz1wnqZOH8j
http://www.volny.cz/lekarnik/Lekarna/Nemoc/Odkyseleni.htm
http://www.luhacovicepraha.com/clanky/Prekyseleni-organismu-Acido-bazicka-rovnovaha-ABR/
http://www.nasevyziva.cz/sekce-zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny/clanek-zasadite-a-kyselinotvorne-potraviny-186.html

Diskuse k článku

0
před 5 lety Danah

Pěkný článek. Přesně to je ta přírodní rovnováha, na kterou věřím. Příklad z rodiny- silný piják slazené kávy, (kvůli lenosti instantní kávy,) ji časem vyměnil za mletou, pije filtrovaného "turka" bez cukru a překyselení se hodně zlepšilo.

0
Obrázek uživatele Mirek
před 5 lety Mirek

Vynikající článek, každý by si měl uvědomit, že sám rozhoduje o svém zdraví... Jsi to, co jíš ...

0
před 5 lety Jakub

Velice pěkně zpracovaný článek. Opět zde máme hlavní problém - živočišné potraviny. Obzvláště někteří vrcholoví sportovci, kulturisti či lidé, kteří se snaží dosáhnout nárůstu svalové hmoty, často upadají do mylné představy týkající se konzumace bílkovin. Náš organismus potřebuje opravdu jen 4-6 % bílkovin, což je taktéž v rozporu s tím, co doporučují zdravotnické organizace (zároveň vysoce napojené na potravinářský průmysl). Máme dnes tedy několik problémů: nadměrná konzumace bílkovin; nevhodné bílkoviny - živočišné bílkoviny zvyšují riziko civilizačních chorob (např. rakovina) apod. Apeluji, konzumujete-li stravu bohatou na bílkoviny, vystavujete velkému riziku i z hlediska kyselosti organismu. Velké množství bílkovin není rozhodujícím faktorem v nárůstu svalové hmoty!

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Budu se více méně opakovat jako předchozí komentáře, děkuji Peti za pěkný článek a konečně zasvěcení do tohoto tématu. Už dlouho jsem si o tom chtěla něco přečíst, ale nikdy jsem se k tomu ještě nedostala tak podrobně. Hezký nákres.

0
Obrázek uživatele mrkvicka
před 5 lety mrkvicka

Skvělý článek, takto to budou mít na očích i moje děti :-) tisknu si a lepím na lednici.

1
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Jsem ráda, že je článek přínosný :)Když podobné věci vysvětluji naživo, setká se to většinou s nepochopením a komentáři, ze jsem divná nebo moc choulostivá... Kolega v práci posnídá koblihy, během dopoledne vypije litrovku sycené limonády, k obědu si dá omaštěné stehýnko a pak naříká, jak mu je špatně. Ještě že má ty jedovatě vypadající pilulky, které mu lékař na překyselený žaludek předepsal... Když jsem se mu pokoušela tuto problematiku vysvětlit, řekl mi: na něco umřít musim... Na vině je ale dle mého i lékarenství. Většina lékařů nepředepíše vývážený jídelníček. Za to nemají žádné body a ztratili by pacienta... To mi připomíná úryvek z mé oblíbené knížky, který si dovolím opsat(kniha byla vydaná už v roce 1965, z toho je vidět, že to není problém posledních pár let) V knize se píše: Jsou následující slova Dr. Herberta Ratnera pouhou nadsázkou? "Moderní člověk žije život plný tabletek proti překyselení žaludku, omámený barbituráty, povzbuzovaný aspirínem a benzedrinem, nemocný psychosomaticky a poškozený chirurgicky. Ten nejlepší výtvor přírody se změnil v unaveného, žaludečními vředy trápeného, předrážděného a neurotického tvora, kterého stále bolí hlava." Když tyto řádky v chystané publikaci předložil Dr. Ratner svému představenému, přečetl je a odpověděl: "Herby, velice bys mne potěšil, kdyby jsi tuto pasáž ve své práci vynechal. Tyto informace jsou útokem na farmaceutický průmysl... a my se snažíme, aby zrovna on financoval naše výzkumy."

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Mě v tom článku jen chybí jak poznám, zda mám překyselené tělo. Prolítl jsem i zdroje a našel jsem krom nějakých nejednoznačných příznaků (pro mě) kontrolu pH moči s využitím lakmusového papírku, ale ani to mi nepříjde moc dobré. Přeci co si pamatuji z fakulty Ch-T, tak to určování pH dle barvy je dost nejednoznačné. Jednak rozlišovací schopností a také barvy lakmusového papírku a referenční stupnice jsou fyzikálně jinak tvořené a kolorimetricky významně odlišné... Je vhodné kombinovat kys. a zás. potraviny (např maso a brambory)? Kamarád kdysi říkal, že ne v souvislosti s dělenou stravou... Děkuji za názor.

0
Obrázek uživatele Dita
před 5 lety Dita

Mě by spíše zajímalo čím to je, že někdo nedokáže pochopit, že je to co jí. Jak to že nedokáže pochopit, proč a z jakého důvodu mu je špatně a bývá unaven a způsobuje si to sám. Přitom je řešení pro něho jednoduché. Každý chápe, že když dá do auta špatný nekvalitní benzín auto nepojede, zadře se motor, nebo co já vím, prostě nebude dobře sloužit. Vždyť je to podobné. Tak jak to že řada lidí na vlastní konzumaci tak špatných samozřejmě chuťově výborných potravin reaguje tak jednoduše, slovy nebuď choulostivá, na něco se umřít musí, já ještě slýchávala to ti neublíží, maso jíst musíš bude ti něco chybět. Představený Herbyho se nemusí bát ani farmacie o svůj byznys protože tu bude vždy dostatek lidí, kteří dají přednost pilulce, před změnou životního stylu a jídelníčku. Takových koblížkářků s pitným režimem limonád a mastných jídel je.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Skarabeus: Překyselený člověk má subjektivní problémy, pálí ho žáha, bolí ho břicho, cítí se slabý, celkově není v dobré kondici. PH se dá určit z moči nebo ze slin, pomocí indikátorových pH papírků. Jestli je toto určení 100% spolehlivé bohužel nevím, rozlišovací schopnosti není obor, ve kterém bych se vyznala. Ale určitě se vyplatí provést zkoušku vícekrát, ne jen jednou. Kombinace kyselinotvorných a zásodnotvorných potravin je dle mého názoru vhodná. Měli bycho si jídlo sestavit tak, aby bylo v rovnováze nebo ještě lépe, aby mělo převahu zásadotvorných potravin. Dělená strava je jiná kapitola. Tam jde o to, že žaludeční šťávy lépe tráví zvlášt bílkoviny a zvlášť sacharidy.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Děkuji za odpovědi. Koukal jsem, že není lakmusový papírek jako lakmusový papírek. Doma jsem našel lakmusové papírky pro měření s rozlišením 0,2 pH, pro které výše mnou popsané nedostatky neplatí. Jen bohužel jsou od 3 do 5.5 pH. Patrně tedy bude stanovení pH pomocí vhodných lakmusových papírků dostatečně přesné. Slabý se cítím někdy, jako by bez energie, přitom reálně sil mám dost a kondici mám též dost dobrou.

0
před 5 lety Milada

Skarabeus : Mohu Vám zajistit lakmusové papírky pro měření pH do 7,4 pH. A několik postřehů k tomuto problému navíc.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Tak prosím mě kontaktujte nebo napište kontakt.

0
Obrázek uživatele janyka.h@
před 5 lety janyka.h@

Téma překyselení organizmu mě poslední dobou velmi zajímá. Trochu mě bolí ramenní klouby a tak jsem začala pátrat po příčině. Kromě toho, že to může být od krční páteře, protože celé dny pracuji u počítače, jsem narazila právě na možnost překyselení organizmu. Změřila jsem si proto PH ranní moči lakmusovým papírkem a nestačila jsem se divit dost nepříznivým výsledkům. Snažím se omezovat maso i sladké, přidávám na ovoci a zelenině. Po čase dám vědět, jestli to mělo nějaké výsledky. Když nic jiného, tak určitě udělám něco pro své zdraví. Jinak super názorná tabulka a bezva článek.

0
před 5 lety Bob

Nemůžu tam najít svoje oblíbené pivo -skvělý iontový nápoj !

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Ianka: držim palce a snad se Vám nový způsob stravování zalíbí a nebudete mít nutkání se vracet :) na odezvu jsem zvědavá Bob: Každé pivo jse spíše kyselé. Ph piva se pohybuje od 4,1 do 4,9.

0
před 5 lety Pipoš

Nejak se v tom ztracim... Mohla by mi, prosim, autorka nebo kdokoli jiny vysvetlit par nejasnosti? 1) Existuje nejaky objektivni zpusob, jak prekyseleni zmerit? Moc je prece odpad, ktereho se telo zbavuje, takze z pH oci nelze usuzovat na pH v tele. 2)Obrazek s potravinami a skalou pH je budto nesmysl, nebo revoluni novinka. Prece nemuze nikdo myslet vazne, ze okurka, citron a brokolice maji pH = 9. A olivovy olej? Jak chcete zmerit pH v nevodnem prostredi? A sul? Proboha vemte nekdo pH-metr a jdete si zmerit roztok soli!!! 3) Proc ma vareny spenat pH = 6 a cerstvy pH = 9? 4) Rovnovaha pH v tele je udrzovana celkem sofistikovanymi mechanismy. Jeji soucasti je i dychani, resp. vylucovani CO2. Ten je prenasen z vetsi casti jako hydrogenuhlicitanovy aniont v rovnovaze s rozpustenou volnou kyselinou uhličitou. Jakakoli razantnejsi zmena pH vyrazne posune polohu rovnovany a znemozni transport CO2. Takze doufam, ze nikdo zivy nebude tvrdit, ze jeho krev ma pH nizsi nez 7,1.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Při měření lakmusovým papírkem přeci snad není nutné vodivé prostředí. Složení olivového oleje je známé, takže se dá také spočítat pH.

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

pH měřené "přes moč" významně kolísá jak je uvedeno na konci článku níže uvedeného odkazu. Měření pH z krve by mělo být objektivní. http://www.vitalia.cz/clanky/prekyseleni-organismu/

0
Obrázek uživatele ◄skarabeus►
před 5 lety ◄skarabeus►

Proč vlastně měřit roztok soli nebo zjišťovat pH olivového oleje? To samotné pH je přece irelevantní. Přeci je v textu vysvětleno, že jde o to jak látka/potravina působí na organizmus a ne o pH látky/potraviny. Svědčí to o nepochopení textu...

0
před 5 lety Pipoš

Pro "měření" barevným indikatorovým papírkem není nutné ani tak vodivé prostředí, jako spíše VODNÉ prostředí. Elektronová konfigurace excitovaných stavů acidobazických indikátorů (tj. barevnost)je silně ovlivněna polaritou prostředí. Takže pro korektní užití indikátorového papírku opravdu potřebujeme vodný roztok. Můj dotaz na pH olivového oleje byl tak trochu chyták - omlouvám se, ale neodolal jsem :-) Na usmířenou vám prozradím, že pH je definováno pouze pro vodné roztoky, takže bavit se o pH oleje je nesprávné. Aktivitu vodíkových iontů můžeme přirozeně měřit i v nevodných rozpouštědlech, ale pak už to nebude to vodní pH (0-14) a rozsah hodnot bude taky jiný. Jistě, pH krve je naprosto objektivní. Jsem si celkem jistý, že všichni živí lidé mají pH krve 7,5-7,1... Takže jak můžeme zjistit, že je člověk překyselený? Je to když je pH pod 7.3? Článek v tomto bohužel není explicitní... Text jsem bohužel nepochopil, a proto žádal vysvětlení. Obrázek je pro me taky nepochopitelný. A článek sám uvádí řadu odvážných tvrzení, ale nikde je nevysvětluje, natož aby citoval relevantní zdroje. Jakým mechanismem zvyšuje brokolice pH? Jakým mechanismem snižuje citron pH? Děkuji za vysvětlení...

0
před 5 lety Danah

Zdroje jsou uvedeny pod článkem. Obávám se,že na Tvé otázky by našli odpovědi renomovaní vědci až po mnoha letech bádání a konání několika evropských i světových sympozií, pod záštitou prestižních univerzit. Kdyby ovšem sehnali peníze na výzkum-protože tato problematika jaksi není na žebříčku společenského zájmu. Společenský zájem je pouze ten, aby se lidi na nic neptali a překyselení řešili nákupem jakýchsi Rennie či Gaviskonu a podobnými látkami.

0
Obrázek uživatele Peta
před 5 lety Peta

Pipoš: Omlouvám se za pozdní reakci, byla jsem nějaký čas mimo internet. Jak název (KyselinoTVORNÉ a ZásadoTVORNÉ potraviny) napovídá jedná se o reakci organizmu, jakou konzumace dané potraviny vyvolává. Článek neobsahuje žádnou převratnou novinku, jsou to věci obecně známé, toto je pouze shrnutí. Danah na Vaši otázku odpověděla moc hezky a trefně :)

0
před 5 lety Pipoš

Vitam autorku v diskuzi! :-) Nezlobte se, ale ja na teorii spiknuti neverim, takze s Danah nemohu souhlasit. Rennie a spol jsou banalni medikamenty, ktere neutralizuji zaludecni kyselinu. To nema s prekyselenim vnitrniho prostredi organismu nic spolecneho. Takze se ptam znovu: Jakym mechanismem snizuje citron (anebo brokolice anebo okurka a ostatni zasadotvorne potraviny) pH v tele? Jaka zasada z techto potravin vznika? Co se to stane se spenatem pri vareni? Proc je jen cerstvy zasadotvorny? A co orechy a mandle? Jak to, ze maji tak rozdilny ucinek na pH? A co pasterovane mleko v porovnani s cerstvym? Ty zasadotvorne vlastnosti se ztrati s pasteraci? Omlouvam se za doternost a nechci prudit, ale opravdu rad bych to POCHOPIL, ne jen papouskoval fraze z webu. Mam trochu pocit, ze si ruzni autori to rozdeleni potravin totiz cucaji z prstu. Podle http://www.volny.cz/lekarnik/Lekarna/Nemoc/Odkyseleni.htm jsou totiz zasadotvorne i ustrice, jogurt a boruvky. Tak jak to vlastne je?

0
před 5 lety Honzas

Mechanismus trávení je podporován katalyzátory, t.j. zjednodušeně řečeno,látkami které snižují energetické nároky štěpení na látky použitelné organismem. Tyto katalyzátory jsou známy jako enzymy. Celou řadu trávicích enzymů si tělo vytváří samo, ale mnoho obsahuje strava a trávicí proces s nimi "počítá". Enzymy jsou navázány na bílkovinu a jejím zpracováním dochází k jejich degradaci. Zpracováním potravy, která tyto enzymy neobsahuje, dochází k vyšší "spotřebě" energie a tím i větší produkci odpadních látek. Ty mají logicky reakci kyselou. Jak tedy čerstvý funguje citrón v organismu ? Dodává enzymy, které umožnují štěpení potravy s nižší spotřebou energie a tím i nižší produkci balastních látek.

0
Obrázek uživatele Boo67
před 5 lety Boo67

Živočišné potraviny jsem přestala konzumovat před půl rokem.Viděla jsem úžasný dokument-Léčba rakoviny zevnitř.Rakovina a jiné nemoci pochází z živočišné bílkoviny.Lékař Vám neřekne,jezte jen rostlinou stravu a uzdravíte se.Z toho by nic neměl.Léky a léčba rakoviny je obrovský kšeft.

0
před 5 lety Pipoš

Ocenuji Honzasuv pokus o racionální přístup k problému, ale bohužel jeho závěry nejsou správné. Samozřejmě že každá buňka obsahuje plejádu enzymů zajišťující její životní funkce (dýchání, metabolismus, genetickou expresi, atd.) Ale každá potravina, kterou sníme, musí projít žaludkem, ve kterém je dost nehostinné prostředí, které všechny snězené enzymy spolehlivě denaturuje. A denaturovaný enzym již rozhodně není katalyticky aktivní. Dále je dobré si uvědomit, že katalyzátor (a proto i enzym) nemění složení reakční soustavy, pouze urychluje ustavení rovnováhy. Takže (enzymaticky) katalyzovaná reakce bude mít naprosto stejné množství odpadních látek jako reakce nekatalyzovaná, pouze ta nakatalyzovaná by trvala dlouho.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Příští středu bude v Pardubicích v restauraci Špalda seminář s panem Václavem Mervartem o překyselení organismu. Ráda se ho osobně zeptám, co mi není ohledně tohoto tématu jasné. A že toho je...:)

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Ráda bych ještě upřesnila některé informace. Zjištění, jestli jsme překyselení podle pH moči, je poměrně neobjektivní, protože když je kyselin v těle příliš, ukládají se nejdříve do tuků (--> vznik celulitidy), pak do svalů, kloubů a šlach (--> bolesti kloubů) a nakonec do samotných orgánů. Navíc tělo zadržuje vodu, protože má tendenci zřeďovat kyseliny (aby došlo ke snižení jejich koncentrace). To, jestli jsme překyselení poznáme poměrně snadno třeba podle toho, že po koupeli nás svědí pokožka nebo nás často svědí pokožka hlavy. Způsobuje to akumulace kyselin v místě, kde je nejvíc minerálů, které přítomné kyseliny neutralizují na soli a v této formě se vyloučí z těla ven. Právě zásadotvorné potraviny obsahují hodně minerálů, proto je velmi důležitý poměr příjmaných kyselinotvorných a zásadotvorných potravin (1:4). Pokud je v těle málo minerálů, organismus si bere na odbourání kyselin z vlastních zásob (Ca z kostí, apod..) a které nestačí zneutralizovat, uloží se v těle. Výborná je tzv. zásaditá koupel. Ve vodě necháme rozpustit zásadité mýdlo (ano, všechno mýdla by měla být zásaditá, ale pozor na ty, které se propagují jako neutrální - čím víc zásadité, tím lepší) a naložíme se minimálně na hodinu. Čím víc nás svědí pokožka, tím více jsme překyselení (tělo se zbavuje kyselin uložených v tucích a zneutralizované se vyplavují pokožkou --> svědění). Proto, jak už jsem řekla na začátku, analýza pH moči nám ukáže pouze ty kyseliny, které se ihned odbouraly a vyloučily, ale ne ty, které máme uložené v těle.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 5 lety Sunriska

Pipoš: Napadá mě odpověď na vaše otázky. Čím více totiž obsahuje zásadotvorná potravina (např. citrón) minerálů, tím lépe odbourává kyseliny. Zásady se sice slučují s kyselinami do neutrálních solí, ale to umožňují právě ty minerály. Tuto interpretaci proto chápu tak, že více má daná potravina minerálů, tím více je zásadotvorná (ale ne zásaditá !!!)

0
před 5 lety Pepe

Mne by zajímala jen jedna věc. Jak jste na ty informace o zásodotvornosti a kyselinotvornosti potravin vlastně přišli? To jste např. pojedli brokolice, počkali trávicí čas (např. 1-2h) a pak odebrali krev a změřili její PH, či lépe její změnu oproti předchozímu stavu před jejím snězením? Nebo jak? Z moči, myslím si je to nepřesné, tím zavádějící či dokonce chybné. Dělal někdo vůbec takový pokus, nebo je to jen výmysl z papíru? Tělo je velice složitý stroj s různě propojenými a zavazbenými mechanismy, postupy a fígly, takže zde neplatí "přímá úměra" ani omylem! Nechce se mi tomu věřit, že by někdo tyto pokusy prováděl na lidech, možná hitlerovci či stalinovci současně s výslechem - 2 mouchy jednou ranou! Co vy na to? Papouškovat věci je jednoduché, hledat příčiny a zákontosti už ne, proto podporuji obecně přístup Pipoše. Teorie je nejspíše pravdivá, pokud se nenajde pádný protiargument = je nutné ji obhájit před pádnou kritikou, či zodpovědět a vysvětlit, správněji vyvrátit, veškeré otázky či argumenty. No, nic jsem vlastně nenapsal, jen si dávejte pozor a ověřujte si informace! Zdar Pipoši, jsme 2 s podobným přístupem zde. Taky bch rád tomu rozumněl do morku kostí.

0
před 5 lety El.

Ahoj všichni,kdo se zajímáte o zdravou stravu. Zdravá strava=zdravé tělo, =nutný předpoklad zdravého ducha. Tak tomu věřím. A proč píšu? Zhruba dva roky jsem nejedla nic živočišného původu. (zhruba před 8 až 10 lety.) Cítila jsem se v té době výborně. Pak jsem začala znovu polevovat a dostavily se zdravotní problémy. Nyní se vracím k osvědčenému: Snídám ovoce, obědvám zeleninu. Můj ideál je mezitím nic, ať má žaludek klid, potřebuje také odpočinek. Večer také ovoce. Váha jde dolů, (nikdy jsem nebyla tlustá) znovu se cítím lépe. Výška 181cm/váha 74-leden 2012, nyní 63,5kg. To není úmysl, jen vedlejší účinek, 11kg za 9 měsíců. To je pro nevěřící tomáše osobní zkušenost. Žádný hlad, jím do SYTOSTI ! Když mám chuť, dám si i čokoládu, maso málokdy, na oříšky mám chuť, ale zuby neslouží. Mléko žádné, jogurty již také ne. Jím pohanku, a pod. Nejím žádné sojové maso ani tofu. Piju jen vodu z vodovodu. Nevěřte propagandě, že musíme do sebe cpát kvanta masa a mléka.

0
před 5 lety Honza

Tyto informace považuji za pseudovědecké a posbírané z nedůvěryhovných zdrojů, které to převzali z nedůvěryhodných zdrojů, ..., které si to vycucali z prstu. Lze vznést několik námitek: 1) Proč se jednotlivé zdroje mezi sebou tolik liší. 2) Proč podobné potraviny (zelený čaj - černý čaj, čerstvé mléko - pasterované mléko) významně liší. 3) Jak může být zařazena tak široká skupina, jako je bylinný čaj. Sunriska propaguje zásaditou koupel. Jestlipak ví, že klasické zásadité mýdlo obsahuje onen obávaný sodík? A že taková koupel vysušuje pokožku, což se mimo jiné může projevit svědením?

0
před 5 lety Hela

Tak jak koukám, pěkně se tu ty názory a "ověřené" informace pomíchaly. Nakonec mi vždy přijde, že každý tvrdí něco jiného a nikdo neví nic.

0
před 5 lety Pipoš

S potěšením sleduji vývoj téhle diskuze, zejména příklon debatujících k racionálnímu přístupu. Bohužel zatím máme stále více otázek než odpovědí...

0
Obrázek uživatele Mritamira
před 5 lety Mritamira

Asi bude jeste dlouho trvat, nez veda prijde s vysvetlenim veci, na ktere moudri lide (mozna ani ne lide:o)) prisli pred nekolika tisiciletimi. Tak napriklad je tezke vedecky vysvetlit, proc v cinske a tibetske medicine jsou nektere potraviny zarazeny do kategorie jang a nektere do kategorie jin. Tezko lze vedecky vysvetlit usporadani potravin podle peti prvku (ohen, zeme, kov, voda, drevo). Neni ovsem zadnych pochyb, ze cinska a tibetska medicina funguje skvele. A to i tam, kde je moderni medicina v koncich. Takze nemam potrebu cekat na vedecke vysvetleni pro kyselinotvorne a zasadotvorne potraviny. Vim, ze to proste funguje.

0
před 5 lety Pipoš

Obávám se, že vám uniká podstata problému. Respektuji východní medicínu a každý jiný alternativní pokus o popis fungování vesmíru založený na (dobré) víře. Ale tyto iracinální systémy jsou založeny na vlastním svébytném systému dogmat, pravidel a vlastní logice. Problém s kyselino/zasado tvornými potravinami je, že tato teorie pracuje s vědeckým konceptem - aktiviou hydroxoniových kationtů. Takže navenek se tváří jako racionální věda. V tom případě by ale měla obstát v standardní vědecké argumentaci a umět zodpovědět výše se opakující dotazy... Nechci nyní porovnávat, jestli západní věda je lepší než východní filozofie. Pokud ale jednou teorie přijme pojmy a nástroje západní vědy, musí umět i racinálně argumentovat, jinak se jedná o zmatečný blábol.

0
před 5 lety Pavel B.

Pipoš: Nepřipouštíte si možnost, že by západní věda zkrátka nebyla ještě tak dokonalá a neuměla změřit a pojmenovat věci. Už v historii se stalo nepočítaně, že si věda myslela, že zná odpovědi na všechny otázky. Teď mě nebudete mít rád, když použiju tenhle argument, ale DDT se taky ve své době považovalo - dle aktuálních věděckých poznatků - za bezpečné a skvěle účinné (a dneska si ho mimochodem každý nosíme uložené v těle). Ale o to teď nejde. Chci jen říct, že je vždy nebezpečné, když věda začne argumentovat tím, že když něco neumíme změřit, tak to neexistuje. Ale je potřeba se zamyslet taky nad tím - co když holt ještě ta věda není tak dokonalá a neumí změřit nebo pojmenovat něco co skutečně existuje. Zase mě nebudete mít rád, když použiju tenhle příklad, ale je to věda samotná, která toto tvrdí, že ve vesmíru je přes 90% temné hmoty a temné energie, o které nevíme vůbec nic. Já neříkám, že to souvisí právě s tímhle článkem o kyselino/zásado tvorných potravinách, ale chci tím jen říct, že kolem nás je přes 90% něčeho, co nás přímo ovlivňuje a mi vůbec netušíme co to je a jak to funguje. Vědci si například lámou hlavu nad tím, co to vlastně je gravitace, co jí způsobuje netuší a přitom je to zcela přirozená běžná věc s kterou žijeme každý den. Já vědu vysoce uznávám a mám rád, ale tím vším napsaným zde, chci jen říct, že také vysoce uznávám příklady z praxe, které ač dnešní věda neumí vysvětlit nebo pojmenovat, tak jsou prokazatelně funkční a pravdivé.

0
před 5 lety Pipoš

Pavle, já souhlasím se vším, co jste napsal. Od racionálních vědců očekávám především velkou pokoru a uvědomění omezenosti našeho poznání. Nutno podotknout, že dobrý vědec je většinou si této skutečnosti velmi dobře vědomý a své závěry formuluje opatrně. Ale zpět k našemu problému: technika měření pH je zvládnutá, teorie sice jednoznačně přímočará není (Brønstedova vs. Lewisova teorie, aktivita vs. koncentrace H+), ale v rámci bežných podmínek vyhovující. Nebavíme se tu o detekci temné hmoty, bavíme se o měření pH a ovlivnění jeho hodnoty stravou. Výše se opakující dotazy zůstávají stále nezodpovezené...

0
před 5 lety Pepe

Abych také přidal jedno zrníčko písku, tak jak někdo může tvrdit, že je to ověřené, když nemá v rukou nic, než např. článek na papíře. Jedinnému "ověřenému" nevědeckému způsobu bych uvěřil, kdyby byl prováděn na statisticky vypovídajícím vzorku a to s co možná největším možným vyloučením nějakých genetických předpokladů. Tedy jestliže JIN a JANG potraviny fungují (řekněme že možná ano) v Asii, bude to fungovat i na naší Evropské rase? Toť otázka, že? Navíc paní co psala, že jí jen zeleninu a zhubla, nevím, zda dělá dobře, protože jsme tvorové, kteří fyziologicky (např. délka střeva) jsou předurčeni jíst i maso, zeleniny a ovoce více, to nesporně. Takže jak sestavit a z čeho jídelníček? Je ta zásadotvornost či kyselinotvornost ověřena na např. milionovém vzorku lidí všech ras a věků? Pokud ne, v individuálních případech je zde i vliv PLACEBO efektu při nějaké té zeleninové dietě = nechudne dotyčná/ý tím, že pojídá jen zeleninu, ale vsugeroval/la si to, že to pomůže a ono to fakt pomáhá? Je na trhu až 30% léků, které jsou jen PLACEBO, proč asi? Je to tedy velmi složité a jen racionální teorie je něco, čeho se lze hmatatelně chytit, jinak to jsou bludy od pobudy. Proto bychom rádi měli něco v rukou = jak to spolehlivě změřit apod.

0
před 5 lety JI

Dotaz: kam patri slunecnicova seminka? V textu jsou uvedena jako "zasadotvorna", ale graf rika opak, tam jsou jako kysela. Rada bych tu nasla clanek-studii... o zpracovani jednotlivych druhu potravy v zaludecnim prostredi. Tedy jakysi navod proc nekombinovat urcite potraviny z hlediska jejich zpracovani ruznymi zaludecnimi stavami. Zatim se mi nepodarilo neco prehledneho a srozumitelneho najit. Pomuze nekdo? Dekuji.

0
před 5 lety Pepe

S tím vám asi nikdo nepomůže, protože nejspíše to buď nikdo netestoval, nebo výsledky testů jsou před veřejností ukryty, stejně jako tento web - kyselinotvornost a zásadotvornost asi nikdo neověřil vědeckým přístupem. Pak příjdou na řadu chytrolínci, kteří si myslí že je všechno jednoduché a že snědli všechnu moudrost světa a vytvoří svou hypotézu a je to. Není se tedy čeho chytit, protože jak v té jejich hypotéze začnete hledat fakta, najednou se objeví plno nezodpovězených otázek či v horším případě nelogických tvrzení. Mohu dát sem jen svůj názor. Nic se nemá přehánět a co fungovalo v minulosti stovky let, toho se držme, to je ověřené (je to ten statistický vzorek). Proto jsem napsal, že kdo ví zda funguje JIN a JANG na nás evropanech, protože jsme stovky let nejedli to co asiaté a kdo ví co evoluce s tím urobila. Troufám si říci, že to na obě rasy bude mít jiný účinek. Tedy jak jedli naši dědulové a babičky či pra,-, tak to asi nebude nic zlého, protože se dožívali velkého věku bez problémů, takže ASI to nějak fungovalo. Je to jen obecná věc, nic jiného jsem taky nenašel. Myslím si ale, že se nimráme tady v nepodstatných detailech, protože ti naši předkové nejdeli CHEMII, jako dnes my ve všem!!! To je hlavní, co ničí naše zdraví a to markantně a jen BIO nálepce nevěřím!!!!

0
před 5 lety Pipoš

Ta slunečnicová semínka jsou flagrantním důkazem pošetilosti této teorie! Článek odporuje sám sobě! Myslím, že k tomuto problému by se měl vyjádřit autor a/nebo redakce.

0
před 5 lety Irena

Dobrý den, je mi 56 let,asi před 3/4 rokem mi byla zjištěna rakovina /CA 19-9/, ale doktorům již nevěřím. Chvíli jsem odkyselovala směsí, omezila jídlo, můj stav se rapidně zhoršil, došlo k nerovnováze minerálů, vitamínů i hormonú/vzhledem k věku/. Jím téměř vše. Prosím někoho, kdo problému rozumí, jak se mám stravovat? Půst asi nevydržím, štávy nevím, jaké a jak.Jsem z toho zmatená. Je mnoho informací. Jak nejlépe začít, abych rakovinu nekrmila? Mám metabolickou poruchu, žaludeční vředy, oteoporozu a další nemoci.Děkuji moc za případnou radu či názor.

0
před 5 lety jsf

Dobry den. Irena: netroufam si jakkoliv radit. Jen nejakou dobu vim o Breussove diete. Je to alternativni zpusob lecby rakoviny za pomoci zeleninovych stav a bylinkovych caju. Pisou, ze se da tato dieta pouzit i pro ozdraveni, regeneraci a posileni organizmu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Breussova_dieta Preju hodne sily pro brzke uzdraveni.

0
Obrázek uživatele Raskenius
před 5 lety Raskenius

Mě se moc líbí ten spektometr tady, akorát mám problém, když jsem si jej vytiskl, tak ty potraviny tam, nejsou moc čitelné... Neměl by jej autor či redakce v nějakém kloudnějším rozlišení, aby to i po vytištění bylo dobře čitelné? děkuji

0
Obrázek uživatele mirka.hejdova@
před 4 roky mirka.hejdova@

pH krve funguje jako pufr - kamkoli se hne z rovnovahy, tam to telo vykompenzuje zpatky. CITRON muze pomoci "vracet" pH z kyseleho zpatky do tabulkove hodnoty 7,44 a byt tak "zasadotvorny" ve smyslu zacatku diskuse. Citronova kyselina se totiz uplne metabolizuje na CO2 (vydycha se) a vodu a tak z ni nic nezbyde. A protoze v citronu byly jeste dalsi zasadite latky a ionty, muzou poslouzit pufru na pripadne zvysovani pH, je-li potreba. Zjistovat pH organizmu mi prijde scestne - pH krve je za normalnich okolnosti ustalene, moci kolisa. Nejde preci o kyselost krve - ale o zasobu zasaditych latek pro neustale nastolovani rovnovahy pH.

0
před 4 roky Pavel Brož

Jak je to s těmi slunečnicovými semínky? V obrázku je v kategorii kyselinotvorných, ale v textu se doporučuje jako zásadotvorná potravina.

0
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Naše tělo má přirozené pH 7,36 - 7,44, a také svoje mechanismy jak ho udržet. Je pravda,že potraviny jako cukr a bílé pečivo odnímají tělu minerály a způsobují tak různé nemoci a souvisejí s překyselením organismu. Rozdělění potravin i zdroje článku jsou ale sporné, nicméně překyselení ogranismu existuje. V těle se tvoří spoustu kyselin a spoustu jich potřebujeme,ale pokud je naše strava příliš jednostranná a není přirozená, může se objevit třeba onemocnění zvané Dna. Ta je krásný příklad překyselení, kdy člověk konzumuje převážně maso a uzeniny a metabolit kys.močová se nestačí vyloučit. Stačí ale hodně pít a změnit stravu a je po problému. S mléčnými výrobky ale opravdu nesouhlasím. Je pravda,že mléko z tetrapaku zdrojem Ca moc není, ale zakysané mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem. Naše populace ale mléčné výrobky konzumuje málo a když tak jako hodně slazené. To je problém osteoporózy, málo vápníku ve stravě, málo mléčných výrobků a málo pohybu.Naopak spoustu cukru.Hlavně toto onemocnění nevznikne přes noc,ale základ si na něj děláme úspěšně sami celý život.

0
před 3 roky nick

Citron

Masarykova univerzita v Brně  Lékařská fakulta Bakalářská práce:
Údaje o pH potravin  nám ovšem neříkají nic o tom, jak potravina působí 
na organizmus, poté co je natrávena.  Ačkoliv naše chuťové buňky vnímají citron jako
nepříjemně kyselý, ten se při trávení metabolizuje na uhličitan draselný, jenž neutralizuje
přílišnou kyselost. Kyselost citrónu způsobují organické kyseliny. Ačkoliv je citrón kyselý,
působí v našem organizmu jako  zásadotvorný.  Chuť tedy neurčuje,  zda je potravina
kyselinotvorná  nebo zásadotvorná (50,  51).
50. VILIENKA. O citronech. VILIENKA. Vaření.cz  [online]. Praha: Centrum Holdings,
15.10.2006 [cit. 2012-05-13]. Dostupné z: http://clanky.vareni.cz/o-citronech/
51. Výňatek z tématu: Co a proč musí organismu dodat strava. PARTYKOVÁ, Vilma.
MUDr. Vilma Partyková:  Urinoterapie, léčebné půsty a zdravá strava  [online]. 
[cit. 2012-05-13]. Dostupné z: http://www.urinoterapie.eu/u_k_tema_acidobaze.htm
viz.: http://is.muni.cz/th/323568/lf_b/bakalarska_prace_Dagmar_Pifkova.pdf

Júlia Hrachová, Radovan Vaňatka, Adriana Nogeová
Slovenská zdravotnícka univerzita Bratislava, Katedra pediatrie:Napríklad citrón chutí kyslo, pretože jeho kyslosť spôsobujú organické kyseliny , predovšetkým slabá kyselina citrónová, tá sa však metabolizuje v organizme a podporuje vylučovanie zásaditejšieho moču.
viz.: http://www.mudrasova.eu/zasadotvorne-a-kyselinotvorne-potraviny/



pH a PRAL(Potential Renal Acid Load)

V podobných článcích je uvádění pH u potravin spíše matoucí, vhodnější je uvádět hodnotu např. PRAL(bohužel její výpočet není jednotný):

http://www.svet-zdravi.cz/clanky/alkalizujici-strava-mytus-nebo-nutnost?lang=cs

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/



Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 10 - 3


Přidat příspěvek