Kravské mléko, jeho zpracování a vliv na zdraví

Je dobré pít syrové mléko? Nevíte co znamená mléko ošetřeno UHT? Více o mléce se dozvíte v tomto článku.

Konzumace mléka s nižším obsahem tuku je běžně doporučována. Proti tomuto názoru však odstranění tuku podstatně ovlivňuje obsah dalších živin. Další zpracování, jako je pasteurace, má jen malý vliv na celkové nutriční výhody jeho konzumace.


Nutriční přínosy mléka


V rámci vyrovnané diety poskytuje mléko více esenciálních živin nezbytných pro zajištění řádného růstu, vývoje kostí a zubů. Je cenným zdrojem vápníku, sklenka 200 ml poskytuje třetinu denní doporučené dávky. Rovněž dodává cenné bílkoviny, energii, vitaminy B2, B12, fosfor a jod. Dále přispívá ke správné výživě i obsahem vitaminu B1, niacinu, folátu, dále vitaminů A, D a C, draslíku, hořčíku a zinku.

Jsou mléka se sníženým obsahem tuku zdravější?


Spotřeba mléka v jednotlivých evropských zemích je velmi rozdílná. Většinou je možné volit mléko plnotučné, se sníženým obsahem tuku (polotučné) a s nízkým obsahem tuku (Tab. 1). Vzhledem k tomu, že více než polovina přítomného tuku je nasycená, přechod na mléko se sníženým obsahem tuku může pomoci omezit příjem nasycených tuků, zvláště při vysoké konzumaci mléka.

Typy mléka (Tab. 1)

  • Přírodní plnotučné mléko, syrové nebo ošetřené - (viz Tab. 2. pro ošetření)

Mléko, z něhož se nic neodebralo nebo nepřidalo - 3,5 -5% tuku podle plemene skotu.

  • Standardní nebo běžně plnotučné mléko - Mléko upravené na 3,5 nebo 4 % tuku.
  • Částečně odstředěné (polotučné) mléko - Polovina smetany je odstraněna. 1,5-1,8 % tuku.
  • Odstředěné (nízko tučné) mléko - Skoro všechen tuk je odstraněn. Do 0,5 % tuku.
  • Mléko se sníženým obsahem laktosy nebo bezlaktosové mléko - Laktosa je částečně nebo zcela odstraněna; určeno osobám s laktosovou intolerancí.


Tuk je koncentrovaný zdroj energie, takže snížený příjem mléčného tuku pomáhá snížit energetickou hodnotu potravy. Energetická hodnota polotučného mléka představuje přibližně 2/3 hodnoty plnotučného a s nízkým obsahem pouze jednu polovinu. Většina zdravotnických autorit však doporučuje, aby děti mladší než dva roky nedostávaly mléko se sníženým obsahem tuku, neboť pro rychlý růst a především správný vývoj nervového systému potřebují koncentrovaný zdroj energie. Odtučněné mléko by nemělo být podáváno dětem mladším pěti let.

Důsledky odstranění tuku


Vápník, bílkoviny a většina dalších živin v mléku nejsou obsaženy ve smetaně, takže zůstávají v mléku i po odstředění. Naproti tomu vitaminy rozpustné v tuku – A a D přecházejí z mléka do smetany.

Mléko vhodné k přímé konzumaci


Mléko určené k přímé spotřebě je pasteurované, ESL (Extended Shelf/Life) s prodlouženou trvanlivostí nebo ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) (Tab. 2). Pasteurace minimálně ovlivňuje chuť a nutriční hodnotu mléka a pomáhá prodloužit trvanlivost. Mléko ESL vydrží až 3 týdny a chutná podobně jako čerstvé. Mléko UHT vydrží několik měsíců bez chlazení za předpokladu, že je baleno ve vzduchotěsných obalech. Pokud je obal otevřen, kazí se stejně jako mléko čerstvé. Stejně jako pasteurace ovlivňuje nutriční hodnotu jen minimálně, dodává však mléku odlišnou chuť. Důkladné tepelné ošetření sterilovaného mléka zničí přibližně polovinu množství přítomných vitaminů C a B1.

Filtrace mléka membránami s velmi malými póry, postup zvaný mikrofiltrace, může odstranit až 99 % přítomných bakterií. Frakce mléka s bakteriemi, která je zadržená membránami, je pak samostatně tepelně ošetřená a vrací se zpět k filtrovanému mléku. Tento postup minimalizuje nutriční ztráty a chuťové změny.

Neošetřené (syrové) mléko má velmi krátkou trvanlivost a není bezpečné pro přímou konzumaci vzhledem k možné přítomnosti zdraví škodlivých mikrooganismů.

Další způsoby ošetření mléka


Většina mléka v obchodech je homogenizována, takže se na hladině netvoří vrstvička smetany. Globule mléčného tuku jsou mechanicky rozbity a rozptýleny v mléce. Nutriční hodnota mléka není homogenizací ovlivněna.

Kondenzované mléko obsahuje dvojnásobné množství živin a energie, neboť byl odstraněn poloviční objem vody, avšak bylo sterilováno, takže dochází k ztrátám vitaminů B1 a C.

Sušené plnotučné nebo odstředěné mléko má po doplnění vodou obdobný obsah bílkovin, tuku, kalorií a minerálních látek jako čerstvé mléko, avšak tepelným procesem při sušení jsou zničeny některé vitaminy. Proto se v některých případech sušené mléko vitamíny obohacuje.

Běžné způsoby ošetření mléka, aby bylo vhodné pro přímou konzumaci (Tab. 2)

  • Pasteurované mléko - Mléko, které prodělalo šetrné tepelné ošetření (72-75°C po dobu 15-30 sec.) k inaktivaci škodlivých mikroorganismů.
  • UHT (Ultra High Temperature) - Mléko ošetřeno vysokou teplotou (kolem 135 °C mléko. po dobu alespoň 1 sec.) pro zničení většiny mikroorganismů.
  • Sterilované mléko - Mléko tepelně ošetřeno po delší dobu (kolem 110 °C, 20-30 min.) pro zničení všech mikroorganizmů.
  • ESL (Extended Shelf Life) mléko - Mléko ultrafiltrované a/nebo tepelně ošetřené.


Zdroj:
Food Standards Agency (2008). The Manual of Nutrition, 11th ed. UK
UK Dairy Councilmilk.co.uk
EUFIC

Doplňující obrázky k článku




Diskuse k článku

0
před 7 lety Jitka

Přidávám jen malou poznámku - nepoužívá se výraz pasteurizace, ale pasterace, pasterované mléko atd.

1
před 7 lety Martina

Člověk je jediný druh, který i v dospělosti přijímá mléko určené pro mládě. Kravské mléko je přece určeno pro tele – svým složením i kvalitou. Nervová soustava telete je v momentě narození již vyvinutá a je potřeba, aby telátko co nejrychleji rostlo fyzicky. A k tomu je perfektně uzpůsobeno kravské mléko. Naopak nervová soustava člověka se ještě několik let po narození vyvíjí a fyzický růst je pozvolný. A tomu opět odpovídá svou kvalitou a složením mléko mateřské. Každé mléko je určeno někomu jinému! Není proto náhodou, že děti krmené kravským mlékem, mají tendenci k velkému (vysokému) vzrůstu, obezitě a psychické pomalosti (!). Je třeba si také uvědomit, že v historii nebyla nikdy taková nad-konzumace mléčných výrobků jako v současné době. Dřívější plemena krav byla menší a nedávala tolik mléka. A pokud nemluvíme o dnešním ekologickém zemědělství – krmivo a podmínky pro život krav a telat jsou naprosto nevhodné a nepřirozené. V běžném mléce se mohou vyskytovat zbytky antibiotik, léků atd

1
před 7 lety Martina

# Mléko především zahleňuje organismus, díky tomu dochází ke špatnému fungování orgánů – především pohlavních (neprůchodnost vejcovodů), problémy s mléčnými žlázami, zahleněnými dutinami, plícemi a střevy. Mladý organismus mléko nějakou dobu zvládá tolerovat, ale později ve věku 2-6 let (ve 2 letech přestává organismus produkovat enzym laktázu, napomáhajícímu trávení mléčného cukru, laktózy), se začínají objevovat rýmy, kašle, kožní problémy, alergie a poruchy štítné žlázy.. # Chronická únava, svalové křeče, zácpa a další potíže, jsou způsobovány hlavně tím, že mléčná bílkovina kasein je pro člověka nesnadno vstřebatelná nebo vůbec nevstřebatelná (organismus na ní reaguje jako na antigen). Kasein je vhodný pro krávy, lidský organismus ho nepotřebuje. # 25% dětí konzumujících kravské mléko více než 6 měsíců bude jednou trpět některou z forem alergie

0
před 6 lety kelly

Tak já nvm nic o špatných dopadech pití mléka, snad jen že při nadměrné konzumaci by mohlo způsobit nárůst hmotnosti, jelikož obsahuje dost tuků. o tom že by mléko zahleňovalo nejsou žádné podložené důkazy. Mléko jako takové je jeden z mála produktů, který se sice upravuje, ale jinak se do něj nic nepřidává tudíž je to svým způsobem přírodní produkt narozdíl od ovoce a zeleniny dovážené ze zahraničí, které se ionizuje. že tělo nemusí mléko snášet, stává se, ale alergii má spousta lidí a to i na běžnější potraviny, takže pokud alergií na kasein či jinou látku obsaženou v mléce netrpíte tak by vám nemělo působit sebenší problémy, leda byste to konzumovala s nevhodnými potravinami jako je smažené apod. A člověk se může posr** i z mateřského mléka...záleží jak má vyvinutý trávicí systém :)

0
Obrázek uživatele Markéta
před 6 lety Markéta

To martina: Člověk je jediný druh, který i v dospělosti přijímá mléko určené pro mládě, protože si jej dokáže získat. To byste koukala, jak ho rádi i naše slepice, králíci, kočky i koně. Tím netvrdím, že je zrovna zdraví prospěšné. Sladkému mléku se vyhýbáme, ale doháníme to tvrdými sýry - menší zlo než maso.

0
před 5 lety Martina N.

To Markéta: Chápu, že mléko chutná nejen lidem, ale i zvířatům (jak uvádíte, tak tak Vašim slepicím, králíkům apod.). Náš pes s radostí zhltne mrtvou myš nebo ztvrdlý kočičinec. To ale přeci neznamená, že ho tím budu živit. Martina má pravdu - kravské mléko je určené teleti, nikoli lidem.

1
Obrázek uživatele Danah
před 5 lety Danah

Uvedu text z vysokoškolské učebnice výživy: "U většiny světové populace se tvorba enzymu laktázy pro trávení mléčného cukru sníží ihned po odstavení od mateřského mléka, a stále klesá během dětství a dospívání. Dospělý člověk neprodukuje žádnou laktázu. Ve skutečnosti většina obyvatel Severní Evropy a jejich potomci v dalších světadílech si uchovali schopnost produkovat laktázu, a tudíž trávit mléčný cukr, po celý svůj život. V mnoha jiných skupinách obyvatelstva se laktáza nevyskytuje: např. odhadem 80 až 95% Afričanů a obyvatel Orientu neprodukuje laktázu: intolerance se projevuje již po malém množství mléka: prudké křeče v břiše a vodnatý průjem."

1
před 5 lety amina

Cituji George Eismana: "Růstové hormony jsou proteiny, které podporují růst. A rakovina je nemoc abnormálního růstu. Dáte-li hormony do svého těla, když se snažíte bojovat s rakovinou nebo jí chcete předcházet, je to, jako byste se snažili hasit oheň benzínem. A samozřejmě mléčné produkty mají za jeden rok vyživit malé tele do 500 kilové krávy, proto jsou plné růstových hormonů. I vejce jsou plná růstových hormonů." "Abychom se tedy zbavili růstových hormonů z naší stravy, musíme přejít na rostlinnou stravu a používat rostlinné mléko a náhražky vajec vyrobené z rostlin a samozřejmě věci, jako jsou veganské karbanátky, tofu a další rostlinné produkty místo masa a dalších živočišných produktů." "Bio maso a maso, které získáme krmením trávou bez hormonů, je stále plné růstových hormonů kvůli věku zvířat. Nenecháme je zestárnout než je zabijeme, jíme je, když jsou ještě mladá. Proto jsou v jejich tělech tyto růstové hormony, ať jsou přidávány, jsou jim vstřikovány do těla nebo jsou tam prostě přirozeně." "Takže mléčné produkty jsou potraviny, o kterých si lidé myslí, že jsou pro ně zdravé, a ve skutečnosti nejsou. Jsou tak nezdravé jako například maso, kuřata a vejce, protože obsahují tyto růstové hormony, které podporují abnormální růst." Celé video o mléku zde: http://suprememastertv.cz/zdraviasport1.php?anim1=hormony_v_potravinach_zpusobuji_rakovinu_cz.flv

1
před 5 lety Druid33

To amina: "A samozřejmě mléčné produkty mají za jeden rok vyživit malé tele do 500 kilové krávy, proto jsou plné růstových hormonů."....Skuste si predstavit teliatko, ktore rok pije mlieko a takto pribera postupne az na 500kg. Ako sa 500kg "teliatko" "zohne" k vemenu?...Pozrel som si link na konci Vasho prispevku, kde pan Eisman naozaj povedal tuto vetu o rocnom kojeni. Neslo teda o Vas preklep....Kedze sa v problematike nevyznam, zacal som hladat info o chove teliat. Zistil som, ze teliatko pije materske mlieko do cca 8tyzdna, ked ma cca90kg a potom uz pechadza na pevnu stravu(silaz,seno, krmne zmesy/sracky). Zda sa, ze pan Eisman sa touto vetou pomylil(?), zavadzal, klamal, alebo ju myslel inak ako som ju ja pochopil....(ak je moj zaver chybny, opravte ma prosim) zdroje napr.: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=hmotnost%20telata&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CGAQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.cvzv.sk%2Fziv%2FBrestensky15.pdf&ei=5zgyUJ-PNovU4QS5koG4DA&usg=AFQjCNGqXzgGTwgvy-RqL997hn-EpQl7mQ a http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=hmotnost%20telata&source=web&cd=1&ved=0CFgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fkgpb.fapz.uniag.sk%2Fsubory%2FRast%2520a%2520vyvoj%2520-%2520protokol.pdf&ei=5zgyUJ-PNovU4QS5koG4DA&usg=AFQjCNHMVzpl-H9SUkJPWl6U8Dq8NuPBjw

1
před 4 roky Al

Vazeni, doporucuji si udelat trosku casu a precist si clanek a hlavne se podivat (na cele) video pod textem. Kazdy si udela obrazek sam o tom co detem davate. http://www.vlastnihlavou.cz/mytus-mleka/

1
před 4 roky vlada

Vsude je strasne moc neuplnych informaci mleko je potravina kyselinotvorna aby se stim telo vyrovnalo tak spotrebuje vsechen vapnik co v nem je + este trochu si bere z kosti coz u prumerneho uzivatele zpusobuje +- v 60letech odvapneni kosti. Vitamin D v mlece je vazan na tuk. ze slunka to mate lepsina prijem vapniku je lepsi brokolice a mnoho dalsich

1
Obrázek uživatele pruzinetchka@
před 4 roky pruzinetchka@

Mléko a mléčné výrobky nemají pro tělo pozitivní přínos, naopak mohou podporovat rakovinové bujení..Pomalu se zbavuji chuti na sýry..Mléko a jogurty nejím už delší dobu, se sýry je to horší..Vynechání masa z jídelníčku mi problém nedělá, jen ty sýry.. :-D

0
před 4 roky Martin

Mléko piji od narození... je mě lehce přes 20let a vypiji okolo 1 litru čerstvého kravské mléka za den, mléko není ani pasterované prostě čerstvé. A nikdy sem nepozoroval nejaký problem. A rozhodně s tim nehodlám přestat.

1
Obrázek uživatele Stana
před 4 roky Stana

Kvalita mléka závisí na tom, čím je zvíře krmeno. Je fakt, že láktóza se špatně tráví, zvláště dospělým, také kasein je dost problematický. Ale nedělá problémy každému. Jsou lidé, kteří mléko pijí celý život a problém nemají. Dříve sa pilo mléko hodně, ale zakysané, jako smetana a podmáslí. Takové idylky z pohádek, kdy se někdo napije rovnou nadojeného mléka...nejsou moc raálné. Zakysané mléko jíž má štěpenou laktózu. Ale hlavním zdrojem mléko jako takové není, obsahuje ho sice hodně, ale vstřebává se jen max. 30%. Lepší než konzumace samotného mléka, je konzumace jeho produktů jako syrovátka, podmáslí, nebo kysané ml. výrobky. Oblíbené dávání mléka kočkám a jiným mazlíčkům je pro ně škodlivé, sice jim to chutná, ale nestráví ho.

0
Obrázek uživatele Voraxa
před 4 roky Voraxa

To Al: Máš úplnou pravdu. Tohle video s Gerym znám už dlouho, pomohlo mi při rozhodování - tvůj komentář směřuješ především rodičům, ale možná by bylo dobré věnovat ho také mladým lidem. Myslím tím, že já patřím do té druhé skupiny-naopak rodičům to už asi nikdy nedojde a nikdy k tomu nebudou směřovat mé sourozence a jiné příbuzné.....
Nová generace je možná naší (a celé planety) poslední záchranou.... Snad se to všechno změní k lepšímu ;)

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Já teda s pitím mléka problém nemám a ani jsem neměla a že by mě zahleňovalo, to jsem taky nezpozorovala. Nepiju ho na litry, ale dělám z něho pokrmy nebo si udělám čokoládu na pití. Hlavně, že už to pili naši předci a prapředci, tak jim to vysvětlete, ať to nepijí a že jim taky nic nebylo. Ono na každou věc by se něco našlo a zákaz, proč by se to nemělo užívat. Ať si každý jí a pije, co chce. Hlavně nikdo nikomu pořád nevnucujte, co člověk má a co nemá dělat. To jen dneska se musí pořád svět točit kolem nějakých trendů. Až nám někdo doporučí, že nejlepší pro naše tělo bude, třeba do sebe píchat jehlou, tak to taky budete dělat?

0
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

sharunka03: Máte pravdu, souhlasím s Vámi.

0
před 3 roky D.N.B

Dobry den lidičky   mam dotaz ohledně Pasterovane syrovátky kraví 

Syrovátka je velmi zdravý potravinový doplněk, vznikající při výrobě mléčných výrobků.Vzniká oddělením při výrobě tvarohu či sýru.

dělám fitness a zajímá mne složení syrovátky  kolik má hodnotu 1l této tekutiny ? kvůli  složeni jídelničku.
moc děkuji za odpovědi :-) email - dejv.d.n.b@seznam.cz   moc mě to zajímá je to pro mně duležité.

ps- nikde na netu jsem nenašel hodnoty !

Dejv



0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Dobrý den pane Davide. Přikládám odkazy na sušenou syrovátku od různých výrobců, kde naleznete výživové hodnoty. Sám si můžete porovnat, která bude pro Vás nejlepší..

0
před 3 roky D.N.B

sunriska
Dobry den  děkuji za rychlou odpověd!
tedy Pasterovane syrovátky kraví v TEKUTÉM STAVU mají stejné hodnoty jako sušené?
děkuji za odpoved.

Dejv.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Pokud sušenou syrovátku smícháte dle návodu s vodou a takto vypijete, získáte množství sacharidů, tuků a bílkovin, jaké je popsáno na obalu. Pokud byste nápoj zahřál (nad 42°C), došlo by k degradaci bílkovin, tudíž tuto možnost nedoporučuju..:)

0
před 3 roky D.N.B

 Takže v jednom litru tekuté syrovatky je cca bílkoviny 10g sacharidy 51,4g tuky 3,6 vápnik 470mg

Děkuji za pomoc :-) Dejv.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Nutriční hodnoty se vždy uvádějí na 100 g výrobku. Pokud budete dělat nápoj ze sušené syrovátky, tak dle návodu použijete 10 g syrovátky na 0,2 l - na litr nápoje tedy cca 50 g syrovátky. Tudíž v jednom litru do těla dostanete zhruba poloviční dávku, která je deklarovaná na obale. 

Jinak dá se předpokládat, že tekutá syrovátka bude obsahovat podobné nutriční složení. Ale je to pouze orientační srovnání. S tekutou syrovátkou jsem se kromě kozí ještě nesetkala. Dá se běžně sehnat v obchodě nebo to máte přímo z mlékárny?

0
před 3 roky D.N.B

Ano beru vše z mlékárny  hodnoty jsem zjistil zde.ale zase jinak

Název: syrovátka tekutá bez příchutěEnergie: 113,05 kJKalorie: 27,02 kcalJednotka: 1x porce (100 g)Kategorie: TvarohBílkoviny: 1 gSacharidy: 5,14 g   Z toho cukry: -Tuky: 0,360 g   Z toho nasycené mastné kyseliny: -   Transmastné kyseliny: -   Cholesterol: -Vláknina: -Sodík: -Vápník: 47 mgGI: -

0
před 3 roky Fanda

Jen tento dotaz.Chci se zeptat.Tak mám odbourat mléko jak zde čtu.Přesto mě chutná a neodolám se ho napít.Je čerstvé kravské.Po přečtení zřejmě na mlého zapomenu a dám si raději červené vinko.Zřejmě prospěšné.Děkují.

0
před 3 roky Gaba

Tak si říkám, že když v dnešní době je kráva už spíše potravinový robot bez špetky soucit a lítosti, jak pak musí být její mléko dobré??????????? Podívejte se na film https://www.youtube.com/watch?v=6czS4dEjDEs a udělejte si svůj vlastní názor. Samozřejmě, že musí být zdravé, přece do kanálu jej nevylejí.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 11 + 12


Přidat příspěvek