Kopřiva na talíři

V období sezóny kopřiv si přečtěte k čemu je tato rostlina dobrá a jak si na ni pochutnat.

Autor: Peta

Tvrzení, že existuje chutná a výživná potravina, která nestojí ani korunu, určitě vzbudí všeobecný zájem. Navíc roste téměř všude a obsahem vitamínu a minerálů hravě strčí do kapsy špenát i brokolici. Řeč je o kopřivě.
Ocení jí především lidé, kteří rádi vaří z místních, sezónních a čerstvých ingrediencí. Přestože se jedná o plevel, příroda si tento poklad pečlivě střeží. Jak jinak si vysvětlit její žahavé lístky?

Obsahuje mnoho cenných látek, zejména draslík, vápník, železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a v neposlední řadě velkou dávku chlorofylu.

Využití kopřivy


Kopřiva je vhodná jak pro vnitřní, tak pro vnější užití. Léčitelství využívá účinků kopřivy již od dávných dob. Nálev připravený z kopřivy má protizánětlivý a hojivý účinek. Obklady přikládáme na špatně se hojící rány a drobné popáleniny. Kopřivy se využívají také při problémech s mastnými vlasy, kdy vlasy po každém umytí opláchneme připraveným vychladlým nálevem. V lidovém léčitelství se doporučuje šlehat čerstvými kopřivami revmatické klouby.

Vnitřně se využívá při léčbě diabetu a chudokrevnosti. Při jarní očistné kůře pijeme 1 l nálevu připraveného z čerstvých kopřiv denně, a to po dobu 3 týdnů. Tato kůra odstraňuje škodlivé látky z těla a čistí krev. I v přípravě pokrmů nezůstává kopřiva pozadu. Můžeme jí použít všude, kde bychom normálně použili špenátové listy. A že nejde pouze o módní záležitost, dokazuje fakt, že již naše babičky dělávaly na jaře špenát z mladých kopřiv.

Sběr


Sbíráme mladé, jarní kopřivy, ideálně do půlky května, protože poté dochází k hromadění dusitanů v rostlině. Vyzbrojíme se gumovými rukavicemi, dlouhými nohavicemi a rukávy, plátěnou taškou a můžeme vyrazit. Na sběr si vybereme prosluněné místo, nejlépe daleko od silnice. Z kopřivy vytěžíme maximum, pokud sbíráme horní lístky, které obsahují nejhodnotnější látky. Při sběru musíme brát v úvahu, že kopřivy po úpravě několikrát ztratí na objemu.

Když si úrodu přineseme domů, můžeme jí buď usušit, nebo použít čerstvou rostlinu. Listy opláchneme – pozor, ani mokré kopřivy neztrácejí žahavé schopnosti. Vložíme do hrnce a spaříme vařící vodou. Kopřivy slijeme – nálev lze schovat a použít na obklady, čaj nebo oplach vlasů. V této fázi můžeme lístky nakrájet a přidávat do různých placek, zapečených brambor, nádivek atd. Nejznámější úpravou je však kopřivový špenát.

Kopřivový špenát


Listy opláchneme, vložíme do hrnce a spaříme vařící vodou. Kopřivy slijeme, přidáme čerstvou vodu a dusíme 15 minut. Poté rozmixujeme. Takto jsme si vlastně připravili špenátový protlak, který můžeme zmrazit, nebo upravit tak, jak jsme u špenátu zvyklí.

Tipy na zdravé recepty z kopřivy


Nádivka s nasekanými kopřivami
Pomerančovo kopřivový čaj

Diskuse k článku

0
před 5 lety Marek

Ano,mám už několik let odzkoušeno,špenát z kopřiv.Je výborný.Ale pozor někdo se může i osypat,nebo se mu objeví červený fleky po těle.

0
Obrázek uživatele Lucka
před 5 lety Lucka

Pro ty, kteří by si na kopřivu přece jen nemohli zvyknout doporučuji třeba dát půl napůl s tím špenátem nebo do nádivky trochu kopřiv. Na Velikonoce dělávám pravidelně:)

0
před 5 lety Michal

Skutečně je možné požívat kopřivy pouze v jarním období?

0
před 5 lety Pepe

Myslím že ne, kopřiva bude mít podobné složení i v průběhu roku, jen na jaře asi trochu více - příroda je vyburcována k růstové explozi. Tedy myslím, že když se budou otrhávat mladé kopřivy, nebo alespoň jen vršky těch starých, nebude moc rozdílu.

0
před 5 lety michal

odporucam ku koprive pridat listy cesnaku medvedieho kludne do objemu 1/3 a tak uvarit "spenat"

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 10


Přidat příspěvek