Jak ovlivňuje půda kvalitu potravin?

O tom, ale i o dalších zajímavých tématech se hovořilo na semináři s podtitulem: Zdravá výživa začíná na poli.

w33t-1329733.jpg


Minulý týden se při příležitosti Světového dne výživy sešli významní zástupci z MZe a vědecké sféry. Hlavním tématem byl vztah půdy a zdravé výživy. Návštěvníci se dozvěděli cenné informace o ochraně půdy a zachování její přirozené produkční schopnosti. Jak funguje zajištění bezpečnosti potravin, souvislost mezi pěstováním a výživovou hodnotou potravin. A mimo jiné také o toxických látkách a kontaminantech.


Nás nejvíc zaujala informace o samotné kvalitě potravin. Právě ta je totiž ovlivněna mnoha faktory. Na kvalitu konkrétního výrobku můžeme pohlížet ze stránky nutriční – tedy podle obsahu živin, hlavní složky, aditiv,… Státními orgány se nejčastěji sleduje hygienicko-toxikologická stránka. Pro výrobce je velice důležitá technologická kvalita, např. obsah tuků nebo bílkovin u mléka, které jsou potřebné pro výrobu mléčných výrobků. My jako nakupující hodnotíme senzorickou stránku kvality - sami posuzujeme, jestli nám výrobek chutná, voní a zda se nám líbí jeho vzhled.


Podle pravidelných průzkumů spotřebitelé chtějí potraviny bez škodlivých aditiv, přírodního původu a ty, které podporují zdraví…


Ze setkání jednoznačně vyplývá, že z dlouhodobého hlediska je Česká republika na velmi dobré úrovni, co se týče kontaminantů v půdě (např. těžké kovy). S tím souvisí i nízké obsahy těchto nežádoucích látek v ovoci, zelenině nebo živočišných produktech.


Co si představujete pod pojmem „kvalitní potravina“? Napište nám do diskuse!

DSC_0892.jpg

Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 3 + 9


Přidat příspěvek