Jak nahradit vejce

Ať už se jedná o veganskou stravu nebo vám zkrátka došla vajíčka a potřebujete rychle upéct moučník, nemusíte zoufat. Přinášíme několik způsobů, jak jednoduše vajíčko nahradit.

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

pokud to beru jako náhradu pojiva - tak dobrý, ale tu dobře stravitelnou a kvalitní bílkovinu náhradou vajíčka fakt ničím z výše uvedeného nenahradím....

1
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

no a poslední zde uváděný produkt No egg - bramborový a tapiokový škrob OK, ale methylcelulosa a uhličitan vápenatý a kyselinou citrónovou - to už je trochu moc "ingrediencí" za jedno vejce :))) - radši už to vajíčko - a pokud se bojím cholesterolu , tak vynechám žloutek, intolerantní člověk naopak bílek...no a plným alergikům bych spíš doporučila čistý solamyl nebo ty chia semínka podle toho do čeho to dávám....

0
před 3 roky Ajík

Osobně si myslím, že vajíčko částečně lze nahradit, v bramborovém těstě třeba jogurtem...je to těsto vláčnější a měkké,..jinak v bábovkách je dobré podmáslí a solamil, jinak tuto potřebnou bílkovinu jako je vejce a jogurt či podmáslí nahradit neumím, ale pokud je těsto zpracované za teplé teploty můžeme vejce lépe nahradit tím, že těsto zkypříme a třeba dolejeme teplím mlékem.Byla jsem dlouho veganka a mluvím,ze své zkušenosti.

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

ale pokud někomu vadí vaječná bílkovina, tak většinou vadí i ta mléčná :( no a pokud je někdo vegan, tak asi vajíčko mlékem nebo podmáslím nenahradí :(   ale pro ostatní-tzn. varianta jdu péct(vařit) a chybí mi vajíčko to není špatné :)))

0
před 3 roky lada

Dobre strávitelnú a kvalitnú bielkovinu z vajec?

0
před 3 roky Lada

Predpokladám, že surové vajcia nejete. Existuje natívna (surová) bielkovina a denaturovaná, čiže tepelne upravená ( fakticky znehodnotená). Pamatáte si, ako sme v škole na labákoch nahrievali vaječný bielok ( prakticky čistú bielkovinu) na lyžičke nad sviečkou? A čo sa stalo? Bielok sa " sekol" čiže teplom denatiroval. Aminokyseliny sa teplom zhlukujú do veľkých molekúl a telo má potom bohový problém to rozuzliť. Pri tom vzniká veľa odpadu, ktorý prekysľuje krv a zaťažuje obličky, kým to vylúčia z tela von. Čiže ani dobre strávitelná, ani kvalitná.
Uznávam, že ten posledný výrobok je už riadne krkolomná náhrada vajec. Ale otázka zne: načo vajcia vlastne nahradzovať? Ja sa stravujem tak, že mne vajcia v žiadnej podobe nechýbajú. Veľa sladkostí sa dá urobiť úplne bez vejec a náhrad a ešte k tomu aj bez cukru a nezdravého tuku. Ale keď lipneme na klasických múčnikoch, dezertoch a cestách, nesie to so sebou aj dávku cukru a tuku. Darmo nahradíme vajcia.
Ajík a to ty si aký vegan bola, keď nedokážeš nahradiť vajcia, mlieko, maslo a ni "podmáslí"?

0
před 3 roky Snipp

Lado, co to je za blábol :-D
Denaturovaná bílkovina neznamená znehodnocená jako potravina. Je znehodnocená pro svůj původní účel, ale naopak jako potravina jsou denaturované bílkoviny často lépe stravitelné. A popisovat zahřívání bílku na lžičce v laboratoři? Já chápu, že asi chcete aby to vypadalo výhružně a nebezpečně, ale to co vidíte na pánvi když se vejce smaží nebo když oloupete vařené vejce a je místo průhledného a tekutého vnitřku bílé a pevné tak to je přesně ta denaturace. Aminokyseliny se denaturací neshlukují do velkých molekul. Ony už ve velkých molekulách "shluknuté" jsou. Bílkoviny jsou obrovské molekuly složené převážně z aminokyselin. Jinak je pravda že při vysokém příjmu bílkovin v těle kyselina vzniká (té nemoci se říká dna), ale to souvisí čistě s vysokým příjmem bílkovin, nikoliv s jejich denaturací

0
Obrázek uživatele Anywetta@
před 3 roky Anywetta@

Mám směs No Egg a jsem s ní spojená. Ano, její složení je sice dlouhé, ale používám jednou za čas směs je vždy po ruce, narozdíl třeba od banánu, kdyrý si kupuji jen občas a raději ho sním, než dám do pěčení... :-) I když už jsem se naučila vařit i bez této směsy a bez vajec, ale do některých jídel se místo vajíčka hodí.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 2 + 3


Přidat příspěvek