Jak na označování nebalených potravin podle nové legislativy

Od 1. ledna 2015 začíná platit nová legislativní úprava týkající se označování nebalených potravin.

shutterstock_125325074.jpg

Ačkoliv název nebalené potraviny může evokovat, že se bez označení obejdou, pravda je přesně opačná. I ony musí být řádně označeny a zákazník musí mít vždy možnost dostat se k informacím o složení, původu či trvanlivosti výrobku. Od 1. ledna  2015 začíná platit nová legislativní úprava týkající se označování nebalených potravin. A praxe ukazuje, že právě v případě nebalených potravin panuje mezi prodejci a výrobci spoustu nejasností. Proto jsme pro vás připravili přehled nejvýznamnějších zásad, jimiž se označování nebalených potravin bude řídit.

Jaké údaje musejí být na výrobku uvedeny

Minimální požadavky na značení nebalených výrobků podle platné legislativy jsou tyto:

  • název výrobku,
  • alergeny,
  • obchodní název a platná adresa výrobce,
  • datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti,
  • vypsání hlavní složky výrobku (pokud stanoví vyhláška).

Většina těchto požadavků na označování nebalených potravin vychází z legislativy Evropské unie. Platná adresa výrobce a vypsání hlavní složky výrobku, stanoví-li tuto povinnost vyhláška, jsou specifickými požadavky českého právního řádu. Dlužno dodat, že žádná vyhláška, která by uváděla povinnost uvádět hlavní složku výrobku, zatím v platnosti není. V budoucnu se to však může změnit a je třeba na to být připraven.

Kam jaké informace umístit

Zákon rozděluje tři úrovně umístění informací o nebaleném výrobku. Zároveň říká, co na dané úrovni uvádět.

  1. V těsné blízkosti potraviny (cedulka se potraviny dotýká, nebo téměř dotýká)
    Sem patří název výrobku, jméno a adresa výrobce, který potravinu vyrobil, údaj o hlavní složce, údaj o třídě jakosti a země původu. Poslední tři informace (hlavní složka, třída jakosti, země původu) se musejí uvádět pouze, pokud tak stanovuje nařízení EU .
  2. V místě prodeje (vitrína obslužného pultu, stojan, tabule, cedule, atp.)
    Zde prodejce musí kupujícího seznámit s datem použitelnosti (lze také uvést na etiketě zboží zabaleného na přání zákazníka) a údaj o přítomnosti alergenu.
  3. Na vyžádání spotřebitele (nebo jiná forma umístění)
    Spotřebitel má nárok na podrobné složení výrobku, který kupuje a také na množství zdůrazněné složky. Tyto informace mu musí sdělit obsluha nebo je prodejce musí viditelně zpřístupnit v místě prodeje.

    Zdroj: http://www.qualitysl.cz/

Diskuse k článku

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Tak to bude asi etiketa větší, než ta zabalená šunka,ne? :-D Každopádně, je to dobrý nápad a když se to zrealizuje, tak to bude nejlepší.

0
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

To, bohužel, určitě nebude..jelikož se to týká pouze hlavní složky a ještě u vybraných výrobků, a na to ještě žádná vyhláška není..:(

0
před 3 roky Jura

V restauraci ám bude číšník nosit přesné složení piva co jste si objednali?

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

ne, ale v restauracích budou značené jen alergeny

0
Obrázek uživatele Slunew
před 3 roky Slunew

smutné na tom všem je, že tohle je legislativa v EU přijatá v roce 2011 a do konce roku 2014 bylo tzv.přechdné období k tomu aby se vše realizovalo na národních úrovních - v Německu, Rakousku to funguje už skoro 2 roky, jen u nás se čekalo do poslední chvíle a je kolem toho halo....prostě jako vždy...

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 6 + 9


Přidat příspěvek