Jak dlouho se louhuje čaj

Příprava čaje je úplná věda. Existuje mnoho pravidel, jak čaj připravit, aby byl chutný. Máme pro vás ty hlavní.

Příprava čaje je skutečná věda a čajomilci a odborníci v čajovnách by mohli o jeho přípravě mluvit dlouhé hodiny. Co ale hraje největší roli při přípravě čaje? Rozhodně se všichni shodnou, že je to doba louhování a teplota použité vody.

Příprava čaje je skutečná věda a čajomilci a odborníci v čajovnách by mohli o jeho přípravě mluvit dlouhé hodiny. Co ale hraje největší roli při přípravě čaje? Rozhodně se všichni shodnou, že je to doba louhování a teplota použité vody.

Pokud je voda příliš chladná nebo doba louhování příliš krátká, tak čaj bude mít velmi mdlou, nevýraznou chuť. Naopak, pokud to s teplotou a délkou louhování přeženeme, tak to na chuti poznáme zhořknutím čaje - uvolňují se třísloviny, které mají trpkou až hořkou chuť. A to určitě není to, na čem bychom si měli pochutnat.

Někteří lidé mají zvyk nechávat čaj louhovat po celou dobu jeho pití. To určitě nelze doporučit, protože se prakticky už nejedná o čaj, o jakém se běžně bavíme. 

Podívejte se na infografiku níže, kde máme pro vás orientační údaje o přípravě čaje. Jsou pro vás novinkou nebo takto připravujete čaj už léta? A jaký je váš oblíbený čaj? Myslíte si, že i "z pytlíku" může být dobrý čaj nebo preferujete čaj sypaný?

Tip: A jeden rychlý tip na závěr - pokud si říkáte, jak naměřit teplotu vody a používat teploměr vám přijde zbytečné nebo jej ani nemáte. Stačí když právě dovařenou vodu nalijete do hrníčku a necháte si tam místo (cca. 10 - 20% výšky nádoby, podle toho, jakou výslednou teplotu chceme), to doplníte vodou studenou a nemusíme čekat, až voda zchladne na požadovanou teplotu.

g4530.png

Diskuse k článku

3
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Z uvedených čajů piju zelený, bílý a bylinkové a teploty plus minus dodržuju. U zeleného a bílého nechám vodu po uvaření chvíli odstát a pak zaliju.
Jinak už dlouho mi není jasné, proč se u bylinkových čajů doporučuje zalévat vroucí vodou, když tím přijdu o to nejlepší, co v bylinkách je. Kdysi jsem slyšela jednoho pána, že si přes noc nechá bylinky vylouhovat ve studené vodě a ráno má připravený lahodný čajík. Zkusila jsem a opravdu mě překvapila vynikající chuť. Pokud někomu nevadí pít studené čaje, tak určitě doporučuju, 

-1
před 3 roky Dalos
Tento příspěvek byl nahlášen 2x jako nevhodný

Studený čaj si můžete ohřát buď v mikrovlnce a nebo v konvičce..?

1
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Omlouvám se, sice jsem hodně společensky unavená, ale ve vašich poznámkách nebo spíš narážkách nevidím nic přínosného pro tuto diskusi...
Znám spoustu lidí, co teplé nápoje vůbec nepijí, protože jim to nedělá dobře na krk a na hlasivky. Sama mám vyzkoušeno, že když mě začíná pobolívat v krku, tak piju jen studené (ne však přímo ledové!), třeba vodu, nebo již zmíněné vylouhované bylinky a vždy bolest do druhého dne ustala. Virům i bakteriím se nejvíce daří v teplejším prostředí, takže o to více se (obzvlášť po slazených čajích) množí.. 

0
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

Škoda, že tu není uvedeno i louhování ovocných čajů, které piji nejvíce. Ty, co jsou tu uvedené, nepiji, jen občas bylinkové.

2
Obrázek uživatele Frodik
před 3 roky Frodik

+Irča A máte na mysli takové ty opravdu ovocné nebo ty obarvené s aromatem v pytlíku ? Mimochodem, dělá tu někdo pečený čaj ? To je vážně dobrota, teď ho jedna firma vyrábí i ve větším, v malých skleničkách se prosazuje v restauracích a dělají to ze spousty různých - opravdových - surovin a ten teda nemá chybu. Jen holt jedna malá porce se prodává kolem cca. 25 Kč. Takže lepší upéct čaj přes léto, aby bylo na zimu.

1
Obrázek uživatele Sunriska
před 3 roky Sunriska

Jj, pečený čaj mi také ohromně chutná..A vždy velmi uvítám restaurace nebo kavárny, kde ho nabízejí..Syslím si ty malé skleničky, už loni jsem se chystala, že ho vyrobím, ale ovoce nebylo zas tolik, takže jsme vše snědli čerstvé a vyrobili akorát pár marmošek na zimu. Ale letos dám přednost určitě čaji a pak až jestli zbyde, tak něco zavařím..

0
Obrázek uživatele Irča
před 3 roky Irča

Já  měla namysli ty pytlíkové, pečený čaj jsem nikdy ještě neměla, ale to bych mohla zkusit, podle toho co píšete, to může být opravdu dobrota.

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Já piji bílý, roibos, zelený. Mám doma sypané, a tam píšou podobnou teplotu, jak tady, akorát, že se může louhovat 5 minut a taky to tak dělám. Ovocný mě nikdy nechutnal, za začátku prodávali jen ten v sáčkách, to mě odradilo, jen jsem se poprvé napila, kyselé na chuť, ani sypané mě moc nenadchly, tam se ale dá to ovoce aspoň vyzobat, když už nic jiného.
Jak ale píše Frodik, co jsem ochutnala pečený čaj, to je jiná, to je přímo jedna báseň. Pokusím se si v létě udělat domácí pečený čaj z tátových zdrojů ze zahrady, už se moc těším.

1
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Jednou jsem dělala pečený čaj a do dneška na něj mám památku v podobě zašpiněné trouby.. Takže můj poznatek a rada: Pečený čaj dělat jen přiklopený. Prskající rybíz v troubě není ideální :D Zkoušela jsem drhnout vším možným, ale už jsem to vzdala...

0
Obrázek uživatele sharunka03
před 3 roky sharunka03

Peta: díky za upozornění :-)

0
Obrázek uživatele alena.prchlikova@
před 3 roky alena.prchlikova@

Já mám ráda sypané čaje, hlavně bílé a zelené, kupuji si různé druhy a zkouším. V sezóně pak chodím na zahradu na bylinky, něco tam natrhám,hlavně meduňku, měsíček, kopřivy, co tam prostě v tu chvíli roste. Ovocné čaje od firmy Grešík jsou také dobré, u těch po vypití sním i ovoce. Nevím, jestli je správné, ale chutná mi. 

0
Obrázek uživatele Občan
před 3 roky Občan

Piju pouze zelené a sypané. Občas na něj zapomenu a rázem je z něj Fernet :-)

1
Obrázek uživatele karča
před 3 roky karča

Pečený čaj dělám pravidelně. Napoprvé mi taky vzkypěl a přetekl, víc krát se to nestalo. Nemusí se péct přikrytý, jen neplnit plech úplně po vrch a hlavně nemít zaplý "fukar" - bylo to právě tím.

1
Obrázek uživatele Martin Vozka
před 3 roky Martin Vozka

Chodíme s kámošem občas do čajovny. Příprava čaje je opravdu, jak se i uvádí v článku, alchymie. Děláme si čajové obřady. Než jsme se je naučili... :-) Rádi si poslechneme zasvěcený výklad odborníka o námi objednaném čaji.. Čajům z pytlíku bych ani čaj snad neříkal. Osobně mi dost chutnají puerhy a zelené čaje. V čajovně si může člověk dát čaj i za 240,-Kč za pár gramů (12ti leté puerhy třeba), ale většinou si dáváme tak za 100-120,-Kč. Domů bych celý sáček za tu cenu neunesl :-D. Jsou to ale více nálevové čaje, takže za těch 240,-Kč tam sedíme i 5hodin :-) Když dete na pivo, tak tam taky necháte tolik. U těch více nálevových čajů, kdy většinou první se vylévá, nastává teprve ta správná alchymie. Teplota zůstává stejná, ale čaruje se s časem :-) Akorát po takovém večeru v čajovně mám pocit, že bych hory přenášel až do rána :-D

K těm pytlíkovým čajům...
Zamýšlel jste se někdo někdy nad tím, čím se ty pytlíky lepí? Ty dražší čaje jsou jen složené a scvaknuté sponkou, tam až na ten kov je to asi v pořádku, ale co ty levné lepené sáčky? Nikde jsem nenašel jakým lepidlem se to lepí a jestli se nám s bylinkami nevyluhuje i nějaká ta nechtěná přísada, je tam přeci jen 100°C.

0
Obrázek uživatele Peta
před 3 roky Peta

Aha, takže to možná bylo tím horkovzduchem.. No každopádně to v našem případě bylo málo muziky za hodně práce, takže příště zužitkuju rybíz jinak :) Něco na způsob jako dělaly holky v Herbáři ty rybízové rolky...Jinak čajík si míchám doma sama - koupím sypaný bílý čaj a doma k němu přidám jasmínové květy a v hmoždíři nadrcené mrazem sušené maliny. Nejlepší :)

1
před 3 roky LubosHa

Já tedy piji přímo sypané čaje a ty se louhují podle toho, co přesně to je. Kdybych měl jeden doporučit, tak to bude Sencha, který se louhuje dle způsobu přípravy - je-li to Cong Fu Cha, tak zhruba 20 sekund ty první nálevy a postupně se čas snižuje, jinak je doba louhování kolem minuty.

0
před 3 roky Tadeáš

Ahoj,
já mám rád čaj silný, dobře vyluhovaný (jen bílý nebo zelený). Někdy zaleji konvičku s čajem a  vzpomenu si, že čaj louhuji až po 2 hodinách. To má silně nahořklou chuť, jak to mám rád.
Jenom si nejsem jistý, jestli nemá takto připravený čaj negativní zdravotní účinky.
Tadeáš.

0
před 3 roky Skákadlo

Dalos - mikrovlnku nepoužívám, na co bych jedla ozařované, mrtvé jídlo nebo pila znehodnocený ohřívaný čaj?! Nehledě na to, že ohříváním také ztrácí na hodnotě, že...?

Irča - ovocné čaje zakyselují organismus, ale každý ať si dělá co chce...

Také piji bylinkové čaje, nejraději sypané nebo i čaje typu Bancha, Kukicha, apod.

Mateřídouška, kopřiva, ořešák, máta, řebříček, lipový, černý bez, ...  - ani se nedá vyjmenovat, co všechno.

Text příspěvku

Jméno

Email

Ochrana proti SPAMu

  «   Napište číslicí kolik je 9 - 8


Přidat příspěvek